
IPPC rapport 2021 – Klimatet del 3
I augusti släpptes en ny IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) rapport:
- Det är FN:s klimatpanel som tar fram den
- 14 000 vetenskapliga artiklar ligger till grund för rapporten
- IPCC rapporten är skriven av 234 huvudförfattare
- 195 länders regeringar måste godkänna rapporten innan publicering
- Det är den första i en serie av 3 rapporter som släpps i den här omgången
2013 släpptes den senaste rapporten, i vilken FN:s klimatpanel slog fast med 95 % säkerhet att det är människans utsläpp som orsakar klimatförändringarna. Årets rapport ger tydligt svar på frågan att det verkligen är så.
Hoesung Lee, ordförande för IPCC sa när rapporten släpptes i augusti 2021 att:
Rapporten kommer att ge mycket nytt för beslutsfattare. En sak är bättre förståelse för hur klimatförändringarna orsakar extremväder.
Många uttalade sig om rapporten när den släpptes:
FN: generalsekreterare, António Gueterres, kommenterade rapporten:
The report is a code red for humanity.. If we combine forces now, we can avert climate catastrophe. But, as today’s report makes clear, there is no time for delay and no room for excuses. I count on government leaders and all stakeholders to ensure COP26 is a success.
Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram UNEP, sa:
Klimatförändringarna är här nu. Ingen är säker och det påverkar alla. Vi behöver hantera det som en akut kris här och nu.
Rapporten kommer att ligga till grund för klimatpolitiken och är ytterst viktigt inför klimatmötet i Glasgow i november.
En förutsättning för att klara löftet från klimatmötet i Paris 2015, om att hålla uppvärmningen under 1,5-2 grader, är att alla länder behöver skärpa sina klimatmål.
I den nu släppta delrapporten presenteras den naturvetenskapliga grunden för klimatförändringarna. I vår släpps nästa del som tar upp hur klimatförändringarna slår och vilka som drabbas, och vad som kan göras för att minska utsläppen.

Sveriges representation i IPCC rapporten
Markku Rummukainen, professor i klimatologi, och klimatrådgivare på SMHI har varit den svenska representanten i IPCC. På en pressträff som hölls när rapporten släpptes sa Markku Rummukainen:
Att vi orsakat klimatförändringarna är otvetydigt. Det är fakta.
Han säger också att man behöver gå tillbaka 2 miljoner år för att hitta motsvarande mängder koldioxid i luften som vi har nu. Rummukainen sa också på pressträffen att:
Även om världen skulle klara av Parismålet, att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader, så innebär det inte att klimatförändringarna kommer upphöra. Vissa förändringar är så gott som oåterkalleliga.
Under de 8 år sen den förra rapporten släpptes har den globala medeltemperaturen stigit med 0,2 grader. Det är idag 1,1 grader varmare jämfört med när den industriella revolutionen startade i mitten av 1700-talet.
Del 3 i min miniserie om klimatet
De beslut som nu tas kommer att påverka oss alla framöver, att länder enas om åtgärder och tar beslut för att minska uppvärmningen är avgörande för vår framtid på jorden.
Därför vill jag stanna upp, dokumentera och sammanställa vad som händer i klimatfrågan, och ett sätt att göra det för min del är genom att göra den här mini-serie om klimatet och skriva om det på bloggen.
Väldigt mycket rapportering skedde dagarna efter att IPCC rapporten. Nedan är ett axplock från nyhetsflödet som visar på hur viktig rapporten är för framtida klimatbeslut.
BBC
BBC:s klimatkorrepondent Matt McGrath, summerade rapporten på några få rader:
- Climate change is widespread, rapid and intensifying – and it’s down to us
- The 1.5C temperature limit is on life support
- The bad news: No matter what we do, the seas will continue to rise
- The good news: Scientists are more certain about what will work
BBC rapporterade att extrema händelser som kopplas till höga vattennivåer kan äga rum årligen från 2100 och framåt, Arktis väntas vara helt isfritt i september minst en gång innan 2050. De senaste 5 åren varit de varmaste som noterats sedan 1850.
AFP
- Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning, skriver FN i sin nya rapport. Det är tio år tidigare än vad man tidigare trott.
Reuters
- I rapporten skriver FN också att haven och skogarna nu absorberar mindre koldioxid-utsläpp. Extrema värmeböljor, som tidigare slog till 2 gånger per århundrade, väntas nu äga rum en gång varje årtionde.
- Extrem torka, som tidigare ägde rum en gång per årtionde, kan nu komma att ske en gång vart 5:e till 6:e år.
SVT
Erika Bjerström, SVT klimatkorrespondent skrev en analys dagarna efter rapporten:
Det sorgliga är att IPCC-rapporten i sak inte innehåller något nytt. Många av slutsatserna har redan publicerats i enskilda forskarrapporter….Det finns fortfarande ett tidsfönster enligt FN:s klimatpanel. Det är den enda goda nyheten i eländeskatalogen. Men regeringars brist på konkreta handlingsplaner är faktiskt mer skakande än innehållet i IPCC-rapporten.
Världens regeringar är fortfarande fast i en politisk strid. Dom 20 rikaste länder kunde inte ens enas om att fasa ut kolkraften vid G20 mötet i London nyligen.
Saudiarabien försökte, enligt Financial Times, stoppa formuleringen om ”fossila utsläpp” i slutskrivningen av rapporten och ville ha det mer diffusa ”växthusgaser”.
SvDs nyhetsbrev Klimatkollen:
- FN:s klimatpanel har visat att utsläppen av växthusgaser behöver vara runt 45% lägre år 2030 än år 2010 för att kunna nå målet på 1,5 grader. Enligt rapporten väntas i stället utsläppen att öka med 16% jämfört med 2010.
Politiker världen över kommenterade också rapporten:
USA:s särskilde klimatsändebud John Kerry:
Alla världens stora ekonomier måste förbinda sig till aggressiva klimatåtgärder under det kommande, avgörande årtiondet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson:
Hoppas att den kan bli en väckarklocka för världen att agera vid klimattoppmötet i Glasgow i november.
Tysklands klimatminister Svenja Schulze:
Rapporten gör det tydligt att vi inte längre kan undvika många av konsekvenserna av klimatförändringarna, utan bara kan förbereda oss och anpassa oss så gott det går.
Den naturvetenskapliga grunden i rapporten
SVT vetenskap gjorde en bra genomgång för att vi ska förstå hur extremt allvarligt läge vi faktiskt befinner oss i.
Jordens medeltemperatur fortsätter att stiga och redan nu är det varmare än vad det har varit på över 100 000 år.
Uppvärmningen går dubbelt så snabbt på nordliga breddgrader. Det innebär att vi i Sverige har sett en regional temperaturhöjning på ungefär 2 grader.
Vad innebär det egentligen?
Koldioxid
- Halten av koldioxid i atmosfären är nu i medeltal över året 410 ppm (miljondelar). Vid rapporten som presenterades 2013 låg medelvärdet på 391 ppm.
- Havet och marken tar upp lite mer än hälften av den koldioxid som släpps ut.
- Koldioxidhalten i atmosfären är högre än vad den har varit på 2 miljoner år.
- Prognosen säger att vi måste få ner utsläppen till noll någon gång kring 2050.
- I dag släpper vi sammanlagt ut 40 miljarder ton koldioxid per år och istället för att minska så ökar mängden utsläpp för varje år.
Havsnivåhöjning
- Värmen gör att nästan alla inlandsisar och glaciärer smälter allt fortare vilket nu är den största orsaken till att havsnivåerna stiger globalt.
- Om vi lyckas hålla nere koldioxidutsläppen så att tempereraturen inte stiger mer än 1,5 grader, kommer detta ändå innebära att havsnivån år 2100 har stigit upp till en halv meter jämfört med industrialismens början.
Nederbörd
- IPCC slår fast att det är sannolikt att nederbörden har ökat sedan 1950 och att den här ökningen har gått fortare sedan 1980.
Glaciärer och inlandsisar
- Glaciärer och isar smälter nu 4 gånger så fort som på 1990-talet. Det riskerar att vara helt isfritt kring nordpolen i alla fall en gång före 2050.
COP 26 toppmötet i Glasgow
Mycket hopp sätts nu till COP26 i Glasgow som pågår mellan 31 oktober till 12 november.
Några av länder som står för en stor mängd av världens utsläpp, har ledare som inte kommer att närvara personligen som Kinas president Xi Jinping, eller Rysslands president Vladimir Putin.
Det är allvarligt att Kinas president Xi Jinping inte kommer eftersom Kina är ansvariga för 25% av världens växthusgasutsläpp och nya löften om utsläppsminskningar skulle ge stort hopp om att nå målet på 1,5 grader i tid. Nu är det troligt att Kina inte kommer att vilja skärpa sina klimatmål.
Jag tror att det eventuellt får bli ett eget inlägg att rapportera om vad som hände på klimatmöte. Det höjs varnande röster för att mötet kommer att bli ett fiasko, att det inte kommer att tas några stora beslut om åtgärder för att minska utsläppen. Världen behöver resultat från mötet och utveckling framåt är avgörande.
Förutom det får organisationen redan nu kritik, soparbetarna i Glasgow har sagt att de kommer att gå ut i strejk under mötet och tågpersonalen funderar på samma sak. Svenska Dagbladet rapporterade den 23 oktober, att det inte heller ska gå att medverka digitalt på mötet för de av världens ledare som inte kan närvara personligen.
Vad har hänt efter att rapporten släppts i augusti 2021:
Climate vulnerable forum (CVF)
Climate vulnerable forum (CVF), är en sammanslutning av länder i Afrika, Asien, Latinamerika, Karibien och i Stilla havet, och representerar 1,2 miljarder människor och är de länder som är mest utsatta för klimatförändringar.
De vill skapa en ”klimatnödpakt” och har släppt ett manifest med krav inför toppmötet i Glasgow.
Gruppen vill bland annat att alla länder ska presentera en ny plan för klimatet varje år fram till 2025, istället för var 5:e år som idag för de länder som skrivit under Parisavtalet. Man vill också att rikare länder ska satsa stora summor pengar i klimatsatsningar i andra länder.
Enligt BBC drev gruppen tidigare frågan om en maximal uppvärmning på 1,5 grader, vilket senare blev en viktig punkt i Parisavtalet.
Rapport från FNs Universitet
I början på september släpptes en rapport från FN-universitetet som visar att världens olika katastrofer är mer sammanflätade än man hittills trott. Och det är oberoende om det handlar om köldknäppar, skogsbränder eller gräshoppsinvasioner.
Katastroferna bedöms drivas av tre mänskliga handlingar: förbränningen av fossila bränslen, dålig riskhantering och för lite fokus på klimatåtgärder.
Stockholm Environment Institute
I september släppte även Stockholm Environment Institute en forskaranalys som tog upp hur förändringar i andra länder påverkar vår egen livsmedelsförsörjning, som när exempelvis torka och skyfall förstör skördar som annars skulle ha exporterats.
Forskaren Kevin Adams säger till Ekot:
Uppfattningen om att rika länder på något sätt skulle stå bättre rustade inför klimatförändringarnas konsekvenser är falsk. Dessa risker är allvarliga och större än vi tidigare bedömt, det är något som alla länder påverkas av.
AFP
I oktober släpptes nyheten att Turkiet har ratificerat Parisavtalet – fem år efter att landet skrev under överenskommelsen om att minska utsläppen. Det skriver AFP.
Turkiet blir det sista av av G20-länderna att rättsligt förbinda sig till denna internationella överenskommelse.
Gambia är i linje med Parisavtalet
Trots överenskommelsen i Paris 2015, har nästan alla länder misslyckats med sina klimatåtaganden, enligt rapport av Climate Action Tracker som regelbundet följer länders klimatpolitik. EU:s klimatpolitik kommer att resultera i en global uppvärmning på tre grader, menar forskarna.
Bara 1 av de 37 granskade länderna kan sänka utsläppen av växthusgaser i linje med Parisavtalet – Gambia på Afrikas västkust.
På COP Mötet i Glasgow kommer fler mål och åtgärder att behöva sättas för att nå 1,5 grads målet från Parismötet 2015. Men med flera tunga avhopp, som att både Kinas och Rysslands presidenter väljer att inte närvara ser det inte lovande att det kommer att ske.