
Corona viruset del 6
Jag skrev mitt senaste inlägg om Coronakrisen för 5 veckor sen. Då var det över 4,5 miljoner smittade i världen. Idag är siffran över 9,6 miljoner! och hittills har över 490 000 personer avlidit till följd av Coronaviruset.
Det är bra att ha siffror att jämföra med. För eftersom Corona nu är vår nya vardag är det lätt att bli både sifferblind och sifferglömsk.

Europa ser en avmattning och allt fler länder börjar öppna upp igen och tillåter resor, på andra håll i världen fortsätter smittan istället att öka.
Sverige
I Sverige har vi för länge sen passerat siffror som inte ens var tänkbara för 3 månader sen, med 5 230 st dödsfall. Stockholm är fortsatt den mest drabbade regionen, med 2 297 st avlidna.
Kurvan för antal vårdade patienter går dock fortsatt nedåt, och fältsjukhuset i Älvsjö avvecklades eftersom det aldrig behövde tas i drift. Folkhälsomyndigheten har slutat med sina dagliga presskonferenser där de uppdaterar om läget och har istället gått över till att presentera informationen 2 ggr/veckan.
Av de som avlidit är 90 % över 70 år. Det gör att besöksförbudet på äldreboenden förlängas fram till september. Många äldreboenden är dock innovativa och har satt upp skärmar som gör att anhöriga ändå kan komma på besök och prata med sina nära utan smittorisk.

Äntligen har antalet tester som görs varje vecka kommit igång på bredare front, och både Stockholm och Västra Götaland erbjuder nu gratis provtagning till alla som vill. Det gör ju också att antalet smittade ökar, för ju fler som testas- ju fler bekräftade fall.
Antalet fall ökar snabbt mellan dagarna när jag uppdaterar för det här inlägget, på 3 dagar har antalet inrapporterade smittade i Sverige, enligt John Hopkins Corona karta, ökat med 3000 personer. Detta att jämföra med våra grannländer där det ökat med under 100 nya fall per land under samma tid.
Sommarens intåg med varmare väder gör att folk börjar slappna av alltmer och inte är lika restriktiva längre eller följer rekommendationerna som tidigare, vilket gör att fler riskerar att smittas.

”Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) befarar att en del kan ha fått bilden att virusfaran nu är över i Stockholm vilket inte alls är fallet betonar Starbrink:
– Coronafaran är definitivt inte över, covid fortsätter att skörda många stockholmares liv. Det kan till och med vara så att coronafaran ökar igen, om de negativa siffrorna i dag inte visar sig vara ett undantag. Nu är absolut inte tiden att slappna av, säger Liberalernas hälso- och sjukvårdsregionråd.”
I vissa regioner i Sverige ökar smittan igen, som i Halland och Gävleborg till följd av studentfiranden som inte följt rekommendationerna. Gällivare har just nu stor smittspridning och kommunen stängde under några dygn både skolor, badhus och bibliotek för att begränsa spridningen och stoppade kollektivtrafiken.
Forskning på ett vaccin
Världen över forskas det intensivt på att få fram ett vaccin mot sjukdomen. Och för att säkerhets ställa att behövande också får tillgång till vaccinet när det väl är godkänt.

Astra Zeneca, som är svensk-brittiskt, har ingått ett avtal om att leverera upp till 400 miljoner vaccindoser mot coronaviruset till Europa. Avtalet har ingåtts med Europe’s Inclusive Vaccine Aliance (IVA). Alliansen leds av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna. Leveranserna ska börja i slutet av 2020, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande. Astra-Zeneca har gått ihop med universitetet i Oxford för att utveckla, producera och leverera ett vaccin mot coronaviruset.
”Detta avtal kommer att garantera att hundratals miljoner européer får tillgång till Oxford-universitetets vaccin efter att det blivit godkänt”, säger Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i pressmeddelandet.
Skolan
Gymnasierna fick öppna på nytt från 15 juni, meddelade regeringen vid en pressträff:
– Till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S).
– Gränsen på 15 juni är satt för att det ska vara möjligt för gymnasierna att arrangera sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Sverige i utländsk press
Sveriges strategi har tilldragit sig ett stort utländskt intresse. Medier världen över har rapporterat om att vi inte har stängt ner på samma sätt som andra länder utan att mycket av ansvaret legat på medborgarna själva att följa de råd och rekommendationer som utfärdats.
Huruvida den svenska vägen var den rätta kommer att utredas i den Coronakommission som Riksdagen enats om att tillsätta. Det vi vet är att de svenska dödsfallen legat på en väsentligt högre nivå än i våra nordiska grannländer. Vi mäter och inrapporterar på ett liknande sätt, vilket gör att mellan länderna går det att jämföra skillnader.
Inrapporterade dödstal i Norden vecka 22, siffror från den 29 maj:
…………Lörd…Sönd…Månd..Tisd…Onsd..Torsd…Fred
Sverige…67…….6……31……96…….95…..46…..84
Danmark…0…….1……..1……..0……..2……..3……
Finland……0…….1……..1…..…4……..1……..0…..
Norge…..…0…….0……..0…….0……..0……..1…..
Island…..…0…….0……..0…….0……..0……..0…..
Källa: Marcus Oscarsson Facebooksida
Antal smittade 26 juni
- Sverige 63 890
- Norge 8 788
- Danmark 12 636
- Finland 7 172
Det är betydligt svårare att jämföra på samma sätt med övriga länder. Men sett till totalt antal avlidna inrapporterade per dag, hamnade Sverige i topp under slutet på maj och början på juni då vi hade högst antal döda i världen under 2 veckor.
Det har utländsk press rapporterat om och här är 3 artiklar:
Den engelska The Critic, 26 maj:
“While Sweden’s approach has clearly been more liberal than that of many other countries, it has also led to an uncontrolled outbreak that has killed many more people than in its neighbours. Depending on what comes next, it may prove to have been a colossal and deadly mistake.”
Den engelska Independent, från 1 juni:
“The number of deaths per capita in Sweden is now more than four-times that of its Nordic neighbours.
And while its death toll of around 4,500 is a fraction of other badly affected countries like the US (105,000) and the UK (38,000), it is the death rate that reveals the true impact of Sweden’s no-lockdown approach.
The rolling seven-day average for new confirmed deaths per million people in Sweden is now nearly twice that of the US, and more than five-times that of France, which had the highest death rate in the world in April.”
Den amerikanska New York Times, 22 juni:
When you see 5,000 deaths in Sweden and 230 in Norway, it is quite incredible,” said Gro Harlem Brundtland, a former prime minister of Norway and the former director of the World Health Organization,

Ekonomi
Riksgälden tror att det kan ta upp till tio år innan den svenska skulden för coronakrisen är avbetald, skriver TT.
Den 11 juni presenterade Finansminister Magdalena Anderson nya siffror.
”Arbetslösheten steg under mars och april, och förväntas fortsätta öka. I april månad nådde arbetslösheten 8,1 procent i Sverige. Det är den högsta arbetslöshetsiffran sedan 2014.”
Resor
Starka önskemål om att lätta på restriktionerna om att bara röra sig inom en 2 timmars radie från hemmet har kommit från besöksnäringen som drabbats hårt av Coronakrisen. Hotell- och restaurangbranschen har sett sina omsättningar falla med 90% och många har även gått i konkurs.

På en presskonferens den 4 juni, presenterades de nya riktlinjerna, av statsminister Stefan Löfven (S):
Regeringens häver de tidigare reserekommendationerna. Från den 13 juni blev det fritt fram för resor inom Sverige för den som är symtomfri. Men budskapet är samtidigt att faran inte är över.
Följande regler ska efterföljas:
- Varje person måste ta ansvar för att hålla social distansering
- Trängsel är inte acceptabelt
- Resan ska inte genomföras vid sjukdom
- Den som uppvisar symtom och planerar att resa ska testa sig för covid-19 om det finns skäl för medicinsk bedömning.

Europa
Allt fler länder öppnar upp inför sommarens turistsäsong. Det är ett flertal länder som inte tillåter svenskar att resa in, däribland våra grannländer Norge, Danmark och Finland, och även Holland och Tyskland.
UD har kvar sin avrådan från icke-nödvändiga resor till EU, EES och Schengen till den 15 juli, med undantag för Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.
För övriga länder utanför EU, EES och Schengen har avrådan förlängts till den 31 augusti.

Antal smittade 26 juni
- Storbritannien 309 455
- Spanien 247 456
- Italien 239 476
- Frankrike 197 885
- Tyskland 193 745
Men det lättade restriktionerna har också gjort att smittspridningen ökar igen på vissa håll. Lissabon har infört striktare restriktioner igen och ett stort utbrott på en köttfabrik i Tyskland har gjort att den staden stängt ner stora delar för att få bukt med smittan.
USA
I USA fortsätter smittan att spridas, över 2,4 miljoner personer är nu smittade och fler än 124 000 avlidna. De flesta stater har trots detta börjat öppna upp igen i USA.

Det så är mycket som hunnit hända på 5 veckor i USA, att vissa saker redan känns så långt bort:
- Trump sa på en presskonferens 18 maj att han självmedicinerar med malaria medicinen hydroklorkin som ett förebyggande skydd mot coronaviruset. Flera läkare gick ut efteråt och sa att det var förenat med livsfara, och att det kan leda till döden. För att hindra folk från att följa Trumps sk råd, drogs medicinen in i USA efteråt.
- Trump har beslutat sig för att både frysa bidragen till WHO, och att dra sig ur helt och hållet. Han vill att en oberoende kommission tillsätts för att undersöka WHO:s hantering av coronapandemin, eftersom han tycker att WHO varit alltför Kina vänliga.
USA har de senaste veckorna skakats av en protestvåg som spridits sig över världen mot polisbrutalitet efter att en polisman kvävt en svart man, George Floyd, genom att pressat sitt knä mot mannens hals i 8 min, 46 sek, i slutet på maj. Sedan dess har hundratusentals personer samlats i demonstrationer över hela USA mot rasism och polisbrutalitet.
På flera håll uppstod våldsamheter i samband med demonstrationerna och plundringar och bränder förekom även om majoriteten av demonstrationerna har varit fredliga med sång och dans runt om i USA. Protesterna pågår fortfarande i USA.

Trumps hantering av krisen har fått massiv kritik från både Demokrater och Republikaner.
Den 29 maj tweetade Trump:
“When the looting starts, the shooting starts.”
Och hotade med att kalla in militären för att upprätthålla lag och ordning. Framför allt en händelse i Washington DC den 1 juni har upprört många:
”On Monday evening, Donald Trump, with four US flags behind him, threatened to send in the military against the American people, then crossed the road to pose for a photo outside a historic church while clutching a Bible.
He was only able to get there after heavily armed police and horse-mounted national guardsmen fired teargas and rubber bullets to chase away peaceful protesters and journalists.
Kamala Harris, a Democratic senator for California, told the MSNBC network:
“These are not the words of a president. They are the words of a dictator.”
Källa: NPR
Demonstrationerna har fått Coronaspridningen att öka i USA.
Brasilien
Brasiliens president Bolsonaro har under hela pandemin tonat ner faran och hävdat att Corona inte är farligare än en vanlig influensa eller att de som avlidit till följd av Corona ändå skulle ha dött någon gång. Han har inte heller velat stänga ner landet för att dämpa smittspridningen, vilket guvernörerna i de olika provinserna gjort ändå.
Antalet smittade i Brasilien är över 1,2 miljon, medan många tror att det rör sig om betydligt högre siffror än så, men att det inte görs tillräckligt med tester. Antalet rapporterade avlidna är hittills över 55 000 personer.

Hur många fler som kommer att drabbas är det ingen som vet, eller när livet kan börja återgå till en mer normal tillvaro. Frågan är också vilken typ av tillvaro vi vill gå tillbaka till? Ska vi ta Corona krisen som ett incitament att förändra vår vardag och världen till det bättre? Världen har ju visat sig vara betydligt mer flexibel och anpassningsbar än många trodde för bara 6 månader sen.
Det enda vi vet är att Corona kommer att finnas kvar längre och påverka oss mer än vi kunde ana när vi hörde talas om de första fallen i Kina precis efter nyår. Det känns redan som om det var i en annan tid.
