
Vad skedde 2014 som påverkar oss idag 2024?
I ett tidigare inlägg tittade jag tillbaka på hur fantastiskt mycket mitt eget liv har förändrats på 10 år från 2014 till 2024, och bara till det bättre. Den här gången vill jag lyfta blicken och se:
- Vad skedde 2014 i världen som faktiskt fortfarande påverkar oss idag, som vi inte förstod då skulle fortsätta att påverka oss 10 år senare?
- Ha något blivit bättre än det var 2014?
Det är rätt nyttigt att se tillbaka för det är så mycket man glömmer, tiden och livet rinner på och det finns hela tiden nya världskatastrofer som upptar mediernas rapportering.
Ryssland annekterar Krim 2014
Vad vi inte förstod då var att detta var starten på det kommande och nu pågående kriget i Ukraina, med Rysslands anfall den 24 februari 2022. Om världen hade reagerade lika starkt 2014 när Ryssland tog Krim som skedde 2022, är frågan om Putins anfall 2022 ens hade skett? EU utfärdade en hel del kraftfulla sanktioner men världen trodde fortfarande att det skulle gå att förhandla med Ryssland om ett återtåg.
Ett skäl till ett mindre kraftfullt agerande 2014 var troligtvis att flera europeiska länder gjort sig beroende av rysk gas. 2011 invigdes den rysk-tyska gasledningen Nord Stream och 2022 importerade Tyskland 55% av sitt naturgasberoende från Ryssland. Initiativtagare till byggandet av gasledningen var bland andra den tidigare tyska förbundskanslern och Putin-vännen Gerhard Schröder.
Kriget i Ukraina påverkar oss i allra högsta grad idag och alla de som flytt Ukraina och försöker skapa sig nya liv i väst, i väntan på att kunna återvända och bygga upp sitt land igen efter Ryssland massiva förstörelse som nu pågår.
Ukraina kämpar också för vår frihet. Därför är det så viktigt att vi fortsätter att stödja kampen med både krigsmateriel och humanitär hjälp. Om Ukraina faller kommer Putin inte låta sin armé stoppa där är jag helt övertygad om utan kommer att fortsätta att försöka expandera sitt territorium.
Sveriges medlemskap i NATO 7 mars 2024
Rysslands anfall på Ukraina var helt avgörande för beslutet 2022 om att Sverige, och även Finland, ansökte om att bli medlemmar i NATO. Det här är en utveckling som få i Sverige hade kunnat förutspå skulle bli konsekvensen av Rysslands annektering av Krim 2014.
Efter många turer blev Sverige tills slut medlem i NATO torsdagen den 7 mars 2024. Statsminister Kristersson och utrikesminister Billström var på plats i Washington DC och överlämnade ansökningshandlingarna till USA:s utrikesminister Blinken. President Biden höll senare samma dag sitt ”State of the Union”-tal i Kongressen och passade då på att även nämna Sverige som ny medlem i NATO med Kristersson på plats.
Att 75% av den svenska befolkningen också står bakom vårt medlemskap visar på att många delar min uppfattning om att Sverige är säkrare som medlem i Nato än om vi står utanför som världsläget nu är.
IS utropade ett islamistiskt kalifat 2014 i Irak
USA skickade 3000 soldater till Irak för att hjälpa landet att strida mot IS och även Iran utförde luftangrepp mot IS. Trots detta lyckades IS ta Iraks 2:a största stad Mosul 2014. De följande åren kunde vi i media läsa om ett bestialiskt styre som utförde oerhört grymma brott mot människor de tillfångatog.
Samtidigt som kriget mot IS pågick eskalerade också inbördeskriget i Syrien som utbröt 2011. Ryssland gick in i kriget 2015 och började bomba områden i Syrien som motsatte sig den styrande diktatorn, vilket ledde det till en enorm flyktingvåg i Europa, som även Sverige skakades av.
IS utförde även flera terrorattacker i andra länder. Frankrike drabbades av flera, den värsta skedde 2015, den 14 november i Paris när 4 olika sprängattentat dödade 128 personer.
Terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017
Den 7 april 2017 utförde den 39-åriga uzbeken Rakhmat Akilov ett terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm, han stal en lastbil och körde i hög hastighet längs gatan och dödade 5 personer och skadade flera.
Akilov var rekryterad av IS och motiverade morden genom att rikta kritik mot Sveriges deltagande i kriget mot Afghanistan och terrorgruppen IS.
Säpoinsats i Tyresö 7 mars 2024
Trots att IS besegrades och områdena återtogs är sekten fortsatt levande och rekryterar nya medlemmar även idag och utför terrorattacker. Sverige är inget undantag, den 7 mars 2024 anhölls 4 personer för förberedelser till terrorbrott efter en insats i Tyresö utanför Stockholm.
Enligt Säpo tillhör de anhållna en gruppering inom den våldsbejakande islamistiska och extremistiska miljön med internationell koppling till IS i Somalia. Återigen blir vi varse om hur historien fortsätter att påverka oss även idag.
Malaysia Airlines flyg 370 försvinner
Planet lyfte från Kuala Lumpur i Malaysia och skulle flyga till Beijing i Kina men kom aldrig fram. Detta är fortsatt ett stort mysterium. Hur kan ett passagerarflygplan försvinna från radarn? Planet har eftersökts i en av de största och dyraste sökinsatserna med flera nationer inblandade. Utan resultat.
Det sista meddelandet från piloten tyder inte på att något var fel på planet, inget nödanrop kom. Good night, Malaysian three seven zero.” var det sista som hördes.
2024 uppdatering
I början på mars 2024 meddelade Malaysias premiärminister Anwar Ibrahim att de var villiga att återuppta sökandet och utredningen av det försvunna planet om det uppkommer nya bevis eller ledtrådar.
De spår och vrakdelar som har hittats längs Afrikas kust tyder på att planet fortsatte sin färd under flera timmar efter det att kontakten tappats med planet. Med hjälp av ledtrådar som elektroniska spår och vrakrester har experter forskat vidare i vad som hände. SVT:S Vetenskapens värld sände ett program om sökandet efter planet i mars 2024.
Försvinnandet har lett till att flygsäkerheten har blivit bättre, Europa och Storbritannien har satt på lågfrekvens undervattensändare på alla plan för att underlätta sökning av plan som kraschat i havet, sändaren sänder ut signal i minst 90 dagar. Kommunikationen från cockpiten ska också sparas i 25 timmar istället för som tidigare 2 timmar, för att kunna få tillgång till all data. Mysteriet har ännu ingen lösning och de anhöriga väntar fortfarande på svar.
Vad vi inte visste 2014 om framtiden:
USA
2014 satt fortfarande president Obama i Vita huset och vi hade inte upplevt Trump som president, inte heller hade vi kunnat föreställa oss valrörelsen 2024 där det finns stor risk att Trump återigen väljs till president i USA- trots flera pågående civila åtal och trots hans delaktighet i stormningen av Kapitolium, 6 januari 2021.
Brexit
2014 hade Storbritannien ännu inte röstat om att lämna EU som de gjorde 2016. Brexit genomfördes 2020 och Storbritannien lämnade officiellt EU.
Covid
2014 visste vi inte att världen skulle stängas ner 2020 som följd av Covid, och att viruset skulle döda miljoner människor över hela världen.
Klimatet
Sen 2014 har vi sett och upplevt en allt större klimatpåverkan. 2015 lyckades världens ledare enas och underteckna Parisavtalet om att hålla temperaturökningen på 1,5 grad. De åtgärder vi i avtalet åtog oss att genomföra har vi ännu inte lyckats med och vi har sen 2014 sett ett allt värre klimat runt om i världen och effekterna av den globala uppvärmningen, några exempel är:
2020 upplevde Australien de värsta bränderna någonsin, 6% av landet brann då.
2021 drabbades Europa av extrema översvämningar i Belgien och delar av Tyskland.
Nya värmerekord slås varje år. 2024 vet vi ännu inte hur eller var detta ska sluta. Det vi vet är att arbetet går för långsamt och att fler länder behöver ställa om från fossila bränslen. Och att vi behöver se till att vår planet kommer att vara möjlig att bo på även för framtida generationer.
Om 10 år är det dags att göra en ny tillbaka blick, hur kommer världen att ha förändrats mellan 2024 och 2034? Det finns många utmaningar som ligger framför oss, alltför många oroshärdar i världen, barn som svälter, krig som pågår och en allt varmare planet.
Vad har blivit bättre sen 2014?
Trots allt elände i världen sker också många positiva saker men som väldigt sällan rapporteras om i media. Warp News är ett fantastiskt initiativ som bara publicerar faktabaserade positiva nyheter. Deras sammanställning för februari 2024 visar hur mycket positiva och bra saker som händer hela tiden, fast det inte uppmärksammas. Här är några axplock enbart från deras sammanställning för februari 2024:
EU:s fossila CO2-utsläpp når lägsta nivån på 60 år
EU-länderna minskade sina koldioxidutsläpp från fossila bränslen med 8% 2023 jämfört med 2022. Mer än hälften av minskningen i utsläpp kom från användningen av renare el.
Från förlust till återhämtning: Skogarna växer igen
Kina, EU, USA och Indien har tillsammans planterat skog som skulle kunna täcka Bangladesh. Globalt kan skogarna nu suga upp omkring 200 miljoner ton koldioxid per år, vilket är mer än vad som släpps ut genom avskogning.
Elbilar ökade i januari jämfört med förra året
Nyregistreringen av elbilar i januari ökade med 17 %, jämfört med samma månad året innan. Det gör det till den näst bästa januarimånaden hittills för elbilar.
Jättepandor i det vilda har nästan fördubblats
Det finns nu cirka 1 900 jättepandor i det vilda, jämfört med cirka 1 100 under 1980-talet. Internationella naturvårdsunionen har förbättrat jättepandans status från ”utrotningshotad” till ”sårbar”.
Ett hav på Mars: Is upptäckt som räcker för att täcka hela planeten med vatten
Europeiska rymdorganisationens Mars Express har upptäckt tillräckligt med is för att täcka hela planeten i ett grunt hav om det smälte. Isen är begravd vid Mars ekvator och är över 3,7 kilometer tjock.
Det finns hopp om att vi ska klara av att skapa en bättre värld, för trots så mycket elände som det är nu, pågår ständigt också positiva förbättringar och mer klimatsmarta lösningar. Kommer vi att ha lyckats vända utvecklingen till 2034?