Corona viruset del 5

Corona viruset del 5

Viruset fortsätter sin framfart över världen och det ser inte ut att avta inom den närmaste tiden.

Nu är det över 4,5 miljoner smittade personer i världen och hittills har över 307 000 personer avlidit till följd av Coronaviruset.

Kampen om att ta fram ett nytt vaccin fortgår på många håll i världen. Det land som först får fram ett fungerande vaccin kommer att ha möjlighet att tjäna stora pengar och vi riskerar att få ett monopol.

I ett brev uppmanar därför nu 135 världsledare, expolitiker och ekonomer att ett framtida vaccin ska vara patentfritt och gratis för hela jordens befolkning, i en artikel i Financial Times:

Guarantees COVID-19 vaccines, diagnostics, tests and treatments are provided free of charge to everyone, everywhere. Access needs to be prioritized first for front-line workers, the most vulnerable people, and for poor countries with the least capacity to save lives. In doing so, no one can be left behind.

Hela världen är drabbad

Sverige             

Nu har vi passerat över 3600 dödsfall i Sverige, vilket är helt otroligt mycket och ett scenario som var mycket svårt att föreställa sig tidigare. För två månader, 11 mars, hade vi vårt första dödsfall i Covid-19 i Sverige.

Stockholm är fortsatt den mest drabbade regionen, med flest antal döda och störst tryck på intensivvårdsavdelningarna, men kurvan går sakta neråt i antal vårdade patienter, och är nu under 500 st för första gången på många veckor.

Antal smittade 16 maj             

  • Sverige                           29 207
  • Norge                               8 219
  • Danmark                       10 791
  • Finland                           6 228

Inget av våra nordiska grannländer har ännu över 600 döda, där utmärker sig Sverige. Det beror på att smittan snabbt tog sig in på många äldreboenden och därifrån kommer största antal avlidna. Det kommer att tillsättas utredningar på hur detta kunde ske, att vi inte kunde skydda våra äldre på ett bättre sätt. Det verkar också som om Norge, Danmark och Finland har färre antal nya smittade än Sverige.

Flera patienter som varit nedsövda i respirator under flera dygn berättar om våldsamma mardrömmar som de minns även efter att de blivit väckta, de tror att de blivit kidnappade, eller att vårdpersonalen är utomjordingar. Många kommer att behöva fortsatt rehabilitering även efter att de tillfrisknat och vissa drabbas även av post traumatiskt stress.

Överlag verkar rehabiliteringen behöva pågå under lång tid, en man som legat nästan 3 veckor i respirator berättade att han efter att ha tillfrisknat ännu fortfarande inte kunde gå efter 1 månad.

Det konstiga är att denna nya värld och tillvaro också har blivit vardag. Att gå slalom mellan människor när man är ute för att hålla avstånd, stå på markeringarna utsatta vid kassakön i mataffärerna, inte åka kommunalt, inte ha några planer eller träffa kompisar eller släkt. Allt är saker jag inte längre tänker på, utan bara gör och accepterar. Fast jag erkänner att jag börjar tycka att det är rätt segt.

En inte helt ovanlig syn numera

Det verkar fler än jag som tycker att det är segt nu. Ny mobildata från Telia visar att, trots att faran långt ifrån är över, så har svenskarna börjat röra sig ute i samhället igen i högre grad. Rörligheten ökade med 7 % under v.21 veckan jämfört med v.20, men var ändå 16 % lägre än under v.6 i början av februari.

Sonen har suttit hemma och haft distansundervisning i 2 månader nu, vilket kommer fortsätta fram till avslutningen. Konstigt avslut på gymnasiet. Folkhälsomyndigheten hoppas på att gymnasier och universitet ska kunna öppna igen till höstterminen.

Ekonomi

Regeringen har lagt fram fler stödpaket, men den ekonomiska kris som följer i virusets spår kommer påverka oss lång tid framåt säger ekonomiska experter, tusentals permitteringar, konkurser och en drastiskt sänkt ekonomisk tillväxt. Arbetslösheten bedöms stiga till 12 % i höst för landet, enligt siffror från Unionen. SCB: inflationssiffror visar att inflationen under april var minus. Många hotell och restauranger har extraerbjudanden för att locka kunder.

Alla priser går dock inte ner, priserna på livsmedel ökar istället:

  • Frukt och grönt har blivit 9 respektive 5 % dyrare
  • Citruspriset har ökat med runt 30 %
  • Griskött visar en prisuppgång 12 %
  • Kaffepriset har ökat med 8 %
Dokumentera denna märkliga tid tycker jag är viktigt

Resor

Regeringen förlänger inreseförbudet till Sverige med 30 dagar, fram till 15 juni, i enlighet med rekommendation från EU.

UD förlänger sin avrådan angående alla icke nödvändiga resor utomlands till 15 juli.

Resor inom landet är ok om de är inom 1-2 timmars avstånd bort från hemmet.

EU har också diskuterat semesterfrågan, eftersom den är en avgörande del av EU:s ekonomi. Så här säger digitaliseringskommissionären danska Margrethe Vestager:

”vi måste återinföra den på ett säkert sätt. Det kommer naturligtvis inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan”

Vi uppmanas att inte resa med kollektivtrafiken, men diskussioner om att öppna upp för att åka utomlands pågår

EU-kommissionen ser framför sig tre olika faser när det gäller att öppna upp resandet igen i Europa:

  • Fas 0 är vad som gäller just nu, med strikta restriktioner där i stort sett bara gräns- och transportarbetare tillåts åka in och ut.
  • Fas 1 förutser stegvis lyftande av åtgärderna mellan regioner, områden och medlems-länder med liknande epidemiologiska situationer.
  • Fas 2 är det tillstånd då alla kontroller kan lyftas, även om nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande finns på plats.

Källa: EU-kommissionen

Europa

Måndagen den 4 maj lättade flera länder på sina tidigare karantänsbestämmelser, och försöker få livet att så sakta återgå till en mer normal tillvaro.

Storbritannien

Är nu det land i Europa som har haft flest dödsfall i Covid-19, med över 40 000 avlidna och fler än 238 000 smittade.

Premiärminister Boris Johnson, är frisk och tillbaka i tjänst igen.

England kommer inte att öppna upp ännu, utan fortsätter med sina karantänbestämmelser, exempelvis kommer teatrarna i London att vara stängda till slutet på juni. Alla besökare som kommer in i Storbritannien kommer att få tillbringa två veckor i karantän.

Budskapet gäller fortfarande

Frankrike

Utegångsförbudet i Frankrike slutade 11 maj, och har då pågått i 54 dagar.

Frankrike kommer att öppna upp stegvis, till att börja med små museer, bokhandlare och biografer. De större kommer att fortsätta att vara stängda till dess ett nytt regeringsbesked kommer i slutet på maj.

Tyskland

Här har nu hundratusentals barn fått gå tillbaka till skolan, museer och lekplatser har fått lättnad i restriktioner. I matbutiker och på kollektivtrafiken gäller masktvång.

Men man såg redan efter några dagar att smittspridningen, det så kallade R-talet, ökade igen, från att ha legat på 0,85 till 1,2, vilket visar på att smittan sprids igen. Det är vad länderna som nu öppnar upp igen befarar.

Antal smittade 16 maj             

  • Storbritannien             238 004
  • Spanien                          230 183
  • Italien                             223 887
  • Frankrike                       179 630
  • Tyskland                        175 322

USA                   

I USA fortsätter smittan att spridas, över 1,4 miljoner personer smittade och fler än 87 000 avlidna. Trots detta har flera stater börjat öppna upp igen, pga. den stora påverkan viruset har på ekonomin.

USA är hårt drabbat

Över 20 miljoner människor blev arbetslösa bara under april har i spåren av krisen. Totalt har hittills 30 miljoner förlorat sina jobb pga. av Covid-19.  Innan krisen, i februari i år hade USA den lägsta arbetslösheten på 50 år, nu är den uppe på 15 % vilket är den högsta sen depressionen i slutet på 1920-talet.

Tre personer i Trumps närmaste krets i Vita Huset har testats positiva för viruset, däribland vicepresident Mike Pences pressekreterare. Mike Pence kommer dock inte sättas sig i karantän enligt uppgift utan han testas varje dag.            

Kina

Staden Wuhan, där smittan kommer ifrån, och som hade den strängaste och längsta karantänen, har återigen börjat få nya fall en månad efter att karantänen lyftes.

Det gör att myndigheterna har bestämt att alla 11 miljoner invånare ska testas för covid-19, och alla inom tio dagar, rapporterar Sky News.
De stora folksamlingar som detta innebär gör dock att man sett att smittan börjar spridas mer efter att folk stått i långa köer för provtagning.

Vad händer när vi lyfter den sociala distanseringen?

Positiva saker i krisens spår

Finns det något positivt som hänt under Corona egentligen?

Peter Alestig tar i SvD 15 maj, upp att kolanvändningen i världen sjunkit dramatiskt under Coronakrisen. Kolet har minskat med 8 % globalt, samtidigt har den förnybara energin växt med 3 %.

I USA stod kol bara för 15 % av elproduktionen under april i år, och utgjorde därmed för första gången en mindre andel än sol-och vindkraft.

Så, trots allt elände som finns får man försöka hitta de positiva sakerna. Men det är verkligen inte lätt i dessa dagar.

Min räddning är motion och matlagning. Idag provade jag att göra grönsaker i sous-viden, vilket jag inte gjort tidigare. Det blev både rödbetor, morötter och sötpotatis. Alla tillagades på 84 grader, i olika påsar och med olika kryddning. Jag blev inspireras av kocken Paul Svensson, i en intervju av Paradisets grundare Johannes Cullberg om sin nya bok, Grönsaker A-Ö. Den är jag sugen på att införskaffa.

Finns mycket gott att prova

Sen har jag också bakat knäckebröd, den här gången varierar jag grundreceptet lite, istället för att bara göra på havregryn, byter jag ut en del till havrekli, havrekross, röda linser, sesamfrö och mixade pumpafrön och solroskärnor. Det blev riktigt bra och även övriga familjen gillade det nya receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *