
Att bli 18 år
Nu har även dottern fyllt 18 år, vilket innebär att vi inte har några omyndiga barn kvar. Det känns lite konstigt att båda två börjar bli vuxna.
Det är 3 år sen sonen fyllde 18 år och det har hänt så mycket i hans liv sen dess, han har tagit studenten, börjat på universitetet och flyttat hemifrån. En omvälvande tid både för honom och för oss. Han trivs jättebra och jag är så glad för hans skull och ser mig själv i honom. Vuxenlivet startar, dörrarna är öppna och möjligheterna är oändliga, hela livet är ett äventyr och ligger framför en. Det var en sån otrolig känsla av frihet, tjäna egna pengar, flytta hemifrån, komma och gå som man själv ville och bestämde.
För hans del gick det nog fortare att flytta hemifrån än jag hade trott när han var 18 år, men nu känns det helt naturligt, jag saknar dock våra dagliga samtal om livet, politik och annat som blir när man träffas hemma varje dag. Jag är glad att han oftast kommer hem en kväll i veckan i alla fall. Livet rullar på och fortsätter på något vis ändå.
När dottern nu också blivit 18 år tänkte jag att det kan vara bra att gå tillbaka och se vad som gäller när man fyllt 18 år och uppdatera med lärdomar från de senaste 3 åren.
Enligt lag (7 kap 1§ Föräldrabalken) är vi som föräldrar underhållsskyldiga tills barnet fyller 18 år. Om barnet fortfarande går i skolan efter 18-årsdagen så fortsätter vår underhållsskyldighet under den tid som skolgången pågår. Studiebidraget går efter 18års dagen direkt in på barnets konto.
Ta ansvaret över sin ekonomi
Det är mycket som man plötsligt ska lära sig och ta ansvar för som 18-åring, som exempelvis sin egen ekonomi.
Dottern har de senaste 3 åren hört mig prata ekonomi hemma så hon är nog bättre rustad än sonen var i samma ålder. Jag tror att det var bra att sonen bodde hemma första året han pluggade på universitetet för att då lära sig handskas med CNS-pengarna, betala sina egna fakturor, spara så mycket som möjligt till framtida lägenhetsinsats, planera sin egen tid, och plugga på ett helt annat sätt än i gymnasiet.
Tillgång till sina konton
På 18-årsdagen försvann vår inblick i dotterns konton på banken.
Men sparande har vi pratat om så ofta så det känner jag mig inte orolig över. Nu får vi se om hon vill fortsätta med att avsätta 100 kr/mån och att jag matchar det på ett fondkonto. Hittills har det sparandet blivit en bra slant som jag hoppas ska betala halva körkortet framöver.
Lån
Sen sonen fyllde tycker jag att skolan har blivit bättre på att utbilda vad gäller privatekonomi, om det är så generellt kan jag inte svara på men jag är glad att det är så på dotterns skola.
De har också fått en föreläsning av Ung Privatekonomi på skolan som enligt deras hemsida är: ”Sveriges äldsta och största oberoende och icke vinstdrivande projekt inom privatekonomi”. Och i samhällskunskapen har de pratat om sparande, investeringar och ränta-på ränta.
Därför är jag inte det minska orolig för att hon ska ta SMS lån, eller några andra lån bara för att det nu är möjligt att ta lån i sitt eget namn i och med myndighetsdagen.
Avtal
Hon får även ingå avtal och kan därmed teckna egna abonnemang om hon vill.
Skriva på papper själv
En praktisk detalj är att hon inte längre behöver målsmans underskrift på något, utan får skriva på papper själv för skolan eller annat. Det innebär också att vi inte längre får något SMS från skolan om ogiltig frånvaro.
Kommande bostad
En av de viktigaste sakerna att göra efter 18års dagen är att ställa sig i den kommunala bostadskön, med tanke på hur det ser ut idag. Ett tips är att även ställa sig i kö på några av de stora universitetsorterna för framtida studier. På vissa ställen går det att göra redan från 16 år.
Betala för sitt boende
Att betala hemma för sitt boende den dagen man pluggar på universitetet eller har ett jobb tycker jag är självklart. Om inte annat för att få en uppfattning om vad saker och ting kostar på riktigt, så det inte blir en enda stor överraskning den dagen man flyttar hemifrån. Men det behövs ju först en stadig inkomst, antingen via studier eller arbete.
Claes Hemberg, tidigare ekonom på Avanza, rekommenderar att barnen bör betala ungefär en tredjedel av sin inkomst till boendet om de bor hemma.
I sonens fall ”slapp” han betala hemma under sitt första år på universitetet, mot att han istället sparade minst 50% av sitt CSN lån till framtida lägenhetsinsats. Det tyckte han var en bra deal.
Spara själv i aktier och fonder
Dottern sparar redan i fonder och har köpt lite aktier, men nu kan hon göra det själv direkt och det ska bli spännande att se hur engagerad hon kommer att vara i det. Framför allt att tänka långsiktigt för att ta del av alla fördelar med ränta-på-ränta effekten för framtiden.
En av 18års presenterna var en pensionspott som ska stå på tillväxt för framtiden, och jag hoppas att båda barnen börjar avsätta 500 kr/mån dit själva för att sen dubblera summan var 10 år. Det borde vara möjligt och då kommer de ha en rejäl summa till sin pension:
- vid 23 år 500kr/mån,
- vid 33 år 1000kr/mån,
- vid 43 år 2000 kr/mån,
- vid 53 år 4000kr mån fram till 63 år
Jag kollade på Rikatillsammans ränta-på-ränta kalkyl och kom fram till att det skulle ge runt 3,2 miljoner kronor med 7% ränta. Helt ok summa som tillskott.
Digital brevlåda
Det är bra att redan nu skaffa sig en digital brevlåda. Då kan hon vara säker på att inte missa några viktiga papper/fakturor från myndigheter. Men även för att förhindra id-kapning, som om möjligt kommer bli ännu vanligare framöver tror jag.
Viktigt att även gå in på Skatteverkets hemsida och bocka i för krav på bank-id för adressändring, och därmed förhindra att någon annan kan göra en adressändring i hennes namn. Även gå in på Klarnas sida och bocka i att det krävs bank-id för att kunna handla.
Alkohol
När man fyller 18 år blir det lagligt att gå på krogen och köpa alkohol själv. Att handla på Systembolaget blir möjligt först vid 20 år.
Vi pratar alkohol hemma, för det är ju inte så att det inte går att få tag i alkohol även om man är under 18 år. Idag är det nog lättare än någonsin.
Jag vet att hon provat, men också att hennes kompisgäng inte festar som många andra gör, att se sina kompisar fulla och spy är rätt avskräckande och inte jättekul att ta hand om heller. Att vi inte heller dricker någon alkohol längre tror jag och hoppas är en positivt bidragande effekt också.
Rösta
Har hon faktiskt redan gjort i kyrkovalet förra året, mest för att få prova på hur det är. I höstens kommande Riksdagsval får hon rösta vilket hon ser fram emot.
Hon är också intresserad av politik och är engagerad så jag ser fram emot många diskussioner inför valet.
Mönstra
De första mönstringspapprena har hon redan fyllt i, just nu är hon taggad på att göra lumpen vilket jag tycker är jättekul. Det är ju inte så många idag som blir utvalda att göra lumpen, men vi har några kompisars barn som gjort lumpen så därifrån har hon fått en positiv bild.
Och med dagens eskalerade situation i Ryssland och Ukraina tror jag verkligen att det kan vara vettigt att få utbildning och se ett annat sammanhang.
Precis som tidigare tycker jag att alla borde göra ett samhällsår efter gymnasiet, dels få in en fot på arbetsmarknaden och dels för att få förståelse för olika yrken och träffa människor man kanske inte skulle möta i normala fall.
Körkort
Att bli 18 år, innebär att det är möjligt att ta körkort, även om det är lagligt att börja övningsköra från 16 år. En nackdel med att bo i en stor stad är att det inte finns samma behov av att ta körkort för att klara sin vardag, det märks på sonen som inte tagit än och inte jag heller för den delen. Mannen tog sitt efter att han fyllt 40 år. Så det är aldrig för sent om man vill.
Dottern tror jag är mer taggad eftersom flera kompisar tagit och hon också vill ta. Får se om det blir en intensiv kurs i sommar för att komma igång.
Jobb
Nu är det samma lagar som för övriga vilket innebär att det är tillåtet att jobba 40 timmar per vecka i ordinarie arbetstid. Blir annorlunda för kommande sommarjobb.
Annat som blir lagligt att göra från 18 år är:
- Gifta sig
- Skaffa vapenlicens (undantag finns)
- Köpa Trisslotter och spela om pengar (ej casinon)
- Dömas till fängelse
- Vara givare av ägg eller spermier
Bra att ha kunskap om är även:
- Laga mat själv. Det kan hon redan, men det är faktiskt en av de viktigare sakerna att få med sig hemifrån tycker jag, inte vara rädd för att laga och prova. Framför allt är det så mycket mer ekonomiskt än att köpa take-away.
- Lära sig tvätta och hur tvättmaskinen fungerar.
- Ha ett ekonomiskt självförtroende och grundläggande kunskap. Det kräver övning precis som allt annat, även om vi många gånger i just det ämnet förväntas kunna mycket utan att ha fått lära oss det.
Till viss del öppnar sig en ny värld som myndig. Jag hoppas på att hon bor kvar några år till, sen blir vi barnlösa hemma vilket kommer att känns riktigt konstigt. Det blir en stor omställning för oss med. Sonen kommer hem och hälsar på ofta och det hoppas jag att hon också gör. De är alltid välkomna.