Tänk hur mycket som kan hända på ett år…

Tänk hur mycket som kan hända på ett år…

..vad kan då inte hända på tio år?                                                                                          

Det är värt att se tillbaka på hur mycket som har hänt på ett år sen jag på allvar tog tag i min ekonomi. Och hur lönsamt det varit med tanke på hur mycket ”extra” pengar vi har sparat.

Det hela började med att sonen undrade varför vi inte kunde vara borta tre veckor på mannens 50-års resa istället för två veckor. Ehh pengar… var svaret då.

Men det triggade mig att sätta igång och se vad vi kunde spara in på och om det var möjligt att få till en tredje vecka. Utan speciellt stora ansträngningar men med mer medvetenhet och smarthet visade det sig vara möjligt.

Det startade en process som jag har tagit vidare, och jag har funderat, läst på och provat mig fram sen dess. Ju mer jag läste och lärde mig, desto mer ändrade jag mitt tänk. Tankar föder tankar som föder möjligheter. Jag började inse att mycket är möjligt, och att det går att drömma stort och man måste våga ta första  steget.

Insikten ledde till att jag i mars 2018 bestämde mig för att gå i pension till midsommar 2028.

Det var många små steg som ledde fram till beslutet. För att få koll på alla de ändringar jag har gjort senaste året- helt enkelt för att komma ihåg allting, och för att kunna se tillbaka och ge mig själv en klapp på axeln över vad jag faktiskt har uträttat, sammanställer jag vad jag gjort hittills.

Innan förra sommaren har jag alltid tyckt att jag har haft ganska hyfsad koll på ekonomin, jag har aldrig dragit på mig skulder och sett till att vi har pengar över till olika målsparande som semester, renoveringar med mera. Tyckte också att att det gav rätt många vuxenpoäng när jag började pensionsspara som 23-åring. Jag har dock aldrig sparat för ekonomiskt oberoende eller funderat på hur jag kan levla upp. Det känner jag att jag har gjort nu.

Here we go..
I juni 2017 gick jag med i Economistagruppen på FB. Därifrån har jag fått mycket bra tips, idéer och ny kunskap. Genom Economista hittade jag också flera andra ekonomibloggar och poddar.

Uber Frugal Challenge
En av mina favoritbloggar är Frugalwoods.com.  Hon har en utmaning som hon kallar ”Uber Frugal Challenge”, där man går igenom hela sin ekonomi, hur man konsumerar och varför.

Jag påbörjade den förra året i juli, men hann bara göra halva innan vi åkte på semester. Därför gjorde jag den igen i januari i år och fullföljde hela den här gången.  Varje dag skickar hon en ny utmaning, ett område att fundera kring och analysera sina egna vanor. Jag gjorde alla uppgifter och skrev ner mina tankar. Väldigt nyttig övning. Och kul att kunna jämföra och se sin egen utveckling sen sommaren.

Nu i september gör jag den igen, för att tänka till ett varv till om vår konsumtion, våra vanor, varför vi spenderar och utmana mig själv ytterligare.

Genom utmaningen startade också en tankeprocess som har bidragit till att lägga om mitt tänk vad gäller:

  • hur jag konsumerar
  • vad jag får för mina pengar
  • vilka möjligheter vill jag få genom mina pengar
  • vilka sätt det finns att spara pengar på

Det är inget som jag upplevt som jobbigt snarare att det var dags för en förändring. Det är jag nästan mest är förvånad över är hur lätt det var att lägga om kursen mot ett mer sparsamt liv.

Budget
I juli 2017 började jag göra budget och fick överblick över våra fasta och rörliga kostnader. Jag har gått igenom vad vi kan byta, ändra och skära ner på per månad. Sett över vilka onödiga prenumerationer vi hade, och vilka dyra räkningar och vilka avtal som gick att förhandla om.

Jag insåg att nyckeln till friheten låg i att ta kontroll över konsumtionen. 

Matplanering
Jag gör meny och matlista varje vecka och handlar on-line från Hemköp ungefär tre ggr/månaden. Med on-line handling och hemkörning är det ju så mycket lättare att matplanera och vara ekonomisk. Hemköp är inte billigast, men har ett bra utbud och jag har inte varit missnöjd en enda gång med varken grönsaker eller kött. Det ger bättre planerade matinköp- för det är inte lika lätt att impulshandla på nätet som i butik. Extra plus!

Det ger resultat i plånboken också, vi har fått ner våra matkostnader med 1 000kr/månad sen vi börja handla mat regelbundet på nätet.

Alkohol
Vi bestämde oss för att testa en vit månad. Först var det som en sparåtgärd för att kunna spara ytterligare 7-800kr/mån till resan. Nu ett år senare, är det mer för hälsan för min del.  Att vakna pigg varje helgmorgon vinner lätt över att dricka vin till maten dagen innan. En oväntat sidoeffekt är att det också har gett oss mer tid. Kvällen blir mycket längre av att inte dricka alkohol.

Bil
Vi har ingen bil, de tillfällen vi behöver bil lånar vi från den bilpool vi är medlemmar i.

Telefon
En av de första räkningarna jag tog tag i var att omförhandla mobilräkningen för mig och barnen, som var på otroliga 1 710kr/mån. På ett år blir det 20 500kr!

Nu betalar vi 622kr/mån istället, och nästa år ska den ner ytterligare några hundralappar när alla bindningstider löper ut. Man behöver inte byta modell vartannat år.

Vi har gått från att betala 20 500kr per år till 7 500kr per år så det är en riktigt bra början.

Jag har även tänkt om på den fasta telefonen och insett hur lite vi använder den. Och hur få som ringer till oss på den. Därför har jag sagt upp abonnemanget vilket vi sparar vi ytterligare
3 500kr/år på.

Prenumerationer jag har sagt upp är:
Mitt premium medlemskap på Linked In, som jag betalde 248kr/mån för, det ger 3 000kr per år som jag kan spara och investera stället.

Jag har även sagt upp min prenumeration på Postkodlotteriet, som kostade 165kr/mån, ytterligare 2 000kr per år till sparande.

Klädstopp
I juli 2017 satte jag klädstopp för mig själv. Garderoben svämmade över och jag insåg att jag inte blir lyckligare av en ny topp.

Jag kom till insikten att jag var less på att ge iväg så mycket av vår inkomst till konsumtion, som inte ens ger något tillbaka. Ett är säkert- vi lever verkligen i en tid med konsumtionshets och meningslöst shoppande. Modet byts snabbare än någonsin, det är alltid rea någonstans och vi uppmanas att passa på och ta chansen. Att då ta ett steg tillbaka och inte vara med i den dansen är inte alltid så lätt.

Nu har jag kört drygt ett år, och det har gått förvånansvärt lätt. Lite påfyllning har jag fått bland annat genom att ärva kläder av mina barn.

Därför fortsätter jag och ser hur länge jag klarar mig. Vissa nödvändiga saker som lite nya strumpor och underkläder har behövt inhandlas, men ren nöjesshopping av plagg jag egentligen inte behöver fortsätter jag att ha klädstopp på.

Det har nog i snitt sparat mig 500kr/mån, det ger ytterligare 6 000kr på ett år. Sakta men säkert börjar det bli rätt mycket pengar som jag kan öka sparandet med istället.

Klippning
Tidigare har jag regelbundet gått och klippt mig var 6-7:e vecka, som per år blir 4 500 kr.

I år gjorde jag ett experiment, hur länge tar det innan någon i familjen eller på jobbet reagerar på att jag inte klipper mig lika ofta längre? Det tog ungefär fem månader. Nästa år funderar på att klippa mig två gånger om året i stället. Det sparar jag också pengar på, minst 3 000kr.

Äta ute
Det har vi också dragit ner på rejält, tidigare var det lätt hänt att ta en fika på stan med familjen om vi var ute en helg. Det gick det utan problem 400kr per gång.

En utelunch med familjen blir 600kr, en utemiddag ibland 1500-2000 kr. När jag jobbade på mitt tidigare jobb, gick vi säkert ut och åt en gång i månaden för 1500-2000kr. Nu sker det istället vid speciella tillfällen, och då uppskattar vi det mer också.

Idag har jag Rikskortet, som jag kan betala med när vi äter ute. Jag ”sparar” pengar genom att ta med matlåda och sen betala med Rikskortet om vi går ut och äter lunch hela familjen. Så vi har fortfarande trevligt ihop och unnar oss saker.

Försäkringar
Under vintern tog jag också tag i och gjorde en översyn av våra försäkringar, kunde vi förändra något? Och det gick ju även här att förändra och förbättra istället för att bara köra vidare som vi alltid har gjort. Jag bytte en dyr sjuk- och olycksfall försäkring hos If till en betydligt billigare hos Bliwa via facket.

Jag kunde även få en billigare hemförsäkring hos If via mitt fackmedlemsskap.

Via Rikatillsammans.se hittade jag ett försäkringsbolag som heter Änke-och pupillkassan som grundades redan 1740. Det speciella med det bolaget mot andra ”vanliga” försäkringsbolag för livförsäkringar är att i vanliga bolag så får dina efterlevande ut något först när du har dött.

Hos Änke- och pupillkassan däremot får du tillbaka en stor del av premien om du firar din 65-års dag, så i själva verket blir det ett extra sparande. Det tyckte jag lät riktigt bra, och har lagt min livförsäkring där istället. Samtidigt har jag sett till att försäkra mig om att familjen klarar sig om det skulle hända mig något.

Det enkla sparandet..
Det är ju förstås att spara hela löneökningen, för du har inte saknat den, men pengarna kommer att växa till sig som investerade istället.  Jag har valt att öka min löneväxling, vilket ger mig 5% extra sparande från arbetsgivaren också.

Träning och hälsa
Både träning och hälsa är ju svårt att mäta i pengar, men även här har jag fått ”vinster” under året som gått. Jag tränar mer, äter mer hälsosamt och med mer tanke på vad jag stoppar i mig och lagar med familjen.

Summering
Sammantaget är det inte några stora saker eller aktiviteter vi gör annorlunda nu. Det är inget vi lider av att vi tagit bort, utan mer sånt som bara hängt med för att vi inte funderat eller tagit tag i det tidigare.

Men ändå ger det oss på ett år mycket mer i plånboken att spara till framtida pension eller resor:

Per månad:                                   kronor
Mer planerad matbudget 1000
Kommunalt istället för bil till ridskola 800
Ingen alkohol 800
Minskad mobilräkning 1 100
Minskade försäkringskostnader 200
Sagt upp postkodlotteriet 165
Sagt upp Linked in premium 248
Sagt upp fasta telefonen 300
Klädstopp 500
Färre antal klippningar per år 250
Totalt per månad 5 363
Per år 64 356

Helt otroligt mycket pengar! På saker som nästan inte ens märks! Så många bäckar små… stämmer verkligen. Och jag tror att det går att skruva ytterligare.

Planer framåt
I december är det dags att förhandla om bolånet, jag kommer att fortsätta att se över våra månadskostnader och jobba för att öka sparandet. Det känns positivt att se tillbaka på alla små steg under året som gått och se framåt för att ta fler. Det går att påverka sitt beteende i vardagen rejält och ge sparandet en ordentlig skjuts framåt, utan att det påverkar vårt välbefinnande eller hur roligt vi har.

Nu fortsätter resan framåt mot nya spännande mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *