Uppföljning tuffare tider-inlägget

Uppföljning tuffare tider-inlägget

I oktober 2022 skrev jag ett inlägg om de tuffare tider som var på väg, en slags brandövning för vår privatekonomi. Nu tänker jag att det är dags att följa upp det inlägget och se vad som har hänt, blev det bättre eller sämre än befarat?

Brandövning- för vår del genomgång av ekonomin

Höjning av bolåneräntan

Dagens styrränta ligger just nu på 3% och väntas gå upp ytterligare när Riksbanken presenterar nästa räntebesked 26 april, 2023 och sen även i juni. Inflationen är fortsatt hög i Sverige. Siffrorna för mars har precis kommit, och gick äntligen ner mer än förväntat och landade på 8,0 % jämfört med inflationssiffrorna på höga 9,4% i februari.

Finansminister Elisabeth Svantesson hade en pressbriefing 1 mars, 2023 och sa:

Läget är osäkert och ekonomin pressas från flera olika håll. Det är hög inflation, samtidigt som vi befinner oss i början på en lågkonjunktur.

Och i samband med att vårbudgeten presenterades den 17 april, 2023 sa finansministern till TT:

Lågkonjunkturen inleds nu och kommer pågå 2023, 2024 och 2025

Ännu tuffare tider är på väg, winter is coming.

Vi har haft vår förhandling om boräntan under mars och jag kontaktade 6 olika banker för att få en jämförelse. Till slut landade vi i att fortsätta med vår nuvarande bank, Handelsbanken. De vaknade till först när jag begärde ut ett amorteringsunderlag, lite tråkigt, men en bra lärdom att veta att jag kunde begära ut ett. Nu har vi rörlig ränta och landade på 3,58%, en hyfsad ränta idag men en rejält stor ökning från vår tidigare ränta på 1,19%.

Rejält mycket dyrare att bara bo har det blivit för oss och många andra

Det innebär en ökning på 6 000kr mer per månad, dvs en årlig höjning med 72 000kr för vårt lån. Tufft, tråkigt och inte vad jag velat lägga pengarna på men nu är det en annan situation och vi är förberedda och kommer att klara det.

Dessutom kommer räntan gå upp nästa 3-månaders period efter Riksbankens besked i april med minst 0,5%, och det innebär ytterligare 1500 kr per månad i räntekostnad för oss. Eventuellt kommer det samma höjning igen, 3 månader senare, dvs i oktober för oss. Suck. Här blir det viktigt att hålla kolla på vår ränterabatt när den går ut, 1 april 2024.

Bufferten kommer inte att byggas på som tidigare, men det är bara att anpassa sig till dagens situation. SEB spådde i början på april att vi först i slutet på 2024 kan vara tillbaka på nivåer på 1,75% för styrräntan. Hoppas att det stämmer för det innebär ju flera tusen kronor per månad i skillnad.

Höjning av elräkningen

Vi har absolut sett en kraftig ökning av vår elräkning jämfört med tidigare, även om vi blir lite ”räddade” av att vi bor i en bostadsrätt då elchocken inte blivit lika stor för oss som för de som bor i hus. Jämfört med 2020 har vår elräkning dock fördubblats under 2022.

Men vi lyckades med att sänka vår elförbrukning med 20% under 2022 jämfört med 2021. Det är jag nöjd med, bra att vi blir mer medveten.

Elstödet har vi nu fått, och det blev lika mycket som februaris elräkning var på- snabbt in och snabbt ut igen. Nästa elstöd för november och december är ännu oklart när det kommer att betalas ut.

Solceller kan vi inte installera, men dra ner på vår egen elförbrukning kan vi

Höjning av matkostnad

Matkostnaderna har också ökat kraftigt. Mer än jag trodde i oktober, och det gäller verkligen att hålla koll på vad vi handlar. Rekordet är paprika som jag sett på vårt närmaste ICA för 129kr/kg. Vem köper det? Ett trick jag sett på Lidl för att dölja kilopriset är att istället skriva ut styckepriset på paprika, det är en ny företeelse. Lidls svinnpåsar för grönsaker är däremot väldigt prisvärda, 20 kr för en påse och värdet ligger nog 4 gånger högre än om jag hade köpt de varorna på normal pris.

En annan vara som blivit riktigt dyr är Bregott, nu har jag sett priser på över 70 kr för ett paket, mot att tidigare var normalpris kanske runt 45 kr. Sonen har slutat köpa, insett att det inte går ihop på en studentbudget, men njuter desto mer när han kommer hem och vi fortfarande köper Bregott.

Smör och ägg är nu snudd på lyxvaror

Vi har fortsatt att köpa köttlåda från Gårdssällskapet, men nu är det 4 månader sen senaste leveransen. Så vi har sträckt ut betydligt mer än tidigare, genom att äta mer kyckling, och genom att handla det som finns billigare på kort datum i affärerna också.

Jag tror att våra matkostnaden gått upp med minst 1 000 kr per månad, så det är 12 000kr ytterligare per år.

Avgiften till föreningen

Avgiften till föreningen har höjts med 10% redan från 1 januari 2023, och blev faktiskt lite mindre än de 16% jag trodde när jag skrev inlägget i oktober. Det innebär en ökad kostnad på 7 500kr per år.

Årets löneförhandling

Årets löneförhandling har inte presenterats för oss än, men industrin har enats om ett avtal och därför tror jag att vi kommer att få samma. Text från Unionen sida som förhandlar för oss:

  • Det nya avtalet har ett totalvärde på 7,4% för en avtalsperiod om två år fördelat på 4,1% år ett och 3,3% år två. Förutom löneökningar innehåller avtalet ökade avsättningar till deltids- och flexpension och en efterlängtad och viktig satsning på lägstalöner med 1350 kronor det första året. Avtalet gäller från den 1 april 2023.

Enligt Unions förhandlingschef Martin Wästfelt kommer det nya avtalet innebära att mer pengar betalas in till medlemmarnas framtida pension genom ökad avsättning till deltids/flexpension:

Det här ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken den dag de går i pension, och systemet ger även medlemmarna stärkta möjligheter att själva bestämma hur mycket de ska jobba mot slutet av sitt arbetsliv.

Lönen skulle behöva gå upp så här mycket för att täcka alla nya kostnader

Andra frågor som ingick i brandövningen från i höstas var:

Har du försäkringar för att täcka en oförutsedd händelse med låg sannolikhet men en hög påverkan?

Jag har inkomstförsäkring och får ut 80% av nuvarande lön i 6 månader och sjukförsäkring via facket för sjukskrivningar längre än 3 månader, så det tror jag att jag klarar.

Beredskap för ett längre strömavbrott

Här hade jag tänkt att vi skulle ta tag mer i att förbereda oss, bli lite mer preppers. Det går i omgångar men just nu är det avstannat för livet kom emellan helt enkelt med en massa annat som också ska fixas.

Däremot är jag fortsatt övertygad om att vi på sikt ska förbereda oss på att kunna klara oss under 1 veckas tid, utan att få hjälp från samhället.

På det här området får det bli en nystart i sommar när vi haft dotterns student, gjort klar ommålning och ommöblering av övervåningen.

Det är lika bra att vara ordentligt förbered på sämre tider, så allt inte kommer som en chock den dagen vi faktiskt behöver använda våra förberedelser och förråd.

Förbereda listor på vad vi behöver fixa

Minska resekostnaderna

  • Skjutit upp en resa
    Planen var att nu när pandemin ändå är över så skulle vi ta min planerade 50-års resa till Nya Zeeland. Men den blir inte av det här året heller. För när jag kollade flygbiljetter när de släpptes i januari var det galet dyra priser. Istället har jag planerat om och satsar på 2028, och det passar ju egentligen ganska bra att inleda min resa i friheten med att se fram emot ett längre besök på Nya Zeeland. Då behöver vi inte ens resa över den dyrare perioden över jul- och nyår utan kan vara borta hela november om vi har lust istället. Det kan jag ta..
  • Årets semester
    Har vi ett löpande månadsspar till, men det kommer att rusa iväg ändå trots att vi hittat billiga flygbiljetter för att vi bokade långt i förväg. Men vi får hålla hårdare i plånboken fram tills dess.
  • Kan jag åka mer kollektivt, på cykel eller samåka?
    Under pandemin drog vi ner och slutade köpa månadskort på kollektivtrafiken i mars 2020, vilket vi sparat massor med pengar på. Nu har jag dock fått köpa månadskort för att vi har flyttat kontoret och det är inte lika enkelt att promenera hela vägen. Men jag klarade mig utan månadskort i 2 ½ år ändå.
Får längta lite till innan vi kommer hit

Tillgångar och skulder

  • Lönar det sig att amortera?
    Vi amorterar inte i dag, och kommer inte att börja heller eftersom vi är under 40% i skuldkvot, även med fallande bopris på lägenheten. I dagens situation är jag verkligen tacksam för vår låga lånegrad.
  • Kan jag styra om mitt månadssparande?
    Jag kommer faktiskt att styra om lite av mitt månadssparande fram tills att den nya lönen kommer i maj/juni. Sen får jag se hur det blir. Men jag tror på att löpande utvärdera, sätta av lite extra sparande när det känns möjligt och vara nöjd med det.
  • Räcker min buffert eller ska jag utveckla den?
    Jag upplever fortsatt att vår buffert räcker i dagsläget, men den kommer inte öka som den gjort tidigare, nu får den mer stå still.
  • Om du har pengar över – överväg investera då t.ex. svenska börsen är på rea.
    Det kommer jag fortsätt att försöka göra men blir mindre ofta nu.
Jag fortsätter att investera

Bonusfrågor

Sen hade Jan Bolmesson också några ”bonusfrågor” i avsnittet i höstas som är värt lite extra tanke-förmåga. Och bra att fundera på igen, nu när det gått ett halvår sen sist.

Vad är det mest fantastiska med skeendet som sker just nu?

Det är en rätt provocerande tanke med tanke på det ekonomiskt läge vi befinner oss i nu, jämfört med bara för 1 år sen, för nu sker allt på en gång med:

  • ökad inflation              
  • kraftig höjda elpriser
  • höjd styrränta                                         

Det är ändå bra att försöka vända sin attityd, och ha i bakhuvudet har ”This too shall pass” som mantra. För vår del skulle jag säga att det är:

  • Vi har mer avstämningar om läget vad gäller ekonomin.
  • Att jag i höstas räknade igenom vad det faktiskt kommer att innebära för oss rent ekonomiskt och därigenom inte fick en chock utan var förberedd på kraftig ökade kostnader.
  • Även barnen är med på läget, sonen märker det själv i allra högsta grad i sitt studentboende och ökade matpriser, och hur han har fått ändra sina inköpsvanor.
  • Jag vidhåller fortsatt att det är bättre att detta kommer nu än om några år, bedömare tror att i slutet av 2024 kommer räntan vara lägre och inflationen tillbaka till normal, dvs max runt 2%. Då hinner allt troligtvis återhämta sig innan 2028. För det känns ju trevligare att gå ut i friheten när börsen är på plus än att vi då befinner oss i en lågkonjunktur. Även om jag räknar med att klara mitt mål även i en lågkonjunktur.
Uppskattar det vi har

Vad skulle göra mitt liv rikare om jag tog bort det?

Jag har inte riktigt kommit på något nytt sen jag skrev inlägget i höstas men att jag kanske ännu mer försöker välja bort onödig konsumtion, och istället uppskatta våra mysiga familje-middagar när alla är samlade, hur bra vi bor, att våren är på väg, och uppskatta de små sakerna i livet som ger mig ett rikare liv.

Vad gör andra i panik nu som jag skulle kunna göra annorlunda?

Jag har inte sålt av något än, utan fortsätter att investera och månadsspara. Jag och många andra har det senaste året fått stor övning i att se våra investeringar gå ner, och inväntar uppgången längre fram som jag är övertygad kommer.   

Jag får inte panik av dagens situation, andas djupt

Våra ökade kostnader under 2023

Sammanställning på hur mycket våra kostnader faktiskt ökar under 2023, på årsbasis:

  • Bolån: 81 000 kr                                                                                                       
  • Elräkning: 5 000 kr                                                                                                 
  • Mat: 12 000 kr                                                                                                          
  • BRF-avgift: 7 500 kr
  • Totalt per år: 105 500 kr
  • Utslaget per månad: 8 791kr

Jag har inte räknat med räntebidraget som kommer att sänka vår totala räntekostnad, för det kommer ju först nästa år och påverkar inte pengarna vi ska ut med varje månad just idag.

Väldigt kyligt läge i ekonomin nu

Sammanfattningsvis blev det värre än befarat, men det var himla bra att ha gått igenom ekonomin i höstas och sett framåt och kunnat prata och planera för det, så det inte blev en överraskning. Vi får vara glada och tacksamma för att vi har haft en väldigt fördelaktig period i ekonomin de senaste 10 åren, och bara acceptera att nu är det en annan tid som gäller. Åtminstone för ett tag, men vi klarar oss och att ”This too shall pass”.

Vi ser ljuset i tunneln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *