
Årshjulet
En positiv effekt med att ha bloggen, är att saker blir gjorda som jag har funderat på att göra i flera år. Jag har haft tankar på att skapa ett Årshjul- en lista med saker som är bra att gå igenom under året för att allt ska flyta på så bra som möjligt.
Hittills har idén bara varit i tanken, och då är det lätt att skjuta upp den, annat kommer emellan, tiden finns inte riktigt etc. Men när jag kom på att det är ett utmärkt ämne för ett blogginlägg, då hittar jag tiden som krävs för att göra verklighet av tanken. Ett smidigt sätt att göra det till ett win-win för mig själv helt enkelt, och något jag hoppas på att jag kommer att ha nytta av över för lång tid framöver. Jag ser det är en checklista för kommande år, en lista som är bra att stämma av mot, att man ligger rätt till och inte missar att kolla upp ett abonnemang, förhandla om ett bolån m m.
Min plan är att varje månad ha:
- Några ekonomiuppgifter att kolla upp, stämma av eller ta tag i
- Några allmänna saker som underlättar livet i största allmänhet
- Några bra-att-göra-saker, som ditt längre-fram-i-tiden-jag kommer att uppskatta att du redan har gjort
Listor
Jag har redan mina månatliga städ-listor som underlättar väldigt mycket. Varje månad har en egen flik i Excel-förstås, och jag uppdaterar månadens lista varje år. Det är inte givet att alla saker på listan blir gjorda varje månad, utan listorna utvecklas, uppdateras och förfinas hela tiden. Det är tanken att min årshjulslista också ska göra.
Jag fattar att det kan låta snusförnuftigt, men vad jag lärt mig är att det underlättar min vardag så mycket att planera i förväg, att morgondagens jag tackar gårdagens jag för den gjorda planeringen, för att ha ett enklare och smidigare liv. Framför allt för att slippa stress, tänka till i förväg för att slippa strul sen. Om man löpande följer listan känns det inte lika jobbigt heller, små steg framåt blir också framsteg.
Januari
Januari är både nystart på året men också lite uppsamling efter jul, då brukar jag vilja att både blicka framåt och se över det nya året men också avsluta det gamla, uppskatta och tänka igenom året som gått och stänga det.
Ekonomi
Budget
- Gå igenom vilka utgifter vi kommer att ha under året, är det några som är utöver det vanliga?
- Vet vi redan nu något som kommer att kosta extra och som vi behöver budgetera/planera för?
- Sparande- bestämma vilka målsparanden vi ska ha under året, om något ska ändras mot tidigare år.
Avsluta föregående år
Jag vill alltid avsluta föregående år, och gå igenom sparandet, gjorda investeringar, och se hur det har gått totalt. Därigenom kunna jämföra kostnader mot föregående år, har något ökat betydligt? I år är det utan tvekan elräkningen.
Allmänna saker
Aktiviteter
Gå igenom årets kommande aktiviteter, vad man redan nu vet kommer att hända och planera in för respektive månad. Det kan vara ommålning av övervåningen, studentfirande eller semesterresa.
Födelsedagar
Fyller någon jämnt under året, är det någon födelsedag som ska planeras lite extra?
Önskelista
Det kan verka lite överdrivet, men jag tror på att saker man skriver ner lättare blir av. Därför har jag skrivit ner 23 saker jag vill göra under 2023.
Krislåda
Den här punkten får komma till i år, att vi ska gå igenom vårt krisförråd. Med tanke på rådande världsläge, uppmaningar att kunna klara sig själv 1 vecka utan hjälp från samhället, så är det dags att ta en ordentlig genomgång av den här punkten. Och planera in några saker att checka av varje månad framåt, typ vevradio, ficklampa, vattendunkar, hemapotek etc. En hel del har vi redan gjort men vi är inte klara än. Därför bra att ha som punkt att stämma av varje januari, hur vi ligger till, och om något ska fyllas på, byta vatten i dunkarna behövs också.
Bra-att-göra saker
Utvärdera julen
Gå igenom julpynt, är det något som behöver kompletteras till nästa år? Bra att göra på rean i januari. Räckte julmaten, eller blev det alldeles för mycket? Kan vara bra att ta en utvärdering och skriva ner om man vill göra något annorlunda till nästa jul, ändra inköp eller liknande.
Ljusslingor
Plocka ner ljusslingorna som vi satte upp i november, nu när det sakta blir ljusare igen.
Februari
Ekonomi
Periodisera
Sprida ut de större sällan utgifterna under hela året, istället för att åka på en stor klumpsumma några gånger per år. Jag har separata kontot som jag för över pengar till varje månad för försäkringar, och även presenter/julklappar för att slippa stora utgifter vissa månader. Då har jag redan pengar avsatta till de räkningarna när de kommer.
Renoveringar
Behöver och vill vi göra några renoveringar under året och hur mycket kommer det att kosta i så fall? Har vi tid, råd och ork att göra allt vi vill i år? Kan vi få ROT avdrag? Eller är det smartare att istället skjuta upp något till nästa år?
Elförbrukning
Också ny på listan för i år.
Även om vi bor i lägenhet går det att göra saker. Bara genom att sänka värmen, stänga av golvvärmen i badrummet, släcka lampor, och duscha kortare har vi minskat vår elförbrukning med 20% under 2022 jämfört med 2021. Gå igenom och se om vi kan göra ytterligare saker under året.
Allmänna saker
Sommarsemester och sommarjobb
Lämna in ansökan om sommarsemester på jobbet, så du är ute i god tid. För barn som pluggar är det dags att söka sommarjobb, tiden rusar på snabbare än man tror under våren.
Studentfirande
För vår del kommer en hel del handla om studentfirande under våren, då är det bra att vara ute i god tid med att hyra bord, stolar, tallrikar etc. Fundera på gästlista, meny, och göra lite i taget av planeringen för att inte bli överväldigad på slutet.
Bra-att-göra-saker
Ska något lagas, fixas, lämnas in?
Mars
Nu är det första kvartalets sista månad, och då är det bra om man orkar hålla i och få saker avklarade innan våren kommer och lockar ut en på massor med roliga utomhusaktiviteter istället för att sitta inne och ha genomgångar och planeringar.
Ekonomi
Bolån
Vi har bundet bolån och i mars ska det omförhandlas, med tanke på de höga räntorna nu är det extra viktigt att även se vad andra banker erbjuder, och kunna ha det inför förhandlingen med sin egen bank. Se till att även få koll på vad den rörlig ränta ligger på, och höjningar för att kunna jämföra mot bundet.
Utveckling- och lönesamtal
Förbereda kommande utvecklings-och lönesamtal, vad har jag uträttat under året, lista alla bidrag och ha som argument i en kommande förhandling.
Allmänna saker
Sommarsemestern
- Gå igenom bokningarna för semestern, ska någon bil, eller hus hyras?
- Ska någon delbetalning göras, dras från kortet? Se till att ha pengar redo.
Universitetet
Diskutera ansökan till universitet, antingen om man själv vill ta någon kurs eller för ens barn som ska ta studenten. Sista ansökningsdag är 15 april.
Kalenderkoll
Bra att emellanåt ta en ordentligare genomgång av kalendern, stäm av kommande halvår för att inte missa något framåt, deadlines, bokningar etc.
Bra-att-göra-saker
Nyårsresa
Om man som vi gillar att resa bort över nyår, är det bra att redan nu börja kolla upp och boka för att vara ute i god tid.
Odla
Har man möjlighet att det bra att börja förodla inomhus för att kunna sätta ut sina plantor till sommaren. Det går att spara en hel del på att förodla istället för att köpa alla plantor.
April
Ekonomi
Pensioner
Se över sina val i tjänstepension, bra att en gång om året göra en avstämning på vad man har och om man är fortsatt nöjd med sina val. Framförallt nu med alla nya regler och ändringar som kommer angående möjligheter till flytt av sina gamla pensioner.
Skatteåterbäring
Om man kommer att få skatteåterbäring, är det läge att fundera på om man kan spara extra till buffert, eller använda för större utgifter. Själv kommer jag få kvarskatt i år igen eftersom jag säljer av från en gammal fond som inte är ett ISK, utan där jag skattar 30% på vinsten.
Allmänna saker
Garderobsgenomgång
- Nu är det förhoppningsvis dags att plocka bort vinterkläderna, ska något kemtvättas eller lagas? Lämna in det nu så det är fräsch och fixat till kommande vintersäsong.
- Lämna in vinterskor på omsulning/klackning, så de håller i en säsong till och är klara när kylan eller snön oväntat kommer i oktober och behöver tas fram tidigare än planerat.
- Gå igenom sommarkläderna, är det något som behöver kompletteras?
- Städa garderoben, torka ur och gå igenom vad som ska slängas, skänkas, och sparas -vilka plagg ”sparkels with joy” som Marie Kondo säger.
Vårstädning
- Vi börjar vårstäda ett rum per vecka för att det inte ska bli för mycket, då orkar man med att torka lister, dammsuga bakom hyllor etc.
- Städa balkongen för oss som bor i lägenhet och gör klart för att kunna sitta ute nu när vårsolen börjar värma.
- Vårfixa cyklarna, om man inte cyklar året runt.
- Tvätta fönsterna eftersom all smuts syns så tydligt när vårsolen lyser in.
Bra-att-göra-saker
Presentidéer
Ett tips som underlättar är att löpande under året skriva ner presentidéer när du får några, både för födelsedagar och julklappar, när du ser ett behov eller kommer på något som skulle passa, så slipper man idétorka på slutet.
Passkoll
Kolla passen-är alla giltiga inför ev. sommarsemestrar? Så det inte blir panik en vecka innan man ska åka.
Utflykter
Fundera på utflykter man vill göra under våren och sommaren. Själv vill jag inte missa vår vitsippspromenad, så den behöver planeras in.
Maj
Ekonomi
Lön
Många med kollektivavtal får sina nya löner satta under maj månad. Det lättaste sättet att öka sitt sparande är att spara 50% av varje löneökning om det är möjligt.
Kan du löneväxla? Kolla upp vilka nivåer som krävs för att det ska vara lönsamt, framför allt viktigt 2023 när basbeloppen höjs ovanligt mycket.
Månadssparande
Med en förhoppningsvis högre lön är det bra att stämma av sitt månadssparande också. Behövs det och går det att göra några förändringar här?
Månadsavgift till bostadsrättföreningen
För oss som bor i bostadsrätt, hålls årsstämman under våren. I vår förening är den i maj. Med tanke på dagens ekonomiska läge och drastiskt höjda kostnader inom flera områden, kommer många BRF att behöva höja sina månadsavgifter. Jag räknar med att vi kommer att få en höjning på mellan 10–20% fast inget ännu kommunicerats i skrivande stund.
Allmänna saker
Avslutningar
Under maj/juni hålls många sommaravslutningar, skolavslutningar och studentfiranden. Bra att vara ute i god tid med alla olika datum att hålla reda på och presenter som ska inhandlas eller beställas.
Vaccinationer
Behövs någon vaccination påfyllnad- typ TBE, inför semester?
Midsommar
Planera midsommar, var ska vi fira? Om man nu inte är på samma ställe varje år, vilket vi inte är.
Bra-att-göra-saker
Städning
På vår städlista för maj står bland annat städning under badkaret och att damma av ventilation ovanför badkaret.
Återvinning
Efter garderobsgenomgången i april är det dags att ta tag i att lämna kassar med utrensade kläder till Myrorna/Stadsmissionen eller liknande. Det som är trasigt eller för slitet ska istället lämnas in till textilåtervinning.
Juni
Under årets första 5 månader har en hel del saker hunnits med, för att kunna ta det lugnare under sommaren, och njuta av ledigheten. Därför är planen för juni att ha mindre saker att göra på listan.
Ekonomi
- Stäm av den tänkta budgeten för semestern.
- Ta med EU-kortet, från Försäkringskassan som visar att man är EU medborgare och berättigad till sjukvård eller tandvård vid behov.
- Ha viktiga telefonnummer nedskriva om du tappar telefonen eller den blir stulen under semestern, dels för nära anhöriga, dels till försäkringsbolag, och var du spärrar kortet.
Allmänna saker
- Tidningen- för oss som fortfarande har en papperstidning är det dags att göra uppehåll för semestern.
- Vattning- Stäm av ev blomvattning under semestern, eller lös det med självvattning.
Bra-att-göra-saker
Hemmaapoteket
- Fylla på hemmaapoteket, med saker som går åt på sommaren som plåster, salva mot insektsbett, myggspray.
Frysklampar
- Att ha frysklampar och petflaskor med vatten i frysen för spontana utflykter och picknicks underlättar betydligt och tar bara någon minut att fixa.
Juli
Ekonomi
Om det kommer en regnig dag och det finns tid och lust kan det vara en ide att stämma av sitt nettovärde.
Hur mycket eget kapital har man egentligen? Tillgångar -skulder ger ens nettovärde.
Det är kul att följa över tid, och se hur det utvecklas.
Allmänna saker
Ska något speciellt städas, bord eller bänkskivor oljas in, sånt som är bra att göra när man ska vara borta några dagar.
Bra-att-göra-saker
Gå barfota i sanden och få gratis fotpeeling.
Augusti
Fortsatt en semestermånad så inte för mycket att gå igenom är planen.
Ekonomi
Förhoppningsvis har man kunnat var ute en hel del under sommaren, och gjort andra saker än man brukar.
Abonnemang
Då kan det vara bra att gå igenom sina abonnemang:
- Lista alla man har och kostnaden
- Vilka ska omförhandlas?
- Vilka går att klara sig utan och kan sägas upp och hur kan de pengarna användas istället?
Allmänna saker
Bra att ta en ny genomgång av kalendern, stäm av kommande halvår när skolorna, jobb, och aktiviteter dra igång igen.
Bra-att-göra-saker
Boka in några roliga saker att se fram emot under hösten.
September
September är lite av en nystartsmånad, skolorna har börjat, och semestrarna är slut. Dags att ta nya tag och planera hösten och vintern.
Ekonomi
Försäkringar
Försäkringar – ta en genomgång av sina olika försäkringar, som hemförsäkring, livförsäkring, olycksfall, sjukdomsförsäkring.
Viktigt att kolla upp vem som står som förmånstagare, så rätt person får ut pengarna om något skulle hända.
När man närmar sig 55 år försämras många förmåner och beloppet som man får ut på sin försäkring börjar minska för att sen försvinna helt vid 65 år. Som låneskyddet vi har i vårt bolån på Handelsbanken, det ändras från att banken tar halva lånet, upp till 1,8miljoner kr, om en går bort. Efter 55 år ändras det istället till drygt 200 000kr under 2023. Värt att ha koll på och se till att täcka upp med en livförsäkring vid behov.
Jag skrev ett inlägg om försäkringar tidigare.
Matinköp
Se över matinköpen, går det att handla smartare, från lågpriskedjor eller utnyttja extrapris bättre för att få ner matkostnaden? Tänka till efter semestern när man har handlat kanske mer än vanligt och inte haft lika mycket matplanering.
För oss brukar det vara dags att ta nya tag, äta mer i säsong, och få till mer vegetariska alternativ som oftast är billigare, för att hålla matbudgeten. Det är också kul att ta reda på vilka grönsaker som är i säsong respektive månad.
Semester
Diskutera nästa års semester, budget och ha ett målsparande dit pengar överförs automatiskt varje månad när lönen kommer så man sparar löpande. Jag gillar att alltid ha en resa att se fram emot.
Allmänna saker
Läkartider- när var du senast hos tandläkaren, optikern, gjorde hörseltest, gynekologen, allmän hälsotest? Om möjligt, gå regelbundet för att det inte ska komma stora kostnader sen, och för att hålla koll på sin hälsa.
Bra-att-göra-saker
Prova en ny grönsak varje månad, och laga en ny rätt varje månad för att inte fastna i gamla spår.
Oktober
Ekonomi
Julklappar
- Stäm av presentkontot, och sätt en budget för julen.
- Gör julklappslistor, vad är rimligt att lägga på julklappar i år?
- Ge upplevelser istället för saker, minnet varar längre och få av oss har för lite saker idag.
- Själv tycker jag ett bra förslag är att ge hemmagjorda saker som egen granola, bröd, marmelad, kakor till den som redan har allt.
- Läs igenom utvärderingen av julmaten du gjorde i januari, för vägledning inför kommande planering.
Allmänna saker
- Kolla brandsläckaren/ varnare om batterierna behöver bytas ut.
- Diska filtret över spisen eftersom det minskar brandfaran, då så mycket fett samlas där.
Bra-att-göra-saker
- Boka taxi för julafton eller bil, om du som vi är med i en bilpool, åt äldre släktingar.
- Gå igenom vem är hos vem och firar jul i år.
November
Ekonomi
- Sista dagen att betala in kvarskatt är i november, för att inte få straffavgift.
- Ska någon kostnad tas i år? Är ev. ROT/RUTa avdrag inlämnade till Skatteverket?
Allmänna saker
Planera julklapparna, och beställ i tid för det tar alltid längre tid att få än man tror.
Bra-att-göra-saker
Köp presentpapper, snören och etiketter i tid.
December
December är en av årets mest hektiska månader upplever jag, så här blir det inte mycket mer fokus än julen, att klara av att fixa julklappar, planera julmat, köpa gran och dessutom hinna ta det lugnt och ha trevligt under julhelgen. Det är ett hårt jobb med förberedelser innan för att lyckas med det.
Ekonomi
Det viktigast under december är att hålla koll på pengarna, för det är lätt hänt att kostnaderna springer iväg. Om julklapparna redan är planerade tror jag att det blir mindre av dyra sista-minuten köp.
- Julklappar- behöver man verkligen ge till alla, går det att minska ner till de vuxna?
- Planera julmaten, ha bara de rätterna som går åt, och som man själv vill ha med.
- Bäst är om alla som kommer kan ta med sig något, för att det inte ska bli för tungt för den som ska förbereda, handla och laga all mat.
Allmänna saker
Det går åt mindre mat än man tänkt sig, för jag tycker alltid att vi står med en hel del julmat över. Så mindre julmat, eller ta den extra skinkmackan kvällen innan julafton, när den ändå är den godaste mackan på hela julen, istället för att som jag vara orolig över att skinkan inte ska räcka hela julen. Tar skinkan slut på juldagen är väl det toppen.
Se till att få in någon dag som inte är planerad, inga måsten, bara ha fri tid, en dag som det är ok att gå runt i pyjamas i, lägga pussel och softa på.
Bra-att-göra-saker
Om något går sönder i december, typ julgransljus, passa på att köpa nytt i januari under rean.
Det var årets alla saker som jag har kommit på för att underlätta vardagen, genom att ha koll på och gå igenom. Med lite planering, små aktions löpande blir det enklare att få till att roliga och mysiga stunder, spontana utflykter och stressfri tid i soffan.