Pengavett

Pengavett

Jag funderar en hel del på hur jag kan förbereda mina barn på bästa sätt för framtiden och den dagen de lämnar boet. För den dagen kommer, även om det inte är något jag ser fram emot.

Ett av de viktigaste områdena att ha kunskap om när de ska stå på egna ben är sin ekonomi. Därför tror jag att det är bra att barnen tidigt får lära sig om pengar och får ta eget ansvar för sin månadspeng eller sitt studiebidrag. Och om pengarna inte räcker hela månaden, då får det vara så.

Planera sina köp

Och jag tror på att lära sig stegvis, successivt få ta mer ansvar och växa med både kunskapen och uppgiften. Sonen ville exempelvis ta ansvar för hela sitt barnbidrag redan i 8:an, och då fick han se till att det räckte till kläder, nöjen etc. Ett bra sätt att börja ta mer eget ansvar. Ett annat exempel är när han fick ta över ansvaret för sitt mobilabonnemang som 17-åring. Då fick han betala de 99kr/mån som abonnemanget kostade själv och hålla koll på att månadsavgiften betalades i tid.

Senast var det linskostnaden per månad som han också fick ta över ansvaret för. Både för att det är mest praktiskt om han börjar plugga på annan ort, då är det bra att kunna sköta byten själv men också för att han ska veta vad det kostar och stå för den biten nu när han tar studielån.

Ha koll på pengarna

Studielån

Sonen har snart gått sitt första år på universitetet och bor kvar hemma, och tar samtidigt fullt studielån. Det kanske kan tyckas dumt att ta studielån fast han bor hemma, men samtidigt är det bra att bygga en buffert inför att plugga på annan ort. Det är det ju inte heller givet att han kommer att lyckas ta alla tentor i tid framöver. Då kommer det behövas en buffert att ta av, så att oron inför att eventuellt förlora studielånet eller att inte kunna betala hyran, inte behöver blir det första han tänker på.

Men, jag hade som krav att om han bodde hemma och tog fullt studielån, skulle han spara minst 50%, mot att han inte behövde betala något för att bo hemma. Inte slösa upp pengarna på att ”bara” leva. Det köpte han rakt av. Och han har sparat på väldigt bra. Ett skäl till att jag ändå tycker att det är ok ur lånesynpunkt med studielån är ju för att det är ett väldigt fördelaktigt lån med tanke på räntan.

Det är också ytterligare ett tillfälle att lära sig hantera pengar, han har fått planera sina inköp av studielitteratur framåt och insett att det är rätt dyrt. Och han har därigenom även kollat på antikvariat och secondhand.

Mycket att lära och läsa

Sitt första år har han även lärt sig att planera sina studier på ett helt annat sätt än i gymnasiet, det är stor skillnad i sättet att plugga och även i mängden litteratur som ska läsas. Jag tror faktiskt att det är rätt smart att börja med att läsa någon enstaka kurs och lära sig hur det funkar på universitetet, innan han börjat på ett program i höst.

Corona och alla restriktioner har dessutom gjort att han sparat över 70% av studielånet eftersom det inte gått att ha ett normalt studentliv, bra sätt att spara pengar på men rätt tråkigt.

Inte mycket häng med kompisar under Corona

Prata sparande och investeringar

Vi fortsätter att prata sparande och investeringar hemma, så där känns det som om både sonen och dottern har en bra grund att stå på. De har själva sett vad spara och investera ger och hur pengarna växer. Något jag verkligen vill att de ska få med sig hemifrån är:

  • att bli självständiga personer också rent ekonomisk
  • Att kunna klara sig ekonomiskt, och inte behöva förlita sig på någon annans pengar
  • Skaffa ett eget Fuck-off kapital och inte behöva stanna på ett jobb man inte trivs på eller i en relation man inte mår bra av i
Ha ett Fuck-off kapital

Att kunna prata om pengar är också viktigt att ta med sig in i kommande förhållanden, att vara på samma nivå med sin partner där med.

Privatekonomi på schemat

Dottern kom hem och berättade att de haft en föreläsning av Ung Privatekonomi i skolan, där de pratat sparande, investeringar och ränta på ränta, men att hon redan kunde det tack vare att hon har en mamma som lärt henne grundbitarna. Det kändes bra att få höra.

Jag tycker att det är superbra att det finns organisationer som Ung Privatekonomi som åker runt och föreläser på gymnasieskolor. För det är viktigt att alla får lära sig hur privatekonomi fungerar, hur man har möjlighet att själv påverka sin situation och att även små sparmedel kan göra stor skillnad.

100 kr är bättre än att inte spara alls och över tid kan man förhoppningsvis öka det beloppet. Men faran är om man aldrig kommer igång med ett sparande eller att investera, det är då vi riskerar att se stora skillnader i samhället, jämfört med de som sparar och investerar och får kapitalinkomster. Om man helt stått utanför börsen de senaste åren, har man missat den 10-åriga uppgång som vi har haft.

Spara minst 10% till dig själv varje månad är en bra regel

Jobba och tjäna egna pengar

Dottern jobbar extra i stallet och tjänar egna pengar och får bestämma helt själv över sina inkomster därifrån.

Något jag hjälpt henne med är att ha ett extra konto att föra över en del av lönen till, och inte ha allt på lönekontot. Det blir både en extra spärr mot att konsumera, för det är lätt hänt att det rinner iväg på fika, och småsaker på väg hem från plugget, men också för att det är ett sätt att undvika att alla pengar försvinner om någon tar kortet eller hon blir utsatt för skimming.

Jag har även kört i några år med att om dottern avstår 100 kr av sitt studielån och sätter in på Nordnet så matchar jag det och sätter in samma belopp på Länsförsäkringar Globala Indexfond. Fonden tickar på och är nu uppe i några tusen, som hon sparat till utan speciellt mycket ansträngning. Tänker att det är ett bra sätt att få in sparrutinen på, att spara minst 10% till sig själv direkt vid lön.

Investera i indexfonder, långsiktigt tänkande

Betala en del själv

Ett annat sätt att lära sig pengavett på är att själv få bestämma hur mycket det är värt att lägga på en ”ny” mobil, även om den är begagnad.  För henne var det viktigare att ha en Iphone,  för mig att den inte kostade så mycket och jag valde därför en Samsung. Att det skiljde flera tusen kronor mellan en Samsung eller Iphone hade jag inte riktigt koll på innan.

Vi sponsrade en del av kostnaden. Men ville hon ha en Iphone var det helt ok, hon fick göra sitt val och även välja att behöva ta mer av sina sparpengar då. Det passade henne bäst, och det blev ett medvetet val, vilket för mig var det viktigaste.

Viktigt med rätt sorts telefon

Uppmuntra sparade

Det är bra att fler börjat få privatekonomi på schemat i gymnasiet. Men jag tycker att vi/samhället borde uppmuntra sparande mer och den egna tryggheten som det ger på ett annat sätt än vi gör idag. Det är min övertygelse att alla behöver ha ett eget sparande både till buffert och för sin pension.

Att vi har ISK konto med den låga avkastningsskatten är faktiskt helt fantastiskt och det skulle vi kunna lyfta fram mer, för jag tror att det är fortsatt många som inte känner till det.

En annan sak jag tycker vi borde återinföra är rätten till avdrag på pensionssparande. Uppmuntra det framåt tänkandet istället för exempelvis ränteavdrag på bostadsköp.

Tryggheten som ett eget sparande ger borde uppmuntras mer

Kunna fatta egna beslut

Att tjäna egna pengar och ha koll på sin egen ekonomi är också en bra övning för självförtroendet, våga lita till sin egen förmåga och även kunna fatta beslut. Det är en nog så viktig kunskap att öva på. Det är klart att alla beslut man tar inte är varken bra eller rätt, men det är bättre att våga ta ett beslut och komma framåt än att stå still. Blir det fel går beslutet att ändra.

Vara rustad för framtiden och eget boende

Att jag aktivt uppmuntrar barnen till att lära sig att sköta sina pengar och ta hand om och ha ordning på sin ekonomi tror jag grundar sig på min egen erfarenhet med att plugga på annan ort i gymnasiet, när studielånet var 495 kr i månaden och det skulle räcka till mat på helgerna, tvättmedel, schampo etc.

Då fick jag hushålla, lära mig att ha koll på ekonomin och det skapade även en drivkraft till att jobba extra. För jag ville klara mig själv, inte behöva be mamma och pappa om pengar, inte annat än till biljetten hem när jag åkte hem på loven.

Ha koll på pengarna, hushålla med resurserna

Jag vill göra det jag kan för att hjälpa barnen att vara rustade för framtiden, inom några år kommer det dessutom vara aktuellt med att leta eget boende som inte är studentlägenhet. Och med den galna situation vi idag har på bostadsmarknaden kommer det inte att vara lätt att hitta bostad. Hyreslägenhet tror jag nästan inte går att hitta i dagens läge, och då är köp det som gäller och ha en ganska stor summa för att klara av kontantinsatsen som krävs. Men det är ett annat blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *