Matplanering- smart för både plånboken och miljön

Matplanering- smart för både plånboken och miljön

Mitt mål för 2018 har varit att minska matsvinnet. Förutom att det är bra för miljön så är det också bra för plånboken, för hur smart är det att slänga pengar rakt ner i papperskorgen egentligen?

SVT:s har en ny serie, Maträddarna. De tog i första programmet upp att 1/3 av alla matinköpen blir matsvinn. Gigantiskt mycket mat som produceras för att bara gå rakt ner i papperskorgen. Helt galet! Så kan vi inte fortsätta. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Framför allt när ett stort skäl är ren lathet, att man inte orkar ta reda på resterna.

Därför är inga rester är för små för att spara längre, istället kan 3 olika små rester bli till en matlåda för mig.

Jag skulle gärna kompostera också, men det fungera inte så bra i lägenhet. På vissa ställen får man olika färger på soppåsarna från kommunen för att sopsortera i, men vi har inte det än.

Matplanering
Jag har gjort veckomeny i flera år och planerat inköp utefter den.

Nu har jag även börjat planera utifrån hur vi kan äta smartare, billigare och den senaste tiden också mer vegetariskt.

Dags för inköpslista

Matplanering är även så mycket mer ekonomiskt. Mitt mål är att hålla en matbudget på runt 4000kr/mån för hela familjen och då är det inklusive alla hygienartiklar, och matlådor medräknat, men inte lunch ute.

Det är ett stort steg framåt jämfört med för två år sen, då låg vi nog på mellan 5000 – 6000kr/mån.

Att planera är framför allt ett bra sätt att undvika spontanhandling på. Jag tycker nästan att vi har fått bort det helt i och med att jag handlar on-line ungefär tre gånger i månaden, med lite påfyllnad av mjölk, frukt och grönsaker däremellan om det behövs.

Så, med lite planering så sparar vi både en hel del tid, pengar och miljö. Det behöver inte vara så svårt, utan jag försöker få ihop menyn genom att ta:

  • något vi redan har klart från frysen
  • ytterligare något vi har i frysen som vi köpte storpack av typ köttfärs, kyckling
  • soppa en dag
  • fisk en dag
  • vegetariskt helst två dagar
  • kyckling en dag

och då har jag redan fått ihop hela veckans meny utan problem.

Matlåda
Vi renoverande köket för några år sen och då valde vi medvetet en liten frysdel för att ha koll på vad vi har i frysen, så att det inte skulle finnas några oidentifierade lådor som bara blev kvar och till slut slängdes.

Det funkar faktiskt riktigt bra, det är rundgång på sakerna i frysen nu för tiden, och det går att plocka ihop en matlåda av flera småburkar när fantasin tryter eller planeringen inte riktigt har hunnits med.

Det är också en ganska nya vana för mig att ta med matlåda till jobbet och det gör jag nog minst tre gånger i veckan. Ett av de enklare sätten att spara pengar på, även om det kräver lite planering.

Jag försöker träna på lunchen, i alla fall två gånger i veckan, då tar jag med matlåda.  Dessutom så kostar en lunch ute lätt 100kr och det är inte ens speciellt bra lunch alla gånger.

Då känns det inte värt att gå ut och äta varje dag, ens med Rikskortet som jag har via jobbet. Det är flera på jobbet som har samma tankegångar så oftast är vi flera som äter ihop inne på kontoret.

Rikskortet fungerar även att handla mat för på ICA, då kan jag istället använda en del av pengarna  på kortet att köpa mat för.

När jag har lunchdate med kompisar så är det ju bra att kunna använda Rikskortet då.

Mer vegetariskt
När andan faller på så planerar jag menyn för mer än en vecka i taget framåt, ibland två eller tre veckor. Jag var nyligen på en föreläsning med Portionenundertian.se och fick massor med inspiration på recept men också mer information hur det vi äter påverkar miljön och klimatet.

så mycket att välja på

Framför allt är det ju så att vegetariskt är smartare för både plånboken och miljön. Vi är inte vegetarianer, men jag har efter att ha läst på mer, börjat ta in fler vegetariska rätter varje vecka. Och det funkar med familjen. Ica har även börjat med att man kan välja klimatsmart bland deras recept på nätet så det är lätt att få inspiration.

Jag tänker att jag gör mat som både funkar som vegetarisk och för de som vill, finns det tillägg med kyckling, köttbullar eller något annat. Hittills har det funkat bra. Jag har även testat att ha en vegetarisk vecka, här räknar jag även in fisk, utan att familjen märkte det ens.

I och med att jag nu vill laga mer vegetariskt så känns det också som om jag har upptäckt en ny palett att måla med, fått mer inspiration och lust att leta och upptäcka mer vegetariska recept.

Det känns kul, och en utveckling av matlagningen. Bonusen är också att jag tycker att jag mår bättre och inte saknar kött.

Jag behöver läsa på mer om protein som inte är köttbaserat, men det är bra att lära sig nya saker och utveckla sitt kunnande och se det som en rolig utmaning

En del av intresset hänger absolut ihop med att jag känner att kroppen och förbränningen ändras när jag blir äldre. Jag behöver inte äta lika mycket längre, och med vegetariskt är det lättare att inte överäta även om jag vill ta om.

Det finns så otroligt mycket tips och inspiration på nätet idag, så det är bara att ta för sig och våga testa. Det kan inte bli mer än fel och mindre gott. Hittills har det gått bra.
Det går dessutom att överleva på mackor för de i familjen som inte gillade en viss rätt också.

En del mat har faktiskt barnen lärt mig att äta, som quorn och bönor. Quornburgare är numera både min och sonens favorit över ”vanliga” hamburgare på nötfärs.

Tricket som jag har lärt mig för att quornfärsen inte ska falla isär är att dels steka färsen först, sen blanda med ägg och ströbröd och kryddor. Slutligen att steka i en form, har man en rund form för hamburgare funkar det. Vi har det inte utan gör burgarna i stora pepparkaksformar istället. Då får våra burgare bli i form av en stor klocka eller en fot…det funkar fint, man tager helt enkelt vad man haver.

Vi äter mer varierat och bättre nu än tidigare för mindre pengar och med mindre matsvinn. Det är pengarna vi kan använda till att göra roliga saker för istället.

inomhuspicknick

Jag tycker om att det hela tiden går att utveckla matlagningen och bygga vidare på kunskapen. Extra bonus att det är bra för både hälsan och plånboken.

Jag vill leva ett friskt och aktivt långt liv och då gäller mycket om vad vi stoppar i oss för att kunna nå dit. Och att börja planera och fundera redan nu för att må bra om både 5, 10 och 20 år.

Recept
Jag vill göra en receptsamling med våra 30-50 vanligaste recept, då är det alltid lätt att hitta något när fantasin och tiden tryter. Recepten är kul att spara också, och uppdatera kanske en gång om året. Det blir spännande att se hur våra matvanor utvecklas och kunna ha en aktiv diskussion vid matbordet huruvida en ny rätt är tillräckligt bra för att ta sig i på listan.

Några recept kan jag samla här, men många kommer jag på själv. Eftersom jag samlar recepten här blir det lätt att kunna länka till recept och hitta tillbaka till de bra igen.

Jag börjar med några favoriter här:

Riktigt bra recept, tog 2 gånger innan familjen insåg att det inte var något kött i denna chili:
https://www.ica.se/recept/lins-och-bonchili-723196/

Fisksoppa med sting:
http://www.vardag.nu/asiatisk-fiskgryta-rod-curry/

Hemmagjord pesto:
https://www.ica.se/recept/rod-pesto-723560/

Varm sallad, går att göra helt vegetarisk också, lägga till edamer bönor, strimlad rödkål, färsk spenat:
https://www.ica.se/recept/sallad-med-sotpotatis-kyckling-och-chilidressing-723562/

Nu är det bara att bygga på listan allteftersom!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *