
Sömn
Sömn är viktigt för vår hälsa, så pass att vi faktiskt sover en tredjedel av våra liv. När vi vilar, är kroppen i full gång och bygger nya celler, förbättrar immunförsvaret och ser till att vi återhämtar oss. Ju äldre jag blir, desto mer inser jag vikten av att sova mina 7-8 timmar. För jag har lärt mig hur jobbig dagen efter blir att handskas med vid sömnbrist, när livet springer på i sin vanliga takt. Helt enkelt för jag inte orkar hålla igång som för 30 år sen.
Vår inre klocka
Det finns många sätt som sömnen kan bli störd på, och även saker den blir störd av. Dricka vin till middagen när veckan var slut, tyckte jag tidigare var ett bra sätt att koppla av på, nu vet jag att alkoholen istället påverkar sömnen till det sämre.

Även när du äter påverkar sömnen, och därför är det bra att försöka hålla ganska regelbundna mattider och varken äta för sent, eller för tätt inpå när det är dags att sova eftersom det påverkar hur effektivt kroppen tar upp maten. Det är något vi inte pratar så mycket om, nu när vi kan få mat levererad 24/7, och aldrig behöver vara hungriga.
Vikten av våra olika mat- och sovtider och hur det påverkar vår kropp belönades med Nobelpriset 2017. Skalman hade helt enkelt rätt med sin mat-och sovklocka!
Vi har alla en inre dygnsklocka, där vi anpassar oss efter dygnets ljusa och mörka timmar, vilket kallas cirkadisk rytm.
”En självgående inre klocka behövs för att anpassa och förbereda vår fysiologi till dygnets olika faser. Klockan styr viktiga funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och metabolism. Forskning har även visat samband som tyder på att en välfungerande dygnsrytm är viktig för vår hälsa.”
Källa: Nobelkommittén Karolinska Institutet, pressmeddelande 2017-10-02

Vi har alla lite olika sömn faser, vissa är morgonmänniskor medan andra är riktiga nattugglor. Lär man sig sin egen rytm är det lättare att somna. Idag känns det dock som det svårare än någonsin att få tillräckligt med sömn med vårt behov av att kolla serier på Netflix, och alltid vara tillgänglig på mobilen.
Störd nattsömn
Själv tycker jag det värsta som finns är att sova för lite, eller bli väckt flera gånger på en natt. Jag förvånas hur mycket man klarade av när barnen var små och det skedde varje natt. Idag är det svårt att ens föreställa sig att man trots konstant sömnbrist var en fungerande människa och att jag dessutom gjorde karriär under småbarnsåren.
Jag vill vakna pigg och vara mitt bästa jag och därför prioriterar jag min sömn framför att vara uppe sent. Att jag är morgonmänniska påverkar förstås det beslutet, och att jag har mina mest produktiva timmar på morgonen. Därför vill jag inte missa mina mornar.
För några veckor sen hade jag en riktigt dålig natt och jag skrev ner hur jag kände mig dagen efter, för det är inte riktigt mitt vanliga jag som kom upp till ytan då, snarare en otrevlig grott variant. Lyckligtvis är jag medveten om det och gör mitt bästa för att inte utsätta min familj för mitt dåliga humör då. Jag tror och hoppas att jag lyckades ganska bra med den saken.

Däremot är det intressant att läsa efteråt det jag skrev, förstås lite redigerat för att det ska vara läsligt och sitta ihop, men ändå:
”Med för lite sömn, och trött och sur märker jag att min inre schimpans blir mer aktiv. Jag känner att det är lätt hänt att det hoppar grodor ur munnen på mig, om jag inte passar mig noga.
Det är skillnad om mindre sömn beror på ens egna val, eller när beror på yttre omständigheter som i natt då mannens snarkningar gjorde att jag hellre valde att sova på soffan, efter att ha legat vaken och irriterat mig alldeles för länge. Jag kände mig som en zombie när klockan ringde tidigt eftersom dottern skulle upp och jobba i stallet.
Då är jag verkligen inte mitt bästa jag, eller känner mig som någon som möter morgonens första timmar med kraft och glädje. En del av irritationen kommer också av att jag pga. av trötthet missat mina mest produktiva timmar på morgonen, som jag i vanliga fall ser fram emot på helgerna.

Jag känner att jag redan ligger efter med dagen, och det är det värsta jag vet, framför allt när klockan fortfarande bara är strax efter kl 08 en söndagsmorgon. Då vill jag fortfarande ha hela dagen framför mig som en möjlighet, inte jobba för att komma ifatt, både vad jag planerat att göra och för att få tillbaka mitt goda morgonhumör. Man börjar liksom dagen i uppförsbacke, vilket inte känns särskilt roligt.
Här är det extra viktigt att passa sig för att ösa ut sitt mindre trevliga jag på omgivningen. Det finns inget som förpestar stämningen som att anklaga någon annan för ens störda nattsömn- om det inte handlar om störande tonåringar på hemmafronten förstås. Då kan det i de flesta fall vara helt giltigt att meddela ens åsikter om vad som gäller i form av tid att tystna och visad hänsyn.
Efter ett tag, och med lite hjälp av djupa andetag och meditation, och extra lång lyssning på en av mina spotify listor, började jag komma tillbaka igen. Jag får inse att det finns betydligt värre saker att hetsa upp sig för, och störd nattsömn utan vilje från mannens sida, är inte är ett av dem.

All denna inre monolog som försiggås i min hjärna, utan att mina nära ens är medvetna om saken är rätt fascinerande, och får mig att undra över övrigas inre monolog, som jag själv är helt omedveten om.
Dagens lärdom är att jag ska göra en ny spellista för att kunna lyssna på för grå mornar som denna, pyssla om mig själv lite extra dessa dagar med musik som sakta lyfter humöret och får mig att komma tillbaka till den ljusa sidan igen, och uppskatta dagen.
Börja om med dagen på mina villkor, strunta i den effektiva sidan av mig själv och göra om tidräkningen. För egentligen spelar det ingen roll om jag är klar med vad jag tänkt hinna med 2 timmar senare idag, jag får släppa mina egna prestationskrav, ta ett djupt andetag och starta dagen som jag vill.

Hur vi påverkas av sömnbrist
Jag är den som oftast går och lägger mig först i familjen, våra tonårsbarn är alltid uppe senare än mig. Det har jag inga problem med, jag prioritera min sömn.
Att gå och lägga sig i tid, är nog också lättare nuförtiden, sen vi slutade dricka alkohol. Man brukar inte ta sina bästa beslut som berusad. För lite sömn och påverkan den har på oss, brukar jämföras med att vara lätt berusad. Och sömnbrist är en vanlig orsak bakom trafikolyckor.

I en undersökning från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut:
”..tyder på att trötthet kan vara en bidragande orsak i omkring 10 till 40 procent av alla olyckor. I enkätstudier uppger till exempel 30 procent av förare i åldern 20 till 24 år att de somnat eller nästan somnat i samband med bilkörning under det senaste året. Att ha sovit för lite, att ha varit vaken för länge eller att köra sent på natten eller tidigt på morgonen ökar risken för en trötthetsrelaterad olycka.”
Det är läskigt att tänka på hur många trötta förare det finns i trafiken varje dag, och vilken fara de utgör för övriga trafikanter.
Att vi tar sämre beslut även ekonomiskt när vi är trötta finns också studier gjorda på.

I en artikel i GP från januari 2020, skriver de om en studie gjord på 800 entreprenörer och påverkan av sömnbrist på beslut de tagit.
”I studien har 800 entreprenörer fått redovisa hur mycket de sovit under natten, dagen innan de fått utvärdera affärsidéer. Idéerna utvärderades också av oberoende experter och investerare. Experternas omdöme var att två av de tre idéerna höll. Den tredje verkade bra på ytan, men hade vissa bakomliggande problem. Men när de trötta entreprenörerna gick igenom affärsidéerna rankade de i högre utsträckning den tredje idén högst.”
Vi blir helt enkelt starkt påverkade av att sova för lite i många olika sammanhang, vi fattar både sämre beslut och utgör en trafikfara om vi väljer att sätta oss bakom ratten. Det är lätt att bortse ifrån i dagens uppkopplade samhälle, men värt att tänka till på och verkligen se till att prioritera sin sömn.

Och som om ovan inte räckte som skäl för att gå och lägga sig i tid, har sömnbrist också negativ inverkan på vår hälsa, och kan över tid bidra allvarliga hälsoproblem:
”Om du sover för lite under en längre tid kan det göra stor skada och öka risken för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, stroke, diabetes, försvagat immunsystem och depression.. Forskare har även hittat ett samband mellan sömn och de hormoner som reglerar aptit. För lite sömn gör att nivån av leptin, som signalerar till hjärnan att du är mätt och dämpar aptiten, sjunker. Samtidigt ökar hormonet ghrelin, som stimulerar hunger. Dessutom visar studier att sömnbrist gör att du blir sugen på mat med mycket fett och socker.”

Sömnen är helt enkelt för viktig för att ignorera, och nu har jag dessutom massor med argument för varför det är bra att gå och lägga sig tidigt ifall någon opponerar sig framöver.