
MILSTOLPAR MOT MÅLET
Jag har 8 milstolpar att pricka av på min resa mot friheten för att kunna gå i pension till midsommar 2028.
På färden kommer det alltid att finnas hinder på vägen, och att börsen skulle störtdyka minst en gång var jag inställd på. Att anledningen skulle bli en pandemi hade jag inte gissat, eller att Coronakrisen skulle innebära att börsen störtdök med 30 %.
Vårens turbulens på börsen och det fruktansvärda läget i världen med Corona, är en påminnelse om att livet sällan blir om man tänkt sig. Och att man på något sätt även behöver ta med det i sin planering.

Så, vad har hänt sen mitt inlägg för 2 år sen?
Min plan att leva på sparat kapital de första 10 åren ligger fast, dvs. mellan 57 år och 67 år, för att på så sätt fördröja uttaget och istället maxa både den allmänna pensionen, PPM och mina tjänstepensioner så mycket som möjligt.
Namnet på bloggen kommer också därifrån- 10 år till pension; både 10 år från när jag startade bloggen tills jag går i pension 2028 och för de 10 år fram tills jag börjar plocka ut mina pensioner, 2038.

1) Startpunkt för resan mot pension
Min startpunkt för resan mot friheten har inte ändrats, utan är fortsatt 1 juli 2017.
Då började jag med Uber Frugal Challenge (UFC) från Frugalwoods.com och jag fick verkligen tänka till på de olika uppgifterna som mailades ut varje dag under en månads tid.
UFC har jag sen dess gjort ytterligare 2 gånger, och lärt mig något nytt varje gång. Nu känner jag att jag har koll på punkterna nedan, vilket jag inte hade för 3 år sen:
- Göra budget
- Följa upp kostnader varje månad och få ett månadssnitt på fasta och rörliga kostnader
- Läsa på om tjänstepension, aktivt göra egna val, och sänka fondavgifter
- Ha koll på allmän pension och ppm
- Gå igen och sammanställa abonnemang och avtal-
säga upp de vi inte behöver, och omförhandla där det går, och istället öka sparande. - hitta nya sätt att vara smartare och kunna spara mer-
under Corona har vi klippt varandras hår, jag och maken. Det fungerar faktiskt utmärkt.
Och det är något vi kommer att fortsätta med och därmed spara ytterligare några tusenlappar varje år. Blir mycket pengar räknat på 10, 20, eller 30 år framåt.

2) Vara skuldfri
Att inte ha några andra lån är bostadslån och CSN, dvs. att inte ha några konsumtionslån.
- Bostadslånet – är vårt enda lån vi har idag och det ser jag inte att vi kommer betala av med dagens låga räntor. Hellre spara och investera än att amortera gäller nu för oss, framför allt eftersom vi har under 40 % i lånegrad.
- CSN – Mitt CSN-lån betalade jag av när jag var 42 år. Mannen kommer att ha betalt av sitt inom 3-4 år. Räntan på CSN är så låg idag att det inte är någon idé att betala av skulden fortare. På den nivån som den är nu, betas den ändå av i ganska snabb takt.
- Spara till kommande renoveringar, resor och inköp. Konsumtionslån kommer vi inte ta.

Den här punkten har vi uppnått.
3) Buffert
Vi har en sparat ihop till en bra buffert, och under Corona har det känts extra skönt. Jag tror att vi båda två sitter ganska säkert på våra jobb, men vem vet egentligen i dessa tider?
Vetskapen om att vi klarar våra utgifter i ett år med vår buffert, om något händer, ger en bra känsla av trygghet. I bufferten är inräknat både inkomstförsäkring och a-kassa, så vi inte behöver ha hela beloppet själva.

Jag har sen mitt förra inlägg börjat flytta över en del av bufferten till Lysa där jag har en mix av 59% räntor och 41% aktier, för att täcka ISK skatten.
Även den här punkten kan jag nu bocka av.
4) FU pengar
Det här är fortsatt en viktig punkt. Kan man ha, är det bra och viktigt att kunna ha ett Fuck-off kapital.
Livet är för kort för att stå ut på ett jobb där man inte trivs. Kapitalet kan även användas till för att prova på något annat, exempelvis under ett sabbatsår.

Idag är mitt FU-kapital investerat för att göra det möjligt för mig att kunna gå tidigare i pension. Men det gjorde att jag vågade säga upp mig för 6 ½ år sen utan att ha ett nytt jobb att gå till.
Ytterligare en punkt som är möjlig att bocka av.
5) Sparkvot
Mitt mål för 2 år sen vara att komma upp i 50 % sparkvot per månad, och det har jag lyckats med under hela 2020. Ytterligare en milstolpe avklarad! Ett stort mål jag ska jobba vidare på för att hålla framåt.
Sparkvot räknar jag ut genom att ta min nettoinkomst och dela med sparbeloppet. Med en sparkvot på 50 % så innebär det att jag kan jobba ett år och vara ledig ett år, om allt mitt sparande gick till min pension. Och så är det ju inte. Men det ger ändå en stor frihet i vardagen.
För det är en stor del av vad det handlar om för mig, frihet. Jag har en ekonomisk trygghet att kunna ta beslut som är bra för mig, min hälsa och mina relationer. Jag måste inte hålla fast vid ett jobb jag inte gillar eller trivs på bara för att få in pengar. Det är ett stort steg mot frihet. Och det ger också en annan typ av säkerhet.

Den dagen barnen flyttar ut tänker jag att det borde vara möjligt att öka sparandet. Men det är inget jag räknar in i min kalkyl.
6) Utdelning mer än månadslönen
Jag köper utdelningsaktier varje månad, och återinvesterar utdelningen och bygger min aktieportfölj. Målet är att utdelning från mina utdelningsaktier ska vara en månadslön den dagen jag går i pension.
I min investeringsplan/upplägg följer jag 4-hinkars principen.
Att jag investerar i enskilda aktier varje månad, är något jag gör i min lekhink. Huvuddelen av mitt sparkapital har jag investerat i indexfonder med låga avgifter via Lysa eller Nordnet.

7) Nå 50 % av sparmålet för pension 2028
För 2 år sen kändes det här målet rätt långt bort. Men med 2 bra år- trots Corona, är målet är faktiskt precis uppnått.
Ytterligare en punkt som är möjlig att bocka av.
8) Nå 75 % av sparmålet för pension 2028
Nästa milstolpe är att uppnå 75 %. Om börsen fortsätter att utvecklas som nu och det inte blir ytterligare en börskrasch, så bör det vara möjligt att nå denna milstolpe om 2-3 år.
Utan hjälp av ränta-på-ränta effekten hade det inte gått att nå mitt slutmål, och när man börjar se effekterna är det extra kul att göra uppföljningen jag gör varje månad.

8) Nå 100 % av sparmålet för pension 2028
Slutmålet är att ha nått mitt sparmål, för att kunna gå i pension till midsommar 2028. Även om det är mycket pengar så känns det fullt möjligt, men det är fortsatt lite svårt att tro på.
Min plan är att plocka ut 10 % per år, med andra ord betydligt mer än 4 % regeln enligt Trinity studien. Men jag har också ett annat upplägg, de första 10 åren ska jag leva på sparade pengar, därefter kommer jag börja plocka ut mina tjänstepensioner, mitt ppm och den allmänna pensionen som då kommer att räcka livet ut. Jag har helt enkelt olika källor för olika tidsperioder i mitt kommande liv.

Summering milstolpar
Det är nyttigt att göra avstämningar, för det som följs upp ger också resultat. Och sen sist har jag nått ytterligare någon milstolpe.
Att börsen skulle dyka minst en gång under de kommande tio åren hade jag räknat med. Det tror jag har bidragit till att jag har kunnat sitta lugnt i båten denna märkliga vår.
Jag kommer att fortsätta att vara aktivt, läsa på, utvecklas, ompröva tidigare planer och strategier, för att nå mitt mål.

Om 2 år gör jag en ny avstämning, följer upp, bockar av och lägga eventuellt till några nya milstolpar.