Naturens betydelse i våra liv

Naturens betydelse i våra liv

Naturen som avkoppling

Att vandra i en skog och få höra skogens sus längtar jag efter att göra mer av. Som barn hade jag skogen in på knuten och den var den självklara lekplatsen, det var en skog som jag verkligen kunde kalla min egen eftersom jag hittade så bra i den. Det är något jag saknar idag i vuxen ålder och vill få till igen. Därför skulle jag någon gång vilja hyra ett hus i Sverige i närheten av en skog, under 3 veckor och ha tid att utforska platsen och omgivningarna mer ordentligt.

Hitta små gömda pärlor i skogen

Naturens olika skiftningar

Jag är glad över att vi har olika årstider i Sverige, som ger oss möjligheten att uppleva naturen i många olika kläder; fantastiska höstfärger, ett snötäckt landskap, vårens spirande grönska eller som nu att passa på och njuta av vår fantastiska sommar.

I sinnet är varje sommar en oas av tid, det så mycket som ska hinnas med samtidigt som vi ska vila och återhämta oss så det blir lite dubbelt. Många planer ska göras, besök och träffar planeras in, och varje år blir man liksom förvånad över hur få helger det ändå rör sig om, som verkligen är sommar.

När jag skriver det här har vi medelhavsklimat under några dagar, i samband med midsommar dessutom, och det bästa är de ljumma kvällarna när det går att sitta ute hur länge som helst utan att frysa. De är inte så många eller kommer ens varje år. Men dessa kvällar är verkligen magiska tillsammans med den svenska sommarnatten ljus.

Vidunderlig utsikt

Naturen gör oss frisk

Precis som jag är övertygad om att vad vi äter och hur vi rör på oss påverkar vår hälsa, tror jag också på naturens läkande kraft och att det är allt viktigare i den urbaniserade värld vi lever i att ta tillvara på och bevara den natur vi har nära inpå oss.

En fantastisk stjärnhimmel, färgsprakande solnedgångar eller att blicka ut från ett fjäll är naturupplevelser som väcker förundran i mig, som hos många andra och det hjälper till att öka vårt välbefinnande och triggar vårt immunsystem.

Vi behöver ha natur nära inpå oss för att må bra både fysiskt och psykiskt. Och det är inte bara jag som känner att jag mår bättre av att vara ute i skog och natur. Grön Hälsa är ett eget forskningsfält där det pågår mycket forskning inom en mängd olika områden.

Många har nog hört talas om skogsbad, som kommer från Japan:

  • Shinrin-yoku (walking and/or staying in forests in order to promote health) is a major form of relaxation in Japan.

http://shinrin-yokusweden.se/wp-content/uploads/2016/08/2007-psychological_effects_of_forest_environments_on_healthy_adults….pdf

Skogsbad och Skogsterapi är del av en mer omfattande vetenskap som undersöker hälsoeffekter i mötet mellan människa och natur. Studier på Skogsbad och Skogsterapi på olika håll i världen, har kunnat påvisa signifikanta nivåer av minskad stress, ett stärkt immunförsvar, sänkt blodtryck, en förbättrad kognitiv funktion, minskade nivåer av ångest och depression.

Ett japanskt körsbärsträd

I Sverige forskar SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp inom området miljöpsykologi, och hur det kan hjälpa människor att må bättre genom att vistas i naturen.

Precis som Anders Hansen började förespråka för flera år sen om hälsa på recept i form av träning, så finns det på flera håll i Sverige också sk. vårdgårdar som SLU i Alnarp samarbetar med. Människor med depressioner får helst enkelt komma dit och bo, vara med i trädgårdsarbetet och vistas i naturen, vilket hjälper de att läka.

https://vardgivare.skane.se/vardriktlinjer/forsakringsmedicin/naturunderstodd-rehabilitering/

Närheten till naturen

Majoriteten av världens befolkning lever nu i städer och det pågår på många håll ett aktivt arbete med att få in natur på nära håll i stadsmiljön.

Singapore har som mål att alla invånare ska ha ett grönområde inom en 10-minuters promenad från sin bostad:

In 2021, the Singapore government launched its Green Plan 2030, a whole-of-nation movement to get every Singaporean on board; getting everyone motivated to help transform Singapore into a glowing global city of sustainability. Some key programs of the Green Plan include setting aside 50% more land (around 200 hectares) for nature parks which will all be within a 10-minute walk to a respective household and aiming to plant one million more trees across the island to absorb more CO2, resulting in the population enjoying cleaner air, and cooler shade.

https://www.archdaily.com/976437/how-singapore-is-pioneering-the-way-to-creating-a-greener-urban-environment

Singapore satsar mycket på grönområden

I Paris pågår utvecklingen och utbyggnaden av 15-minuters staden, att allt du behöver ska finnas inom en radie på 15 minuter, vilket bygger på en idé av professor Carlos Moreno vid Sorbonne universitetet:

The 15-minute city requires minimal travel among housing, offices, restaurants, parks, hospitals and cultural venues. Each neighborhood should fulfil six social functions: living, working, supplying, caring, learning and enjoying.

15-minuters staden blir som en by i storstaden

Utveckling i Paris har drivits på av Paris borgmästare Anne Hidalgo, sen 2014:

The Paris mayor banning high-polluting vehicles, restricting the quays of the Seine to pedestrians and cyclists, and creating mini green spaces across the city – since 2018, more than 40 Parisian school grounds have been transformed into green “oasis yards”.

https://www.bbc.com/worklife/article/20201214-how-15-minute-cities-will-change-the-way-we-socialise

Städer som har anammat konceptet är Milano, Madrid, Edinburgh och Seattle som också har pågående 15-minuterns projekt.

Vi ska till Paris över nyår så det ska bli väldigt spännande att se utvecklingen av staden och satsningarna på grönska och hållbarhet, och jämföra med hur det var sen jag var där sist för 12 år sen.

Naturen som religion

Sverige är idag ett sekulariserat land och jag tror att många har ersatt religionens betydelse med naturen- att vistas i naturen är vår nya religion, den är också viktig för vår rekreation. Att vi inte heller ser den inte som farlig eller skadlig underlättar också vår inställning och upplevelse.

På min boklista att läsa har jag:
Granskogsfolk: Hur naturen blev svenskarnas religion
Den kom ut 2020 och är skriven av David Thurfjell, professor i religionshistoria vid Södertörns högskola. https://www.bokus.com/bok/9789113102771/granskogsfolk-hur-naturen-blev-svenskarnas-religion/

Boken tar upp hur vi ser på naturen som vår ”nya” kyrka och vår relation till naturen, och hur vi gått från ett historiskt perspektiv från den fornnordiska föreställningar om en besjälad vildmark, till den moderna tidens exploatering och naturromantik. Så den ser jag fram emot att läsa och fördjupa mig i, kanske redan i sommar.

Här känner jag mig hemma

Det mesta som står på min Bucket List är olika resor eller önskningar om att få uppleva storslagna naturfenomen som norrsken, midnattssols, plocka hjortron, och vara nära naturen. Så även för mig är naturen min religion.

Jag längtar efter att vara mer i skog och mark, och att få till många härliga utflykter under sommaren. Det finns så mycket att se, upptäcka och uppleva som vi inte har kunnat göra under pandemin och det bästa är att det även finns stora naturupplevelser på nära håll. Något jag vill göra i sommar är att nyupptäckta vårt närområde både till fots, med cykel och med båt. En höjdpunkt som jag ser extra mycket fram emot vår semesterresa till Norge och den vackra natur vi kommer att få se då.

Stora naturupplevelser önskar jag mig mer av

Om jag som yngre såg fram emot att resa till många olika städer, vilket jag också har gjort, kan jag se att vi nu allt oftare istället reser till naturen, och får storslagna upplevelser som stannar kvar längre och får oss att må bra i både kropp och själ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *