
Kriget i Ukraina
Det som för några veckor sen verkade omöjligt blev verkligen den 24 februari, 2022. Då invaderade Ryssland Ukraina, vars enda brott är att de är demokratiska, och har vänt sig mot väst.
Mobiliseringen har pågått sen i höstas längs med Ukrainas gräns, 190 000 soldater har Putin placerat där och hävdat övning, diplomatiska samtal hållits på olika nivåer och flera av världens ledare har fört samtal med Vladimir Putin. Han har hela tiden spelat sitt eget spel och förberett invasionen bakom ryggen på all diplomati.
Som bevis på vänskapen med Kina väntade han tills de olympiska vinter spelen i Peking var slut.
USA tillsammans med EU och övriga allierade har kontinuerligt förberett sanktioner om Ryssland trots allt beslutade sig för att invadera Ukraina.
Därför har det hänt otroligt mycket bara på drygt en vecka, det tog inte mer än 24 timmar innan de första sanktionerna var på plats, och de har sen dess trappats upp nästan dag för dag.
Sanktioner
Ett axplock av införda sanktioner är:
Källa Regeringens sida:
https://www.regeringen.se/artiklar/2022/02/hardaste-sanktionspaketet-som-eu-nagonsin-beslutat/
- Förbud mot finansiering av Ryssland, ryska staten och den ryska centralbanken.
- Förbud mot att exportera varor, teknologi eller tjänster inom områdena transport, telekommunikationer, energi och prospektering av olja, gas och mineraler till enheter i regionerna eller för användning i regionerna
- President Putin och utrikesminister Lavrov listas också och får sina eventuella tillgångar i EU-länderna frysta.
- Åtgärder mot lån till ytterligare privatägda banker
- Åtgärder mot nya börsnoteringar av ryska statsägda företag och mot finansiering av vissa statsägda företag
- Förbud mot nya bankinsättningar över EUR 100 000 av ryska medborgare i EU-banker
- Förbud för värdepapperscentraler (Central Securities Depository – CSD) från att ha ryska kontoinnehavare
- Förbud mot försäljning av obligationer denominerade i euro till ryska medborgare
Oligarkernas pengar, yachter och hus ska tas i beslag har EU och USA enats om.
Flera ryska banker stängs av från det internationella betalningssystem Swift, vilket nästan omöjliggör internationella transaktioner för dem.
Moskva börsen har nu hållit stängt i en vecka, då börsen föll 40% på invasionens första dag. Rubeln fortsätter att falla, folk i Ryssland köar för att plocka ut kontakter, främst dollar, ut bankomaterna, och reproräntan har höjts från 9,5% till 20%.
Många yngre planerar att lämna Ryssland. Putin får därmed ett braindrain både genom att skicka ut unga män i kriget och de välutbildade som väljer att lämnar landet.
Protester mot kriget
Protester mot kriget i Ryssland är olagliga, det hindrar inte tiotusental ryssar att trotsa förbudet och hittills har flera tusen ryssar arresterats när de gjort det ändå.
För det är viktigt att komma ihåg, ryska folket vill inte heller ha det här kriget. Ryssland är nu paria i stora delar av världen och oavsett utgång kommer detta påverka landet under mycket lång tid framöver.
Demonstrationer mot kriget och till stöd för Ukraina har hållits runt om i världen, i Berlin demonstrerade 500 000 människor lördagen den 26 februari.
Flera svenska företag som Volvo, Sandviken, Epiroc med flera avbokar sina ordrar, stänger fabriker i Ryssland och tar hem personal. IKEA och H&M stänger sina butiker i Ryssland.
Pågående aktiviteter och krigshandlingar:
22-02-27
- Belarus höll en folkomröstning om att tillåta Ryssland att placera ut kärnvapen på belarusks mark. Eftersom Belarus också är en diktatur fick förslaget 65% röster för.
2022-03-02
- Kreml hävdar att 498 soldater har dödats och 1 597 skadats till följd av invasionen i Ukraina. Siffrorna skiljer sig rejält från uppgifter från ukrainska myndigheter, som gör gällande att Ryssland förlorat 9 000 soldater.
- Som ett svar och markering mot att Sveriges uttalade sitt stöd för Ukraina och även beslutat att skicka vapen dit, kränktes Sveriges luftrum av 4 ryska attack- och stridsplan plan som passerade strax öster om Gotland.
2022-03-03
- Ukrainas näst största stad, Charkiv, står under hårt angrepp av rysk militär. Minst 21 personer har dött under det senaste dygnet, enligt guvernören.
- Den ryska militären har tagit kontroll över strategiskt viktiga Cherson i södra Ukraina, säger stadens borgmästare till NYT.
- Attackerna slår mot flera städer samtidigt och staden Mariupol i södra Ukraina var den 3 mars omringat av soldater, men den ryska militären har ännu inte lyckats inta staden. Nu varnar proryska separatiststyrkor i Donetsk för riktade attacker mot staden om inte Ukrainas militär ger upp.
- Internationella brottmålsdomstolen i Haag har inlett en formell utredning om det begåtts krigsbrott i Ukraina.
22-03-05
- Efter diplomatiska samtal har Ryssland och Ukraina enats om en humanitär korridor för civila ut från Mauripol den 5 mars under 5 timmar. Den hann precis komma igång men de ryska styrkorna respekterade inte vapenvila så evakueringen fick avbrytas.
1 miljon människor har flytt Ukraina sedan kriget började för en vecka sedan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. De flesta har flytt till Polen. Men allt fler flyr och FN uppskattar att 4 miljoner kommer fly som flyktingar de kommande veckorna. Filippo Grandi, FN:s hög-kommissionnär för flyktingar, säger till Reuters den 5 mars att:
Det här är den snabbast växande flyktingkrisen som vi har sett i Europa sedan slutet av andra världskriget
Ursula von der Leyen säger i ett uttalande:
Alla som flyr Putins bomber är välkomna i Europa
Nyhetsrapportering
Desinformation och fake news präglar rapporteringen från ryska statskontrollerade medier. Putin/ Ryssland stänger nu ner all oberoende nyhetersrapportering, på en av de kvarvarande oberoende TV-kanalerna sa samtliga anställda upp sig i direktsändning den 3 mars och tågade ut från studion.
Den ryska tv-kanalen Dozhd, som beskrivs som landets största oberoende tv-kanal, lägger tillfälligt verksamheten på is, efter att dess webbplats blockerats tidigare i veckan. Det uppger kanalens generaldirektör Natalya Sindeeva, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Ord som nu är förbjudna att använda i nyhetsrapporteringen är:
- Krig
- Invasion
- Aggression
Försvarsläget
Faller Ukraina är flera oroliga för att Putin inte kommer att stanna där, utan gå vidare och ta Estland, Lettland, Litauen. Helt enkelt återskapa uppdelningen i öst och väst som rådde under kalla kriget. En tids era vi trodde att vi för alltid hade lämnat bakom oss.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj har valt att stanna i Kyiv, han håller tal till folket, uppmanar till kamp mot invasionen och stöttas av USA, EU och västvärlden och hyllas som en hjälte. Han har hittills överlevt minst 3 mordförsök från ryska specialförband den senaste veckan.
Inga utländska trupper kommer dock att skickas till Ukraina, på grund av att det skulle kunna starta ett tredje världskrig. Om det går att förhindra återstår att se.
Det här är nog den mest turbulenta tiden vi har upplevt, händelser som vi trodde var omöjliga för bara några veckor sen, förefaller inte längre helt orimliga. Som exempelvis att Ryssland skulle kunna invadera Sverige.
MSB uppmanar folk att se till att ha förnödenheter för att klara sig en vecka utan hjälp från myndigheter, ansökningarna till Hemvärnet har ökat mångfalt sen konflikten inleddes, Sverige och Finland är nu med på alla Natomöten, opinionen svänger både i Finland och Sverige om ett eventuellt Natomedlemskap.
Den 5 mars kom nyheten att Sverige och Finland kan komma att inleda ett ännu närmare samarbete med Nato, enligt uppgifter till den finska tidningen Iltalehti. Uppgifterna gör gällande att USA, Finland och Sverige har inlett en process om att de nordiska länderna ska få status som viktig allierad utanför Nato.
Det ekonomiska läget
2021 stängde börsen på topp, och den sista veckan var rejält upp med framtidstro på 2022 och en fortsatt glad börs.
Sen vände den ner som tecken på den ökade osäkerheten, och har efter det fortsatt ner. Vi har sett ett flertal dagar med -2-3% per dag. Februari blev den sämsta februari på börsen sen 2001. När börsen stängde i fredags, 4 mars, hade den tappat 21% sen årsskiftet och är nu även på 1 års sikt på minus, källa SvD 5 mars.
Med en ökad inflation, stigande elpriser och så ett krig på det, kan det innebära att vi nu är på väg in i en lågkonjunktur.
IMF, Internationella valutafonden, varnar den 5 mars för att kriget gör att den globala ekonomin står inför ”väldigt allvarliga” konsekvenser och stigande inflation.
Redan innan invasionen hade FED, den amerikanska centralbanken, aviserat flera räntehöjningar under året. Under vecka 7 hörde jag på Danske Banks podd, Nextonomy, att FED planera 6 st höjningar under året och att räntan ska öka till 2% under 2022. FED sa den 2 mars, att de håller fast vid sina planerade höjningar, trots den nuvarande situationen.
Riksbanken har sagt att de avvaktar med höjningar under 2022 och troligtvis 2023, men det återstår att se om det stämmer.
Därmed tror jag att det dröjer ett bra tag tills vi ser en glad börs igen framöver, men en ökning som 2021 på över 30% är inte heller ett normal läge. Om vi kan återkomma till en börs som åtminstone inte är konstant på minus utan har en ökning över tid på runt 4-5% är det också bra.
Så, hur mycket jag än planerar och förbereder mig för att kunna gå i pension tidigare är det alltid saker i vår omvärld som inte gå att påverka- som att Ryssland – i det här fallet Putin, fått för sig att hans bästa sak att göra är att anfalla Ukraina och utmana övriga västvärlden.
Kommer detta att påverka min investeringsstrateg?
Inte som jag ser det i dagsläget, jag fortsätter att månadsspara precis som tidigare. Flit och systematik över tid, som Jan Bolmesson säger, är min melodi också.
Och viktigt att komma ihåg är ju att även om min plan för att gå ut i Friheten är midsommar 2028, så slutar jag varken att spara eller att investera då, istället har jag ju en horisont på ytterligare 30-40 år framför mig som mina pengar ska fortsätta att utvecklas under. Så ingen panik än.
Förhoppningsvis har jag samma tillförsikt om några månader, beroende på hur situationen utvecklar sig. Vi lever i en väldigt omvälvande tid, där tidigare sanningar helt ställs på ända.
Pandemin var på väg att ta slut, restriktionerna släpptes och vi såg alla fram emot en mer normal sommar, och att världen skulle öppnas upp igen. Istället kom ett ryskt mörker över världen.
Riksdagsvalet i höst och den stundande valkampanjen kommer att bli annorlunda, försvaret och ett eventuellt Natomedlemskap är punkter som kommer att debatteras flitigt.
Trots allt hemskt som nu sker är jag ändå tacksam över den snabba responsen på alla fronter mot den ryska invasionen, alla humanitära stöd- och hjälpinsatser som dragits igång på otroligt kort varsel och den enighet som EU, USA och världen visar upp. Hur folk öppnar sina hem för flyktingar i länderna som gränsar till Ukraina. Nu hoppas jag bara att denna galenskap och helt onödiga krig slutar och inte blir ett långvarigt som fortsätter att skapa mer lidande.