
Produktivitet
Ibland hittar man en författare som man känner att man resonerar med och vill fördjupa sig i och följa i flera olika medier. Det gör jag med den amerikanske författare Cal Newport; jag lyssnar på hans podd, följer hans nyhetsbrev och läser hans böcker. Han är även professor i datavetenskap vid Georgetown University i Washington DC. För att lyckas med allt detta har han intresserat sig för hur man blir produktiv, får saker gjorda under normal arbetstid för att ha lediga kvällar och helger med familjen.
Deep Work
Enligt Newport är tricket planering och systematik, som också är temat i hans bok Deep Work. I boken visar han hur effektfullt det är att jobba ostört i block, vara fokuserad, och koncentrera sig på en sak i taget- dvs inte kolla mailen var 5:e minut. Han har utarbetat ett system för hur man jobbar smartare. För i slutändan handlar det ändå om att leverera. Ska man skriva går det inte bara att göra när man har motivation, utan det behövs också disciplin. Han liknar sin teknik med sprints, som programmerare ofta använder för att planera, arbeta 6 veckor med en sak eller ett problem och inte försöka lösa för många olika saker på en gång.
När jag läser inser jag också varför det resonera med mig, för det liknar sättet jag arbetar på när jag skriver bloggen då jag använder koncentrerade block på mina helgmornar- när resten av huset sover och mannen sitter och skriver på sitt håll.
I sin podd, Deep Questions redogjorde Newport i ett avsnitt för systemet han använder för att ha koll på allt som ska göras, bevakas, produceras och deadlines som ska hållas. Sättet att planera och jobba på som han förespråkar tycker jag länkar i bra ihop med Bullet Journal metoden som jag nu använt i ganska många år. Där planerar jag redan- precis som han förespråkar, dag för dag, per månad, per halvår och på årsbasis för en längre överblick generellt och för mina olika projekt. När jag går ut i friheten och enbart behöver styra över min egen tid hemma och inte på jobbet, känner jag att jag kan levla upp en nivå till och tror att när jag skriver min släkthistoria kommer 6 veckors sprintarna för olika teman, fördjupningar av ett släktöde kunna vara ett bra upplägg.
Hur man ska bli mer produktiv är ett ämne som på intet sätt är nytt att skriva om. David Larsson Heidenblad är en svensk författare som släppte en bok på ämnet hösten 2023 Ta din tid- gör mindre men bättre.
Han är influerad av Newport och har läst och lyssnat mycket på honom och Heidenblads approach för att få till Deep Work är att jobba i 40-minuters block, sen pausa. Om han lyckas med att få till 4 st. 40 minuters block på en arbetsdag är det en riktigt produktiv dag. Oftast blir det kanske 2 såna block. Först kan det låta lite, men om man tänker efter hur många gånger man själv blir avbruten under en arbetsdag av frågor från kollegor, mail, telefon, saker som måste lösas nu, inser jag att det nog är rätt ok. Mycket av ens normala arbetsdag är sånt som är motsatsen till Deep Work vilket Newport benämner som Shallow work.
Här tror jag att arbetssättet som pandemin hjälpte till att införa på bred basis, med att de flesta nu varvar sina veckor med att arbeta några dagar hemma med några dagar på kontoret, har gjort det lättare att få till fler tillfällen av Deep Work för många.
På mitt jobb har vi möjlighet att jobba hemifrån 2 dagar i veckan. Jag är dock på jobbet alla dagar i veckan för att jag känner att jag får mer gjort på kontoret. Tack vare min dagliga närvaro får jag till mina promenader till och från jobbet, och hinner lyssna på alla poddar som jag vill också. Fördelen med att de flesta väljer att jobba hemifrån när det ges möjlighet, är att kontoret nästan är tomt dessa dagar, så det går fint att jobba ostört. Jag hinner med mina uppföljningar och planering, arbetssättet ger en bra blandning av dagar med olika intensitet, möten och avstämningar varvat med möjlighet till djupjobb.
För hela idén med Deep work är att få till mer under kortare koncentrerad tid, utan avbrott och att man därigenom inte behöver jobba fler timmar utan förhoppningsvis färre men ändå hinner med att få mer gjort.
David Larsson Heidebland skrev en understreckare i SvD 240417, där han säger:
Deep work” har populariserat begreppet ”djuparbete”. Det vill säga att med fullt fokus arbeta med en enda sak under en begränsad tid. Djuparbetets lockande löfte är att man kan få fler och viktigare saker gjorda samtidigt som man skär ned på antalet arbetstimmar.
Slow Productivity
Cal Newports 8:e och senaste bok heter:
Slow Productivity – the lost art of accomplishment without burnout.
Här är temat lite oväntat om hur man genom att göra färre saker i sitt eget tempo får mer gjort. För det är lätt att tro att Newports mål med att skriva om produktivitet är att hela tiden klämma in mer, jobba hårdare och längre. I själva verket är det tvärtom. I sin bok lyfter Newport fram 3 principer:
Princip #1
Do fewer things
Strive to reduce your obligations to the point where you can easily imagine accomplishing them with time to spare. Leverage this reduced load to more fully embrace and advance the small number of projects that matter most.
Skala bort det som inte är viktigt; våga säga nej till projekt, föreningar, styrelsearbeten eller annat som kommer att ta tid från det som du egentligen vill göra. Det har jag försökt göra de senaste åren, och är nu första gången på nästan 10 år inte engagerat i något utanför jobbet, vilket känns bra.
Jag vill inte att livet ska bestå av en massa måsten, istället vill jag välja vad jag ska göra- the vital few from the trivial many för att citera en annan författare som jag också läst:
Greg McKeown, och hans bok Essentialism: The disciplined pursuit of less.
Kärnan i Essentialism är konceptet less but better.
Precis som Newport är inne på har McKeown också kommit fram till att ingen har tid, resurser eller engagemang att göra allt. Det är bättre att ta ett steg tillbaka, fundera över vad man verkligen vill åstadkomma och därefter välja ut ett fåtal saker som man går in för helhjärtat.
Ju färre desto bättre.
Jag hade kunnat engagera mig i fler föreningar, anta nomineringen till att sitta i BRF:s styrelsen och tjäna extra eller välja att jobba till den nya riktåldern 67 år och därigenom höja min lön med minst 10 000kr till per månad fram till pension. Detta väljer jag med lätthet bort. Istället byter jag tid mot pengar genom att gå tidigare. Med det valet ger jag mig själv mer tid till att skriva bloggen, möjlighet att fördjupa mig i ämnen som intresserar mig, studera för att kunna skriva min släkthistoria, resa och lära mig nya språk.
Princip #2
Work at natural pace
Don’t rush your most important work. Allow it instead to unfold along a sustainable timeline, with variations in intensity, in settings conducive to brilliance.
I sin forskning har Newport studerat och upptäckt att personer som vi ser på som enormt produktiva under sin livstid; Einstein, Marie Curie, Jane Austen med flera inte alls haft den typen av arbetsdagar som vi tror. De insåg vikten av att ta sig tiden att fundera, arbeta i perioder med olika tempo, byta miljö genom att ta långa sommaruppehåll, likväl som promenader för att ha tid att tänka. Långt ifrån bilden av den galne forskaren som knappt varken äter eller sover och i princip bor i sitt labb. För att kunna vara så produktiv, som exempelvis Marie Curie var- den enda kvinna som vunnit 2 Nobelpris, (1903 i fysik, 1911 i kemi), insåg de alla vikten av vila, och efteråt komma tillbaka och vara mera produktiva sen. Att bara arbeta på, med långa dagar, ger enligt forskningen mindre bra resultat. Kroppen och hjärnan behöver återhämtning.
Newport förespråkar inte att man ska leverera mindre genom att arbeta i en mer naturlig takt, däremot vikten av att zooma ut, inte bara se resultat av vad man producera på några veckor utan snarare under flera år. Då var de personer vars livsöden han lyfter fram i boken Slow Productivity, som Jane Austen, otroligt produktiva, men inte varje dag. Det är som med bloggen, att skriva 2 inlägg i månaden låter inte speciellt mycket, men sett över tid är jag nu uppe i över 130 inlägg. Mannen skriver en sida per dag i sin bokserie, han är nu inne på fjärde boken och det är fler än de flesta publicerar under sin livstid. Sakta men säkert, vara uthållig och fortsätta bygga och leverera resultat över tid är essensen i Slow Productivity.
David Larsson Heidebland skrev även i sin understreckare i SvD 240401, att:
Med att arbeta i en naturlig takt syftar Newport på att människor genom historien har arbetat med skiftande intensitet. Krävande perioder har följts av lugnare. Detta gäller särskilt för de som arbetat med huvudet. Forna tiders vetenskapsmän och filosofer skyndade långsamt. Stora verk kunde ta decennier att bli klara. Så borde vi också arbeta, menar Newport.
Slow productivity tycker jag också har mycket gemensamt med att bygga sitt ekonomiska oberoende- det behöver få ta tid. I vardagen kan man tycka att det inte händer speciellt mycket, tricket är även här är att zooma ut och se sparandet och investeringarna över längre period. Regelbundet månadssparande tillsammans med ränta på ränta ger effekter först efter flera år.
Princip #3
Obsess over quality
Obsess over quality over what you produce, even if this means missing opportunities in the short term. Leverage the value of these result to gain more and more freedom in your efforts over the long term.
Vad är det som är viktigt i vårt jobb, när Shallow work- ytjobb har skalats bort, vad krävs för att vi, eller vårt företag ska lyckas? Genom att fokusera på färre saker och göra dessa bättre får du mer kontroll över ditt arbetsliv enligt Newport. Sättet man arbetar på kommer också med erfarenhet, jag arbetar inte på samma sätt nu som jag gjorde för 10 eller 5 år sen. Målet är att skapa mer frihet i sitt arbete genom att leverera på en hög nivå, som bidrar till att du kan styra ditt eget arbete mer.
Ett blogginlägg från idé till färdigskrivet kan ta några veckor innan jag är tillräckligt nöjd för att kunna publicera det på hemsidan. Jag hade kunnat välja att bara skriva en dagbok för mig själv för att dokumentera min resa mot friheten, som ingen annan kunde läsa. Den dagboken hade inte alls sett ut som bloggen gör nu eller innehållit den variationen av ämnen heller. Bloggen kräver att jag läser på om olika ämnen, planera min tid för att hinna med skrivandet i mitt vanliga liv, håller deadlines som jag själv satt upp, och utmanar mig för att kunna leverera något jag är nöjd med.
Obsess over quality principen tycker jag kan användas/praktiseras inom de områden som är viktiga i ens privatliv också; som att planera sin ekonomi, resor och renoveringar där det är viktigt att det blir både rätt och bra.
Ett annat sätt att ta till sig principen är genom att praktisera det som Mister Money Mustasch förespråkar: Unneccessary hardship. Att träna varje dag, äta bra och nyttig mat lagad från grunden, promenera 1 mil/dag, alltid ha med matlåda, är alla saker som är lite jobbigare än the easy way out skulle vara men i gengäld ger det stora belöningar i slutändan. För min del ger det tänket bättre hälsa och bättre ekonomi.
Obsess over quality kan lätt bli hämmande- texten, arbetet, projektet känns aldrig tillräckligt bra för att kunna släppa. Det funkar inte heller. Newport skriver i sin bok Slow Productivity:
Give yourself enough time to produce something great, but not unlimited time. Progress is what matters. Not perfection.
Jobba enligt dessa principer
Är det möjligt att jobba efter Newports principer? Newports rekommendation är att börja med:
- lifestyle-centric career planning
Hur du vill att ditt liv ska se ut? och sen arbeta dig bakåt för att se hur du ska nå dit, och därefter göra en plan framåt. Det är precis vad jag har gjort de senaste åren i min resa mot friheten.
Newports tänk tror jag resonerar med mig för jag kommer från ett tidigare arbetsliv där mer jobb, längre dagar och hårdare tempo premierades. Hans sätt är mer hållbart, hur kan vi arbeta för att kunna producera kvalitet över tid istället för att gå in i väggen. I nästa fas av mitt liv är det snarare dessa principer som jag kommer att ha som vägledning för hur jag vill att mina dagar ska se ut:
- Skala bort det ovikta bruset, ha kvar de viktiga få och arbeta i ett tempo som utvecklar, utmanar och främjar resultat och leverans.
Men han betonar vikten av att inte bara fokusera på målet, utan minst lika viktigt är att Enjoy the journey– rusa inte mot slutdestinationen utan njut också av resan och allt jobb som krävs för att nå dit.
Karin Boyes dikt I rörelse sammanfattar det bra:
Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.
…..
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
Det är dit jag känner att jag är på väg, mot nya äventyr! Jag byter spår och tar ett annat tåg till mitt nya liv, där jag får styra min dag efter eget huvud. Investerar min tid och energi på de projekt som jag själv väljer.
Ju äldre jag blir framöver så kommer pengamaskinen betyda mindre, men vara fortsatt viktig som en möjliggörare, och min tid betyda mer eftersom den är en ändlig resurs som jag vill och behöver ta tillvara på.
Sammanfattningsvis följer Newports och McKeowns böcker varandra på ett bra sätt:
- Essentialism är ett första steg för att skala bort och välja det om är viktigt:
the vital few over the trival many
- Nästa steg är att utveckla och hitta sin egen metod till Deep Work, att få gjort de viktiga projekten i ens liv.
- För att sen gå på Slow Productivity, att arbeta i sin egen takt.
Kort sagt: välj ut, skala bort, skapa, producera det som ger energi, ha ett mål och en plan. För att uppnå sitt bästa liv.