
Livet 2042
Hur kommer mitt liv se ut om 20 år, dvs år 2042, när jag är 71 år?
Att vara så gammal känns just nu rätt främmande. Det är inte helt lätt att föreställa sig hur livet kommer att vara, men det är intressant att göra ett försök. För då har jag ju möjlighet att gå tillbaka 2042 för att se hur det verkligen blev.
Jag tror på att världen vi känner idag finns kvar 2042, och väljer att inte bli för pessimistisk i inlägget. I dessa dagar skulle det kunna vara ganska lätt, med tanke på hur världen ser ut och den klimatkris vi åker mot i expressfart.
Vardag
Om allt går enligt plan har jag levt i friheten i 14 år 2042, från det att jag slutade jobba 2028. Jag trivs med min tillvaro och har fullt upp med att göra sånt som jag nu ser framför mig att jag gör:
- Fortsätter med min morgonrutin att gå upp 05 varje dag
- Skriver varje dag- blogg, släkthistoria eller något annat
- Har koll på det ekonomiska, följer upp mina investeringar, avkastning och uttags-strategier
- Tränar och tar hand om min kropp och den mentala biten genom meditation
- Mannen och jag promenerar varje dag, vi har olika rundor att gå och kan se vad som hänt sen sist vi gick just där
- En gång i veckan gör vi en kortare vandring över dagen i något av de naturreservat som finns i vårt närområde
- Jag har träffar inbokade varje vecka med kompisar eller släkt för att hålla igång den sociala biten
- Förhoppningsvis har vi barnbarn som vi träffar ofta
- Jag pluggar något intressant ämne som historia, statskunskap, nutrition eller något annat ämne jag vill fördjupa mig i, kanske via någon online kurs eller på plats
- Jag lagar mat, bakar, experimenterar med nya smaker och ingredienser som vi inte varken känner till eller använder idag. Jag tror att vi äter en mer plant baserad kost också
I samhället är det nu vanligt att kombinera jobb med ett aktivt pensionärsliv, för de som vill är det nya normala att kanske jobba 50% efter 70 år om man har orken och lusten. Eller att man har bytt karriär för att kunna fortsätta jobba, och att det är accepterat att det är i en annan bransch. En andra karriär inom ett egenvalt intresseområde kan vara ett sätt att hålla sig aktiv på och inte att det enbart bestäms av om man har en för låg pension som kräver att man fortsätter att arbeta.
Vi har gjort anpassningar i arbetslivet till att kunna jobba på flera olika sätt och insett att vi inte har råd att ha en ålderism som vi idag har i Sverige.
Om jag känner för det skulle jag absolut kunna återgå till mina gamla restaurangbranschrötter och jobba 3 tim./dag på ett kafé, eller på hotellfrukosten, 1–2 gånger i veckan. I alla fall att möjligheten finns om jag skulle ha lust att göra det, men att det får vara mitt personliga val.
Hälsa
Med livet som jag lever idag, med träning, att vi äter en bra och varierad kost, att jag mediterar varje dag, och umgås med vänner så tänker och hoppas jag att jag är fortsatt frisk och pigg 2042. För i den bemärkelsen är ju 71 år ingen ålder idag. Jag hoppas också att jag fortfarande springer med min löpargrupp varje vecka.
Med alla tekniska och medicinska framsteg som har gjorts så hoppas jag att jag nu har, antingen genom operation eller vitaminpiller, ordnat synen så att jag är fri från glasögon eller linser som jag har idag. Det finns ju redan möjligheten att göra nu, men jag avvaktar ett tag till med det steget.
Sjukvården är ännu mer digitaliserad och det kommer att leda till en mycket mer individ-anpassad vård, vi kommer själva hålla koll på vårt mående och kunna koppla upp oss mot sjukvården, få förslag på hur vi själva kan förbättra vår hälsa och vi kommer också att äta för att förbättra vår hälsa. Det har gjort att vi på bred front minskat de livsstilsrelaterade sjukdomarna som diabetes typ 2, hjärt-och kärlsjukdomar och cancer.
Nano robotar i kroppen är nog inte heller omöjligt att vi har som fixar blodkärl, blodtryck eller artros så vi kan leva friskare längre. Med hjälp av AI upptäcker vi och botar sjukdomar innan de ens brutit ut, våra kroppar monitorernas kanske dagligen genom olika tekniska hjälp-medel. Med all forskning som pågår hoppas jag att vi också lärt oss bota cancer, och att vi kan förhindra Alzheimers och demens.
Resor
Min dagliga träning av franska har jag fortsatt med och är nu riktigt bra på franska och att vi är i Frankrike minst 1 gång per år.
Vi kan alltid ta en sista minuten resa om vi har lust. Med elflygstaxi blir vi hämtade hemma och kan landa direkt vid det större planet på flygplatsen. Eller så tar vi vår egen flygande elbil hela vägen och planera in olika stopp på vägen där vi har lust.
Vi kanske tar en längre resa på några veckor, och har mer tid för att upptäcka de olika regionerna, kan köra genom vindlande landskap, stanna i olika små byar, bo på mysiga hotell, eller vandra i bergen.
Lärde mig av mamma nyligen att på många ställen får man inte hyra bil efter att man fyllt 75 år, så det kan vara bra att veta för kommande resor. Kanske har den åldern höjts om 20 år, eftersom redan nu säger vi att 70 är det nya 50. Eller så är problemet löst genom att vi har självkörande elbilar som gör trafiken säkrare för alla och inte begränsar resandet och inte heller skadar klimatet, och därigenom ökar tillgängligheten också.
Något jag också hoppas, och som jag ser tecken på redan nu är att tågtrafiken kommer att vara väldigt mycket mer utbyggd och utvecklad. För en resa ner i Europa tror jag att eltåget kommer att vara det självklara alternativet, med egna kupéer, och bra restaurang ombord. Att kunna stiga på i Sverige vid middagstid och vid frukost vara framme vid sin destination antingen det är Tyskland, Frankrike eller Italien önskar jag är verklighet. På så sätt blir själva resan ett äventyr och upplevelse med.
Vi gör mer resor i vårt närområde, och även inom Sverige. På min bucket list står att jag vill hinna se alla Sveriges landskap och nationalparker, om vi tar en om året är vi inte ens klara om 20 år. Och det är bara en punkt på min bucket list, som innehåller väldigt många andra resmål och aktiviteter också.
Ekonomi
Vår pensionärsekonomi är bra enligt den prognosen jag gör nu, även om börsen svajar rejält och troligtvis inte kommer att ge samma höga avkastning framåt som den gjorde de senaste åren.
Bara börsen tickar på 3–5% per år så ser jag ljust på finanserna och att ränta-på-ränta effekten fortsatt kommer att ha en stor betydelse.
Även om jag planerar att leva minst 20 år till efter 2042, dvs till 2062, eller helst 2071 så jag hinner fylla 100 år, så har vi gjort våra förberedelser för den dagen vi inte längre finns. Tänkt till på den ekonomiska biten för våra efterlevande, så de inte har några surdegar att handskas med efter oss.
2042 har vi har uppdaterat vårt testamente om vi tycker det behövs, och skrivit ner våra önskningar och instruktioner. Vi är i är i färd med att göra vår dö städning enligt boken:
”The Swedish art of death cleaning”- titeln låter roligare på engelska. https://www.bokus.com/bok/9781786891105/dostadning/
Jag vill att vi har ordning på våra saker, så att varken den som blir kvar eller våra barn ska behöva gå igenom massor med skräp den dagen det blir så att livet tar slut. Vi har fyllt i Livsarkivet sen länge, pratat igenom hur vi vill ha våra respektive begravningar, och vad som händer om någon av oss inte längre klarar av att bo kvar hemma. Minst lika viktigt är att våra barn är informerade om hur vi vill ha det också.
Idag är vi inte klara med den biten med våra mammor som börjar bli till åren, 78 respektive 91 år.Båda är tack och lov fortfarande i livet och friska. För jag vill ha reda på deras tankar och önskemål om hur de vill ha det. Svåra konversationer som jag tycker vore bra om vi tog snart. Men hur börjar man? Och egentligen tycker jag att det vore bra om de initierade den konversationen, jag tänker i alla fall göra det med mina barn den dagen det är dags.
I en allt mer digitaliserad värld, kommer det säker finnas on-linekurser även i detta, och att det kanske avdramatiserar det hela och gör att det blir ett mer naturligt samtal att ha.
Världen
Hur annorlunda kommer livet att vara? Vad tar vi för självklart då som vi inte gjorde för 20 år sen idag? 2002 hade inte:
- Smartphones eller sociala medier slagit igenom som idag
- Vi hade inte bank ID eller swish
- Inte elbilar, elcyklar, bilpooler
- Inte Spotify, Amazon eller nätshopping som idag
- Jag hade inte ens en mobiltelefon 2002
Jag tror att det kan hjälpa oss att först se bakåt för att sen kunna se framåt. 2002 var 20 år bakåt 1982, och det känns ju som en helt annan tid. Därmed bör vi ju 2042 också känna att dagens 2022 var en helt annan tid, och skaka på huvudet åt vissa av dagens självklara saker. 1982 var kassettbandet självklart, precis som att spela in låtar från radion för att sen kunna lyssna på de när man själv ville. I dag är det ju många yngre som inte ens vet vad ett kassettband är. Vad använder vi idag som vi knappt kommer känna igen 2042?
Kommer vi alla gå runt med Google glasögon, ha inopererade datachips i armen som pass, för betalning i affärer, på färdmedel och kunna använda för att veta om kläder du ser har rätt storlek, och kunna se hur de ser ut på utan att prova? Hur kommer vi att interagera med varandra om allt sköts digitalt? Svåra frågor, men viktiga att fundera på ändå.
Maten
2017 tog ICA fram en rapport med ett 100 års perspektiv men med fokus på år 2040, hur vi kommer att äta och leva då. https://www.ica.se/buffe/artikel/framtidens-mat
Sveriges befolkning har till 2040 ökat till att vara nästan 12 miljoner mot dagens 10 miljoner. Hur vi föder alla är en central fråga.
Det scenario i rapporten som jag håller med om som mest troligt är ”Farm City”:
För att minska trycket på jordbruksmarken, som uppstått i och med den ökade befolkningsmängden i Sverige, har smarta satsningar från entreprenörer och forskare banat väg för odling mitt i städerna. Idag står landets städer för 20 % av den inhemska matproduktionen. Ett höghusväxthus stort som en Hötorgsskrapa kan försörja 24 000 personer per dag med grönsaker.
Jag tror att vi även i Sverige kommer att äta betydligt mer alger och sjögräs än idag som är rika på protein. Troligtvis har labbodlat kött slagit igenom, det känner jag mig inte jättesugen på. Hellre mindre köttkonsumtion men bra kött från riktiga djur som hjälper till att hålla våra landskap öppna för min del.
Frågan är vilka nya livsmedel vi äter då som vi inte ens känner till idag? Att vi bara kommer äta piller tror jag inte på, måltiden för mig är inte bara ett sätt att få i mig näring på utan är också i allra högst grad en social funktion, att diskutera hur dagen har varit, olika händelser i världen, ett tillfälle att sitta ner och umgås tillsammans. Just den sociala biten tror jag kommer att bli ännu viktigare i en allt mer digitaliserad värld.
Klimatet
Vårt klimat kommer ha en ännu mer framträdande roll i samhället än idag, vi är ju helt beroende av det för vår överlevnad, vilket det inte känns som vi fullt ut insett än. Alla larmklockor ringer men än så länge händer det inte tillräckligt mycket i praktiken för att vi faktiskt ska lyckas hålla de mål som sattes upp i Parisavtalet 2015.
Idag ser det allt svårare ut att klara målet om max 1.5 graders värmeökning, och det blir istället troligare att vi försöker hålla ökningen under 2 grader. Detta trots att vi redan nu ser att ett varmare klimat ger oss större nederbörd, smältande isar, fler bränder och temperaturen på +50 grader som Indien och Pakistan just upplevt.
Vi kommer inte ens vara koldioxidneutrala i världen 2042, Kina siktar på att nå det först 2060, och att kulminera sin användning 2030. https://www.svd.se/allt-handlar-om-grader
De gemensamma klimatmålen som ändå diskuterades under Glasgowmötet hösten 2021 vet jag inte hur de ska tas vidare nu i och med kriget i Ukraina. Kommer Ryssland ens sätta sig ner vid samma förhandlingsbord som USA och EU igen för att diskutera klimatet? Kina som ännu inte infört några sanktioner mot Ryssland utan istället passar på att köpa billig rysk olja och gas. Vilka klimatmål kommer de vara villiga att följa?
Hur mycket jag än planerar och förbereder mig för ett kommande pensionärsliv så kan all min planering vara helt förgäves om vi inte lycktas lösa klimatfråga. Vecka 22 hölls klimatkonferensen Stockholm+50, för att högtidlighålla minnet av den första stora klimatkonferensen för 50 år sen, i Stockholm. Vi har inte gjort tillräckligt för att nå alla mål som behövs och det kommer att få konsekvenser för vårt liv framöver och kommande generationers. Frågan är bara hur allvarliga?
En som tittat framåt på klimatet är en australiensisk dokumentärfilmare, Damon Gameau, som gjort en film som heter 2040-framtidsfilmen. Den går att se på SVT Play till och med december 2022, och jag kan verkligen rekommendera den:https://www.svtplay.se/video/25034974/2040-framtidsfilmen
Damon Gameau undersöker om en ljusare framtid överhuvudtaget är möjlig för klimatet, miljön och människorna? Han reser runt jorden för att hitta de bästa exemplen och mest innovativa lösningarna som redan finns idag.
Hur skulle världen se ut om 20 år, om lösningarna tillämpades i stor skala? Jag blev glad av att se filmen, vi har redan de tekniska lösningarna vi behöver för att rädda klimatet, och för att förbättra levnadsvillkoren för de flesta människor.
Det är mycket som står på spel för framtiden och det vi nu gör kommer att vara avgörande framåt för klimatet, miljön och vårt vardagsliv. Jag väljer att vara hoppfull om framtiden, det finns liksom inget val.
Min förhoppning är att vi 2042 kommer ha en värld som går mot att vara fossilfri, har mer återvinning av metaller, kraftigt minskad nedsmutsning och nedskräpning i våra hav, har ett fiskbestånd vi värnar och tar hand om, på land minskar vi avverkning, skyddar våra arter och skogar och framför allt Amazonas.
Ett skäl till min optimism är hur mycket positivt som skett under de senaste 20 åren, men som väldigt sällan lyfts fram.
Tidskriften Times listade 2019, 20 saker som har haft en enorm positiv utveckling de senaste 20 åren, så varför skulle vi inte kunna fortsätta på den inslagna banan de kommande 20 åren? https://time.com/5754155/global-advances-2019/?utm_source=reddit.com