Corona del 12, 2021

Corona del 12, 2021

Mycket har hänt sen förra uppdateringen av Coronaläget i mitten på maj. Dessvärre är det fortsatt lika aktuellt att rapportera om situationen, eftersom hela världen fortfarande påverkas av olika restriktioner, ökad smittspridning på sina håll och höga dödsfall. Vaccinationerna går dock stadig framåt och restriktionerna hävs till stor del i Sverige från den 29 september.

Hittills har över 223 miljoner människor blivit smittade och 4,6 miljoner människor dött.

Vaccineringarna går stadigt framåt

Smittläget

För att inte diskriminera länder ändrade Världshälsoorganisationens (WHO) under maj sitt namngivningssystem för mutationer av coronaviruset. Nu namnges istället de olika varianter med grekiska bokstäver:

  • Alfa- kallades tidigare den brittiska varianten
  • Delta- kallades tidigare den indiska varianten

Deltavarianten

Delta är nu den variant som är bakom majoriteten av alla nya smittade.

Redan i slutet på juni gick Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus ut och sa att:

Delta är den mest överförbara av alla de varianter som hittills identifierats, och har hittills bekräftats i minst 85 länder och sprider sig snabbt bland ovaccinerade.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnade för att smittspridningen ökade i början på juli pga. av att fler reser och träffas i större grupper sedan reglerna för sociala sammankomster mildrats och för att Delta är mer smittsam. I Storbritannien stod den för 95% av de nya fallen i juli.

Även i Sverige spred sig Deltavarianten under sommaren och i början på juli rapporterade  Ekot. att Delta stod för 40% av de nya fallen i Västra Götaland. Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland sa:

Vi ser i stort sett dagligen flygplan från södra Europa med fall av coronavirus

Fortsätt hålla avstånd gäller

Vaccinationer

De framtagna vaccinerna som Pfizer-Biontechs, Astra Zeneca, och Modernas ger alla skydd mot Deltavarianten. Forskaren Amesh Adalja, vid Johns Hopkins University, i Baltimore, USA sa 23 juni att:

Om du är fullt vaccinerad med Modernas eller Pfizers vacciner utgör Delta-varianten ingen fara för dig

Studien som publicerades i vetenskapsmagasinet Cell visar visserligen att fullvaccinerade kan drabbas av mild sjukdom, men att vaccinen skyddar mot svår och dödlig sjukdom.

Att fullvaccinerade ändå kan insjukna är inget konstigt utan helt normalt enligt Professor Ali Mirazimi, professor på Karolinska Institutet, i en intervju med Svenska Dagbladet 21 juli:

Det är precis vad man kan förvänta sig, inget vaccin ger ett fullständigt skydd

Ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare får vi stopp på spridningen

Men om man är vaccinerad minskar risken betydligt för att hamna på sjukhus om man skulle smittas av Corona med Deltavarianten. Är man däremot ovaccinerad fördubblas risken att hamna på sjukhus enligt en studie genomförd i Storbritannien, som bygger på 40 000 fall och som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Infectious Diseases i slutet på augusti:

  • Majoriteten av de smittade, knappt 75%, var helt ovaccinerade.
  • I färre än 2% av fallen var patienterna fullvaccinerade.

Den viktigaste lärdomen är att om man har en ovaccinerad eller bara delvis vaccinerad befolkning, då kan ett utbrott av Deltavarianten leda till en högre belastning för sjukvården än vid ett utbrott av Alfavarianten.
enligt Anne Presanis, statistiker vid Cambridge universitet.

Lambda varianten

Som om det inte räckte med Deltavarianten, dök ytterligare en variant upp under sommaren som fick namnet Lambda. Den förekommer i 30 länder och kommer från ursprungligen från Peru, där den är mer smittsam än andra varianter. Än så länge vet forskare inte så mycket om varianten säger Ali Mirazami, virusforskare vid Karolinska Institutet till DN 8 juli:

Vi vet väldigt lite om lambdavarianten och det är därför man ska hålla ett öga på den


Men Lambda har inte förekommit något mer i rapporteringen under sommaren, så hittills verkar den inte ha fått fäste i Sverige.

Varianter av viruset kan uppstå på många olika platser

3:e vågen i Afrika

Medan vi i EU precis har passerat att 70% av alla vuxna är färdigvaccinerade, är läget fortsatt mycket allvarligt i Afrika där vaccinationstakten är låg. Flera länder rapporterade under sommaren också om stor brist på syrgas på sina sjukhus vilket ledde till ytterligare dödsfall då alla som insjuknade inte kunde få rätt vård eller vård i tid.

Hastigheten och omfattningen i Afrikas tredje våg påminner om ingenting vi tidigare sett,

säger Matshidiso Moeti, Afrikachef på Världshälsoorganisationens (WHO), till Voice of America.

Personer som hade kunnat räddas dör på grund av brist på syrgas, intensivvårdplatser och personal,

säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiolog vid Karolinska institutet, till DN.

Vi behöver alla hjälpas åt

FN:s Covax-program samlar in pengar för att kunna leverera vaccin till låginkomstländer, och har sen februari 2021 delat ut 90 miljoner doser till 132 länder, med målet att nå 1,8 miljarder vaccindoser under första kvartalet 2022.

AFP sammanställde i början på juni officiella källor som visar att mer än 2 miljarder doser covid-19-vaccin getts runt om i världen, 6 av 10 doser har getts i världens 3 folkrikaste länder: Kina, USA och Indien.

Sammanställningen visade också på att det finns stora ojämlikheter världen över. Bara 0,3% av alla doser har getts i världens fattigaste länder och över 40% i de rikaste länderna.

Sverige

Corona har lett till att Sverige har allmänna råd att jobba hemma, hålla avstånd och undvika nya kontakter, och dessa trodde Anders Tegnell i slutet på juni skulle komma att kunna plockas bort i september-oktober i en intervju med DN 26 juni.

Och på en presskonferens den 7 september kom så till slut beskedet, enligt regeringens plan ska steg fyra, som innebär att deltagarbegränsningarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, genomföras den 29 september.

Målet nått om 70% fullvaccinerade i Sverige

Kulturminister Amanda Lind sa på presskonferensen att:

Nästan alla restriktioner tas bort. Deltagartaken tas bort inomhus och utomhus samt avståndskrav mellan sittplatser

Socialminister Lena Hallengren sa på samma presskonferens att:

att 70% av vuxna svenskar har fått två doser vaccin, 80% har fått den första sprutan

Läget i Sverige 11 september enlig Folkhälsomyndighetens statistik:

  • Totalt har 14 703 dödsfall med covid-19 har rapporterats in
  • Totalt har 1 138 017 sjukdomsfall registrerats i landet sedan pandemin startade
  • 7 006 231 vuxna fått minst en dos vaccin mot covid-19, vilket är 82,3% av den vuxna befolkningen (18 år och äldre)
  • 6 131 967 av dessa har fått två doser, vilket är 71,8% av den vuxna befolkningen
  • Av personer födda 2003–2005 har 59% fått minst en vaccindos, och av dessa har 8,9% fått två doser

Vaccinationer till yngre

Trots ett förhållandevis bra vaccinationsläge i Sverige, så är smittspridningen ökande i dagsläget.

Biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell sa på en pressträff 2 september att:

Det är de yngre och framför allt ovaccinerade där vi ser att spridningen är som högst…För att kunna lätta på restriktioner och öppna upp samhället helt krävs fortsatt följsamhet kring de restriktioner som gäller – och att människor vaccinerar sig. Vi behöver nå ännu högre upp för de flesta grupperna i samhället.

I Norge meddelade statsminister Erna Solberg 1 september att man kommer att erbjuda vaccin till alla barn som är mellan 12 och 15 år gamla.

Det är svårt att hålla avstånd i skolan

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten säger att:

I Sverige är det ännu inte aktuellt att vaccinera så unga personer. Vi tittar intensivt på den här frågan och än så länge har vi inte kommit fram till att vi vill rekommendera den här gruppen vaccination. Barn får överlag inte allvarliga symtom, men riskerna med vaccination är också små.

Flera länder i Europa har redan börjat erbjuda vaccination till barn över 12 år, både Italien och Frankrike gav klartecken under juni. Även EU-kommissionen godkände i juni att Pfizer/Biontechs vaccin kan ges till barn från 12 år.

Danmark och Finland rekommenderar också sen i somras att vaccinet ges till barn över 12 år, både för att uppnå flockimmunitet och för att skydda barn mot allvarlig sjukdom.

Fler röster har höjts inför skolstart att även Sverige ska erbjuda vaccin till barn över 12 år, bland annat Lärarnas Riksförbund. LR:s ordförande Åsa Fahlén säger att:

Det är ingen medicinsk bedömning det här men för skolans del och för eleverna att komma tillbaka och få en ordnad skolgång vore det bra och vettigt. När man hör diskussionerna så tycker jag att man väger risken med vaccinering mot den personliga nyttan, då handlar det naturligtvis om svår sjukdom men för skolans del handlar det mycket om att du behöver kunna ha en kontinuerlig skolgång.

Att kunna vara på plats i skolan är viktigt

Den 4 september rapporterade  TV4 Nyheterna att:

I en majoritet av Sveriges 21 regioner förekommer just nu lokala coronautbrott på skolor. I 14 av de 18 regioner som har svarat på enkäten förekommer det lokala skolutbrott.

Så diskussionen lär fortsätta och vi får se vad som händer under hösten i denna fråga.

Vaccinationsläget i Sverige

Alla 21 svenska regioner har nått delmålet om att vaccinera över 70% av de vuxna invånarna med minst en dos. Regionerna gör nu analyser för att se i vilka områden vaccinationstäckningen är lägre och inom vilka grupper, enligt Emma Spak på SKR, 27 augusti.

Exempel på områden med stora skillnader i vaccinationsgrad i Sverige är bland annat:

  • Stockholm
    Ser ökade skillnader mellan områdenas vaccinationstäckning. 75% av befolkningen är fullvaccinerad i välbärgade områden som Täby och Vaxholm. I Rinkeby-Kista uppnår den gruppen till 44%, enligt SVT, 1 september.
  • Malmö
    Även i Rosengård i Malmö är vaccinationstäckning låg, bara 43,7% av de vuxna har tagit sin första spruta, enligt SVT, 2 september
Hur görs informationen om covid tillgänglig för alla?

Skälet till varför det är så stora skillnader mellan välbärgade och fattiga områden, beror enligt överläkare Kai Knudsen i en intervju på SVT:s Aktuellt, 2 september, på att:

Informationen om covid-19 och vaccinen till utrikesfödda i utsatta områden har varit för dålig. Vaccinationsgraden är lägre i fattiga områden med många utrikesfödda. Till exempel är det bara drygt hälften i Södertälje och Botkyrka som tagit två doser. Det är alldeles tydligt att man inte fått bra eller rätt information. Det är tråkigt, för det har varit känt länge att det finns en lägre vaccinationsgrad i de här områdena. Så här kunde man definitivt gjort mer.

Tredje dos vaccin

Fler länder, däribland USA och Israel, har börjat ge sina invånare en 3:e dos vaccin som extraskydd mot Deltavarianten.

Vaccinsamordnare Richard Bergström säger till Sveriges Radio Ekot att:

Sverige har också planerat för att kunna ge en 3:e dos vaccin redan under året. Jag har planerat för att ha ett överskott för att kunna dela med oss men också för att kunna ge en tredje dos till alla vuxna.

Ny forskning från Karolinska institutet pekar på att skyddet tycks bli starkare av fler doser och gärna doser av olika vaccintyp.

När behöver vi ta en tredje spruta?

Sveriges ekonomiska återhämtning

I slutet på juni skrev Regeringen upp tillväxtprognosen för svensk ekonomi från prognosen i april på 3,2%, till att BNP väntas växa med 4,7% i år. Finansminister Magdalena Andersson sa till TT:

Vi ser en tydlig ljusning i ekonomin men återhämtningen är väldigt skör

Magdalena Andersson uppger att Sveriges undvikande av en total nedstängning av samhället under pandemin har bidragit till den ekonomiska utvecklingen.

Även statliga Konjunkturinstitutet (KI) bedömer att Sveriges BNP växer med 4,4% i år.

Kurvorna pekar uppåt igen

KU Kritik mot Corona Hantering

I juni riktades kritik mot regeringens hantering av Corona pandemin av ett enigt konstitutionsutskott. Enlig utskottets ordförande Karin Enström (M):

Regeringen har inte agerat tillräckligt snabbt

Annan kritik som framkom var den tidsram regeringen gav riksdagen för hanteringen av pandemilagen, regeringen väntade för länge med att lägga fram förslag på pandemilagen. Karin Enström sa på pressträffen 3 juni att:

Behandlingen blev extremt kort..Det hade kunnat undvikas om regeringen påbörjat arbetet tidigare

Pandemilagen har varit speciell

Den svenska vårdinfrastrukturen

Socialdepartementet har utrett informationsgången i vårdinfrastrukturen och påvisar brister som Coronapandemin har avslöjat.

Den särskilde utredaren Sofia Wallström säger till TT att:

Att man inte kan följa patienters hälsodata i hela vårdkedjan mellan regioner och kommuner är ett exempel på ett välkänt problem

Och i en intervju med Sveriges Radio. den 1 september:

Svensk vård behöver reformer. Befolkningen har både förväntningar och behov av en sjukvård som är på lika villkor över hela landet

Förhoppningsvis kan det komma en del bra lärdomar från Corona-hanteringen

Svenskt vaccinbevis

Den 1 juli släpptes ”vaccinpassen” i hela EU. Alla svenskar som är vaccinerade mot covid-19 kan nu beställa ett digitalt vaccinpass via e-hälsomyndigheten, www.covidbevis.se. med sin e-legitimation. 

I en undersökning genomförd av Kantar Sifo som släpptes 31augusti, på uppdrag av Sveriges producenter och privatteatrar, är 81% av svenskarna är positiva till att uppvisa ett så kallat vaccinpass för att komma in på konserter och andra livevenemang. Vaccinpass är något som i teorin skulle låta arrangörer ta in en större publik mer smittsäkert.

En dansmusikfestival som anordnades på Långholmen i Stockholm, 3-4 september, var först ut med att kräva vaccinationsbevis av sina besökare, eller snabbtester till självkostnadspris intill festivalens huvudentréer.

Snabbtest eller vaccinationsbevis – krav som troligen kommer bli normala

Även arbetsgivare funderar på möjligheten att neka personer anställning som inte har vaccinerat sig mot covid-19. Region Dalarna säger i ett pressmeddelande. 1 september:

Rätten att som arbetsgivare välja bort arbetssökande som inte vill vaccinera sig måste vara möjlig

Reserestriktioner

Regeringen fattade 2 september beslut om utökat inreseförbudet till Sverige. Enligt nya rekommendationer från EU- som Sverige hela tiden följt, ska USA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien inte längre undantas från reseförbudet. Inrikesminister Mikael Damberg sa att:

Orsaken är det kraftigt försämrade smittspridningsläget som råder i de här länderna

TT rapporterade 2 september att:
Det tillfälliga inreseförbudet innebär att en utlänning som reser från ett annat land än en EU- eller EES-stat, eller Schweiz, kan nekas inresa till Sverige. Det träder i kraft 6 september och gäller till 31 oktober om inget annat meddelas.

Fortsatta reserestriktioner runt om i världen

Smittläget i Norden

Läget 11 september 2021:                

LandAntal smittadeAntal döda
Sverige1 138 01714 703
Danmark352 9672 610
Norge174 649827
Finland132 6221 043

Källa: John Hopkins

Hur kommer vi att resa och umgås i framtiden?

Utrikes

EU

EU har haft som mål att 70% av den vuxna befolkningen ska vara fullvaccinerade mot covid-19 innan slutet av sommaren, och målsättningen nåddes 31 augusti enligt EU-kommissionen.

Men skillnaderna mellan EU-länderna stora. I Sverige är över 70% fullvaccinerade i åldersgruppen +16 år. Portugal ligger på 75% , Italien 61% medan Bulgaren bara ligger på 17%, så det är stora variationer.

Spanien

I Spanien togs munskyddstvånget bort i juli som gällt sedan maj-juni 2020, och då inneburit att munskydd varit obligatoriskt på kollektivtrafiken, på gator och torg för alla över sex år. Den som brutit mot reglerna har riskerat böter.

Dock tog smittspridningen fart igen i Spanien under sommaren, och det föranledde Frankrikes EU-minister Clement Beaunes att, i en intervju med tv-kanalen France 28 juli säga:

Undvik att semestra i Spanien och i Portugal, på grund av risken att drabbas av den smittsamma Deltavarianten av coronaviruset

Fortsatt en vanlig syn, tror jag

Frankrike

Frankrike har drabbats hårt av Corona och nästa 7 miljoner fall har konstaterats och över 116 000 personer har avlidit. I ett försök att hindra spridningen av Deltavarianten blir det obligatoriskt för franska barn från sex år och uppåt att använda munskydd i skolan. Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat landets tonåringar att vaccinera sig. Drygt 63% i åldersgruppen 12-17 år har fått minst en dos vaccin och 47% är fullvaccinerade, enligt AP 2 september.

Danmark

Danmark är första land ut, tror jag, som helt tagit bort alla restriktioner. Första steget var att 1 september kunde danska nattklubbar återigen öppna enligt DR.

Nattklubbarna behövde kontrollera coronapass på gästerna fram till den 10 september, då alla begränsningar upphörde gälla. 

Snart kan vi gå ut igen, samhället öppnar äntligen upp

För att se hur respektive land ligger till i sin vaccinering, har SVT en bra länk: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/

Läget 11 september 2021:                

LandAntal smittadeAntal döda
Storbritannien7,2 miljoner134 313
Frankrike6,9 miljoner116 049
Italien4,5 miljoner129 828
Spanien4,9 miljoner85 290
Tyskland4,0 miljoner92 604

Källa: John Hopkins

Världsläget

Länderna med högst antal drabbade är 11 september, 2021:

LandAntal dödaAntal smittade
USA658 99240,8 miljoner
Brasilien585 84620,9 miljoner
Indien442 00933,1 miljoner

Källa: John Hopkins

OS i Tokyo

Genomfördes trots allt, 1 år försenat i augusti. Men det blev utan publik på läktarna.

Det gick bra för Sverige i OS!

USA                  

I USA är 177 miljoner amerikaner färdigvaccinerade mot covid-19. Här skiljer det mellan staterna och hur vaccinationsmotståndet ser ut.

I slutet på augusti var över 100 000 människor är inlagda på sjukhus på grund av covid-19, vilket är det högsta antalet sjukhusinläggningar på 7 månader, enligt ABC News.

I en studie som presenterades av CDC, USAs Folkhälsomyndighet den 31 augusti, visar på att:

  • Ovaccinerade löper 29 gånger högre risk att hamna på sjukhus med Corona än de som är fullvaccinerade mot Corona
USA går det inte lika snabbt fram med vaccineringen som i EU

I takt med att vaccinationsgraden ökar kan samhället också i större utsträckning återgå till ett mer normalt tillstånd.

Äntligen börjar vi se slutet på Corona- även om det är långt kvar

I Sverige återgår vi från den 29 september nästan till normalläge då de flesta restriktioner försvinner. Det kommer att kännas märkligt, men väldigt härligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *