Bucket list

Bucket list

I min Bullet Journal har jag min bucket list- som är en lista på saker jag vill göra framåt, både långa och kortare resor men också upplevelser som att se norrsken eller att plocka hjortron. En bucket list är ett sätt att fundera på vilka livsupplevelser man vill ha. Jag vill resa, få upplevelser, lära mig nya saker, och skapa minnen tillsammans med de människor som jag älskar.

Varje halvår byter jag Bullet Journal, för att den är utskriven, därför får jag regelbundet fundera över punkterna på min bucket list eller bocka av de saker vi gjort och fylla på med nya. Här finns det inga begränsningar mer än fantasin.

En tidigare bucket list från min Bullet Journal

De flesta punkterna är olika resor och om att få till gemensamma upplevelser med hela familjen, inklusive barnen- som ju alltid kommer att vara barn även om de nu är 18 och 21 år och är fullt upptagna med att skapa sina egna liv och upplevelser.

Kanske känns det därför extra viktigt att fortsätta att göra resor tillsammans alla fyra, innan de helt flyger ur boet. Jag vill gärna hjälpa till att göra barnen flygfärdiga men önskar samtidigt att de regelbundet kommer hem till the motherbase igen.

Med en bucket list tror jag att det är större chans att genomföra de olika sakerna jag vill göra, för då går de att planera in. Annars är det stor risk att det inte blir mer än prat eller drömmar.

Min 50-års resa

Corona medförde många saker och funderingar tycker jag, och visade även på vikten av att inte skjuta upp saker, det är lätt att glömma nu hur läget faktiskt var i början på pandemin 2020. Hur många dödsfall som dagligen rapporterades in, länder som stängde ner, lockdowns som sett i efterhand nästan var helt absurda och att resa inte ens var att tänka på.

Pandemin innebar för vår del att min planerade 50-års resa blev avbokad, eftersom det inte gick att resa. Fast egentligen har resan bara blivit uppskjuten och kanske var det till det bättre. Planen är fortfarande att vi ska åka till Nya Zeeland över jul-och nyår och vara borta i 3 veckor.

Klart vi vill se Hobbiton!

Tyvärr är världen osäker igen med krig i Ukraina, skakig börs och flygkaos. Därför har vi flyttat fram resan ytterligare 1 år och siktar nu på att åka 2023/2024 istället. Då är förhoppningsvis världen en lugnare plats, smittan är under kontroll i de flesta delar av världen och det går att resa utan problem igen.

Vi har sparat länge för resan, så även om det går att argumentera för att det är vansinnigt att lägga så mycket pengar på en resa, vet vi att vi har råd, och tack vare att vi sparat under lång tid har vi också verkligen fått del av ränta-på ränta effekten.  Det kanske blir vår sista längre resa med barnen, för vem vet hur länge till de ens vill hänga med? Jag tycker att vi har så kul ihop när vi reser, och för mig är det värt alla pengar.

Ett citat från butlern Carson i Downtown Abbey, sammanfattar det hela på ett bra sätt:

The business of life is the acquisition of memories. In the end that’s all there is.

Att resa tillsammans som familj ger oss möjligheten att upptäcka nya platser och skapar minnen ihop för livet. Joshua Becker från Becoming Minimalist, har ett bra inlägg om just det:

I can’t even begin to count the number of conversations around our dinner table that have begun with the phrase, “Do you remember the time we…” Trips together always result in lasting memories.

Again, let me repeat, you don’t need to travel the world for a month in Europe for these memories to form. They can happen taking trips in your own backyard. But we will, undoubtedly, talk about some of these experiences for the rest of our lives.

Joshua Becker

Framtida utdelning på minnesinsättningar

Resor går också att se som något man kan få framtida utdelning på i form av minnen, och att man kan fortsätta att uppskatta och komma ihåg resorna länge framöver.

Jag har gjort min prognos för att se till att jag ligger rätt i min framtida planering om att gå ut i friheten 2028, med fortsatt sparande, lön och pensionsavsättning. Är det då rätt eller viktigast att hela tiden öka sparandet för att vara lite mer säker, nu när jag sett att det kommer att gå ihop, trots börsnedgång etc.? Hur mycket är tillräckligt?

Skriva resedagbok kan jag rekommendera

Eller är det istället en bättre investering att framåt lägga ytterligare pengar på upplevelser eftersom det är något jag värdesätter nu? Jag menar inte att jag ska börja vara vårdslös med pengarna, men är det viktigare att lägga på hög för framtiden eller få fler upplevelser nu och de närmaste åren när vi kan göra mer saker tillsammans med barnen fortfarande?

Därför funderar jag på att om jag ökar löneväxlingen nästa år, för att slippa skatta bort nästan hela löneökningen, istället ska dra ner på något annat sparande för att kunna lägga mer på upplevelser och semester de närmaste åren?

Samla minnen, och positiva upplevelser är min valuta

Avsnitt 261 på Rika tillsammanspodden handlade delvis om att ha en bucket list, men framför allt om vikten av att se till att maximera mängden positiva upplevelser under sitt liv. Detta eftersom du inte har någon nytta av pengarna som död. https://rikatillsammans.se/die-with-zero-del1/

Mycket av det som sas i avsnittet slog an hos mig, och fick mig att tänka till på mitt framtida sparande:

  • Tänk om meningen med livet är att samla på sig positiva livsupplevelser?
  • När du blir riktigt gammal så är dina minnen det som du går i ”pension” på och utvärderar livet utifrån

Ett sätt att förlänga känslan av sina resor och minnen är att göra fotoböcker efteråt. Det har vi gjort flera gånger och det kräver en hel del jobb, men de är väldigt kul att ha sen, att kunna bläddra i tillsammans och minnas tillbaka.

När vi firade silverbröllop- 25-årig bröllopsdag, gjorde vi en fotobok om våra 30 år tillsammans och 25 år som gifta. De tog oss flera veckor och vi gick igenom tusentals bilder, var det värt det? Absolut! Det blev en riktigt rolig resa down memory lane, och ett tillfälle att bläddra igenom alla våra gamla fotoalbum också.

Ta chansen att fira, vi gjorde en resa på vår 25-års bröllopsdag

Olika listor för olika åldrar

I RT avsnittet tog de även upp idén om att dela in sin bucket list i åldersspann, vilket jag inte har tänkt på tidigare, men det är klart vettigt:

  • Vilka upplevelser vill jag göra med barnen?
  • Vad vill jag göra efter att jag har gått ut i friheten 2028?
  • Vad vill jag se till att göra /hinna med så länge jag har hälsan och orken?

Därför har jag sen jag lyssnade på avsnittet påbörjat en lista i Excel och faktiskt börjat planera in de olika sakerna på min bucket list, i alla fall börjat sätta årtal på när de ska ske.

10 punkter från min bucket list:

  • Resa runt i Kanada
  • Ö-luffa i Azorerna
  • Hyra hus 1 månad varje år i ett nytt land, som Frankrike, Italien, England, Österrike
  • Uppleva norrsken och midnattssol
  • Plocka hjortron- har jag precis fått tillfälle att göra. Magiskt!
  • Åka släde under varma fällar med facklor och bjällerklang
  • Renovera lägenheten enligt plan
  • Lära mig måla
  • Skriva ner min släkthistoria
  • Gå tidigare i pension
Till Kanada åker vi när maken fyller 55 år

Med en nedskriven bucket list går det att planera framåt, göra en aktiv lista och verkligen se till att det som står också görs så det man drömmer om blir av. Det är resorna och upplevelserna vi minns tror jag när vi ser tillbaka på våra liv.

When you look back on your life, the richness of those experiences will determine your judgment of how full a life you’ve led. So, it stands to reason that you should put some serious thought and effort into planning the kinds of experiences that you want for yourself.

Bill Perkins” Die with zero”

Dagny Carlsson, världen äldsta bloggare som ganska nyligen avled 109 år gammal, hade ett citat som jag tycker är bra:

”Man får inte gamla till sig”

dvs inte göra sig äldre än man är, eller begränsa sig, vilket jag tror är väldigt vanligt. Genom att ha en bucket list får man se till att hålla sig ung i knoppen, oavsett ålder på kroppen, och listan fortsätter att hålla mig nyfiken och skapar en vilja att upptäcka både nya platser och saker.

Jag tänker inte ha tråkigt som äldre!

Viktigt att också minnas vardagen

Vi har börjat med att inför slutet på året skriva ner saker vi minns från året som gått på små lappar och lägga i en burk. Sen läser vi några lappar varje dag från julafton och framåt tills lapparna är slut och minns allt roligt vi har haft och upplevt under året. Både stora och små saker, för många vardagsupplevelser är annars lätta att glömma bort.

Så jag kan inte mer än hålla med författaren till boken, Die with Zero, Bill Perkins som skriver:

Start actively thinking about the life experiences you’d like to have, and the number of times you’d like to have them. The experiences can be large or small, free or costly, charitable or hedonistic. But think about what you really want out of this life in terms of meaningful and memorable experiences”.

Så med min lista på kommande aktiviteter blir det roligt att först planera och förbereda de olika sakerna och upplevelserna, för att sen genomföra dem. Så mycket roligt att se fram emot!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *