
Bli mamma till sin mamma
När allt fler lever längre och bli allt äldre, som jag skrev om i mitt förra inlägg, är det också fler som drabbas av sjukdomar, för det är tyvärr så att många inte har hälsan i behåll under sina sista år.
En av dessa som är på väg att bli sjuk är min mamma, hon har begynnande tecken på demens, på så sätt att hon har börjat glömma saker som hon tidigare visste. Det är en lömsk, läskig och elak sjukdom, för det kommer smygande, små tecken som först tas för ”vanlig” ålderdom- alla blir vi väl lite glömska med åldern, tills man inser att det är något mer än det.
Den här bloggen blir som mitt eget minnesinlägg, som hjälp för mig själv för att kunna se tillbaka på hur utvecklingen gått, just för att det är en sjukdom som kommer smygande över tid och det därför är lätt att glömma vad som hänt eller hur det var tidigare.
Mamman minns ibland inte längre saker jag berättade för 5 minuter sen, utan kan fråga samma sak 3–4 gången under ett telefonsamtal. Jag upptäckte tidigare i år att hon inte längre visste när sonen fyllde år, när jag sa datumet var det som helt ny information för henne. Inte heller kom hon ihåg att mannen har syskon, som hon också har träffat flera gånger. Alla små ledtrådar om att allt inte står helt rätt till. Hon har precis berättat att hon inte längre hittar i köksskåpen, en drastisk försämring tycker jag.
Att minnet försvinner och försämras gäller inte bara saker i närtid, som korttidsminnet har jag insett, utan också att saker hon visste för ett år sen- om hennes barndom, om sin uppväxt eller sina egna föräldrar, vet hon inte längre. Så jag är verkligen glad att jag hann fråga henne om en hel del för 2 år sen och att hon då kunde berätta mycket om sin uppväxt och släktingar. Och att vi gick igenom gamla foton tillsammans och hon visste vilka personerna var på bilderna. En sak som kanske inte längre är möjlig att göra.
Just känslan av att veta att minnet håller på att glida en ur händerna, att något sker som man inte kan påverka måste kännas otroligt skrämmande. Och det är ju verkligen ingenting som är självvalt, så det går inte att bli irriterad på att jag får berätta samma sak flera gånger. Det är ett grymt spratt som vår kropp och hjärna spelar oss. Det enda vi vet i dagsläget är att det kommer att bli värre. En dag kommer hon inte längre heller känna igen oss.
En kompis, vars mamma har en mer utvecklad demens ringer henne 30 gånger om dagen, varje samtal kanske varar 30 sekunder, och hon vet inte om att hon ringt tidigare. Så sjukdomen kan ta sig en mängd olika uttryck.
Vi är på väg in i en annan verklighet, där mamma inte längre är mamma i den bemärkelsen att hon har koll, utan rollerna blir istället ombytta. En ny erfarenhet på livets märkliga väg, även om det är en erfarenhet jag gärna hade varit utan. Åldrandet sker olika, min svärmor är 92 år och fortfarande helt klar i huvudet, och klarar sig själv.
Mamma har nyligen varit hos läkaren för att kolla upp minnet, för nu vet hon att hon glömmer saker och att det är på väg att bli värre. Det är ett stort steg att ta och bra gjort av henne. Hon har fått göra en magnet- och hjärnröntgen och i höst kanske det blir skiktröntgen, för att se hur långt utvecklingen gått. Påverkade partier i hjärnan tror jag syns som vita på röntgen. Tyvärr går det ju inte att göra jättemycket även om mamma nu får en diagnos, hjälp kan hon få men frisk kan hon inte bli. Mycket forskning och utveckling pågår, så om 5 år tror jag det kommer finnas mer hjälp och medicin att få.
Eftersom även jag potentiellt sett löper risk att drabbas vill jag läsa på och se vad jag kan göra nu, för att i största mån undvika att det sker. Det är ju också en stor faktor till att jag vill gå tidigare i pension, för om det skulle drabba mig räknar jag med att i alla fall få 20 friska och aktiva år innan dess. Jag vill se till att alla mina papper är i ordning, ha förberett och kontroll på det jag kan innan jag eventuellt blir sjuk. Jag har bett mamma skriva ner viktiga saker som försäkringar etc. så vi har ett hum den dagen hon inte längre minns det. Det är något jag behöver diskutera med mina syskon under sommaren, nu när det verkar gå fortare med försämringen.
Vad är demens
Definitionen från Svenskt demenscentrum säger att:
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor.
Alzheimers
Det troliga är nog att mamma har fått Alzheimers eftersom det är den vanligaste demenssjukdomen i Sverige och står för 60–70% av alla fall. Sjukdomsförloppet förklaras på Svenskt Demenscentrums sida som:
Sjukdomen gör att hjärnceller gradvis förtvinar och dör. Symptomen kommer ofta smygande och efterhand försämras även kroppsliga funktioner.
Idag finns symptomlindrande läkemedel men inget botemedel mot Alzheimers sjukdom.
Vi kommer behöva läsa på en hel del framöver, de olika stadierna av sjukdomen och hur vi ska agera, tur att vi är 4 syskon som kan prata och hjälpas åt, och att mamma bor ihop men en man och inte lever själv.
För att inte bli helt nedtryckt, har jag börjat läsa på lite och se vad som händer på forskningsfronten och hur läget har förbättrats de senaste 30 åren på inom demensområdet.
Ny forskning
I mars 2023 publicerades forskning från Göteborgs universitet som visar att det är hälften så stor risk för 85-åringar idag att bli dementa före sin 90-årsdag jämfört med på 1980-talet. Undersökningen har gjorts på personer som fyllt 85 år under 2015, och visar att de medverkande personerna löpte 52% lägre risk att drabbas av demens inom fyra år än vad personer i samma ålder gjorde på 1980-talet. 21,7% av dagens 88-åringar lider av demens. 1989 var den siffran 41,9 %.
Hanna Wetterberg, som arbetat med Göteborgsstudien intervjuades av Svd och sa i artikeln:
Vi tycker att detta är en jättestor förändring. Skulle det varit ett läkemedel som kom ut som skulle kunna halvera risken för demens skulle det vara jättestort.
Våra resultat visar att man i dag som 85-åring lever längre både med och utan demens. Totalt sett ökar ändå antalet med demenssjukdomar eftersom fler uppnår hög ålder, men i en given ålder har risken minskat.
Hanna Wetterberg säger att det finns flera orsaker till minskningen:
- En ökad jämställdhet och att fler kvinnor jobbar kan vara två förklaringar till nedgången.
Med ökad jämställdhet under 1900-talet fick fler kvinnor tillgång till högre utbildning. Och i mitt förra inlägg skrev jag om att forskning visar på att just utbildning bidrar till att vi lever längre och att det haft stor inverkan på kvinnors livslängd.
Studien från Göteborgs universitet visar på att:
- Av de som var 85 år, år 2000 hade 16,7% mindre än 6 års skolgång
- Av de som var 85 år, år 2017 hade bara 1,2% mindre än 6 års skolgång, en stor ökning av personer som fått gå längre i skolan.
- Slutsatsen var att de som tränar hjärnan skaffar sig större fallhöjd, klarar sig bättre längre och utvecklar symptom senare.
En annan orsak till en högre andel demens tidigare var att högt blodtryck inte behandlades förens i början av 1990-talet och att det också hänger ihop med risken att drabbas av demens.
12 orsaker till demens som går att påverka
Tidskriften The Lancet publicerade 2020, 12 orsaker där det fanns en bevisad koppling till demenssjukdomar. Genom att påverka dessa finns potential att förebygga 40% av all demens.
Källa: Svd 2 maj, 2023
Orsak | Förebyggande åtgärd |
Låg utbildning | Utbildning i unga år är starkt förebyggande |
Hörselnedsättning | Hörapparat minskar risken markant |
Högt blodtryck | Ett övre blodtryck (systoliskt) under 130 från 40-års åldern minskar risken för demens |
Rökning | Även passiv rökning bör undvikas |
Fetma | Viktminskning med 2 kg eller mer minskar risken signifikant vid ett BMI över 25 |
Fysisk passivitet | Minskad risk för den som svettas minst en gång i veckan. Viktigt att motionera även i högre ålder |
Diabetes | Har man diabetes ökar risken för demens |
Fysisk aktivitet, kost och andra livsstilsförändringar påverkar riskfaktorer som fetma och diabetes | |
Lite sociala kontakter | Social interaktion tvingar hjärnan till hälsosam ansträngning |
Depression | Depression ökar risken, men demens kan utlösa depression också |
Hög alkoholkonsumtion | Mer än 3 standardglas per dag ökar risken |
Ett standardglas motsvarar 12–15 cl vin, 4 cl sprit eller 33 cl starköl | |
Traumatiska hjärnskador | Undvik hjärnskakning |
Använd cykelhjälm, skidhjälm, ridhjälm etc. | |
Luftföroreningar | Kvävedioxid, kolmonoxid och partikelutsläpp från biltrafik och vedeldning ökar risken |
Förutom detta:
- Kostens betydelse, WHO rekommendera medelhavskosten för att motverka kognitiv svikt och demens.
- Sömn- lite motstridiga uppgifter, både för lite och för mycket kan kopplas till ökad risk. Lagom är bäst helt enkelt.
I en studie från Karolinska institutet i Stockholm, har de utvecklat en modell av Miia Kivipelto, professor i geriatrik, som bygger på att kombinera 5 insatser och som kallas Finger-modellen:
- Hälsosam och mångsidig kost
- Fysisk aktivitet
- Hjärngymnastik och kognitiv träning
- deltagande i sociala aktiviteter
- Ha koll på sitt blodtryck, kolesterol och blodsocker.
Slutsatsen verkar vara att jag kan göra mycket nu för att påverka hur jag kommer att må sen. Det svåra med just demens och Alzheimers är att den sjukdomen börjar ju utvecklas 20–30 år innan den upptäcks, dvs innan tecknen börjar komma.
Jag har ändrat min livsstil och gjort det jag kan av det som är tillämpbart ovan, vilket jag hoppas gör att jag gett mig själv så bra chanser jag kan för att få det långa, friska och aktiva liv som jag vill ha framåt.
Men det är en konstant resa och något som behöver göras hela tiden, och ingenting som någonsin blir färdigt eller klart.