
När barnen flyttar ut – vad ska vi prata om då?
Vi står inför en ny fas i livet när barnen flyttar ut, en spännande tid men annorlunda. En del övning har vi redan fått i och med att sonen pluggar på annan ort, turligt nog kommer han hem regelbundet. Vi ses inte längre varje dag, men det har också gått att vänja sig vid, något som jag inte trodde tidigare.
Snart är det dotterns tur, hon tar studenten i vår och har redan planer på framtiden. Nu försöker jag peppa henne till att ta någon kurs som gör att hon kan bo hemma ett år till, dels för att kunna lära sig hur det är att läsa på universitetet, dels för att hon då har möjlighet att ta fullt studielån, och även fortsätta att jobba extra och på så sätt kunna spara så mycket som möjligt och ha en bra grund för insats till framtida lägenhet. Den potten kan stå och växa på sig under några år medan hon läser på annan ort, hon med. Det verkar som det kommer att bli samma ort som sonen, så vi kan åka och hälsa på båda samtidigt.
Nu känns det som en viktig tid att prata ekonomi med barnen, och planering för framtiden. Sonen har just flyttat till studentlägenhet från att ha bott i studentkorridor i nästan 15 månader. Ett lyft att få egen dusch och kök. Men i korridor skulle hyran bara betalas 10 månader om året, dvs. de månader studielånet betalas ut, i lägenhet ska hyran betalas varje månad. Så nu är han i full färd med att söka sommarjobb, förutom extrajobbet han redan har.
Många intressanta, härliga och lärorika diskussioner har vi fortsatt sonen och jag, men inte daglig dags som tidigare. I gengäld har dottern kunnat ta större plats hemma och forma sina egna åsikter och växa, och vi har också underbara diskussioner. Och att hon har planer på att flyga ur boet och hitta sin egen plats är fullt naturligt och något jag stöttar.
Men det kommer ju att förändra min och mannens vardag stort den dagen vi inte har något hemmaboende barn kvar längre. För det blir en ny verklighet som vi måste ta ställning till. Och krasst sett, det är skillnad mot för 25–30 år sen när vi var nyförälskade och kunde sitta i timmar och prata, dricka vin och lösa världsproblem ihop. Därav tanken till dagens ämne:
När barnen flyttar ut – vad ska vi prata om då?
Resor
Vi har ju redan upptäckt att vi spenderar mer tid tillsammans nu och hittar på saker utan barn, och går på promenader, utflykter, utställningar med mera.
Snart åker vi iväg till Amsterdam för att gå på Veermer-utställningen. Det tror jag blir vår första egna utlandsresa sen vi hade barnvakt åt barnen. Jag ser jättemycket fram emot att åka iväg, flanera längs kanalerna, äta god mat, och möta våren i Amsterdam.

Egna resor är något vi kommer att göra mer av när vi hittar på saker själva framöver. Vi kommer ju fortsätta att resa ihop med barnen länge till hoppas jag, men hur länge till är svårt att veta. Mycket av det jag vill göra och planerar för framåt är att kunna resa och upptäcka nya platser, och mysiga ställen, precis som jag skrev om i mitt inlägg: 50 saker jag vill göra efter jag har fyllt 50 år
Gemensamma intressen
Att bygga gemensamma intressen tror jag kommer bli allt viktigare framöver, under de yngre barnåren kretsar väldigt mycket- typ allt, om barnen och praktiska detaljer, helt enkelt att bara få ihop vardagen med hämtningar, lämningar, skolan, kompisar, handling och livet.
Då fanns det inte lika mycket tid att prata med varandra. Nu däremot kommer vi ha massor med tid att bara vara vi två, umgås och prata, men också ha våra egna projekt. Bra kommunikation, dela saker med varandra och hitta gemensamma intressen kommer att bli och vara jätteviktigt som jag ser det.
Ett gemensamt projekt vi har på gång nu är att vi ska klä om våra köksstolar, det är drygt 20 år sen sist och tyget börjat helt enkelt bli utslitet. Det är klädda stolar som ingår i ett helt möblemang med matbord, skänk och stort skåp med lejontassar i mörk ek som vi ropade in på auktion för nästan 25 år sen. Väldigt bra kvalitet, men absolut inte modernt, ljust och trendigt, men jag är mycket glad att vi la budet den gången.
Vi behöver lämna in stolarna eftersom vi har varken tid eller kunskap att göra det själva. Kanske kan jag göra det själv nästa gång de behöver kläs om, men det får vi se då.
Nu tittar vi på olika tyger, och funderar på vad vill vi ha för stil. Vi är rätt inne något tyg från den engelska skaparen av Art & Crafts rörelsen- William Morris, men har inte riktigt kommit fram till vad vi vill ha än. Att både hitta rätt färgkombination, ett mönster som inte är alltför vilt och som vi kan enas om med barnen också blir en utmaning. Och som dessutom inte heller ska ruinera oss. Även om det finns en fond för renoveringar, så finns det förstås en budget för vad en omklädning får kosta.
Ekonomi
När barnen flyttar ut kommer vi, troligtvis/förhoppningsvis få en lite annorlunda ekonomi, med mer pengar att röra oss med och hitta på saker för. Och kunna öka vårt sparande. Vi pratar en hel del ekonomi nu, mannen och jag vilket är kul och intressant; se där ett annat gemensamt intresse och projekt.
Jag tror att från det att barnen slutligen flyttar ut och jag går ut i friheten är det inte så många år emellan. I min mening kommer jag ju fortsätta att jobba, men jag kommer inte att vara anställd av någon, eller få lön av någon annan än mig själv och min intjänade tjänstepension till att börja med. Den dagen jag går i pension, kan jag välja mellan flera titlar om jag har behov av det: Kapitalförvaltare, PT, hälsocoach, bloggare, forskare och student för att nämna några.
En ny vardag
I vår nya vardag kommer vi också behöva hitta på saker tillsammans mer än idag. Inte några stora saker, utan mer sånt som förgyller vardagen och som finns i vårt närområde, och som inte heller behöver kosta pengar. Det finns mycket att upptäcka, se och göra på hemmaplan som är lätt att glömma bort, och därför har jag börjat på en lista med saker att göra:
- promenera i alla olika stadsdelar
- Hitta nya grönområden utanför stan att ta sig till
- Ha promenadrundor att återkomma till i olika årstider, se skillnaderna som mellan varje gång
- prata arkitektur, olika tidsåldrar på hus på våra stadspromenader
- Hitta vår stadsdels finaste hus
- ta gallerirundor och gå på visningar hos auktionshus – titta, se och lära
- gå på biblioteket en kväll i veckan, bara strosa istället för att gå i en bokaffär
- läsa poesi, upptäcka Byron, Wordsworth, Tennyson, Shakespeare med flera
- läsa skönlitteratur högt för varandra
- lyssna på storytel ihop och kunna stanna och diskutera handling etc.
- gå på museum, utnyttja kvällsöppet, och få in aktiviteter mitt i veckan
- besöka alla vackra kyrkor som finns i vår närhet
- gå på konserter i kyrkor, ha tid att nyttja det fantastiska kulturliv som finns
- ta sista minuten biljetter till konserter eller teater, kunna ha spontana infall
- Lyssna på musik ihop, lära oss mer om klassisk musik, och opera
- spela spel tillsammans, lära oss mer om vilka som funkar för 2 personer, som backgammon, något jag spelade mycket i gymnasiet men minns det inte alls nu
- prova en ny tesort varje månad
- Lära oss olika länders mat, ta temaveckor, som portugisisk, karibisk, asiatisk mat
- ha filmkvällar med olika teman
- gå och simma en kväll i veckan
- hitta nya ställen att fika på, göra det till olika utflykter
- gå ut och äta en gång i månaden, leta restauranger och läsa på innan
- Åka iväg och vandra utanför stan, gå olika etapper på leder som finns utmärkta
- Besöka slott i vår närhet, och läsa på om dem
Vi kan göra en sak varje dag i månaden om vi vill och sen bara börja om på listan. För mig är det viktigt att vi inte bara fastnar och sitter passiva framför tv och sträckkollar serier. Det är inte vad jag har jobbat hårt för att gå i pension till. Jag vill ha ett aktivt liv.
Detta är bara en del av sakerna vi kan sysselsätta oss med, för mannen kommer ju fortsätta att jobba fram till 65 år, och jag kommer ju varje dag att jobba med mina projekt, så ett händelserikt vardagsliv kommer vi garanterat att kunna få ihop.
Vi kommer att fortsätta att ha ett aktivt, roligt, varierat och fantastiskt liv även utan barn som bor hemma, vilket känns bra. Och kan vi träffa barnen ofta så känns det ännu bättre.