Corona viruset del 7

Corona viruset del 7

Coronavardagen är nu det nya normala och efter 6 månader är det är lätt att bara låta nyheter flöda förbi. Det känns trögare att sätta sig och skriva den här uppdateringen än tidigare, men jag känner att det inte är desto mindre viktigt att fortsätta att dokumentera.

Det är lätt att bli nedstämd när det bara harvar på och livet aldrig ser ut att bli som tidigare. Speciellt inte när smittspridningen går upp igen efter att flera länder släppt på sina ned-stängningar.

Då försöker jag hitta glädjeämnen på andra håll. Och ett stort kom 24 augusti, när WHO deklarerade att polio är utrotat från Afrika- det är en fantastisk prestation som inte fått så mycket uppmärksamhet det förtjänar i dessa tider.

Snart kan vi helt ha utrotat polio från världen!

Jag läser ”Enlightment now” av Steven Pinker, och jag ser den som en slags fortsättning på boken ”Factfulness” av Hans Rosling, för den visar på att trots allt som händer nu, är vår tid den bästa att leva i jämfört med historien. Att det skett så många förbättringar på relativt kort tid historiskt sett är dels okänt för flertalet och dels lätt att missa när det ständigt bara rapporteras om allt det negativa och dåliga som sker i vår värld.

Vad gäller Corona, så visar det sig väl i att det aldrig forskats så mycket och intensivt för ett vaccin. Forskare samarbetar världen över och flertalet regeringar och organisationer verkar eniga om att vaccinet ska fördelas globalt, och inte bara till den rika delen av världen. WHO sa den 4 september att de inte tror att någon massvaccinering kommer att starta förrän i mitten av 2021.

Med vaccin på plats kan världen öppna upp igen

Covid-19 symptom

Forskare från Kings College i London har identifierat sex olika sätt som covid-19 tar sig uttryck på hos sjuka personer, skriver BBC:

”Den lindrigaste typen av covid-19 är ”influensaliknande utan feber” och omfattar symtom som huvudvärk, luktbortfall, muskelsmärtor, hosta och halsont. Därefter sträcker sig variationerna upp till den allvarligaste nivån där andningsorganen påverkas kraftigt. Där finns bland annat symtom som diarré, hosta, feber, förvirring, andnöd och buksmärtor”.

Världsläget

Antalet smittade fortsätter att öka snabbt. I slutet på juni, då jag skrev min senaste uppdatering, var antalet smittade 14,7 miljoner, nu är vi uppe i över 26,7 miljoner människor. 12 miljoner nya fall på 2 månader! Och vi ser ingen avmattning. Var kommer detta att sluta?
Antalet dödsfall till följd av Corona har stigit till över 875 000 personer.

USA är det land som nu har högst antal dödsfall i världen, därefter kommer Brasilien och Indien. Sett till antal döda per en miljon invånare, ligger USA på 578 personer att jämföra med Sveriges 577, enligt Worldometers.

När allt fler länder provat att öppna upp igen efter sina ”lockdowns” av samhället, visar det sig att de som driver smittan främst är personer i 20-, 30-, och 40 års åldern enligt WHOs Asienchef Takeshi Kasai. Framför allt beror det på att många i den gruppen inte ens är medvetna om att de är smittade, eftersom de inte upplever de sig som sjuka av Corona. Trots det riskerar de att sprida smittan vidare till riskgrupper som äldre och allvarligt sjuka.

Corona påverkar också hjälpen och biståndet, eftersom internationella handelsförbindelser stoppats och därmed nödhjälp till behövande. I kalla siffor innebär detta att:

  • 10 000 barn i månaden kommer att ha dött av svält under corona pandemins första år, enligt en FN-rapport publicerad i The Lancet
  • Ytterligare sju miljoner barn kommer att drabbas av dvärgväxt på grund av näringsbrist

Munskydd eller inte

Ingen har väl kunnat undgå att det under sommaren och inför skolstarten varit en stundtals hetsig debatt i Sverige om munskydd ska rekommenderas av Folkhälsomyndigheten (FHM) eller inte. Här ser det återigen ut som om Sverige väljer en annan strategi än övriga världen, eftersom FHM inte velat införa någon rekommendation om munskydd på allmänna platser. Även om det kan komma att ändras under hösten.

Att ha eller inte?

Chefsforskaren vid EU-myndigheten ECDC, Mike Catchpole, sa till SVT Nyheter redan i slutet på juli att:

”Bevisen för att munskydd kan vara en viktig del i att bekämpa coronapandemin blir bara fler..med tiden har bevisen blivit fler och vi är nu mycket mer positiva till att använda munskydd för att begränsa den här pandemin”.

Inte heller alla svenska forskare är inte eniga med FHM vad gäller användandet av munskydd. Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, vill se munskyddsanvändning vid allmänna sammankomster. Han säger till SVT Nyheter:

”Sverige riskerar att drabbas av nya lokala utbrott av coronavirus. Jag är rädd för att det kan hända när människor samlas igen efter semestern. Det bör vi ta en väldig höjd för här i Sverige”, säger han.

Sverige             

I Sverige har nu 5 835 st personer dött av Corona, och 84 985 st bekräftats som smittade.
Trots dessa hemska siffror går siffran stadigt nedåt över nya inrapporterade dödsfall , och nu rör det sig om 3-7 st per dag. Detta kan jämföras med juli då den låg på 20-23 personer per dag.

För att hitta och spåra de som smittats har FHM upphävt gamla regler och tillåter nu att de som bekräftats smittade med coronaviruset, i högre grad ska få smittspåra själva. Det har tidigare bara fått ske i undantagsfall. Det tillåts för att vården under våren varit tvungen att delegera och att smittspårning inte behöver vara så krångligt som det varit enligt FHM.

Spåra, stanna hemma

Inför öppning av skolor efter sommaren och hemvändande semesterfirande, kändes det positivt att flera kommuner säger sig ha en ” god beredskap inför hösten när det gäller tillgången till skyddsutrustning”.

Många företag har även förlängt sin rekommendation av distansarbete, och råder sina anställda att arbeta hemifrån fram till jul.

Sjukfrånvaro

Med tanke på alla som blivit smittade och sjuka av Corona är det inte konstigt att även statens utgifter för sjuklöner stigit stort jämfört med normalt för perioden, och enligt SVT har:

  • Staten har betalat ut 18 gånger mer än vanligt till sjuklöner. Normalt sett står arbetsgivaren för de två första veckornas sjuklön, men sedan april har staten tagit hela notan.
    Allra mest har betalats ut till Göteborgs stad (87,7 miljoner) följd av
    Västra götalandsregionen (87 miljoner).

Antal smittade/döda 5 september                 

  • Sverige                           84 985 / 5 835
  • Danmark                        17 547 / 627
  • Norge                             11 231 / 264
  • Finland                           8 261 / 331 

Ekonomi

En återstartning av ekonomin står högt upp på agendan för alla länder. Under juli träffades EU-ledare för att under 4 intensiva dagar diskutera enorma stödåtgärder. Efter långa förhandlingar enades de till slut om ett stödpaket på 750 miljarder euro, vilket motsvarar 7 700 miljarder svenska kronor. Av stödet ska 390 miljardar vara bidrag och resten lån.

Det kommer att behövas, en beräkning från Eurostat visar att Eurozonens ekonomi krympte med 15 % under andra kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

Det land som haft den största nedgången är Spanien vars ekonomi krympte med 18,5 % och det följer ju hur hårt smittan slagit också. I Finland som drabbats lite av viruset, där sjönk ekonomin också mindre, med 3,2%.

Resor

I juni hävdes reseförbudet till flertalet länder i Europa av UD.  Och reseintresset bland svenskarna har varit stort, trots smittan. Charterbolagen Tiu och Ving vittnar om stor efter-frågan:

”Under hela juli hade vi endast två tomma flygstolar totalt, vilket är väldigt ovanligt. Vi säljer slut på i princip allt”, säger Tuis kommunikationschef Adam Györki.

Men öppningen i flera länder har fått bakslag, och smittan ökar igen och oron för en andra våg gör att flera länder nu återinför restriktioner för att försöka stoppa spridningen.

Spanien införde redan i slutet på juli munskyddstvång i Madrid, och Italien planerar att förlänga sitt undantagstillstånd till 31 oktober.

Tyskland avråder dessutom från resor till Spanien pga av läget, och klassar större delen av Spanien som en riskzon. Det innebär att tyska turister som varit i Spanien måste ta ett Coronatest eller sätta sig själva i karantän i 2 veckor vid hemkomst.

Alla regionerna i Spanien har kommit överens om att stänga nattklubbarna helt i landet, för att minska spridningen av coronaviruset, skriver Reuters. Dessutom måste restauranger och barer stänga klockan 01.

Inga resor till Frankrike heller

Även Frankrike ser sina smittotal stiga snabbt igen och inför också restriktioner. Den franska regeringen meddelar i mitten på augusti att både Paris och Marseille är högriskområde för covid-19, enligt Reuters.

Europa

Nu går det att se hur många fler som dött under Corona krisens värsta veckor, 11-18, jämfört med samma period 2017-2019. Enligt Europaportalen är det minst 160 000 människor fler. Spanien blev värst drabbat under vecka 14 med 2,5 gånger så många dödsfall som normalt.

Antal smittade/avlidna i Corona 5 september                            

  • Spanien                          498 989 / 29 418
  • Frankrike                       347 267 / 30 730
  • Storbritannien             344 686 / 41 626
  • Italien                             277 644 / 35 518
  • Tyskland                        250 331 / 9 329

USA                   

I USA är smittan utom kontroll känns det som. Stor oenighet råder om restriktioner, och Trump vill öppna upp och visa på hur bra ekonomin och återhämtningen går inför valet 3 november.

Siffrorna talar dock ett helt annat språk. Redan i slutet på juli uppmanade över 150 medicinska experter, forskare, lärare, sjuksköterskor USA:s politiker att stänga ner landet på nytt och starta om hela processen för att hindra coronavirusets framfart, enligt CNN.

I dagsläget har USA fler än 6,2 miljoner smittade, och bara under den senaste månaden har fler än 2 miljoner smittats. Hittills har över 187 000 personer avlidit. Siffror från amerikanska Folkhälsomyndigheten, CDC, visar dock på ännu högre dödstal. Deras uppskattning visar att fler än 200 000 personer än normalt dött sedan i mars.

I mitten på augusti rapporterades det om över 1000 dödsfall om dagen- 17 dagar i rad, i USA, enligt Washington Post.

Nya Zeeland

Landet firade i augusti att det gått 100 dagar sedan någon inhemsk smitta rapporterats. Men strax därefter rapporterades det att över 30 personer bekräftats med covid-19, och under senaste veckan har 2 nya dödsfall inrapporterats. Totalt har Nya Zeeland haft 1767 smittade och 24 dödsfall.

Oväntade följdeffekter av Corona

I och med att världen nu stängt ner på ett tidigare aldrig skådat ett, uppstår också oväntade följdeffekter.

Enligt en studie som i juli publicerades i tidskriften Science, har seismologer slagit fast att de seismiska rörelserna minskat med över 50 % efter det att länderna i världen stängt ner. En våg av tystnad har därmed spridit sig och framför allt märks detta i storstädernas stadskärnor, där buller från industrier, trafik och flygplan halverats sen pandemins startat.

I tystnaden kan vi höra oss själva

Huvudförfattaren till studien, Thomas Lecocq säger att:
” Tystnaden liknar inget vi sett, åtminstone inte så långt vi kan gå tillbaka i tiden med kontinuerlig seismisk data”.

Pandemin ser fortsatt ut att ha världen i ett järngrepp fram till jul. Men jag kommer på mig själv med att glömma bort Corona mitt i alla vardag, tills jag tänker på något jag vill göra och plötsligt inser att det inte går pga. alla nedstängningar. När ett nytt vaccin är på plats kommer vi se en boom av aktiviteter och rörelse tror och hoppas jag på. Tills dess är det bara att härda ut i vår nya Coronavardag.

höstaktivitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *