
Coronaviruset -del 8
Coronasmittan är inte på nedgång som alla hoppades på i slutet på sommaren. Nya nedstängningar införs nu i allt fler länder, och många länder ser dessutom en högre smitt-spridning än i våras.
Viruset kommer att finnas kvar och något vi kommer att få leva med för lång tid framöver, även efter ett vaccin godkänts.
Vaccin på väg
Ett vaccin kommer troligtvis inte finnas förens i mitten på nästa år till det stora flertalet.
USA:s Anders Tegnell, Anthony Fauci, sa i slutet på oktober till BBC att:
Det kommer stå klart redan i början av december om det finns ett coronavaccin som är säkert och effektivt. Däremot kommer en mer utbredd vaccinering bland folket inte vara trolig förrän det andra eller tredje kvartalet nästa år, menar han. Ett flertal läkemedelstillverkare håller i nuläget på med kliniska tester av sina vaccin.
I en intervju med Dagens Nyheter säger Pascal Soriot, VD för Astra Zeneca, 7 november, att de hoppas kunna börja vaccinera folk i slutet på januari. Först måste dock vaccinet säkerhets-ställas att det fungerar. Det testas nu i fas-3 försök på 5 000 personer.

Fler bolag som också är inne i sin fas-3 testning är Pfizer och tyska Biontechs. De rapporterade 9 november att deras vaccinkandidat visar över 90 procents effektivitet i fas 3-studien, enligt flera medier. Och att de kommer att kunna påbörja vaccinationer redan efter jul.
Hackare med koppling till Nordkorea och Ryssland har genomfört cyberattacker mot företag i bland annat Kanada, Frankrike och USA som arbetar med att ta fram ett vaccin, enligt Microsoft den 13 november.
Världsläget
Nu är det över 53 miljoner antalet smittade i världen, nästan en dubblering på 2 månader sen jag skrev mitt senaste inlägg om Corona. Antalet dödsfall har stigit till över 1,3 miljoner personer.
Läget den 14 november för de länderna med högst antal drabbade är:
Land | Antal döda | Antal smittade |
USA | 244 345 | 10,7 miljoner |
Brasilien | 164 737 | 5,8 miljoner |
Indien | 129 188 | 8,7 miljoner |
Sverige
I Sverige har 6 164 st personer dött av Corona, och 177 355 st bekräftats som smittade, den 14 november. Enligt FHM hemsida, är det 10-15 st dödsfall per dag.
Tegnell sa i slutet på oktober om den ökade smittan i Sverige:
De flesta åldersgrupper drabbas, men ökningen bland de äldre är betydligt mindre än dem mellan 20-60 år.
I somras, när vi såg en klar förbättring av läget, låg smittan i Sverige på runt 20 personer per miljon, den 5 november var vi uppe i 298 personer per miljon, men redan den 13 november har siffran stigit till 394 personer, enligt Financial Times graf.

Sjukvårdsläget
Den stora ökningen av smittade syns även på antalet patienter med covid-19 som kräver vård eller intensivvård (iva).
Antalet inlagda patienter går rakt uppåt. Vi har också oerhört snabbt fått in iva-fall, det går väldigt fort här, sade Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, nyligen, skriver SVT.
Var femte person i Stockholms län som coronatestas är smittad, visar de senaste siffrorna från Region Stockholm, enligt DN 9 november. Det är mer än en fördubbling jämfört med för två veckor sedan, då 8,4 procent av testen var positiva.
Men dödligheten bland coronapatienter har minskat kraftigt sedan den första vågen i Sverige.
Det är stor skillnad. Bland oss som arbetar med det här känns det betydligt mer hoppfullt än i våras. Känslan är att det går betydligt bättre för patienterna nu. Både på iva och på vårdavdelningarna,
säger Ola Blennow, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till SVT. Han nämner en bättre vård, både vad gäller läkemedel och annan behandling, som orsaker till att färre patienter dör. I våras kunde behandlingen vara så påfrestande att den i sig utgjorde en risk.
Under andra hälften av oktober började mer lokala skärpningar införas för olika regioner runt om i Sverige till följd av den snabba smittspridning.

- Från den 20 oktober gäller att var och en i Uppsala län helt bör undvika kollektivtrafik om man inte måste resa.
- Region Skåne skärpte samtidigt sina coronaråd:
– Undvik kollektivtrafiken
– Undvik inomhusmiljöer så som köpcentrum
– Undvik fysisk kontakt, som på stora fester eller annan typ av umgänge med personer man inte träffar mycket annars.
– Länsstyrelsen i Skåne har även beslutat att behålla publiktaket på 50 personer istället för att gå upp till 300 personer som regeringen tillåtit.
– Det innebär att allmänna sammankomster ska hållas på 50 personer eller mindre fram till den 30 november. - För Stockholm, Västra Götaland och Östergötland innebär från den 24 oktober att:
– Alla tre regionerna behåller gränsen på 50 personer för allmänna sammankomster, i stället för de 300 som regeringen tidigare öppnat för.
Den ökade virusspridningen har sedan fortsatt till fler regioner, och det har nu lett till att över 7 miljoner svenskar- i 14 olika regioner, har fått lokala skärpta, allmänna råd av FHM:
- Invånarna uppmanas nu att avstå från att besöka köpcentrum, museer, bibliotek och andra publika platser. Den rekommendationen gäller inte ”nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek”.
- Vuxna och ungdomar födda före 2005 rekommenderas att inte delta i idrottstävlingar och träningar. Invånarna uppmanas också att undvika fysisk kontakt med dem man inte bor med och att undvika större privata fester.
- Arbetsgivare uppmanas att så långt det är möjligt låta anställda arbeta hemifrån.
- Beslutet gäller från torsdagen den 29 oktober till den 24 november 2020.
Den 11 november meddelade Regeringen på en presskonferens om att alkoholförbud införs på krogen efter kl. 22 med start den 20 november.

Annat som sker i spåren av det förvärrade smittläget är att flera julmarknader ställs in i år, rapporterar TT. Det gäller bland annat i Gamla Stan i Stockholm, på Kulturen i Lund och Jamtli i Östersund.
Läget 14 november:
Land | Antal smittade | Antal döda |
Sverige | 177 355 | 6164 |
Danmark | 60 000 | 756 |
Norge | 27 916 | 294 |
Finland | 18 858 | 369 |
Ekonomin
Den 9 november meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff att:
- Företagens möjlighet att korttidspermittera personal på grund av coronakrisen förlängs med ett halvår fram till den sista juni. Utan en förlängning skulle systemet ha upphört vid årsskiftet.
- Även omställningsstödet och företagens möjlighet att skjuta upp skatt förlängs.
EU-kommissionen släppte sin höstrapport vecka 45 och skriver att deras prognos för Sveriges ekonomi, är att BNP väntas krympa med 3,5 % i år för att sedan öka med 3,5 % under 2021 och 2,5 % under 2022. Ekonomin har krympt kraftig pga. Corona, men de stora räddningspaketen som kommit sen i våras har dämpat nedgången i BNP, och gjort ökningen av antalet arbetslösa mindre än den skulle blivit annars. Deras prognos är att arbetslösheten hamnar på 9 % under 2021.

Resor
Trots att vi sett att smittläget förvärrats i Europa under flera veckor, har reslusten inte minskat som det varit lätt att tro. Under höstlovet vecka 44, rapporterade flera flygbolag om fullsatta flygplan och slutsålda resor, till resmål som Kanarieöarna, Portugal och spanska solkusten. Nu är det förstår också betydligt färre avgångar än normalt vilket gör att det blir fullbokat.
Även trycket på inrikesresor ökar, enligt SJ.
UD förlängde 9 november sin avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 januari 2021.

Europa
Hela Europa ser nu en andra våg med smittspridning, och länderna skärper återigen sina råd.
Nyhetsbyrån ATP rapporterade 31 oktober om att:
Europe is now recording 241,000 new cases a day — compared to 15,000 at the start of July — and represented roughly half of last week’s global infections.
Italien
Italienska UD avråder från alla icke-nödvändiga resor till andra EU-länder, Reuters 26 oktober:
”Med hänsyn till den förvärrade epidemiologiska situationen i Europa rekommenderar utrikesdepartementet att alla landsmän undviker utlandsresor med undantag för helt nödvändiga sådana”, säger utrikesdepartementet i ett uttalande på sin webbsajt.
Italien är återigen hårt drabbade och enligt FT graf, 14 november, är antalet döda 723 st per miljon.
England
Även England går återigen in i en andra våg, och har infört en ny nedstängning fram till 2 december. Det är också första landet i Europa som nu gått över 50 000 avlidna.

Masstester för en hel stad ska genomföras i Liverpool för 1/2 miljon invånare, och även alla som jobbar i staden för att försöka få bukt med coronaviruset.
Frankrike
Frankrike har infört en ny nedstängning under hela november med anledning av en kraftig smittspridning. Till skillnad mot förra gången Frankrike stängdes ner, kommer en stor del av de ekonomiska aktiviteterna att fortgå. Befolkningen ombeds att hålla sig inomhus och begränsa fysiska kontakter till det minimala.
Grundskolor och gymnasier kommer att vara öppna medan universiteten stänger. Anställda uppmanas att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt. Livsmedelsbutiker, apotek och restauranger som erbjuder take-away kommer att hålla öppet. Banker, postkontor samt övrig myndighetsservice kommer att fungera som vanligt.

Tjeckien
Tjeckien är det EU-land som sett till befolkningsstorlek har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, skriver TT i en genomgång av åtta av de värst drabbade länderna i Europa. Tjeckien införde undantagstillstånd redan 5 oktober och stängde ner delar av samhället till och med den 3 november. Flera stater har tillhandahållit medicinsk personal och leveranser till Tjeckien och människor uppmanas att stanna hemma så mycket det går.
Spanien
Spanien utlyste ett nytt nödläge 25 oktober. Trots det svåra läget i Spanien finns det fortsatt personer som förnekar att Covid-19 finns och därför motsätter sig restriktionerna för att förhindra smittspridning. Protester har hållits ibland annat Barcelona enligt TT, 30 oktober.
Spanien är återigen det land i Europa med flest antal döda per miljon enligt FT graf, 14 november, 859 st per miljon.
Läget 14 november:
Land | Antal smittade | Antal döda |
Spanien | 1,4 miljoner | 40 796 |
Frankrike | 1,9 miljoner | 42 600 |
Storbritannien | 1,3 miljoner | 51 396 |
Italien | 1,1 miljoner | 44 139 |
Tyskland | 785 083 | 12 404 |
USA
I USA har mycket hänt sen sist, men läget har inte förbättrats utan smittspridningen är högre än någonsin. New York Times rapporterade att under vecka 45 har antalet nya konstaterade fall av Corona i genomsnitt varit över 100 000 per dag! i USA. Det är en ökning med över 50 procent jämfört med för två veckor sedan. Enligt de senaste siffrorna har nu över 10 miljoner människor i landet smittats, och över 244 000 personer har dött.

Den 1 november skrev New York Times att:
Coronaviruset är nu så spritt i USA att det nästan är omöjligt att smittspåra, och att myndigheterna i princip gett upp försöken att ta reda på hur sjuka har smittats.
Viruset är nästan överallt, säger Crystal Watson vid Center for Health Security på Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Sen mitt senaste inlägg har Trump både hunnit få Corona, tillfriskan och förlora presidentvalet. Under slutspurten av sin kampanj i slutet på oktober tonade han ner riskerna med Corona:
He again bucked his own administration’s health experts and dismissed the more than 229,000 Americans who have already died of Covid-19 as he downplayed the threat, saying ”if you get it, you’re going to get better, and then you’re going to be immune. AFP 31 oktober.

Joe Biden utropades till segrare 7 november, 4 dagar efter valet pga. rekordet i antal poströster som skulle räknas innan en vinnare kunde utses. Trump har ännu inte erkänt sig besegrad utan hävdar valfusk och ska bestrida rösträkningen i flera delstater i domstol.
Politico skriver 7 november att Bidens viktigaste fråga kommer att bli coronapandemin både i det korta och långa perspektivet. På kort sikt väntas han bland annat uppmana till att bära munskydd och driva igenom stödpaket, och på längre sikt främja vetenskap och forskning.
Coronapandemin anses ha spelat en avgörande roll bakom att Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet, enligt AP:s stora vallokalsundersökning. Hälften av väljarna i undersökningen uppgav att de inte ansåg att pandemin är under kontroll i USA, och av dem röstade åtta av tio på Biden.
Nu återstår att se vad Trump kommer att hinna göra på de 2 månader som är kvar till dess att USA:s 46:e president Joe Biden svärs in.
