
Återblick på 2024
Hur märkligt det än kan tyckas är snart 2024 slut, vi är redan i slutet på december och dags att göra en återblick på året som har gått. Livet rusar på både på det personliga planet och i den stora världen.

Världen
Natomedlemskap
Vi blev till slut officiellt medlemmar i Nato; 7 mars 2024 blev vi den 32: a medlemmen.
Det har jag skrivit om under året i mina inlägg:
En effekt av det är att vi ser att Sveriges försvarsanslag har ökat sen kriget utbröt i Ukraina för snart 3 år sen och även kommer att fortsätt att öka till åtminstone 2028, enligt den senaste försvarsbudgeten som presenterades i höstas:
Kriget i Ukraina har fortsatt att stå i fokus under året och Sverige har gett flera stödpaket. Krigströttheten har börjat bli mer märkbar bland EU-länderna och framför allt under Ungers EU-ordförandeskap sista halvåret 2024, där Orban gjort flera märkliga resor och uttalanden om Ryssland och kriget. Övriga EU-medlemmar står inte bakom Orbans uttalanden. Turligt nog är det ordförandeskapet snart över. Länderna som tar över klubban under 2025 är båda starka förespråkare för Ukrainas rätt att försvara sig och även stora givare, vilket känns tur i denna skakiga tid:
- Polen och Danmark
USA
I USA ser vi frenetiska försök till att hinna få igenom så mycket stöd som möjligt innan Biden-administrationen lämnar över till Trump som svärs in som ny president den 20 januari 2025.
Det som många hoppades på inte skulle hända, var precis det som skedde- Trump vann valet med stor majoritet och republikanerna har också fått majoritet i Kongressen och i Senaten. Vi har 4 mycket långa år framför oss. Efter hans presidentskap tror jag att vår värld kommer att se betydligt annorlunda ut, tyvärr inte till det bättre. Trump har dragit igång med full kraft redan innan sitt tillträdande och har nu sin nya kompis- Elon Musk, ständigt vid sin sida. En bromance som jag tror kommer sluta i en krock mellan 2 stora egon.
Världen är dock bättre förberedd på Trumps sätt, attityd och person den här gången. Världsledarna har börjat positionera och förbereda sig inför maktskiftet. Många har redan besökt honom i hans resident i Florida också.
Om Trump får sin vilja igenom kommer vi få se betydligt fler handelshinder med införandet av tullar på allt gods till USA, han har pratat om att införa 25% tullar till både Kanada och México exempelvis.
Tidigare har han också uttalat sig om att han kan fixa fred i Ukraina på 24 timmar. Hans fredsplan har kommunicerats med Ukraina, planen innebär att Ryssland får behålla provinserna de har tagit, Donetsk området, Krimhalvön. Ukraina får inte gå med i Nato och fredsbevarande trupp ska placeras i Ukraina. Jag tror inte att president Zelenskyj är speciellt nöjd med den planen. Men han om någon inser vikten av att hålla sig väl med Trump för att försäkra sig om fortsatt stöd från USA, utan vilket kriget mot Ryssland inte kommer att kunna vinnas. Zelenskyj har redan haft ett första inofficiellt möte med Trump. Det skedde i Paris den 7 december, i samband med återinvigningen av Notre Dame, 5 år efter den stora branden 2019. Något kommer att hända under 2025, vad gäller utvecklingen av kriget och situationen i Ukraina- vad är ännu omöjligt att veta.
Syrien
Kriget i Syrien tog i december också en oväntad vändning, Assad regimen föll snabbt när rebellerna mobiliserade sig och tog flera städer på sin väg mot Damaskus. Diktatorn Assad med fru och barn flydde till Moskva med Rysslands hjälp men informerade i princip inga övriga i sin familj eller stab, utan låtsades att militär hjälp var på väg.
Glädjescener har utspelat sig i och utanför landet över att den brutala regimen har fallit. Det återstår det att se vilket styre rebellerna kommer att införa, vi hoppas på ett fritt samhälle där flickor och kvinnors rättigheter respekteras och inte ännu en hårdför islamsk regim. Men just nu ser 15 års krig ut att vara slut. EU har skickat sin första delegation till Damaskus för samtal med rebelledarna och kommer att öppna en gemensam ambassad i Damaskus under 2025.
Sydkorea
Här visade den opopulära president Yoon upp en ny sida när han helt oväntat beslutade sig för att införa krigslagar och med hjälp av militären ville ta över styret i början på december.
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol meddelade i ett tv-sänt tal sent på kvällen den 3 december att undantagstillstånd och krigslagar skulle införas i landet – med omedelbar verkan. Hans motivering var att han ville skydda landet från de hot som Nordkoreas kommuniststyrkor utgör. Beslutet om undantagstillståndet innebar att:
- medier sattes under statlig kontroll
- att all politisk aktivitet förbjöds
- att alla vårdanställda i landet beordrades till sina arbeten
Seouls gator fylldes snabbt med protesterande människor samtidigt som flera hundra militärer stormade parlamentets huvudgång.
Presidentens beslut om att inför krigslagar chockade både landet och världen. Efter bara 6 timmar röstade parlamentet enhälligt om att upphäva undantagstillståndet. I princip samtliga parlamentariker tog sig till parlamentet nattetid och röstade emot förslaget, inklusive ledamöterna i hans eget parti. Militären ingrep inte.
Det är bara 50 år Sydkorea var en militärdiktatur och många minns fortfarande tiden med undantagstillstånd, militärstyre och alla de övergrepp som skedde då.
Nu är försvarsministern häktad, presidenten är belagd med reseförbud och partiledaren för det styrande partiet har sagt att presidenten kommer att avsättas. Sydkoreas president ställdes inför riksrätt i en ny parlamentsomröstning den 14 december och tvingas därmed bort från makten och fråntas sina befogenheter. Resultatet möts av jubel både i nationalförsamlingen och Seouls gator. Konstitutionen och de demokratiska värderingarna i Sydkorea stod pall för detta test.
Georgien
Demokratin attackeras på fler håll, i Georgien hölls ett parlamentsval i oktober, med uppenbart valfusk och inblandning från Ryssland. Den sittande EU-vänliga presidenten Salomé Zourabichvili underkände valresultat och även många andra länder.
Det ”segrande” partiet Georgisk dröm, valde den 14 december en ny president genom ett valkollegium i parlamentet, och såg till att i en valprocess helt styrd av regeringspartiet, välja Micheil Kavelasjvili. Georgisk dröm-styret har meddelat en avsikt att förbjuda den huvudsakliga oppositionen i landet. Oppositionen har fördömt valet som ”illegitimt” och menar att den sittande presidenten, Salomé Zourabichvili, fortfarande är landets enda legitima ledare.
Den sittande regeringen är pro-rysk och har beslutat att frysa alla samtal om EU-medlemskap fram till 2028. Beslutet utlöste stora protester i landet. Demonstranterna kräver också att höstens val ska tas om, och protesterna pågår fortfarande.
Det finns för många konflikter runt om i världen som pågår samtidigt; Israel och Gaza med så mycket lidande och framför allt med kvinnor och barn som dör, samma sak i Sudan och Jemen för att nämna några som behöver få ett slut under 2025.
Ekonomiåret 2024
Under 2024 gick Sverige in i en lågkonjunktur, med en ökad arbetslöshet som stigit till 8,5%.
Riksbanken har under året sänkt räntan från 4% till 2,5%, genom 5 st sänkningar. Prognos för räntan är att den ska ner till 2% fram till sommaren 2025.
Vårt bolån har gått från toppen i början på året på 4,54%, till att från 1 januari 2025 ligga på 3,35%. Att återigen komma ner på vår tidigare nivå 1,19% tror jag inte kommer ske igen.
Inflationen har fortsatt ner under 2024 och i både oktober och november legat på 1,85%, dvs under Riksbankens mål på 2%.
Från Regeringens pressmeddelande i augusti:
Inflationen i Sverige är något under målet på 2 procent. Samtidigt är konjunkturen svag. Svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur men återhämtningen står för dörren.
Årets Nobelpris i ekonomi
Årets Ekonomipristagare – Daron Acemoglu, Simon Johnson och James Robinson – har visat på vikten av samhällsinstitutioner för ett lands välstånd. I samhällen med rättsosäkerhet och institutioner som exploaterar befolkningen skapas ingen tillväxt eller förändring till det bättre. Deras forskning hjälper oss också att förstå varför.
Årets pristagare har visat att en förklaring till skillnader i välstånd mellan länder är vilken form av samhällsinstitutioner som infördes när landet koloniserades. I länder som var fattiga vid tiden för koloniseringen infördes ofta inkluderande institutioner som på sikt resulterade i utbrett välstånd bland befolkningen.
Att minska de stora inkomstskillnaderna mellan länder är en av vår tids största utmaningar. Pristagarna har visat hur viktiga samhällsinstitutioner är för att åstadkomma detta, säger Jakob Svensson, ordförande för Ekonomipriskommittén.
Jag tycker det är väldigt spännande att höra om nobelpristagarnas studier och är intresserad av att läsa mer om deras resultat och hoppas få anledning att återkomma med ett inlägg om detta framöver, under 2025.
Framåtspaning för 2025 på det ekonomiska planet
2025 kommer att bli ett intressant år,: hushållen kommer att ha mer pengar i plånboken till följd av fallande räntor och reallöneökningar med en minskad inflation.
Frågan är hur mycket/om arbetslösheten kommer att öka och hur länge lågkonjunkturen kommer att vara? Vilka världshändelser kommer att påverka ekonomin som vi i dagsläget inte vet något om?
En farhåga är att vi med Trump går in i en era av handelskrig då han vill införa handelstullar på i princip alla varor utifrån för att få amerikanarna att köpa mer amerikanskt. Det är något alla kommer förlora på, men framför allt den inhemska befolkningen som sett sina löner räcka till allt mindre senaste åren.
Storheter som gått ut tiden
En hel radda med storheter har gått ur tiden, här är ett axplock som jag valt ut för att minnas:
- Prinsessan Birgitta, 87, svensk prinsessa
- Birgitta Dahl, 87, svensk socialdemokratisk politiker, statsråd 1982–1991 och riksdagens talman 1994–2002, den som införde förbud mot barnaga i Sverige som första land i världen.
- Pehr G. Gyllenhammar, 89, svensk företagsledare och affärsman, VD för Volvo 1971–1983 och Volvos styrelseordförande 1983–1993
- Timothy West, 90, brittisk skådespelare, som med sin fru Pru, gjorde programmet ”Kanaler, båtar och kärlek” som vi sett alla säsonger av.
- Maggie Smith, 89, brittisk skådespelare, för alltid professor McGonagall i Harry Potter och Downton Abbey farmorn.
- James Earl Jones, 93, amerikansk skådespelare, som gjorde Darth Vaders ikoniska röst.
- Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 76, svensk fotbollsspelare och tränare
- Françoise Hardy, 80, fransk sångare, låtskrivare och skådespelare, som vi lyssnar ofta på.
- Daniel Kahneman, 90, israelisk-amerikansk psykolog och nationalekonom, mottagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2002, har hans bok hemma, inte tagit mig igenom den än. Nytt försök under 2025.
- Aleksej Navalnyj, 47, rysk oppositionsledare och regimkritiker, blev med största sannolikhet mördad av Putin regimen.
Vårt 2024
Flyttåret
2024 är året jag kommer att minnas som de många flyttarna.
Mamma
Vi tömde mammas lägenhet och hon flyttade in i en seniorlägenhet och har nu en jättefin mindre lägenhet som är mer lätthanterlig. Men det var väldigt mycket att tömma, rensa och få bort, vilket tog hela januari och en bit in i februari. Jag tog hem 8–10 flyttkartonger som också behövde tas om hand när jag kom hem från mammas rensning, så ett tag gick det i ett.
Mamma trivs jättebra i sin nya lägenhet, har sin promenadrunda hon kan gå själv, ett bra centrum med mataffär hon kan handla i och hon går på dagverksamhet 3 dagar i veckan. Så trots att alzheimern fortsätter att ta hennes minne, har det under året gått ändå ganska bra.
Men i mitten på december fick mamma en kraftig hjärtinfarkt. Tack vare att hon har ett trygghetslarm på sig kunde hon själv larma ambulans, fick snabbt vård och operation som räddade livet på henne. Läkaren sa till oss syskon att de flesta inte överlever en sån massiv infarkt som hon fick. Mamma fick ligga på hjärtintensiven i 5 dagar, vilket visar på att det var väldigt allvarligt. Hon har precis flyttats till en hjärtavdelning och kommer troligtvis ligga kvar där 7–10 dagar innan hon flyttas till en geriatrikavdelning för ytterligare återställning innan hon får komma hem igen. Det blir en annorlunda jul i år med besök på sjukhuset istället för att hon firar med oss som vanligt.
Sonen
Förutom mammas lägenhet, tömde vi även sonens lägenhet i januari inför hans praktik på EU-parlamentet i Bryssel, och skulle få in hans saker hemma hos oss. Det ledde till att vi fick göra om i vår lägenhet också en hel del. Allt det var vi klara med tills början på april.
Sonen kom sen in på en mastersutbildning och lyckades få en lägenhet i närheten av den högskolan, så då blev det en ny flytt, möbelletande, ommålning och fix vilket tog hela juli, samtidigt som vi jobbade. Det är en toppenfin lägenhet i ett lugnt område och med balkong.
Dottern
Hon flyttade också hon hemifrån för studier på annan ort där hon stått i bostadskö i flera år, vilket gjorde att hon lagom till terminsstarten fick hon en lägenhet på 19 kvadrat med kök och toalett. Toppenfin lägenhet som är väldigt välplanerad, men då drog vi igång flyttracet igen..
Vi har en del kvar att göra om i vår lägenhet också, så det inleder vi 2025 med.
Resor
Fick vi till flera stycken under året med.
Vi avslutade 2023 med att åka till Venedig, och upptäckte staden tillsammans med barnen. Det är en helt fantastisk stad, och där hade vi några mysiga dagar.
Vi hälsade på sonen i Bryssel förstås, jättekul att få se parlamentet inifrån.
Jag och mannen hade en härlig vecka i London över Valborg, med en tur till Oxford också.
Sommarens resa till New York, Toronto och Montreal var förstås höjdpunkten, med många fina upplevelser och framför allt upptäckten av hur trevlig Toronto var som stad. Hit kan jag gärna åka tillbaka igen.
Konserter
I år har vi sett till att ta del av mycket som vår stad erbjuder i form av konserter, i många olika genrer- kyrkokonserter, klassiska konserter, klubbspelningar, stora och små konserter. Alla toppenbra på sätt. Äntligen fick vi till en riktig julkonsert också, och jag fick höra min favorit live- All bells in paradise av John Rutter, som själv var på plats och dirigerade. Fantastiskt.
Som jag skrev om i mitt inlägg Ett rikt liv, del 2 så fyllde vi november med upplevelser och vände årets mörkaste månad från depp till bästa peppen.
Musiken vill jag ta med mig in i 2025 och vi har redan flera konserter inbokade, både att se Yo-Yo Ma spela i Notre Dame i Paris- det kommer att bli hur magiskt som helst! och Håkan Hellström på Ullevi på Nationaldagen 6 juni.
Vad ser vi fram emot 2025?
Snart firar vi in 2025 och jag inser att redan har halva 2020-talet gått. Vi lever i en fortsatt orolig värld med många konflikter så 2025 kommer även det att bli ett händelserikt år oavsett om det är positivt eller negativt. Trump har redan gjort sitt inträdande på det politiska området och jag och många med mig bävar inför hans kommande 4 år vid makten. Men det är inget som jag kan påverka utan kan bara observera men inte låta det påverka mig. Vilket är lättare sagt än gjort.
För i vår lilla värld har jag många roliga saker att se fram emot:
- Vi kommer att möta våren i Paris i mars.
- Vi åker till Italien i sommar, först en vecka med barnen och sen en vecka med kompisgänget som vi hyr hus med. Det är något jag ser fram emot.
- Jag hoppas att vi kommer till Sarajevo i höst och hälsar på min ena bror och fru som nu bor och jobbar där.
- Jag hoppas att vi återigen kommer att fira midsommar i Järvsö
- Vi kommer att åka mycket båt i sommar, då vi blivit medlemmar i Skipperi, som är typ en båtpool, precis som det finns bilpooler. Nu hoppas vi på en fin sommar 2025.
Och förstår att vi alla får ha hälsan, det har vi ju sett att det snabbt kan förändras med min mammas hjärtinfarkt. Hennes man fick en mildare infarkt en månad tidigare. Livet fortsätter, men ibland påminns vi om hur skört det är.