
Abonnemang
Vi har alla en radda med olika abonnemang som vi nästan inte ens tänker på: som mobilen, försäkringar, olika streaming- och prenumerationstjänster. Det är lätt hänt att dessa bara löper på – år ut och år in, samtidigt som det rätt ofta är mycket pengar som bara dras varje månad utan att man egentligen ifrågasätter nyttan eller behovet. Därför har jag satt en årlig reminder till mig själv att gå igenom mina abonnemang 1 gång per år, och satt in det i mitt årshjul som jag har skrivit om tidigare.
Med dagens ökade levnadskostnader där allt har blivit mycket dyrare! känns det extra viktigt att gå se över sina abonnemang. Saker som tidigare känts helt nödvändiga visar sig vara lätta att klara sig utan. Det är bara att titta i backspegeln några år bakåt, då var det självklart att ha en fast telefon, idag har de allra flesta bara sin mobil vilket fungerar utmärkt.
Dagstidning
Vi har haft en papperstidning sen vi träffades och det har verkligen varit en av våra sista bastioner att behålla. Men i somras kom SvD med en höjning för mycket- en ökning med över 100kr/mån och ville ha 650kr/mån. Där gick vår smärtgräns, och nu har vi istället gått över till den digitala versionen.
För att klara övergången köpte vi varsin padda att läsa på, en dyr investering som vi dock tjänar in på mindre än 1 år jämfört med om vi hade fortsatt med papperstidningen till det nya priset.
Jag läste att Financial Times i England helt slutat med sin pappersversion, och istället erbjöd alla prenumeranter en gratis padda för det var helt enkelt billigare än att trycka tidningen. Det känns som om SvD försöker styra sina prenumeranter mot samma håll, dock utan att erbjuda en gratis padda.
Vår lösning känns som rätt bra ändå. Med den digitala versionen går det ju lätt att ta tidningen med sig när vi reser, och det blir betydligt mindre papper som ska till återvinningen varje vecka. Så både bra för miljön och plånboken i slutändan, sånt gillar jag.
I år har vi sagt upp
Under sommaren har vi sett över andra abonnemang också, och frågat oss vilka kan vi klara oss utan? Vi bestämde oss för att avsluta följande:
- Netflix 149 kr/mån
Har haft väldigt länge, mest av gammal vana. Nu har vi varit utan i 3 månader och det går hur bra som helst. Om vi nu skulle vilja ändra oss och ta 1 mån igen går det ju fint, men det känns bra att bara ha tagit sig ur ett slentrian beteende. - Discovery 89 kr/mån
Samma här, tagit några månader och sen sagt upp. Jag gillar alla deras renoveringsprogram och att slippa reklamen! De flesta programmen går ju ändå på TV och i reklampauserna får jag se till att hitta på andra saker om jag nu vill se programmen. - Storytell 59 kr/mån
Mannen hade och testade, lyssnade igenom 38 timmar av James Joyce Odyssén. Men sa sedan upp abonnemanget. - Headspace 83 kr/mån
Har haft i 4 år som min meditationsapp, kört på premiumversionen, men bestämde mig för att säga upp den i somras. Tänkte att jag skulle gå tillbaka till gratisversionen istället, men det visade sig att den hade Headspace slutat med, allt innehåll är numera bara för betalande. Istället har jag hittat massor med andra meditationsmöjligheter på Spotify som jag nu utforskar. Bra att utmana sig själv med nya saker och hitta olika vägar till att nå målet.
Sammantaget har vi minskat våra prenumerationskostnader på ett år med:
Tjänst | per månad | Per år |
Netflix | 149 | 1788 |
Discovery | 89 | 1068 |
Storytel | 59 | 708 |
Headspace | 82 | 995 |
Svd | 351 | 4212 |
totalt | 8771 |
Det blir snabbt mycket pengar, när man väl tar sig tiden och lägger ihop småsummorna.
Ett annat sätt att vi också sparar pengar på är att utnyttja vissa tjänster mer sällan jämfört mot tidigare. Det har vi gjort med den köttlåda vi tar från Gårdssällskapet. Jag vill inte säga upp den helt och hållet, för jag tycker det är värt att betala för att äta kött som är svenskproducerat från små gårdar med bra djurhållning. Istället tar vi den mer sällan, 1–2 gånger färre under året, vilket innebär en minskad kostnad på 1700–3000 kr totalt. Också en besparing värd att komma ihåg.
Boräntan
Det största ”abonnemanget” många har är nog ändå boräntan. Och den har vi ju alla sett hur den har rusat upp till nya toppnivåer i år. Höjningarna är dessutom inte slut än. ECB höjde sin styrränta med 0,25 punkter v. 37, så gjorde även Riksbanken den 21 september och styrräntan ligger nu på 4%. Höjningarna av räntan ska dämpa inflationen, och den gick faktiskt gick ner ordentligt i augusti, och var då 4,7% enligt SCB:s siffror som kom 13 september.
I skrivande stund har vår räntekostnad ökat med över 8000kr/mån. Vad jag har sett så tror ekonomer att en sänkning kommer tidigast till nästa sommar eller nästa höst, men att det förhoppningsvis inte blir några ytterligare höjningar efter den nu gjorda.
Däremot kommer vi inte att komma ner till tidigare rekordlåga nivåer som vi hann vänja oss vid och tro var det nya normala. Nu känns det nästan overkligt att vi bara för 6 månader sen fortfarande hade en ränta på 1,19%, när vi nu fått över 4%. Vår årskostnad har ökat till 142 920 kr innan ränteavdrag, och från nästa 3-månaders period kommer den att bli ännu högre.
Eftersom bolånet är en typ av ”abonnemang” ändras också villkoren i form av den ränterabatt banken erbjuder när perioden löper ut, därför är det extra viktigt att hålla koll på datumet och omförhandla sitt lån i tid.
Försäkringar
Ett annat abonnemang, som jag inkluderar men många nog inte ser som abonnemang är ju ens försäkringar. För dessa betalar vi ju också varje månad och har fler försäkringar hellre än färre. Jag går igenom våra varje år för att se om vi fortsatt behöver alla och än så länge tycker jag nog det.
Den dagen jag går ut i friheten kommer jag att kunna säga upp flera arbetsrelaterade försäkringar som:
- medlemskap i facket och a-kassan
- inkomstförsäkring
- extra sjukersättning
För dessa betalar jag idag varje månad 566 kr, dvs 6792 kr per år. Blir ytterligare pengar som jag kommer att kunna spara på sikt.
En annan kostnad är barnförsäkringen på sonen och dottern, tidigare löpte den tills barnen fyllde 25 år, nu har försäkringsbolaget ”snällt” nog höjt åldern till 30 år. Men här kommer de få börja betala sin försäkring själva från det att de fyller 25 år. Så några år kvar, men sen blir det ytterligare 5–600 kr per månad som ”försvinner”, och istället kan sparas.
Mobilabonnemang
När barnen var små hade vi abonnemang där telefon ingick och det var lätt att byta till nya när det behövdes. Bekvämt, men dyrt i längden. Det har vi slutat med sen flera år, nu köper vi begagnade telefoner och köper separat ett surf/ringabonnemang. Sonen har övertagit sitt abonnemang med tanke på att han flyttat hemifrån och nu lever på sitt studielån och extrajobb. Dottern har precis också börjat plugga på universitet och nu är det dags att hon också tar över sitt mobilabonnemang och börjar betala själv. Små steg mot vuxenlivet och klara sig själv, men viktiga.
Folktandvården
Istället för att betala varje gång jag går till tandläkaren är jag med i deras ”abonnemang” och betalar en löpande månadsavgift. Det kan tyckas dyrt men för mig har det varit värt det flera gånger om. Nu senast upptäckte jag en spricka i en tand som visade sig att den behövde rotfyllas och även sättas på en krona. Utan mitt abonnemang hade det kostat 6000 kr, nu ingenting i och med att jag redan betalat löpande per månad. Kändes riktigt skönt i dessa tider!
Linser och glasögon
Här har jag också abonnemang, en löpande månadskostnad istället för stora engångsutgifter. Och möjlighet att ändra när behoven och synen ändras, för i den åldern jag är nu så ändras min syn en hel del märket jag. Och tyvärr inte till det bättre. Det är dyrt även om det är en månadskostnad, men inget jag vill vara utan, ögonen känns liksom ganska viktiga.
Sammanfattningsvis finns det en hel del som går att göra och se över vad det gäller sina abonnemang när andra kostnader skenar, bara man tar sig lite tid och kollar upp vad man har. Det viktigaste är ändå att man är medveten om vilka olika abonnemang man har och kan göra aktiva val.
Sett i backspegeln är inget av de abonnemang vi sagt upp under året något jag saknar, mycket hänger som sagt med av gammal vana och det är därmed bra att se över och ifrågasätta sina vanor och beteende emellan åt. För det är helt klart värt det.