
Inför 18-årsdagen
Snart fyller sonen 18 år! Känns helt konstig att ha en så stor son, men också väldigt härligt och kul. Han kommer ju fortfarande bo hemma flera år. Hoppas i alla fall jag på! Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det dagen barnen flyttar ut, men så antar jag de flesta föräldrar känner.

Det finns en hel del saker att tänka på inför 18-årsdagen, som kan var både bra att känna till men också att göra och ta tag i nu för att underlätta för sig själv längre fram. Därför har jag sammanställt en lista över alla nya skyldigheter och möjligheter att som träder ikraft när man fyller 18 år.
Enligt lag (7 kap 1§ Föräldrabalken) är vi som föräldrar underhållsskyldiga tills barnet fyller 18 år. Om barnet fortfarande går i skolan efter 18-årsdagen så fortsätter vår underhållsskyldighet som föräldrar under den tid som skolgången pågår. Men som längst tills dess att barnet fyller 21 år. I dagsläget tror jag att han kommer bo kvar minst tills dess.
Ta ansvaret över sin ekonomi
Han får/ behöver betala sina fakturor själv. I och med det så är det en bra idé att göra sin första budget, för att både förbereda sig inför att flytta hemifrån, men också för att veta vad pengar går till nu med.
Tillgång till sina konton
På 18-årsdagen får han tillgång till sina konton.
Vi har bosparat lite varje månad sen han föddes, så det har blivit en hyfsad summa. Det räcket inte till en handpenning på 15% än för någon lägenhet. Men det är en bra bit på vägen, och något att bygga vidare på nu med aktiv hjälp av hans egna pengar från sommarjobb etc.
Vi har redan börjat prata om hans bosparkonto och haft flera diskussioner om vad de pengarna ska användas till. Men kanske vad de framför allt vad de inte! ska användas till, typ en långresa.
Lån
Han får ta lån i sitt eget namn när han fyller 18 år. Han blir ju myndig.
Här tycker jag att även skolan skulle kunna utbilda mer om lån, skyldigheter och framför allt faran med SMS-lån och ockerräntor. Det tror jag inte alls är självklar kunskap- hur snabbt lånesumman växer på grund av räntan. Vad händer om man inte lyckas betala, när hamnar skulden hos kronofogden och vad betalningsanmärkningar innebär för framtiden. Det borde ingå i samhällskunskapen. Om inte annat borde skolan se till att får en gratis föreläsning av Ung Privatekonomi på skolan som är en enligt deras hemsida: ”Sveriges äldsta och största oberoende och icke vinstdrivande projekt inom privatekonomi”.
Avtal
Nu får han även ingå avtal och får därmed teckna egna abonnemang. Här är det viktigt att förstå vad man skriver på för typ av avtal.
Det är mycket att lära sig när man snart kliver in i vuxenvärlden, fast man inte är så stor egentligen.
Även om jag också tyckte att jag var väldigt vuxen när jag fyllde 18 år..det är nog viktigt att påminna sig om.
Skriva på papper själv
Nu behöver han inte längre vår, målsmans underskrift på något längre, utan får skriva på papper själv för skolan eller annat.
Kommande bostad
Ställa sig i bostadskö är viktigt med tanke på hur dagens bostadssituation ser ut. Även om det tar många år är det bättre att göra för att ha det som möjlighet i alla fall. Svåraste är väl att komma ihåg att betala in kö-avgiften i tid varje år.
Det är även värt att börja se vilka privatvärdar det finns möjlighet att ställa sig i kö hos också, leta lite och inte bara ta de stora bostadsbolagen.
På vissa orter går det även att ställa sig i kö för studentbostad.
Även om han inte bestämt var han vill läsa, så är det bättre att ha valmöjligheter när den dagen kommer än att inte ha tänkt alls.

Vi pratar en del om vad han funderar på efter gymnasiet. Just nu är det i alla fall självklart att han kommer plugga vidare på universitet.
Frågan är mer var- i Sverige eller utomlands, vad vill han själv?
Och om det gå att få stipendium, det kostar en hel del även om det går att få CSN-lån.
Betala för sitt boende
Att betala hemma för sitt boende den dagen man pluggar på universitetet eller har ett jobb tycker jag är självklart. Men det behövs ju först en stadig inkomst, antingen via studier eller arbete.
Om inte annat för att få en uppfattning om vad saker och ting kostar på riktigt, så det inte blir en enda stor överraskning den dagen man flyttar hemifrån.
Jag såg att Claes Hemberg, tidigare ekonom på Avanza, rekommenderar att barnen bör betala ungefär en tredjedel av sin inkomst till boendet om de bor hemma.
Börja spara i aktier, och fonder
Nu är det dags att lära sig mer om och börja köpa egna aktier, och spara själv i fonder. Även om det är små belopp så har han ju tiden för sig med att ta del av alla fördelar med ränta på ränta effekten för framtiden.
Han har redan ett ISK konto på Avanza och sparar i indexfond. Nu kan han även kolla på att starta konto hos Nordnet eller Lysa också, eftersom han får öppna konto själv nu.
Digital brevlåda
Vara säker på att inte missa några viktiga papper / fakturor från myndigheter. Men även skaffa för att förhindra id-kapning, som om möjligt kommer bli ännu vanligare framöver tror jag.
Gå in på Skatteverkets hemsida och göra det.
CSN
Från 18 år kommer studiebidraget rakt in på hans konto. Därför behöver han anmäla sitt konto innan 18-årsdagen för att det ska fungera. Han har ju redan fått sitt studiebidrag i flera år, så det blir egentligen ingen skillnad.
Sjuk- och frånvaro anmälan
Nu måste han själv anmäla sig sjuk till skolan eller anmäla frånvaro för exempelvis tandläkarbesök.
Det innebär också att vi inte längre får något SMS från skolan om ogiltig frånvaro.
Alkohol
Vid 18 år blir det lagligt att gå på krogen och köpa alkohol själv. Att handla på Systembolaget dröjer två år till.
Vi pratar alkohol hemma, det är ju inte så att det inte går att få tag i alkohol även om man är under 18 år. Idag är det nog lättare än någonsin.

Då känns det bra att alkohol-konsumtionen går ner bland unga enligt studier.
Här har faktiskt sociala medier bidragit till något positivt tror jag. Sen kommer han göra massor med misstag innan han lär sig, precis som man själv gjorde.
Rösta
Han missade valet i höstas med några månader, så nu blir det istället EU-valet i maj 2019 som blir premiär.
Då blir det ett nytt val att sätta sig in i och han är långt mer insatt i politiken än vad jag själv var i närheten av i hans ålder. Hans intresse gör att övriga familjen också blir mer intresserade och diskuterar, vilket jag tycker är jättekul.
Mönstra
Efter 18 årsdagen blir han kallad till mönstring också eftersom värnplikten är återinförd. Det blir spännande och just nu är han helt inne på att göra lumpen. Det tror jag kan vara ett bra sabbatsår innan universitetet.
Jag tycker nog egentligen att alla borde göra ett samhällsår efter gymnasiet, dels få in en fot på arbetsmarknaden och dels för att få förståelse för olika yrken inom det offentliga.
Körkort
Att bli 18 år, innebär att det är möjligt att ta körkort, även om det är lagligt att börja övningsköra från 16 år.
Jag som nästan alltid har bott i stan har inte känt något behov av att ta körkort, med bra allmänna kommunikationer. Får se vad han väljer att göra. Vi har ju inte heller någon bil, så det blir lite mer planering för att kunna övningsköra då.
Jobb
Nu är det samma lagar som för övriga vilket innebär att det är tillåtet att jobba 40 timmar per vecka i ordinarie arbetstid. Blir annorlunda för kommande sommarjobb.
Annat som blir lagligt att göra från 18 år är:
✓ Gifta dig.
✓ Skaffa vapenlicens (undantag finns).
✓ Köpa Trisslotter och spela om pengar (ej casinon).
✓ Dömas till fängelse.
✓ Vara givare av ägg eller spermier.
Bra att ha kunskap är även:
✓ Laga mat själv. Det kan han redan, han och syrran har en matdag i veckan de lagar middag. Just för att lära sig inför framtiden
✓ Lära sig tvätta och hur tvättmaskinen fungerar
✓ Överkurs- Lära sig byta den tomma toarullen och sätt dit en ny…
Mycket att göra och tänka på inför 18-årsdagen. Själv är jag glad så länge jag får behålla barnen hemma eftersom jag tycker det är så kul med alla våra diskussioner vid köksbordet över en kopp thé. Men allt är ju förstås relativt, om båda fortfarande bor kvar om tio år då är jag nog av en annan åsikt. Fast jag vill ju att de kommer hem och hälsar på, ofta. Dörren är alltid öppen.