Trädgård

Trädgård

Ända sen vi flyttade in i en lägenhet med balkong har vi planterat blommor och växter och njutit av att det blommar under sommaren. Jag har inte varit någon stor trädgårdsentusiast men odling har ändå alltid funnits med fast jag egentligen inte funderat så mycket på det tidigare. Inspirerad av den årstid vi nu befinner oss i, den skira grönskan av våren, tyckte jag att det var dags att faktiskt göra det, och jag känner också att jag vill lära mig mera framöver.

Därför får det här inlägget bli att jag dyker ner i min egen historia, och ser hur odling, växter och trädgård har följt mig genom livet hittills och vad jag hoppas på framåt.

Vi har valt att inte flytta till hus, utan är nöjda i vår bostadsrätt, men i ett annat liv hade jag kanske bott i hus och haft en trädgård där jag odlade massor med grönsaker och i en annan tid hade jag nog basat över en stor herrgård där man varit självförsörjande.

I lägenhet är det svårare att ha mycket växter men det går fortfarande att odla en del och även om det ”bara” är mynta eller spenat jag skördar ger det ändå en glädje i att äta något som man själv har odlat, och som garanterat är både närodlat och ekologiskt.         

Bra att märka ut så man minns vad man sått

Vi kan få till mer odling på balkongen, och jag vill och behöver lära mig mer för att vi ska lyckas med det. Kruxet med att odla är ju att man behöver vara hemma och sköta om sina plantor, och inte vara ute och resa på sommaren. Just nu är det inte helt rätt eller enkelt att kombinera de båda intressena. Drömmen är att odla tomater, men då måste vi garanterat vara hemma, och jag vill också kunna skörda kryddor och sallad hela sommaren.

När vi var i Amsterdam tidigare i våras köpte vi med massor med blomlökar från blomstermarknaden och har planterat dessa nu. Egentligen i fel årstid, men så fick det bli i alla fall. För att komma ihåg vad vi har planterat och för att kunna hålla koll på utvecklingen av det jag planterat och sått har jag börjat med en trädgårdsdagbok. Riktigt bra att göra har jag upptäckt, så det planerar jag att fortsätta med framåt, och kunna jämföra mellan olika år och se hur planteringarna utvecklas.

Blomnamn är inte helt lätt att komma ihåg på latin

Möjligheter framåt

Mina framtida planer är ju att ge mig själv mer valmöjligheter och i det ingår också att vi kan vara mer flexibla med när vi vill resa. Då kan vi resa när det inte är högsäsong eller som varmast, för det är ju egentligen bättre.

En annan möjlighet är ju också att försöka se till att få det bästa av två världar samtidigt- hyra hus i några månader där det finns ett grönsaksland, blommor, bärbuskar som vi kan sköta om och skörda från dagligen. En annan idé är att jobba som volontär någonstans och samtidigt lära sig, ett är säker; det finns massor med möjligheter att utforska och upptäcka.

Arv

När jag växte upp hade vi en hel del bärbuskar, rabatter och blommor även om vi inte hade en speciellt stor tomt till vårt radhus. Vi odlade potatis och sallad ett år också, men inte hela tiden som jag minns det.                   

Vi bodde i närheten av ett övergivet gammalt trädgårdsmästeri där bärbuskar och fruktträd fortfarande växte, därifrån räddade vi en del innan allt skövlades när ett nytt bostadsområde skulle byggas. Mamma kokade vinbärssaft varje år och gjorde även eget äppelmos. Härliga minnen.

Vi gjorde inte äppeljuice någon gång, tror att pappa gjorde äppelvin däremot

Nu har jag köpt små bärbuskar från Lidl för 35kr styck, björnbär, krusbär och röda vinbär. För de pengarna kände jag att jag vågade chansa om de nu inte skulle gilla att växa på vår balkong. Än så länge verkar de trivas bra och har vuxit på riktigt mycket på bara 6 veckor. Återstår att se om det blir några bär i år eller om det kanske kommer först nästa år.

England

Är ju ett trädgårdsland i särklass och det finns mycket att både se, upptäcka och lära sig från. Och avundas klimatet som gör det lättare att odla många gånger. Det är i alla fall från England mitt trädgårdsintresse har väckts. Och det finns så mycket jag vill se och trädgårdar att besöka, som Sissinghurst, eller områden som Cotswold. Eller besöka några av öarna, som Scilly Island utanför Cornwall med sitt nästan karibiska klimat. Jag älskar det svepande engelska landskapet, och vill även upptäcka både Wales, Skottland och även bila runt på Irland.

Heligan

På 1990-talet fanns det ett trädgårdsprogram på SVT som hette Gröna Rum. De visade ett år en serie om en trädgård i Cornwall:
The lost gardens of Heligan

Vi blev helt tagna, och när vi åkte till Cornwall 1998 tog vi oss till Heligan. Ett äventyr i sig att ta sig från St Ives där vi bodde utan bil, men det gick. Trädgården övergavs och las i träda efter första världskriget, de flesta yngre män som jobbat där hade stupat i striderna och det gick inte att upprätthålla godset och trädgården som tidigare. I början på 1990-talet återupptäcktes och återuppväcktes trädgården och restaurerades till sin forna glans. Besöket var magiskt och dagen helt fantastisk.

Så mysigt att besöka Heligan

2015 åkte vi tillbaka med barnen, och den här gången med egen bil. Det var kul att visa barnen, och vi hade en jättefin dag. Nu längtar jag tillbaka och nästa gång vill jag kunna vara där i flera dagar för att ha tillräckligt med tid att gå runt, för trädgården är för stor för att hinna med allt på bara en dag.

Monty Don

Min trädgårdsidol är Monty Don, en engelsk trädgårdsguru, som är värd för Englands populäraste trädgårdsprogram ”Gardeners’ World”, på BBC. Just nu provar vi Britbox, en ny streamingtjänst, och där finns säsong 48 och 49 som är från 2015 och 2016. Det gör ingenting att sakerna och sysslorna han gör i sin trädgård skedde för flera år sen, det är ett riktigt feel-good program. Nyare avsnitt finns på Youtube- förstås, som jag också tittat på.

Monty Don har även gjort flera TV-serier där han reser runt i olika länder, och besöker trädgårdar. SVT har visat flera, den senast handlande om ”Adriatiska trädgårdar”, och den ligger kvar på SVT Play. Den första serien jag såg handlade om italienska renässans trädgårdar, då blev jag fast. Dottern också, och några av trädgårdarna vill vi besöka. Han har även rest runt i Frankrike. Med inspiration därifrån kommer vi att försöka se Cézannes trädgård i Aix-en-Provence i sommar.

Så mycket olika färger på blommor det finns

Gardeners’ World finns även som podd, och ibland medverkar Monty Don. Jag lyssnade nyligen på ett avsnitt där han diskuterar hur klimatförändringarna också har börjar påverka hans egen trädgård, Longmeadow, markant de senaste 10 åren. Att vissa saker inte längre går att odla, att säsongen förändrats, nu är det mer torka och häftigare regn än tidigare. Det gör arbetet mer svårplanerat och kräver ett nytt tänk vad som kommer att gå att odla framåt. Avsnittet var riktigt intressant men också skrämmande, nu gör sig klimatförändringarna påverkade på ett vardagsplan på ett annat sätt än tidigare.

Även i Sverige märker vi av förändringen, men kanske inte dagligdags som privatperson. För det svåra med klimatförändringen är att det sker över lång tid, därför krävs mycket data och långa mätningar för att se variationerna:                                                         

Uppvärmningen blir större ju närmare polerna man kommer, och i norra Sverige är det (idag) omkring 2 grader varmare än det var kring år 1860. Den mesta uppvärmningen har skett de senaste tre decennierna. Jämfört med perioden 1961–1990 har det i genomsnitt blivit 1,5 grader varmare i Sverige. Källa: Naturskyddsföreningen

Chelsea Flower show

England har många trädgårdsutställningar och tävlingar, och den mest kända och prestigefulla är Chelsea Flower Show som går av stapeln i slutet på maj. Planen var att jag och min syster skulle åkt dit med mamma 2020, men på kom pandemin och allt ställdes in och även 2021.

Många olika växter visas upp varje år

Nu har andra saker kommit emellan, som gör att vi inte kan åka med mamma längre, framför allt ålderdom och med det en begynnande glömska som kan vara Alzheimers. Saker hon visste för 1 år sen, kommer hon inte längre ihåg. Så nu blir det inte av att vi åker, utan vi får hitta på saker ihop på hemmaplan istället. Däremot vill jag fortfarande åka dit, och tar med mig mannen istället. Målet är att vi ska komma iväg och besöka utställningen inom de närmaste 5 åren. Mer planering krävs.

Sammanfattningsvis har trädgård och odling följt mig genom livet och nu vill jag att det intresset ska få ta mer plats. När vi kommer hem från Frankrike i sommar kommer jag att köpa tomat-och chiliplantor och kryddor, så vi kan skörda mer av det vi odlat själva för det hjälper till att förgylla vardagen.                               

Tomater vill jag odla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *