Mitt år med Jane Austen

Mitt år med Jane Austen

Av en slump har jag gjort 2024 till mitt år med Jane Austen. Hon är en av världens mest berömda författare, men jag har faktiskt inte läst henne tidigare även om jag sett flera TV-serier och filmer gjorda efter hennes böcker.

Jag gillar England erkänner jag

Jag har nästan hunnit läsa alla hennes böcker under 2024. Får se om jag hinner med en slutspurt under december. De böcker jag har läst är:

  • Emma
  • Pride & Prejudice
  • Sense & Sensibility
  • Mansfield Park 
  • Northanger Abbey- halvägs

Kvar att läsa:

  • Persuasion

Pride & Prejudice har jag däremot läst 3 gånger under året, sett TV-serien från 1995 med Colin Firth och Jennifer Ehle, och även sett filmen från 2005 med Keira Knightley. Min favorit som så många andras är nog versionen med Colin Firth som Mr Darcy och Jennifer Ehle som Elisabeth Bennet.

Med breven i fysiskt form, känns mer verkligt att veckla ut och läsa samtidigt som i boken

Populär än idag

Tack vare att jag nu läser hennes böcker har jag också fått upp ögonen för hur otroligt omtyckt hon är. Med böckernas hjälp har jag har öppnat en dörr till en helt ny värld. Spännande och lärorikt.

Hennes popularitet visar sig genom att det kommer nya utgåvor av hennes böcker, nya filmer och serier och även ny forskning om hennes skrivande. För att inte tala om alla de böcker och filmer som nämner henne, eller löst bygger på hennes böcker, som exempelvis Bridget Jones Diaries. Poddar som diskutera olika aspekter av hennes böcker, Regencyperioden med mera finns det också en uppsjö av.

Festivaler, baler i Regencystil finns det också massor av

Nya serier på gång är:

  • Netflix kommer med en serie om Mary Bennet, den minst framträdande systern av Bennet systrarna i Pride & Prejudice, under 2025.
  • BBC har dokuserie på gång om Jane Austens syster Cassandra med tillbaka blickar på hennes liv med sin syster Jane.
    The official synopsis for the four-part BBC series is as follows:

The drama begins in 1830, a while after Jane has died. In flashback, we meet Young Cassy and Jane as they navigate the infatuations, family feuds and dashed hopes which shaped their lives and laid the foundations for Jane’s unforgettable stories.

The BBC has confirmed, however, that Miss Austen will land sometime in 2025 to coincide with Jane Austen’s 250th birthday.

Hyfsat nya serier och filmer:

Sanditon
Hennes sista bok, Sanditon, som hon inte hann skriva klart innan hon dog, har blivit TV-serie i 3 säsonger, 2019–2023. Jag har sett sista säsongen under året. Det har till och med pratats om att bygga en helt ny stad i England med layouten av bokens Sanditon.

När döden kom till Pemberley
Den kände deckardrottningen P.D. James skrev en fortsättning på ”Pride and Prejudice,” hur det gick för Elizabeth och Darcy 6 år in i deras äktenskap. Boken heter ”När döden kom till Pemberley” och innehåller förstås ett dödsfall, som Elisabeth lyckas lösa. Den filmatiserades i 3 delar och kom 2013. Den har jag också sett under året.

Filmer om och med Jane Austen
På kanal 11 har det sänt ett flertal filmer som refererar till Jane Austen på ett eller annat sätt. Av de 3–4 filmer som jag lyckats se under året är alla satta i modern tid, runt Jane Austens böcker eller henne som person, hon fick till och med vara spöke i en av filmerna.

En bild från vårt besök i Oxford i våras

Fiktiva böcker

Fanfiction finns det en aldrig sinande flod av, fortsättningar på hur det gick sen, om någon av de mindre karaktärerna från någon av böckerna eller i helt andra sammanhang som med zombier eller i rymden.

I Toronto på ett antikvariat hittade jag en bok som heter ”The Jane Austen society” av Nathalie Jenner. Handlingen i korthet:

The Jane Austen Society is a story centered around renowned author Jane Austen. While she died over 150 years ago, Austen still features among the most excellent novelists in England. Austen’s final home was in Chawton, and here, a group of her fans gathers in an attempt to preserve the author’s legacy. Among these people is a young widow, a laborer, a movie star, and a doctor, to mention but a few. While these people come from all walks of life, their love for Austen’s word and works have brought them together. Each of them is also struggling with trauma, loss, and other distant tragedies, but they unite to form the Jane Austen Society.

Personerna i boken diskuterar karaktärerna i Jane Austens böcker, och hennes arbete, så det var ett roligt sätt för mig att lära mig mer om romanfigurerna. 

Summering av vad jag läst och sett under mitt Jane Austen år:

  • Läst 6 böcker av eller om Jane Austen
  • Sett 4 filmer
  • Sett 5 tv-serier (Pride & Prejudice, Emma, Sandition, When death came to Pemberley, Sense & Sensibility)
  • Lyssnat på poddar där olika karaktärer eller handling från böckerna diskuteras
  • Gått med i en FB grupp som bara diskuterar Price & Prejudice

En av världens mer kända öppningsmeningar från Pride & Prejudice:

It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.

Förklaring till popularitet

Hur kommer det sig egentligen att hon fortfarande är så populär mer än 200 år efter sin död? Trots att alla böcker handlar om att gifta sig uppåt på samhällsstegen och därigenom se till att klara försörjningen, känns de ändå moderna konstigt nog.

Jane Austen skriver om saker som idag är självklara för oss- i Sverige i alla fall, som att välja sin egen partner och att kvinnor har samma arvsrätt som män.  Under tidigt 1800-tal i Storbritannien var det däremot inte en självklarhet utan Jane Austen såg till att rikta kritik mot rådande lagstiftning och arvsregler genom sina böcker.

Kvinnors rättigheter under Jane Austens tid var få

Förblev man ogift som kvinna var man utlämnad till att leva på bröders eller släktingars premisser. Det får Fanny Price uppleva i Mansfield Park, när hon är den fattiga kusinen från landet. Även om den boken också slutar lyckligt till slut.

Det var vanligt med fideikommiss som innebär att om det bara finns döttrar i en familj, ärver närmast manliga släkting. Konsekvenserna av fideikommiss skildrar hon i Sense & Sensibility där döttrarna fick klara sig på betydligt mindre pengar än tidigare när en avlägsen släkting tog över familjehemmet och systrarna och mamman tvingades flytta därifrån. Samma sak oroar sig också mamman för, Mrs Bennet, i Pride & Prejudice, ska ske när Mr Bennet dör och Mr Collins kommer ärva deras hus.

I Pride & Prejudice låter hon dock Elisabeth bestämma vem hon vill gifta sig med, och visar på ett jämlikt äktenskap- vad gällde intelligens och beslut även om Mr Darcy är den som står för försörjningen. Äktenskapet var ju för hans del viktigt för godset och släktens fortlevnad också. Få kvinnor är lika ”witty” som Lizzy i Pride & Prejudice ens idag i romaner.

Huvudpersonen i Emma, som ju också heter Emma, är förvånansvärt fri och helt bestämd med att hon inte ska gifta sig. Hon sköter om godset Hartfield där de bor och tar hand om sin pappa. Austen själv inte trodde att publiken skulle gilla Emma eftersom hon styra och ställer och försöker para ihop personer med varandra. Men den är tillsammans med Pride & Prejudice en av hennes mest populära böcker. Emma inser i slutet på boken att hon i själva verket är kär i Mr Knightley, sin granne hon känt i hela sitt liv, vilket känns som ett bra slut.

Alla Jane Austens böcker slutar lyckligt- något jag gillar, för alla blir till slut gifta med den de själva vill.

Jane Austen själv gifte sig däremot aldrig. Hon var förlovad men tackade nej till giftermål, när hon var 23–24 år. Hade hon gift sig hade hon inte kunnat skriva sina böcker, istället hade hon varit fullt upptagen med att vara fru och mamma. Då hade världen varit några bra historier och nu älskade karaktärer fattigare.

250 år 2025

Nästa år är det 250 år sedan hon föddes, 1775 i december. I England kommer det att uppmärk-sammas en hel del:

  • BBC serien, se ovan
  • I Bath där hon bodde under flera år och där The Jane Austen Society finns och varje år har en Jane Austen festival
  • I Chawton där hon bodde på slutet, här tror jag redan en jubileums utställning har öppnat

Ska bli intressant att se vad, hur och om hon blir uppmärksammad även i Sverige.

Under Jane Austens livstid regerade George III och var gift med drottning Charlotte. En tid som fått en egen serie på Netflix, Bridgerton, som blivit otroligt populär. Fler säsonger kommer framöver.

Kew Palace där George III bodde sina sista år med sin drottning Charlotte

George III är också känd som galne kung George då han blev sinnesjuk runt 1808 och han lämnade över styret till sin son George 1811. Hans styre kallas Regencyperioden. Prins-regenten gillade Jane Austens böcker, själv var hon inte förtjust i den festande, slösaktiga och feta prinsen. När George III dog 1820, blev Prinsregenten kung George IV och styrde fram till sin död 1830.

George III och Charlotte fick 15 barn

I sin sista roman, Sanditon, som hon inte hann skriva färdigt, tror jag att hon ville visa på ett annat liv och möjlig framtid för kvinnor. Där är huvudpersonen Charlotte med och grundar en skola och arbetar som lärare på slutet, trots att hon har gift sig med godsägaren.

Kvinnors rättigheter var få, i Storbritannien blev kvinnor myndiga 1887. En gift kvinna var däremot oavsett ålder omyndig och stod under sin makes förmynderskap. I samma ögonblick en kvinna gifte sig, blev hennes egendom automatiskt hennes makes egendom.  Maken hade enligt lag full kontroll över hennes kropp, hennes barn (även om det inte var hans egna biologiska barn) hennes pengar och arbetsinsats, och om hon hade ett arbete, var det han som tog emot hennes lön. Vid eventuell skilsmässa förlorade kvinnan rätten till sina barn.

England- inte alltid så idylliskt

Detta ansågs tills slut för mycket och 1839 kom en ny lag som gjorde det möjligt för mödrar att behålla vårdnaden om sina barn även efter en skilsmässa:

Custody of Infants Act

Prior to 1839 if a marriage broke down a mother had no automatic rights to her children. The issue had already been a subject for discussion in the House of Commons in 1837. John Leader MP:

“As it stands at present, the law is entirely in favour of the husband and oppressive to the wife. A man who may be drunken, immoral, vicious, and utterly brutalized, may place his wife, who seeks to live separately from him, in this cruel dilemma—”You shall either continue to live with me, or you shall be deprived of your children.” The wife, in such a case, has no redress.”

Campaigner Caroline Norton, who was herself denied access to her sons after her marriage ended, was instrumental in the change in law brought in by the Custody of Infants Act. The new law enabled mothers to petition the courts for custody of their children.

1817, långt innan kvinnor fick ytterligare rättigheter i Storbritannien avled Jane Austen bara 41 år gammal, av sjukdom. Tänk vad många fler böcker hon hade kunnat skriva om hon fått leva lite längre. Nu lever hon vidare genom sina böcker, få författare förunnat att vara så lästa 250 år senare.

Finns mycket kvar att upptäcka!

Tack vare att jag tog hem Emma, Pride & Prejudice och Sense & Sensiblity från mamma när vi rensade hennes lägenhet i vintras har jag upptäckt en litteraturskatt, som jag kan besöka om och om igen och vid varje omläsning hitta nya nyanser och djup.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *