Är du förbered om en kris eller ett krig kommer?

Är du förbered om en kris eller ett krig kommer?

Hur mycket eget ansvar förväntas vi ta om krisen, eller till och med om kriget kommer?
Det är frågor som blivit betydligt mer aktuella nu sen Rysslands invasion av Ukraina 2022, men även på grund av naturkatastrofer som översvämningar och stormar som drabbat Sverige de senaste 10 åren.

Stora översvämning i Europa under 2024 har det varit

Beredskapsveckan

För att få fler privatpersoner att förbereda sig för en eventuell kris inrättade MSB (Myndigheten för Samhällsberedskap) 2017 något som de kallar för ”Beredskapsveckan”.
Den infaller varje år vecka 39, och uppmärksammas mer nu, även om många fortfarande inte känner till den efter stickprov på mitt jobb. Rekommendationen från MSB är att vi som privatpersoner ska ha en hemberedskap för att klara oss utan samhällets hjälp i en vecka.

För att höja medvetenheten skickades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till alla svenska hushåll 2018. Och snart är det dags igen, den 18 november kommer den uppdaterade version distribueras till alla svenska hushåll. En hel del har hänt sen förra utskicket 2018 – nu pågår krig och konflikter i vår närhet, och vi har gått med i Nato.

Temat för beredskapsveckan 2024 var:         

  • Sätt igång!                    

Det säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, är en uppmaning som påminner om att vi står inför allvarliga hot mot vår fred och frihet och vi måste öka tempot och bygga vår motståndskraft här och nu, med full kraft.

Prepping

Har vi preppat för att klara oss 1 vecka? Inte fullt ut, och vi saknar flera saker på den rekommenderade listan från MSB. Min plan är att varje år införskaffa någon del, och även ha ett matförrråd hemma. Mycket mat har vi ju redan om man gör en inventering på allt som finns i skafferiet, frysen och kylen.

Tillagning kan bli ett problem om strömmen är borta, men då kan vi antingen grilla på gården ihop med andra, i vår öppna spis eller laga mat på vårt införskaffade stormkök. Vattenfrågan är den centrala, att ha tillräckligt med vatten hemma till dess att samhället hinner få ut tankbilar för vattendistribution. Finns det inget vatten, blir det också problem med toalet-terna. Där har jag ännu inte helt satt mig in i hur vi ska lösa den biten. Kanske ställs det ut bajamajor?

Det man själv kan ta tag i är att göra en avstämning mot listan från MSB vad vi bör ha hemma. Ett steg på vägen, och det följer också uppmaningen: Sätt igång!

MSB:s checklista på vad vi bör ha hemma vid en kris i samhället:                 

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier        
  • Flaskor och dunkar med rent vatten.                           
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.       
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.   
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.  
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.                           
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.           
  • Extra batterier, laddade powerbanks.                         
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.                     
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.                

Vi har faktiskt mer än jag trodde. Det vi behöver åtgärda är framför allt radio och powerbanks. Övriga saker har vi redan eller är på väg att fixa.

Till listan skulle jag vilja lägga till:

  • Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns         
  • Diskutera med sin familj, vad gör vi om något händer- hur ska vi agera, var ska vi samlas, hur ska vi hålla kontakten
Hur håller vi kontakten i krig eller kris?

Radio

Radio som står högst upp kanske kan tyckas som en felprioritering, tills man börjar tänka på hur viktigt information är i en krissituation, för att inte tala om i ett krig. Och framförallt idag med all desinformation som sprids. Vem kan och ska man lita på egentligen?

P4 är Sveriges Radios beredskapskanal och det finns 25 lokala P4-kanaler. Deras uppgift i kris/krig är att:                          

  • Alltid kunna sända och ge allmänheten viktig information om samhället drabbas av en kris eller allvarlig störning.                       
  • P4 är också den kanal som kommuner, länsstyrelser och andra myndigheter hänvisar till för krisinformation.  
  • Om allt annat skulle tystnar kan allmänheten lita på att få information från beredskapskanalen P4.                     
  • Rekommendationen är därför att ladda ner appen Sveriges Radio Play i mobilen, och under fliken kanaler finns direktsändningar från P4.                    
  • Och om el- eller telefonnätet inte fungerar ha en nödradio hemma, det kan vara en vevradio, batteriradio eller solcellsradio.
inte självklart att ha en separat radio idag, när allt finns i mobilen

Civil försvaret

I dagens allt mer oroliga värld och behovet av att återupprätta det civila försvar vi en gång hade, men som till stora delar monterades ner för 25–30 år sen, har regeringen beslutat att ge MSB en viktigare roll. Ett steg är att döpa om myndigheten till:                   

  • Myndigheten för civilt försvar- MCF                             

Om förslaget går igenom börjar det gälla från 1 januari 2026. Ny generaldirektör blir Mikael Frisell som idag är generalmajor med bakgrund inom det militära försvaret. Regeringen vill att samarbetet mellan MSB och det militära försvaret ska stärkas och bli mer effektivt framöver.              

200 år utan krig i Sverige

Att Sverige klarat sig undan krig under så väldigt lång tid har också gjort att de flesta av oss tror att så kommer det alltid också fortsätta att vara. Och det hoppas vi verkligen stämmer. Däremot behöver vi ha planering, kunskap och resurser på plats ifall det otänkbara ändå händer.

Vårt land, vårt samhälle och våra värderingar är värda att försvara

I mitt förra inlägg om Sveriges första månader i Nato ser vi ju tydligt hur försvaret får och har fått kraftigt ökade anslag efter Rysslands invasion i Ukraina 2022. I den planeringen ingår också den egna beredskapen, att vara förberedd enligt MSB:s lista.     

Det handlande också uttalanden som gjordes på årets Folk och Försvars konferens i Sälen om i januari 2024, från ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) sa då:                   

Det kan bli krig i Sverige och alla svenskar måsta agera för att stärka landets motståndskraft. 

Dåvarande Överbefälhavare Micael Bydén uttalade sig också om att det är mer klarspråk nu:

För människors ovilja att fullt ut se allvaret och vad det kan innebära för svensk del har varit både problematisk och farlig. Det är en skärpa i tonen nu, både från politisk nivå och från min egen, som handlar om att alla måste förstå den här situationen. Man kan inte bara säga att det är den allvarligaste säkerhetssituation. Man måste förstå det, vad det innebär. Och att man har ett eget ansvar i det här läget.

Krisinsikten är avgörande, menar Bydén. För att vara förberedd på att klara sig utan exempelvis el och vatten under ett par dagar, det ansvaret måste människor i stor uträckning ta själva.

Det är alltid bättre att vara förberedd och planera för det värsta. Jag tror inte att vi kommer att se en invaderande styrka på svensk mark. I dagens högteknologiska samhälle finns det betydligt lättare sätt att slå ut samhället- el eller vattenförsörjningen kan snabbt lamslå stora delar av alla nödvändiga funktioner.

Cyberangrepp mot våra banker pågår redan 24/7. Sjukhus och hela kommuner har också drabbats av attacker som slagit ut verksamheten under de senaste åren.

Försvarsmakten har precis släppt en serie som heter Krig i vår tid, och den presenteras på deras hemsida så här:
Serien tar upp hoten mot Sverige och vad Försvarsmakten – och vi som land – kan göra för att motverka dem. Under sex avsnitt om cirka 15 minuter belyser vi hoten mot Sverige från flera håll genom att träffa både personer i och utanför Försvarsmakten.

Jag har än så länge bara sett första avsnittet, den är bra gjord och ligger väl i linje med att vi ska vara förberedda, ha vetskap om att det ständigt pågår olika typer av angrepp mot vårt land. Ska bli intressant att se kommande avsnitt också.

På ett sätt är vi redan i en form av krig, genom att aktivt ta ställning mot förtryck, diktaturer och för ett fritt samhälle med oberoende press och människors lika värde. Det är en värld värd att försvara så att kommande generationer också får uppleva det.                          

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *