
Inflation och elprischock
Vi är alla drabbade av den höga inflationen som vi nu har, och det gick snabbt att nå de rekordnivåer vi upplever för närvarande. Från att under många år knappt ha nått upp till Riksbankens mål på 2%, har vi idag den högsta inflationen på över 30 år.
Inflationstakten i juli 2022 var 8%, och det var ändå en nedgång mot juni år, som låg på 8,5%.
Elpriset
Inflationen är tillsammans med elpriset de mest aktuella frågorna just nu, framför allt i den pågående valrörelsen. Elpriserna började öka under förra vintern, men är redan nu rejält högre. Winter is coming.
Inför valet avlöser de olika vallöftena från alla partier varandra, och det är kapplöpning på vem som ska ge mest till konsumenterna. Ska bli intressant att se vad som i slutändan blir verklighet efter valet beroende på vilken sida som vinner. Nu är det otroligt jämnt och det skiljer inte mer än 1–3 mandat i de olika mätningarna de sista skälvande dagarna.
Att Rysslands gasleveranser minskat markant till EU efter invasionen av Ukraina i februari är en del av förklaringen, och en annan är att gaspriset är ihopkopplat med elpriset. Det gör att vi i Sverige påverkas också även om vi inte alls är lika beroende av gas för vår uppvärmning som exempelvis Tyskland är. EU och kanske framför allt Tyskland har fått känna på hur Ryssland använder gasleveranserna som maktfaktor och har därför aktivt arbetat under sommaren för att fylla på sina gaslager inför vintern. Samtidigt som Tyskland meddelade att de fyllt på sina lager till 85% av vinterns behov sa Ryssland att de stoppar alla leveranser pga. underhåll av ledningarna i Nordstream 2 på obestämd framtid. Lägligt…
Elpriserna inom Sverige skiljer sig åt rejält vilket är lite svårt att förstå men Sverige är uppdelat i 4 olika el-regioner. Norrland har fortsatt väldigt billig el medan Skåne betalar rekordnivåer och både små och stora företag börjar bli rejält påverkade. Vissa mindre företag har valt att stänga ner sin verksamhet helt, större företag väljer att enbart köra nattskift istället för att på så sätt försöka minska sina elräkningar.
Samtidigt som priserna rusar är Sverige just nu är största nettoexportör av el i Europa, vilket innebär att det inte är elbrist som motiverar dagens priser. Snarare beror de höga priserna nu på att vi är ihop länkade med den europeiska elmarknaden.
VD:n för Varbergs el gick ut och uppmanade folk att ha 50 000kr i el buffert för att klara av att betala sina höga räkningar:
Enligt bolaget får elkonsumenter i södra Sverige räkna med ett rörligt elpris som är tre till fyra gånger så högt som under förra vintern. Månadsfakturor som ifjol landade på 5 000 – 10 000 kan i vinter ligga på 15 000 – 40 000 kronor, menar Varberg Energi.
Vi vill skapa en medvetenhet om hur höga elpriserna och elräkningen kan bli, säger Björn Sjöström.
Jag har en kollega som för 2 år sen betalade 2500kr/månaden för elen under vintern, förra året steg elräkningen till 4500kr/månaden under vintermånaderna och i år räknar han med att betala 12 000kr/mån. Det är en helt osannolikt stor höjning.
Med tanke på dessa siffror är vår elräkning förstås inte så hög i jämförelse eftersom vi bor i lägenhet. Men det påverkar oss ändå, då vår elräkning tom juli 2022 har varit lite högre än vad vi betalade för hela 2021. Det innebär att resterade 5 månader av 2022 kommer att vara en extra kostnad mot 2021. Som det ser ut nu innebär det en ökning på för 2022 på 80%!
Drivmedel
Annat som ökat mycket är drivmedelskostnader, att bensin och diesel nu kostar över 20kr/litern är vardag och vi har sett priset på 26-27kr/litern också. Vägen mot bättre miljö går till stor del mot mer elektrifiering för transportsektorn. Men när elpriserna skenar hjälper inte det den behövda omställningen direkt. Så för många är det en dubbel smäll med både höga elpriser och drivmedelskostnader. Det kommer att bli en mycket tuff vinter, en som vi inte upplevt i Sverige på jag vet inte ens när.
Vi som bor i lägenhet drabbas inte lika hårt, och eftersom vi inte har bil och dessutom bor i en stad med bra kollektivtrafik kommer vi inte få det lika tufft. Men när även vi känner av effekterna och börjar ändra våra levnadsvanor är det mycket som har ändrats på kort tid.
Maten
En annat område som inflationen också märks på är maten. Flera av våra vanligaste livsmedel har ökat kraftigt i pris och har gjort att vi börjat handla mer medvetet och även äter mer vegetariskt.
Jag vill inte att vårt matkonto ska öka utan jag vill istället satsa på att bli mer kreativ i min matlagning. Det finns ju massor med bra mattips på nätet, en sida som jag ska börja använda mer och som verkligen har mycket bra idéer att ta efter är: https://undertian.com/
För att göra det här inlägget till en del av ett tidsdokument, som ju hela bloggen är egentligen, vill jag skriva ner matvaror som har blivit markant mycket dyrare, bara för att komma ihåg, och se om priserna kommer att återgå till mer ”normala” framöver:
- Laxfilé, 4-pack gått från 89 kr till 125kr
- Kaffe, har enligt SCB ökat med 30% det senaste året. Orsaken är främst förra årets dåliga väder i Brasilien. Odlarna drabbades först av torka och sedan av frost.
- Kyckling- en hel kyckling kostade i jan 2022 runt 39kr/ kg, idag är det nya normala ca 55kr/kg.
- Paprikor har börjat säljas i styckepris istället för per kg för att det inte ska se lika dyrt ut. Det är helt nytt för mig.
- Utelunchpriser är nu uppe på 120–135 kr för dagens. För inte så länge sen var 100 kr mycket. Ytterligare ett skäl till varför jag fortsätter med matlåda.
Höjda räntor
Nästa sak som det också sker en stor förändring på nu är att alla centralbanker höjer sina räntor för att på så sätt stävja inflationen. Under Corona öste alla regeringar ut pengar för att få igång ekonomin och det får nu till följd att vi har en stigande inflation.
Bostadspriserna faller i Sverige, och börsen likaså. 2022 blir inte direkt ett toppår som 2021.
De låga räntorna på bolån som vi haft i över 12 år är troligtvis ett minne blott nu, och vi återgår till mer ”normala” nivåer här med. Snitträntan på rörligt 3-månaders ligger idag runt 2,0-2,2%
Jag är glad att jag valde bundet för 3 år sen och då fick 1,19%. Idag är det en riktigt bra nivå, och vi ska omförhandla i mars nästa år. Det är stor risk att räntan kommer att ha dubblerats till dess eller mer. Jag har sen många år alltid avsatt och sparat mer än aktuell ränta för att ha tills dess att räntan sticker iväg, och nu verkar vi vara på väg dit.
Löneökningar
Nästa års löneförhandlingar kommer att bli intressanta, samtidigt som det är viktigt att hålla igen för att inte spä på inflationen ytterligare, kommer många behöva och kräva högre ökningar för att få någon form av kostnadstäckning för alla ökade utgifter. Det kommer att bli svårt att ro i hamn.
Helt klart går vi en annorlunda höst till mötes, med många utmaningar och kriget i Ukraina ser inte ut att sluta inom någon snar framtid heller.
Winter is coming, och till våren kan det nog vara en ide att göra ett nytt inlägg som uppföljning och se hur utvecklingen är då och konsekvenserna av allt som kommer att hända det närmaste halvåret.