Mina pengaregler

Mina pengaregler

Att ta sig en funderare över sitt eget förhållningssätt till pengar är nyttigt. Hur vill jag spendera pengar, och hur vill jag agera i linje med mina värderingar?

För mig är det viktigt att se vilka möjligheter sparade och investerade pengar ger mig. Planen är att nå mitt mål finansiellt för att kunna gå i pension tidigare, vilket för mig är midsommar 2028. Faktiskt mindre än 8 år kvar nu…

Målet om ekonomisk frihet är för mig viktigare att nå än att köpa saker jag inte behöver. Det innebär ju förstås inte att jag helt slutat att konsumera, eller inte är sugen på att köpa olika saker. Därför har jag satt upp några enkla pengaregler för mig själv att ha som stöd, när exempelvis frestelsen att impulshandla kommer över mig.

Lista på pengaregler

För vi är ju trots allt inte alltid så rationella som vi gärna vill tro, det är lätt att dras med och köpa något som varken gynnar oss i det långa loppet eller våra finansiella mål. Men med några tydliga regler så är det lättare att undvika att gå i fällan. Och så slipper man ta en massa beslut hela tiden.

  • Spara först- konsumera sen

Min första regel är att prioritera mitt sparande först, precis samma sak som att först betala sina räkningar innan man gör av med lönen på annat.

  • Ha ett tydligt mål för pengarna som sparas

Det är lättare att spara om man sätter mål för pengarna som sparas, vad de ska gå till och hur mycket till respektive pott.

Jag har konton för olika målsparanden- vilket är pengar som kommer att konsumeras inom något år, som semester, renovering, julklappar och sen har jag separata konton för mitt sparande till min ekonomiska frihet.

Upplevelser jag vill göra – norrsken
  • Automatisera sparandet

I och med punkt nummer 2, så jag har redan på förhand bestämt var mina pengar ska ta vägen.

För underlätta att pengarna också verkligen hamnar på respektive konto har jag automatiserat sparandet, dvs. pengarna dras från lönekontot innan jag i princip hunnit se att de finns där när lönen kommer in.

  • Följ upp kostnaderna varje månad

Jag följer upp mina kostnader varje månad, för att jag vill ha koll på var pengarna har tagit vägen.

En stor del vet jag ju redan innan, som mina olika sparanden, fasta kostnader typ lån, BRF avgift, tele, el och försäkringar. Mina rörliga har jag också hyfsad koll på, men det dyker ju alltid upp saker som man inte visste innan, så det är bra att kunna se vad som egentligen hände under månaden.

Framförallt i semestertider som nu, det är lätt hänt att pengarna bara rullar iväg, lite extra handling här, en fika eller några glassar där.

Ha koll på pengarna varje månad

När man följer sina kostnader under tid, så får man ju också ett bra underlag för kommande pension, och det gör det lättare att räkna på vad jag faktiskt kommer att behöva spara och investera tills dess.

  • Spara hela löneökningen

Mitt mål är att jag ska spara hela löneökningen, för jag tänker att löneökningen är pengar jag inte har jag haft, alltså kan jag inte sakna de pengarna heller. Däremot kommer det ökade sparandet ge mig mycket längre fram.

Jag planerar också att använda löneökning till att öka min löneväxling för att få ut så mycket som möjligt.

Jag har skrivit om vad löneväxling är tidigare i mitt inlägg om tjänstepension, och jag tycker ju att det är en bra sak, eftersom min arbetsgivare ger nästan 6% mer, då löneskatten är lägre än på sociala avgifter. Det är extrapengar som över tid kan ge en hel del extra.

  • Inte sälja när börsen dippar

Den här regeln har jag fått en rejäl övning i de senaste månaderna under Coronakrisen. Börsen har åkt som en jojo upp och ner.

Jag vet att jag inte kommer att kunna tajma marknaden, sälja på toppen och köpa på botten. Istället sitter jag still i båten, eftersom jag har en lång sparhorisont. Och framförallt fortsätter jag att månadsspara.

Börsen är som en jojo

Däremot erkänner jag att jag gör tvärtemot alla experters råd vad gäller att gå in och titta på sina konton, helst ska man ju undvika det när börsen går ner. Jag går in flera gånger i veckan och tittar, antingen förfasas jag av hur mycket minus det är eller så är jag glad över uppgången. Men jag har inga planer på att sälja.

  • Återinvesta aktieutdelning

Det här har jag lärt mig först på senare år, att återinvestera aktieutdelningen, och bygga upp portföljen. För det ger ju en ränta på ränta effekt.

Just i år blir det ju inte så mycket utdelning pga. av Corona, men nästa år är utdelningarna förhoppningsvis tillbaka igen.

  • Jämföra

Se till att ha koll på bolåneräntor, försäkringar och abonnemang som är saker som kostar mycket och som det går att tjäna pengar på att jämföra.

Genom att förhandla bolåneräntan går det ju att spara flera tusen om året.

Jag vill inte betala mer än nödvändigt

Samma med försäkringar, ett bra tips är att kolla upp vad facket kan erbjuda, de har ju mycket större förhandlingsmöjlighet än du eftersom de har flera tusen medlemmar de förhandlar för.

  • Spara semesterersättningen – minst 50%

Semesterersättningen är ju ett trevligt tillskott att få, och eftersom den betalas ut månaden efter på lönen har man ju redan haft de extra kostnaderna för semestern, så att säga. Därför är mitt mål att försöka spara hela beloppet när jag får det på kommande lön. Det går inte alltid, men i alla fall 50 %.

  • Spara bonuscheckar, rabatt beloppet vid handling on-line

Något jag började med i januari förra året var att föra över pengarna som jag ”tjänar” på kampanjrabatter, bonuscheckar etc när jag handlar mat online, till ett sparkonto.

Det behöver inte vara stora summor, utan kan vara allt från 25 kr och uppåt. Ofta är det 70-100kr/ gång. Sammanlagt blev det under förra året flera tusen kronor extra, så över tid så boostar det sparandet rätt bra.

  • Äta ute med familjen på restaurang max 1 ggr/kvartalet

I mitt tidigare liv åt vi middag ute på restaurang säkert 1 gång i månaden, och fikade också. Det gick lätt 2000 kr i månaden på det. Mycket var för att döva mitt dåliga samvete för att jag jobbade så mycket. Känns väldigt skönt att den delen av livet är passerad.

Jag tycker fortfarande om att gå på restaurang, men vill hellre göra det mer sällan för att ha kvar den speciella känslan.

Fast jag måste också erkänna att gå ut och äta som vi gjorde senast när vi firade sonens student, och det gick på nästan 3000 kr- utan alkohol, känns väldigt mycket. Det var jättegott och bra på alla sätt, men för de pengarna hade vi kunnat laga så mycket lyxig och bra mat hemma med. Och den hade varit minst lika god. Det är också en lärdom och insikt att komma till.

jag gillar att laga mat
  • Spara till renoveringar

Med dagens låga ränteläge är det ju lätt att ta lån för att renovera hemma. Men jag vill inte dra på mig högre lån utan vill istället spara ihop till kommande renoveringar.

  • Unna mig

När det är en speciell tid, som nu, eller med mycket jobb är det lätt att känna att man måste unna sig saker bara för att, because I’m worth it! Jag vill istället fortsätta att bygga ett liv som inte blir bättre av att jag unnar mig onödiga saker.

Ett bra sätt att bygga upp lite immunitet mot att handla är att röja och rensa ut saker hemma eller från källarförrådet som vi gjorde häromveckan. Och sen tänka att varje kasse som gick iväg till sopcontainern eller Myrorna hade ett anskaffningsvärde på 1000 kr, så inser man snabbt hur mycket som lätt kan rinna iväg i att jag ska bara köpa den där saken, eller den kostar ju bara…

  • Klädstopp

Jag fortsätter mitt klädstopp, eller att jag ska försöka köpa på 2nd hand när det behövs och går.

Till en kompis 50-års fest vi gick på, innan Corona, köpte jag kläder på Sellphy, och det funkade utmärkt.

festfin med kläder från 2nd hand funkar också

Däremot handlade jag några nya toppar och en klänning på rean nu. Och det kändes också ok. Så ingen regel utan undantag, bara det inte sker för ofta.

Något annat jag behöver tänka på är att jag faktiskt kan och ska unna mig ibland, för med mitt automatiserande sparande, och att jag redan har en sparkvot på 50 % så behöver jag inte alltid tänka att pengar som eventuellt blir över, också måste sparas. För jag känner att det hålet trillar jag också ner i ibland.

Jag tycker att det är viktigt att känna att man lever och njuter av livet också och inte skjuter upp allt roligt till sen. Och det känner jag verkligen inte att vi gör, vi gör så mycket roliga saker, reser och äter bra och renoverar.

resa och upptäcka nya platser längtar jag efter att göra

Planeringen framåt för kommande resor, utflykter, middagar är också en del av nöjet för mig. Jag skriver upp månadsminnen och roliga saker vi gjort varje månad i min Bullet Journal just för att se hur mycket vi faktiskt gör. Så det går att leva smart med massor med roliga upplevelser och minnen samtidigt som man sparar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *