Corona del 11 – Maj 2021

Corona del 11 – Maj 2021

Smittläget

Smittläget har på intet sätt lugnat ner sig de senaste månaderna. Istället är läget väldigt mycket värre på sina håll, och smittan ökat snabbt. Över 162 miljoner virusfall är i dagsläget inrapporterade i världen. Och hittills har över 3,65 miljoner människor dött i Corona. Var ska detta sluta?

Värst är det just nu i Indien, sjukhusen är överfulla, de saknar syrgas och material och landet ber om hjälp från omvärlden. Indiens totala antal coronafall är över 24 miljoner, och med dagarna då över 400 000 nya smittade tillkommit per dag. I Indien har över 266 000 personer dött i Corona, enligt amerikanska Johns Hopkins University Corona sammanställning. Landet har troligtvis ett högre dödstal men att rapporteringen ligger efter och alla fall rapporteras inte in korrekt heller.

Vaccinkriget

Den skenande smittan beror till stor del också på den snedfördelningen i tillgång till vaccin i världen som finns. Enlig Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus är den fortsatt alarmerande:

”Vissa länder har lagt ordrar på tillräckligt med doser för att vaccinera sina befolkningar flera gånger om, med löften om att dela med sig först efter att de använt allt de behöver.

Tedros Adhanom Ghebreyesus skrev i en debattartikel i New York Times den 23 april att:

Av drygt 890 miljoner vaccindoser som distribuerats runt om i världen har över 81% givits till invånare i hög- och övre medelinkomstländer – medan låginkomstländer andel hittills är så låg som 0,3%.

Vaccinationsprogrammet Covax, som är Världshälsoorganisationens WHO:s, vaccinations-program, hoppas på att 20% av den vuxna befolkningen i de fattigare länderna ska vara vaccinerade i slutet av 2022. En klart lägre ambitionsnivå än i väst. Därav vikten att vi delar med oss av vaccinet. Annars kommer pandemin ständigt återkomma och inte få ett slut.

Alla måste få tillgång till vaccin

Sverige

I Sverige har vi nu passerat 14 200 döda i Corona och även över 1 miljon smittade.

Med tanke på fortsatt hög smittspridning sa Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektör, Johan Carlson till SVT Nyheter 30 april att:

”Det gamla normalläget, så som livet såg ut före pandemin, ligger alltjämt långt bort. Det finns all anledning för folk att förstå att en återgång till ett samhälle som vi hade före pandemin, det är vi inte i närheten av just nu.”

Vaccinationsläget

Målet är att alla vuxna ska ha erbjudits en första dos i början på september, vilket är en försening mot tidigare information. Däremot säger Johan Carlson, generaldirektören på FHM att 90-95% av de vuxna kommer att ha fått erbjudande före augustis utgång.

I Fas 4, som är befolkningen mellan 18-59 år och utgör en grupp på 4 miljoner människor, är planen för att klara av att genomföra vaccinationerna i regionerna hyfsat lika är mitt intryck. Informationen när vaccinationerna släpps på i de olika åldersgrupperna och regionerna kan man hitta på 1177.se eller via olika appar som respektive region har.

Tilldelningen på vaccin har äntligen ökat under maj och nu verkar de flesta regioner ha kommit igång med Fas 4 vaccineringarna. Flera har valt att öppna upp idrottshallar, kyrkor, och konferensanläggningar bland annat för att erbjuda så många som möjligt plats.

Rent praktiskt har de flesta regioner valt att dela upp efter ålder för att det inte ska bli kaos när bokningarna öppnar upp, vilket ex. vis var fallet när Region Stockholm öppnade för Fas 4, den 5 maj. Då prioriteras personer 55-59 år. Nu har Stockholm även släppt på för åldersgruppen födda 1971 och äldre.

Regionerna har tillsammans en kapacitet att vaccinera 1,2 miljoner människor per vecka, däremot kommer vi inte få lika mycket vaccin på en samma gång enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner, SKR, i en artikel i SvD 2 maj.

Jag tillhör Fas 4, och både jag och mannen har lyckats boka vår första dos under maj. Och även mina syskon, så nu händer det äntligen.

Vi vill överleva!

Redan nu märks en minskad dödlighet bland äldre som en följd av att en så stor andel är vaccinerade med minst den första sprutan.

En brittisk studie utförd på 370 000 personer i Storbritannien visar att efter den första vaccinsprutan faller antalet covidinfektioner med i snitt 65%, och risken att smittas med covid-19 minskade betydligt efter bara en dos av vaccinerna från Astra Zeneca och Pfizer, skrev TT 23 april.

Svärmor har redan fått båda sina sprutor, och är därmed färdigvaccinerad. Men hon är också 90 år, så det känns bra. Min mamma har fått första dosen och nu är det fortsatt några veckor kvar tills hon får ta den andra sprutan. Efter den andra dosen hoppas jag vi kan träffas lite mer normalt igen med våra mammor.

Snart kan vi träffas igen och umgås!

Jag vill kunna ha min 50-års middag för släkten efter sommaren och om de flesta av oss är vaccinerade borde det kunna gå.

De olika vaccinerna

Astra Zenecas vaccin ges inte längre till personer under 65 år. Om man redan hunnit får en dos, kommer man enligt FHM få ett annat vaccin i dos två. Rekommendationen om att vaccinet inte ska ges till yngre kvarstår. Och FHM meddelade i början på maj, att i slutet av maj kommer de helt sluta ge Astra Zenecas vaccin till alla.

Det har varit lite oklart hur lång tid det ska gå mellan de olika vaccinationerna, men FHMs rekommendation är att:

  • dos 2 ges efter 3–6 veckor om man fått Pfizers vaccin
  • 4–6 veckor om man fått Modernas vaccin
  • 6–12 veckor om man fått Astra Zeneca. För de som fått Astra Zeneca och är 64 år eller yngre är myndighetens rekommendation att dos 2 tas efter 12–15 veckor och då med Moderna eller Pfizer.

Har det gått längre tid än 6 veckor ska dos 2 ges så snart det går men man behöver inte börja om vaccinationen, enligt FHM.

Mycket ny kunskap att hålla koll på

Vaccinationsläget just nu i Sverige, 15 maj:

Med en ökad tillgång på vaccin går vaccineringarna framåt med fart. Över 3 miljoner människor i Sverige har fått sin första vaccindos, jämfört med för 6 veckor sen, 26 mars, då det var drygt 1 miljon. Det är spännande att följa rapporteringen, för siffrorna ökar hela tiden på antal vaccinerade.
Ju fler som vaccinerar sig, desto snabbare kan vi också närma oss ett mer normalt läge i samhället och kan börja umgås igen. Jag tror det är fler än jag som längtar till dess!

Det är stor skillnad på antalet som väljer att vaccinera sig eller inte beroende på stadsdelar och kommuner i landets storstadsregioner, rapporterade Sveriges Radio Ekot 11 maj:

Region Skåne: Färre vaccinerar sig i områden med lägre utbildnings- och inkomstnivå samt med fler utlandsfödda, som exempelvis Rosengård och Fosie i Malmö.

Stockholm: 85% av befolkningen i Bromma över 65 år har vaccinerats, motsvarande siffra för Rinkeby/Kista är 67%.

Svårt att nå ut med information om vaccinering till alla grupper

Vilka är i riskgruppen?

En rapport som har sammanställts av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin vid Region Stockholm, och som släpptes 20 april visar på att:

  • Män mellan 50 och 64 år löper fyra gånger så hög risk att dö i covid-19 jämfört med kvinnor i samma åldersgrupp 

Studien säger att:
Biologiska skillnader knutna till immunsystemet är troligen en viktig förklaring, snarare än till exempel sjukdomshistorik eller socioekonomiska faktorer”.

  • Personer som lider av extrem fetma, vilket innebär ett BMI över 40, är i riskgruppen och dessa har erbjudits vaccin i fas 3

Forskaren och hjärtspecialisten Per Svensson på Karolinska institutet och Södersjukhuset i Stockholm, anser att även personer med måttlig fetma borde prioriteras högre i vaccinationsköerna. I en intervju med Vetenskapsradion 20 april sa han att:

”Han har studerat 1 000 covidpatienter som har behövt vård i respirator och kommit fram till att fetma är en oberoende riskfaktor och att fler med fetma därmed borde erbjudas vaccination redan i fas 3…att fetma är en riskfaktor som alla de andra, och den är ju lika stark som diabetes”.

Vanliga följdsjukdomar av fetma är diabetes och högt blodtryck. Det är sjukdomar som ger en plats i vaccinationsfas 3, före alla utan riskfaktorer.

  • En annan riskgrupp är rökare. Det går att se att den som röker har större risk att hamna på Iva och att dö om de drabbas av covid-19

Matz Larsson, överläkare på Tobakspreventiva enheten, skulle vilja se att även Sverige, som ex vis Storbritannien satsar på mer kampanjer för att få folk att sluta röka. Kampanjen i Storbritannien har gett effekt; fler personer slutade röka under 2020 än något annat år sedan 2007.

D-vitamin ger skydd mot Covid

I England publicerats en studie under april i tidskriften BMJ Nutrition Prevention & Health, den visar på att D-vitamin har en positiv inverkan när det gäller skydd mot covid-19.

I studien där 445 000 personer i flera europeiska länder ingick, syntes lägre risk för kvinnor som tagit bland annat D-vitamin, probiotika och omega 3-tillskott att infekteras av coronaviruset.

Sol ger D-vitamin också

Svenskt vaccinbevis ska vara klart den 1 juni

”Myndigheten för digital förvaltning” fick i uppdrag av Regering att ta fram ett digitalt vaccinbevis i början på mars. Den teknisk lösning för ett svenskt vaccinationsintyg är förhoppningsvis klar till den 1 juni.

TT rapporterade den 23 april att:
Tidigast den 26 juni kommer vaccinationsbevis att börja användas inom EU för resor mellan länderna. I vaccinbevisen, som kommer att utfärdas digitalt eller på papper med hjälp av e-legitimation, kommer det att framgå om man är vaccinerad, om man har testats positivt för covid-19 och om man har ett nytaget negativt covidtest.

Restriktioner

Läget gör att nuvarande Coronarestriktioner kommer att fortsätta gälla fram till 1 juni, enligt Regeringens pressträff den 12 maj.

Serveringar och restaurangrestriktioner som gäller fram till 1juni:

  • Alkoholstoppet efter kl. 20 gäller fortsatt, och alla serveringsställen och restauranger måste stänga senast kl. 20.30 och får öppna tidigast kl. 05.00.
  • Varje sällskap får vara högst 4 personer, per bord i alla fall
  • På restauranger i gallerior får däremot varje sällskap bara vara 1 person

Från 2 juni kommer restauranger att få hålla öppet till kl. 22.30. Alkoholservering tillåts till kl. 22.00.

Inga sena kvällar gäller

Smittläget i Norden

Läget 15 maj 2021:                

LandAntal smittadeAntal döda
Sverige1 037 12614 275
Danmark265 1652 500
Norge118 740774
Finland89 686931
Källa: John Hopkins

EU

EUs Kommissionär för den inre marknad, Thierry Breton, sa i en intervju med den franska tidningen Le Figaro, den 20 april att:

”53 fabriker producerar vaccin inom EU. Vår kontinent är nu den största producenten i världen efter USA”…jag kan försäkra er om att vi i mitten av juli har tillräckligt med doser för att vaccinera 70% av Europas vuxna befolkning”.

För att se hur respektive land ligger till i sin vaccinering, har SVT en bra länk: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-vaccin/

Läget 15 maj 2021:                

LandAntal smittadeAntal döda
Frankrike5,9 miljoner107 584
Storbritannien4,4 miljoner127 930
Italien4,1 miljoner123 927
Spanien3,6 miljoner79 339
Tyskland3,5 miljoner86 030
Källa: John Hopkins

Världsläget

Globalt har hittills över 1,4 miljarder vaccinationsdoser getts.

162 miljoner människor är eller har varit smittade i världen, och antalet döda har passerat 3,65 miljoner personer.

Länderna med högst antal drabbade är 15 maj, 2021:

LandAntal dödaAntal smittade
USA585 22532,9 miljoner
Brasilien432 62815,5 miljoner
Indien262 31724,1 miljoner
Källa: John Hopkins

USA                  

I USA går vaccinationerna snabbt framåt och det märks även att samhället börjar öppna upp allt mer. I Washington DC behöver man inte längre ha på sig mask om man är färdigvaccinerad, i New York får du återigen sitta vid bardisken och beställa.

USA:s president Joe Biden har satt som mål att minst 70% av alla vuxna amerikaner ska ha fått en vaccindos när nationaldagen infaller den 4 juli.

 ”Vi har nått vändpunkten. Vi har 58% av de vuxna amerikanerna vaccinerade med åtminstone en dos, och mer än 110 miljoner amerikaner är fullvaccinerade” sa Vita husets covidsamordnare Jeffrey Zients till CNN den 9 maj.

USA är det land med flest antal döda, men USAs Anders Tegnell, Anthony Fauci, medger i en intervju med NBC:s ”Meet the press” den 9 maj att:

De officiella siffrorna över antalet coviddöda i USA ligger i underkant”

En studie som presenterades i USA under v.18 hävdade att så många som 905 000 dödsfall kan kopplas till viruset. Fler länder kommer nog behöva revideras sina siffror efter pandemins slut.

Bara om vi hjälps åt kan vi vinna fighten mot viruset

Sammanfattningsvis går vaccinationerna framåt med stora steg i väst och vi kan börja hoppas på en mer normal tillvaro. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det kommer fortfarande vara restriktioner på många håll i världen om vi inte lyckas få ut vaccin till alla länder; att hjälpa andra hjälper också oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *