
Nya möjligheter i nya tider
Vilka nya vanor har möjliggjorts av Coronakrisen?
Vad kommer jag att ta med mig när livet börjar återgå till det normala igen?
Under pandemin tror jag att många med mig har fått sig en tankeställare och även haft mer tid att tänka efter om livet vi lever är det optimala, eller om vi vill ha och kan göra några förändringar.
Jag har funderat på vilka möjligheter till förändring har den här speciella tiden hittills inneburit för mig:
Vardagsmotion
Det första jag tänker på är att jag numera går till och från jobbet, och att det innebär att jag promenerar minst 5 mil per vecka. Det är en stor skillnad mot tidigare. Jag ville få in mer vardagsmotion och nu blev det så per automatik. Framför allt visade det sig att det inte var en speciellt svår förändring att genomföra, men tidigare hade jag inte ens tänkt tanken.

Det positiva är att jag ser effekter på andra håll i mitt liv av mina dagliga promenader.
I min löpning har jag blivit starkare, orkar mer och är mer uthållig.
En annan, trevlig, men enbart fåfäng iakttagelse, är att magen blivit plattare. Byxor som förra sommaren satt lite trångt, passar nu utan problem. Och att promenader var vägen dit hade jag inte listat ut utan pandemins möjlighet till ändrade vanor.
I och med att vi undviker kollektivtrafik, både ur smittosynpunkt men också för att mitt jobb har utfärdat en policy som säger att vi inte får åka kollektivt, har promenader till allt annat också blivit det nya självklara.
Ett exempel är till svärmor dit vi alltid åkte tidigare, nu går vi och har upptäckt att det inte var speciellt långt. Vi håller social distansering, ses utanför porten på avstånd, och lämnar av det vi hjälpt henne att handla.
Min egen mamma bor för långt bort för att det ska vara möjligt att gå dit, så henne har jag inte sett sen i februari. Men vi kommer att ses på utomhus fika i sommar. För hur man än försöker med ny teknik, kan inget ersätta det mänskliga mötet. Det blir inga kramar, men att ses och vara nära är bättre än inget.

Ändrade morgonrutiner
Sen i påskas går vi upp samma tid oavsett om det är helg eller vardag, vilket innebär 05 varje dag.
Jag är delvis inspirerad av Dorotea Petterson bok 5 A.M är ingen tid utan en livstil.
Det är extremt för många, men eftersom vi går och lägger oss ungefär samma tid varje dag, kände vi att vi lika gärna kan gå upp samma tid som vanligt med. Det gör ju att helgerna känns otroligt långa och innehållsrika.
Det blir en bra start på dagen, lång helgfrukost med att läsa tidningen utan stress. Vi har fortfarande papperstidning, för det är inte samma sak att läsa på paddan, jag vill inte ersätta böcker och tidningar helt med den digitala versionen. Det blir en annan typ av läsupplevelse.

På vardagarna har jag fått mer tid eftersom jag jobbar kortare dagar nu, så jag hinner skriva i min Bullet Journal, läsa 10 sid i min bok som jag valt för månaden, öva franska, träna och meditera innan jag går till jobbet.
Och jag kör samma schema på helgen, förutom att gå till jobbet förstås. Däremot tar jag gärna en morgonpromenad med maken. Att komma ut tidigt, när det är vi, hundägare och joggare ute, innan staden helt börjat vakna är härligt. Och framför allt den här årstiden.
Jag blir glad av ljuset, morgonsolen och av att höra fåglarna kvittra för jag vill ta tillvara på sommartiden och de magiska mornarna. Snart nog är det mörker och snö igen.
Renovering
Med mer tid får hjärnan mer spelrum för att tänka nytt, hitta på saker och fundera på förändringar och förbättringar. Med hemester istället för att åka till Frankrike som planerat, får vi möjligheten att renovera hemma istället.
Det är vi förvisso inte ensam om, alla som nu tillbringat betydligt mer tid hemma än normalt har ju bidragit till att fixa hemma företag som Claes Ohlson, Bygg-Ole, IKEA mm inte har sett ett tapp i sina omsättningar utan snarare en ökning.
För vår del innebär det att vi nu är mitt uppe i ommålning av vardagsrum, hall och dotterns rum i olika etapper under sommaren.

En del nyinköp följer ju förstås på en renovering, som nya lampskärmar, nya lampor, och ny TV till vardagsrummet. Men jag har även försökt att se hur vi kan använda saker vi redan har på nya sätt, små ommöbleringar som gör skillnad. Framför allt uppskattar jag det vi har, och där vi bor otroligt mycket.
Balkongen har även fått lite välförtjänt kärlek, och jag har ett nyfött intresse av att odla. Vi har inte så mycket plats, men jag har kompletterat med lite lättodlade växter som kryddor och sallad, som vi redan kunnat börja plocka av och äta. Lite smultronplantor piggar också upp, och smultronen är väldigt goda.

Hjärnan lever ju ibland sitt eget liv och nya idéerna bubblar om kommande renoveringar jag vill göra. Även om de ligger 3-5år framåt i tiden, känner jag att jag ibland skrämmer slag på familjen med att berätta om alla mina idéer.
Ibland är det faktiskt bra att plånboken sätter stopp. Det ger en välbehövlig andningspaus att behöva spara ihop till nästa renovering. Och även tid till att verkligen tänka igenom, diskutera och fundera på hur vi ska göra, när och vad på ett bra sätt.
Skriva

Skrivandet känner jag också har påverkats av tiden vi nu upplever och att jag har mer tid. Jag får skrividéer, som inte hör ihop med bloggen, men för andra delar av mitt liv, som jag längtar efter att sätta igång med. När och hur vet jag inte riktigt, men det gör inte så mycket.
När den dagen kommer när jag börjar min nya del av mitt liv- om allt går som planerat, känner jag mig inte det minsta orolig över att jag inte skulle kunna sysselsätta mig.
Poddar
Mina promenader ger mig mer tid att lyssna på olika poddar och jag har även upptäckt nya. Jag känner också att jag lyssnar mer på hälsopoddar än tidigare.
Min favorit är Dr Rangan Chatterjee som jag inte hade lyssnat på före Corona, men som nu är självklar varje vecka.
En av hans gäster var Dr Mark Hyman, en amerikans läkare som pratar mycket om matens påverkan. Han har en egen podd som jag också börjat lyssna på. Ibland blir den alldeles för teknisk för min del, bara läkarprat, medan andra avsnitt är riktigt intressanta.

Jag har också precis hittat Niklas Ekstedt och Henrik Ennarts nya podd: Leva Gott! Som än så länge kommit ut i 9 avsnitt. Den kan jag rekommendera, mat, hälsa och forskningen i ett.
Food Pharmacy fortsätter jag att lyssna på också, och försöker i min matplanering och matlagning att vara en näringsjägare.
Gamla favoriter fortsätter att hänga med:
- Rikatillsammans
- Bigger Pockets Money
- Choose FI
- Afford Anything
- Ekonomi på riktigt
- USA podden från SR
Andra poddar som jag lyssnar mer sporadiskt på är:
- Ekonomiekot extra
- Vägen mot Paradiset
- Sunshine podden
- The Marie Forleo podcast
- Mad Fientist
- Börshajen
- Sparpodden
Nu återstår det att se hur långvarig Corona krisen blir, det forskas intensivt för ett nytt vaccin. Prognosen säger i slutet på året. Men på bredare front är det nog mer troligt till våren.
Mitt företag har sökt för ytterligare 3 månader av korttidsarbete, vilket innebär juli, augusti och september med. Så det är jag inställd på.
Ett är säkert, det här är inte den sista epidemin vi kommer att uppleva. Därför är det viktigt att se vilka lärdomar vi kan ta med oss, och göra det bästa av situationen. Framför allt förbereda oss, och bygga upp beredskapslager så vi står rustade.
Det kan vi ju göra för vår egen del med, jag tror att många har eller kommer att ändra sina konsumtionsmönster. Jag tror att vi kommer se tillbaka på den här tiden som en brytpunkt.

Förhoppningsvis kan vi som samhälle göra förändringar som hjälper både oss och planeten framöver. Det ska bli intressant att se tillbaka om på Coronakrisen om 5 år och se vilka bestående förändringar i samhället i stort som följde. Själv hoppas jag på att jag kan se tillbaka och säga att jag tog tillvara på möjligheterna som den här speciella tiden trots allt erbjöd.