Corona del 1, 2022

Corona del 1, 2022

Många länder släppte sina restriktioner i slutet på september förra året, inklusive Sverige. Äntligen hoppades vi att livet skulle börja återgå till det normala. Tyvärr blev glädjen kortvarig för smittotalen började krypa uppåt igen, och som om det inte räckte dök det upp en ny variant av viruset- Omikron.

Omikron upptäcktes i Sydafrika i slutet på november och många länder stängde därför sina gränser för resenärer därifrån, men virusvarianten fanns redan utanför Sydafrika och den spreds snabbt.

Faktiskt så snabbt att Omikron nu är den dominerande varianten, och smittotalen ökar lavinartat i världen. And just like that…ser vi ånyo allt fler restriktioner igen i samhället.

Nya varianter sprids snabbt trots restriktioner

Omikron varianten har kallats för mildare för att den hittills inte varit lika dödlig, men WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus gjorde 7 januari ett uttalande och sa:

Omikronvarianten av coronaviruset bör inte kallas mild, även om den inte tycks medföra lika allvarliga symtom som till exempel deltavarianten. Faktum är att tsunamin av fall är så enorm och så snabb att den överväldigar sjukvårdssystem runt om i världen.

Och den 12 januari uttalade sig WHO:s Europachefen Hans Kluge:


Över 50 procent av befolkningen i regionen (Europa)kommer att ha infekterats av omikron under de kommande sex till åtta veckorna.

Fram till nu har över 323 miljoner blivit smittade och över 5,5 miljoner människor avlidit av Corona.

Smittläget

Vaccinationer

Sammantaget i EU är nu 80 % av invånarna vaccinerade och ett flertal länder har börjat ge en 3:e dos till alla och inte bara äldre. Jag och mannen har båda bokat tid inom de närmaste veckorna för att få booster dosen.

Andelen vaccinerade ökar i samhället

Sverige

Läget i Sverige 14 januari enlig Folkhälsomyndighetens statistik:

  • 15 513 dödsfall med covid-19 har rapporterats in
  • 1 560 363 sjukdomsfall har registrerats i landet sedan pandemin startade
  • 102 personer med covid-19 får intensiv vård nu, enligt SVTs siffor
  • 82,7 % över 12 år har fått 2 doser, vilket är 7 468 000 personer.
  • 35,4 % över 18 år, har fått 3 doser, vilket är 2 941 448 personer.

Eftersom Omikron smittar betydligt lättare och fortare än tidigare varianter slår testkapaciteten på landets labboratorier i taket. Hemtester är slutsålda på apoteket och bland annat Jönköpings region uppmanar personer med lindriga symptom att avvakta med att testa.

Fortsätt hålla avstånd gäller fortsatt

Det visar sig i siffror som publiceras nu:

  • andelen smittade av de som testar sig har ökat kraftigt:
    Vecka 51 var 9 % av proverna positiva, vecka 52 hade andelen mer än fördubblats till 19 %.
  • Under vecka 1 och även vecka 2 slogs dygnsrekord på antal bekräftade fall av smitta, med siffror på över 23 800 st på ett dygn.

Flera sjukhus runt om i Sverige har gått upp i stabsläge för att klara det ökade trycket när fler söker vård. Men också för att även personalen insjuknar och det är brist på personal som följd.

Vaccin

De nuvarande vaccinen ger skydd även mot Omikron varianten. Men det forskas febrilt på att ta fram uppdaterade versioner. När dessa är klara kan det bli aktuellt med ytterligare en dos vaccin. I Sverige sker detta troligtvis till hösten.

Vi kommer behöva ta ännu fler sprutor framöver

Gravida och vaccination

I början av vaccineringarna avrådes gravida från att ta sprutan. Men det många missat är att rekommendationen ändrades redan i april 2021. Det har bidragit till att varannan gravid kvinna idag i Sverige är ovaccinerad. Trots att de därigenom löper högre risk för allvarlig sjukdom.

– Nu är vi i den situationen igen där vi varje vecka tvingas förlösa alldeles för tidigt för att kvinnorna är så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård, och inte sällan intensivvård, säger Karin Pettersson, som är överläkare, docent i obstetrik och gynekologi samt sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset till TT 8 januari.
Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

Överdödlighet

Var ett ord som förekom flitigt i under våren 2020. Nya siffror från SCB visar på att:

  • Sverige har inte haft överdödlighet sedan januari 2021. Myndigheten uppskattar att runt 92 000 personer dött under förra året (2021), vilket är samma nivå som 2017 och 2018.
  • Under 2020 dog 98 000 personer, en topp som kopplas till pandemin.
Nu är vi tillbaka med att vara försiktiga

Vaccinationer till yngre

I slutet av september 2021 kom Folkhälsomyndigheten ut med ny information att även barn mellan 12-15 år skulle erbjudas vaccination.

På en presskonferens 2021-09-16, uttalade sig dåvarande statsminister Stefan Lövén och sa:

Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan.

Nu är en stor andel av skolbarnen över 12 år vaccinerade och därför öppnade skolorna som vanligt efter jullovet och undervisning bedrivs på plats.

På plats i skolan igen efter jullovet

Restriktioner

Nuvarande restriktioner, gäller från 12 januari, 2021 enligt Krisinformation.se

  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus
    Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • Mässor
    För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person.
  • Serveringsställen
    Krav om max åtta personer per sällskap, 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast kl 23.
  • Råd till vuxna personer
    Alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.
  • Cuper och läger inomhus
    Avrådan förlängs med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.
  • Vuxenutbildningar och lärosäten
    För lärosäten utvecklas rekommendationen om delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna, men ska inte gälla som en heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.
Munskydd på igen

Reserestriktioner

Enligt Krisinformation.se gäller följande för inresa i Sverige januari 2022:

  • Utländska medborgare som inte bor i Sverige måste visa upp negativt covidtest före inresa i landet.
  • Testkravet gäller från 12 års ålder.
  • Svenska medborgare behöver varken covidbevis eller testresultat för att få korsa gränsen. Men alla bör testa sig efter en utlandsresa.
  • Inreseförbud gäller för icke nödvändiga resor till Sverige från de flesta länder utanför EU/EES. Förbudet gäller inte svenska medborgare eller medborgare i annat EU/EES-land samt medborgare från ett antal undantagsländer. Svenska medborgare och utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige har alltid rätt att resa in i Sverige.
Avvaktar lite till med resor utanför Sverige

Smittläget i Norden

Läget 14 januari 2022:                

LandAntal smittadeAntal döda
Sverige1 560 36315 513
Danmark1 080 0033 468
Norge496 3121 381
Finland371 1351 724

Källa: John Hopkins

Utrikes

EU

Vid min senaste uppdatering hade EU precis klarat målet att 70% av befolkningen skulle vara dubbelvaccinerade i september 2021.

Under vecka 1, 2022 nåddes nästa mål, att 80% av Europas vuxna befolkning skulle ha fått 2 doser mot covid-19, enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Dock finns det fortsatt stora skillnader mellan EU-länderna:

  • Sverige: 82,7 % över 12 år har fått 2 doser
  • Finland: 75,09% har fått 2 doser
  • Italien: 74,95%
  • Frankrike: 74,87%
  • Bulgarien: 28,39%

Frankrike

Alla länder har olika strategier för att få befolkningen att vaccinera sig. Redan i slutet på september stängdes personer som arbetar inom vården av utan lön om de inte vaccinerar sig mot covid-19, i Frankrike, rapporterade ATP.

Debatten har fortsatt i Frankrike och debatterats under vecka 1 i Parlamentet, enligt SvD den 6 januari:

  • Skärpta vaccinkrav är även ett steg närmare i Frankrike.
    Underhuset i det franska parlamentet har sagt ja till krav på full vaccinering för till exempel fjärrtåg, bio, restauranger och kulturevenemang. Ett negativt test eller genomgången sjukdom ska inte längre vara tillräckligt.

Förslaget antogs med 214 röster för och 93 emot. Det går nu vidare till överhuset, senaten, där det väntas en del justeringar, vilket kan göra det svårt att nå regeringens mål att krav på vaccinpass ska träda i kraft den 15 januari.

Fortsätter att öva på franskan, vill åka till Frankrike

Italien

Har efter jul-och nyår slagit rekord i smittspridning. För att försöka att hejda smittan väljer Italien att göra det obligatoriskt för alla över 50 år att vaccinera sig från januari i år.

Italiens premiärminister Mario Draghi uttalade sig 5 januari:

Vi vill bromsa smittokurvan och uppmuntra italienare som ännu inte vaccinerat sig att göra det.

Storbritannien

I Storbritannien har nu över 150 000 människor har dött med covid-19.

BBC skriver att :
The UK is the seventh country to pass 150,000 reported deaths, after the US, Brazil, India, Russia, Mexico and Peru.

Ett land som också står på önskelistan att åka till snart igen

För att se hur respektive land ligger till i sin vaccinering, har SVT en bra länk: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/

Läget 14 januari 2022:                

LandAntal smittadeAntal döda
Storbritannien15,1 miljoner152 107
Frankrike13,6 miljoner127 711
Italien8,3 miljoner140 548
Spanien8,0 miljoner90 759
Tyskland7,9 miljoner115 746

Källa: John Hopkins

Världsläget

Länderna med högst antal drabbade är Läget 14 januari 2022:

LandAntal dödaAntal smittade
USA849 24064,9 miljoner
Brasilien621 06322,9 miljoner
Indien483 35036,5 miljoner

Källa: John Hopkins

Var ska detta sluta?

USA                  

I USA är drygt 206 miljoner amerikaner färdigvaccinerade mot covid-19, vilket är 62% så takten har mattats av.

Omikron varianten bidrar även i USA till en mycket stor smittspridning, som sätter press på sjukvården och samhället i stort, exempelvis rapporterade Omni den 9 januari att:

I New York drabbas tunnelbanan och sophämtningen av ständiga förseningar och i landets skolor går elever till klassrum utan lärare.

Under dygnet 9 januari rapporterades 831 304 nya covidfall in i USA, enligt amerikanska hälsomyndigheten CDC.

Stora problem med Corona i USA

Just nu är vi inne i en omikronstorm av smittspridning i världen och Sverige, och vi har ännu inte nått toppen. Frågan är var detta ska sluta?

Vi är tillbaka i en värld med mer restriktioner och vi uppmanas att jobba hemifrån, undvika kollektivtrafik, använda munskydd och stanna hemma vid symptom.

Hittills har hela familjen klarat sig från att bli smittade, tveksamt om vi kommer att lyckas framöver med tanke på att barnen går i skolan och vi rör oss ute i samhället. Min nästa uppdatering får nog bli i slutet på mars och då se om vi har passerat toppen på smittspridningen.

Världen fortsätter att kämpa mot Corona

Trots det har jag hopp om att 2022 kommer att bli bättre ur Corona synpunkt än 2021! För det finns inga alternativ, nu har det gått 2 år sen rapporterna om de första fallen började dyka upp och världen förändrades snabbt. Det blir en ny vardag vi återgår till den dagen pandemin klingar av, men inte tillbaka till den vi kände till innan allt detta startade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *