Kvinnors rättigheter ger ekonomisk utveckling

Kvinnors rättigheter ger ekonomisk utveckling

Det här inlägget får en annan inriktning än jag ursprungligen tänkt.
Men efter läckan från amerikanska HD i april 2022, gällande förslaget om en inskränkning av aborträtten, som kommer innebära att kvinnor i USA inte längre har samma rättigheter över sina egna kroppar som män, fick det bli ett blogginlägg om kvinnors rättigheter istället.

Hur kan USA som är en av världens största demokratier låta detta ske år 2022?
Aborträtten infördes i USA 1973 genom domen Roe vs Wade, och innebär fri aborträtt fram till v. 24. Lagen har varit omdebatterad sen dess, och har utmanats och ifrågasatts. Texas införde redan 2021 en lag som innebar att abort inte får ske efter v. 6.

Inskränkningar av kvinnors rättigheter är fel väg att gå

Fler delstater, alla republikanskt ledda, kommer nu att följa efter och införa betydligt restriktivare lagar på många håll. Stater med demokratiskt styre kommer fortsätta att värna kvinnans självbestämmande rätt. Den nya lagen kommer att slå olika hårt och kommer främst att drabba fattiga kvinnor som inte har råd att resa till en annan delstat. Stora protester har redan genomförts i USA och förslaget har väckt uppmärksamhet och bestörtning i hela världen.

Det vore ett stort steg tillbaka i utvecklingen, och med risk att ändringen inte stannar i USA utan att det även kommer att påverka USA:s framtida beslut på exempelvis bistånd, och krav på mottagarländernas inställning i frågan.

Sverige

Hur har det sett ut i Sverige? Har vi alltid legat i framkant för jämställdhet?

I Sverige infördes fri abort upp till 18 veckan 1975. 2003 utökades lagen så att alla kvinnor i Sverige, även de som inte är bosatta här, får genomföra fri abort oberoende av omständigheterna fram till den 18:e graviditetsveckan. Men redan 1938 infördes viss aborträtt, även om det var mycket komplicerat att få genomföra och utredningar krävdes, så var det i alla fall möjligt att få genomföra en abort.

Det ska vara mitt val att ta, inte samhällets

Innan vi fick den liberalare lagstiftningen reste svenska kvinnor till Polen på 1960-talet, som då hade fria aborter. Idag är läget helt annorlunda i Polen, och landet har nu har en av Europas strängaste abortlagstiftningar.

Ryssland firade 2020, 100 år av fri aborträtt, även Indien införde fri aborträtt tidigare än Sverige, 1971.
Källa: https://kvinnatillkvinna.se/abortratt-i-sverige-och-abortratten-i-historien/

Varför är det så viktigt med fri aborträtt?

Att bestämma över sin kropp, är grunden för jämställdhet precis som hur jag ska leva mitt liv och tillsammans med vem. Det är en rättighet som är lätt att ta för given, men som alldeles för många kvinnor, och även män, i världen fortsatt saknar.
Källa: https://globalportalen.org/artiklar/abortratt-ratten-att-bestamma-over-sin-kropp

Rätten att utbilda sig för att få en bättre framtid är viktig

Med rätten till att själv bestämma över sin kropp och med det avgöra när jag eventuellt vill skaffa barn, kommer också möjligheten till utbildning, karriär, delta i yrkeslivet, ta ekonomiskt ansvar för sitt liv, kunna spara och investera och bestämma över sin egen framtid. Det gynnar hela samhällets ekonomiska- och jämställdhetsutveckling.

Ojämställdhet och effekter

Ett annat exempel på där jämställdheten går åt fel håll är i Afghanistan där talibanerna återigen tagit makten. Nu inskränker de alltmer kvinnors rättigheter i landet.

Flickor tillåts inte längre gå i skolan, kvinnor får inte heller längre resa utan manligt sällskap och parker ska vara könssegregerade. Senast infördes krav på heltäckande klädsel. Alla reformer som införts de senast 20 åren, när talibanerna trycktes tillbaka och en demokrati infördes har nu försvunnit.

Det har också gjort att landets ekonomi och utveckling går ner, Världsbanken har frusit stora stöd till landet som svar på de allt hårdare förbuden mot kvinnornas inkludering i samhället. Jämställdhet främjar ett lands utveckling både demokratiskt och ekonomiskt.

Sverige har gjort sin resa under de senaste 100 åren mot ett jämställt samhälle, värt att påminna sig om är att det bara är 100 år sen vi införde lika rösträtt.

Det är bara drygt 100 år sen allmän och lika rösträtt infördes i Sverige

I början på 1900-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder, 20% av befolkningen hade utvandrat till USA för att söka sig ett bättre liv där pga. de svåra och fattiga förhållandena i Sverige. Källa:https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2013/sa-paverkade-utvandringen-till-amerika-sveriges-befolkning/

Reformer och lagar för jämställhet är inte så länge sen vi införde, även i Sverige måste vi ständigt jobba med demokrati- och jämställdhetsfrågor.

1979
Kom den första jämställdhetslagen i Sverige, och trädde i kraft 1 juni 1980. Lagen innebar att män och kvinnor formellt fick samma villkor i svenskt samhällsliv. Jämställdhetslagen syftar till att främja kvinnor och mäns lika rätt i fråga om arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Lagen är könsneutral, vilket innebär att den ska motverka diskriminering av såväl kvinnor som män. Den siktar dock främst till att förbättra kvinnors villkor i arbetslivet. Källa: https://www.jamstall.nu/fakta/viktiga-artal/

Även om det går långsamt, går det framåt

1994
Beslutade riksdagen att det inom svensk lagstiftning ska läggas ett jämställdhetsperspektiv på samtliga politikområden. I klartext innebär det att:

”förslag och beslut måste analyseras ur ett jämställdhetsperspektiv för att klargöra möjliga konsekvenser för kvinnor respektive män. Det gäller särskilt inom utbildnings-, arbetsmarknads-, närings- och socialpolitiken samt inom den ekonomiska politiken. Det gäller därvid i synnerhet strukturförändringar i samhället”.

Källa: https://www.jamstall.nu/fakta/viktiga-artal/

2006
Riksdagen beslutar att det övergripande målet för jämställdhets politiken ska vara att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Källa: https://www.jamstall.nu/fakta/viktiga-artal/

2009
Genom ändringar i äktenskapsbalken, enligt SFS 2009:253, blir det möjligt för två personer av samma kön att ingå äktenskap.
Källa: https://www.jamstall.nu/fakta/viktiga-artal/

Rätten att gifta sig med den man älskar

2018
Det införs en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Syftet med det är bland annat att göra det tydligt att varje människa har en ovillkorlig rätt att själv bestämma över sitt sexuella umgänge.

Tidigare var det straffbart och räknades som våldtäkt om det förekommit hot, våld, eller om målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Nu krävs enbart att samtycke saknas för att det ska vara straffbart att ha sex med någon.
Källa: https://www.jamstall.nu/fakta/viktiga-artal/

2022
Trots att vi lever i den mest upplysta av tider i historien har det tagit ända tills i år för nedan förslag att läggas fram i EU. Det visar hur mycket arbete som fortfarande är kvar att göra på många områden.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som ska kriminalisera våld mot kvinnor i hemmet över hela EU.
Källa: https://www.europaportalen.se/2022/03/eu-kriminalisera-vald-mot-kvinnor

Det finns mycket kvar att göra

Mäta jämställdhet

I Europa mäter EIGE, Europeiska Jämställdhetsinstitutet, jämställdheten i de olika medlems-länderna varje år och rankar länderna.

De mest jämställda länderna är Sverige, Danmark och Nederländerna. Sverige har toppat alla enskilda undersökningsår sedan start 2005. I botten på skalan återfinns Grekland, Ungern och Rumänien. Ländernas placering tycker jag också återspeglar ländernas ekonomiska utveckling och visar att jämställdhet och ekonomisk utveckling hör ihop.
Källa: https://www.europaportalen.se/tema/jamstalldhet

Fri sjukvård och utbildning

Ett sätt att minskar klyftorna i samhället, öka livslängden, förbättra jämställdheten och den ekonomiska utvecklingen i ett samhälle tror jag är fri sjukvård och utbildning. Det möjliggör en utveckling som gynnar både individen och samhället i stort.

Eget ekonomiskt ansvar och kunskap är en viktig väg till jämlikhet

Demokratin och jämställdheten får inte och kan inte tas för given utan måste alltid försvaras. Arbetet för förbättringar och utveckling blir helt enkelt aldrig klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *