
Viktiga papper – ett halvår senare
Nu har det nästan gått ett halvår sen jag skrev första inlägget om viktiga papper. Och det är dags för en uppföljning. Då var motivationen hög för att sätta igång och ta tag i allt som jag vill gå igenom och diskutera. Det är ett stort projekt som sträcker sig över drygt ett års tid. För att det inte ska kännas övermäktigt så är projektet uppdelat i flera mindre delmål. Så, hur har det egentligen gått, ligger vi enligt tidsplan?
Tidsplan
Just nu tycker jag att vi har tappat lite tempo och det är därför dags att göra en status koll för att se till att projektet inte rinner ut i sanden. För det vill jag verkligen inte, jag känner att alla delar är något vi behöver ha på plats och något båda tycker är bra att ha. Men eftersom det är jag som driver projektet och har tänkt mest på de olika delarna, så är det nog aktuellt med lite självrannsakan.

Har vi diskuterat igenom varför det är bra att ha alla delar på plats ordentligt, eller är det kanske så att jag har tänkt mest och hoppats på att mannen är med på tåget, fast han inte skapat sig en egen målbild eller har en klar uppfattning?
Här har Coronarisen trots allt hjälpt till att sätta fokus på just de här frågorna och ge ett varför till det är viktigt att få alla bitar på plats.
Vi lever alla med möjligheten och sannolikheten att få viruset, och det kan vara dödligt även för personer i vår ålder. Det är med andra ord inte bara personer som är 80+ år som avlider i sviterna. Draget till det yttersta kan det faktiskt hända oss också. Det gör det extra angeläget och prioriterat att vi ser till att göra jobbet som krävs för att få alla bitar klara.
För att gå i mål behövs det en kraftansträngning, men inget övermäktigt. Tar vi oss 1 timme per vecka, så är vi på banan igen och rör oss framåt i bra takt. Det borde vi kunna klara.
Självrannsakan…
Vi är olika personligheter och det spelar också in. Jag gillar att planera, göra listor, boka av och att vara förbered. För då känner jag att jag har kontroll över det som jag kan ha kontroll över. Då är jag också förbered på alla de brandkårsutryckningar som alltid dyker upp, både mentalt och i tid. Det tror jag beror på att jag både jobbat i kök, där det krävs att man har gjort sin mise en place (sätta allt i ordning) och för att jag har jobbat med logistik så länge.

Där går ju hela konceptet ut på att planera, kontrollera, göra uppföljning och utvärdering. Jag har ju tänkt och läst på mer, så jag kan inte jämföra var vi står på ett schysst sätt- om han är på kapitel 1 och jag på kapitel 10. Vi är helt enkelt ännu inte på samma mentala ställe på den här resan. Det är min utmaning att inse och jobba utefter de förutsättningarna. Inte helt lätt, men det viktigt för mig att stanna upp och inse det, om vi ska lyckas med det här tillsammans.
Därför är det bra med en genomgång och uppdatering över hur vi ligger till, och ta en nystart där det behövs. Del 1 är faktiskt nästan klar och vi har påbörjat del 2 också.
Något annat som är bra att påminna sig själv om- mig alltså.. är att allt inte behöver vara helt klart i minsta beståndsdel, det är ett levande dokument som vi kan fylla på allt eftersom och uppdatera.
Del 1
Lösenord: – Klart
- Samla alla lösenord för dator, mobil, webb/Det har vi gjort klart.
Sammanställa alla olika försäkringar vi har: – Klart
- Hemförsäkring
- Sjukförsäkring
- Livförsäkringar – egna, via jobbet inom tjänstepensioner
- Olycksfallsförsäkring
- Ev andra försäkringar som via facket
- Ersättning vid sjukdom
Här är vi nog i princip klara, alla försäkringar är genomgångna, och jag har gjort en samman-ställning i datorn på vilka försäkringar vi har och årskostnad och utfall, och samlat allt i en pärm.
Vad har vi bokat och betalt i närtid: – Klart
- Bokade resor
- betalda boenden
- Var alla biljetter finns
Det var bra att ha i Coronatider, lätt att se vad vi behövde avboka.. för det har vi ju behövt göra en del nu.

Avtal – Klart
- Samla alla avtal som el, bredband, mobil
Med det följde automatiskt en genomgång och översyn. Mobilabonnemanget byttes till ett billigare och bättre, och ett snabbare bredbandsalternativ förhandlades fram. Så dubbelt upp i vinst!
Bostad och lån: – Nästan klara
Här ville jag att vi båda skulle få mer koll på lån etc. All information är sammanställd och samlad, men vi har kvar att gått igenom det tillsammans.
- Aktuell information om villkor
- Räntesatser
- Månadsbetalningar
- Fastighetsinformation som kontrakt, BRF-information med mera
Skulder – Klart
- Övriga skulder, förutom bolån

Det är bara mannens CNS lån kvar som skuld, och den betas av löpande och är avbetald inom 3 år tror jag. Med tanke på dagens låga ränta, är det ingen ide att betala av fortare, utan den kan få löpa på.
Räkningar och löpande kostnader: Nästan klart
All information är samlad och sammanställd, men vi har inte suttit ner och haft någon genomgång och avstämning riktigt på vad den totala månadskostnaden är. Det skulle jag vilja göra. Men det är ok om det blir i sommar också.
- Autogiro – vilka räkningar dras varje månad och hur mycket pengar är det
- Budget – fasta och rörliga kostnader
Se till att båda är insatta och har en uppfattning för månadskostnaderna
Sparande: – Nästan klart
- Buffertkonto
- Hinkstrategin – vad innebär den
- Vilka målsparanden vi har – semester, renoveringar etc

Varför sparar vi och till vad? Här har vi fått till bra diskussioner om sparande och placeringar, vilket känns riktigt kul! Min önskan är att vi fortsätter den diskussionen på en mer regel-bunden basis. Det tror och hoppas jag på kommer ske också.
Investeringar: På gång
Den här biten har vi inte riktigt kommit till, vilket är nästa steg att ta. Vi behöver boka in en ekonomisk genomgång och sitta framför datorn och gå igenom. Dit är vi på väg, men inte riktigt framme än.
- Långsiktiga investeringar
- Aktier
- Ekonomiska frihets-konton
- Andra typer av investeringar, utanför börsen och bankerna

Olika banker: Klart
Sammanställa information om:
- Vilka banker
- kontonummer och lösenord
- Månadssparande
- Bankkort – kortnr, pinkod, bankid
- Bankfack om det finns
Fota viktiga dokument: –Nästan klart
Det är riktigt lätt att tänka dels är det bra att göra och dels att det gör jag sen. Men det är en extra säkerhet att ha allting digitalt, både för om det skulle börja brinna men också för lättillgängligheten om det uppstår en situation när du behöver visa upp något dokument.
Inför den här genomgången fixade vi nästan klart hela punkten, bara något dokument kvar att fixa. Så under maj kommer den bli klart. Se vad en genomgång kan göra 🙂
- Passet
- ID Kort/ körkort
- Försäkringsbrev
- Personbevis
Namn och Telefonnummer – Nästan klart
Det mesta är gjort och det som är kvar kan vi få till under maj också så vi kan stänga en punkt till.
I dag är det ju väldigt få som kan några telefonnummer utantill längre. Därför är det bra att även ha en utskriven lista som är lättillgänglig med alla viktiga telefonnummer:

- Familj
- Släkt
- Vänner med: namn, relation, mobil, annat som mail eller sociala medier
Arbetsgivare
- Kontaktperson och telefon här också
Hälsopapper – På gång
Jag har sedan tidigare gjort en hälsopärm och sorterat in alla viktiga papper, men inte skrivit in det på datorn. Det är en plan jag har och något jag vill göra. Det är någon timmes jobb, men så värt det när det är klart. Och även ett dokument att fylla på löpande. Målsättning att göra klart innan midsommar.
- läkarkontakter- tandläkare, mediciner, donationsmedgivande/kort
- Blodgrupp
- Vaccinationer – när det är dags att förnya
Nycklar: På gång
- Var förvaras nycklar till olika ställen
- Vem har extra nycklar till vår bostad
- Ev. larmtjänst

Fram hit var del 1 av listan och vi har faktiskt gjort huvuddelen klart eller påbörjat alla punkter. Med ett extra ryck så kan vi bli helt klara och inte ha några lösa trådar. Det känns bra och är helt möjligt att få till också utan allt för stor arbetsinsats.
Del 2
Tjänstepensioner: – Nästan klara
Det här är en stor och viktig post för båda parter.
Oavsett vad som händer framåt, är det dags att skaffa sig överblick. Tjänstepensionen är ofta ens största sparande, trots det är det få som har riktigt bra koll på denna punkt.
Vi har loggat in på Minpension.se för att se vilka olika tjänstepensioner vi har:
- Från vilka tidigare arbetsgivare vi har tjänstepension
- Hur mycket vi har samlat ihop fram tills nu
- Vad det kommer att ge när vi går i pension
- Om vi har efterlevande skydd
Det resulterade i att mannen bytte från både traditionell försäkring till fonder och bytte försäkringsbolag. Det hoppas jag ska se till att ge en högre avkastning hans resterade år och få upp hans tjänstepension en hel del.
Vi har diskuterat ett kompletterande privat sparande, vilket gör att han har växla upp sitt månadssparande rejält. En bra diskussion.

Allmän pension och PPM: – Klart
Informationen finns på minpension. Och även här är det viktigt att skaffa sig koll.
För PPM däremot, loggar man in på pensionsmyndigheten.se för att se vilka val man eventuellt gjort en gång i tiden. Det är det viktigt att ta reda på vilka avgifter som ens valda fonder har. Det har vi gjort, och mannen har även här gjort några nya val.
Ny punkt:
Något vi har kvar att göra är att kolla upp efterlevandeskydd på PPM, det går att välja. För i vår ålder tar vi inte del av så stora arvsdelsvinster än, och därför tror jag att det är bra att ha efterlevandeskydd även på PPM kommande 10-20 år i alla fall.
Abonnemang: – Klart
Här har vi upprätta en lista alla olika vi har:
- Prenumerationer – tidningar, appar, streamingtjänster, med mera
- Medlemskap -gymkort, olika föreningar med årsavgifter
Det gav oss ett bra tillfälle att se om det var värt att betala för allt, eller om det gick att säga upp några tjänster.
Foton: – Nästan klart
Idag har vi foton både digitalt och i pappersform. En hel del foton finns sparade i molnet, men värt att ta en extra koll så vi inte har missat några viktiga album. Allt för att de inte ska gå helt förlorade vid en ev. hårddisk krasch eller för den delen inbrott.

Testamente
Det här är nästa stora bit att ta tag i: att skriva ett testamente. Jag tror att vi kommer att ha stor nytta av att första ha tagit oss igenom övriga punkter ovan, innan vi ger oss in på det här området.
Även om vi är gifta och bara har barn med varandra så är det ändå bra att göra ett testamente. Om inte annat för att undvika framtida konflikter. Det är omtanke att ha ordning på viktiga papper.
För oss som gifta är det lätt på det viset att den efterlevande ärver allting. För framtida arv till barnen däremot, så känns det viktigt att arvet ska vara enskild egendom, då planen är att hjälpa till med framtida köp av lägenhet. Då kan framtida hälft inte få del av arvet vid ev. framtida skilsmässa eller sambodelning.
Rikatillsammans.se hade ett bra poddavsnitt om just juridik och testamente. Det jag tog med mig från det var att det är värt att betala några tusenlappar för att få det gjort ordentligt och inte tro att man förstår vad som menas med alla juridiska termer i de mallar som finns på nätet.
Det känns som om vi kommer att behöva sommaren på oss för denna. I år blir det ju mestadels en hemester pga av Corona och då verkar det vara rätt tillfälle att klara av denna punkt.

Viktiga ämnen – Kvar att diskutera
I samband med hela genomgången finns flera viktiga ämnen som vi behöver diskutera framåt, även om det ibland kommer kännas både konstigt och säkert lite olustigt och verklighetsfrämmande. Men svaren kommer att vara ett stort stöd den dagen vi behöver veta, eller framför allt önskade att vi hade frågat innan det var för sent.
Begravning
- Hur vill vi ha det?
Kista, kremering, minneslund?
Inget ämne som man brukar prata eller tänka på, men när vi ändå diskuterar testamente borde vi ta chansen att diskutera detta också. För tänk så skönt att ha gjort det den dagen något sker. Så man vet att man följer den andres önskemål.
Jag vill ha en stor middag på restaurang, med mycket glädjen och minnen istället för kyrk-kaffe.
Här tycker jag att vi även borde fundera på våra nära äldre anhöriga, vet vi hur de vill ha det?
Våga ta denna svåra, men också nödvändiga diskussion med dem också.
En hjälp är ju att fylla i det vita arkivet på nätet.

Sen återstår några småpunkter innan vi är helt klara.
Aktier: Inte påbörjat
- Ta fram anskaffningsvärde
Jag har bara aktier från två företag i min gamla VP depå, så det borde inte vara så mycket jobb med att ta fram ett anskaffningsvärde för att slippa skatta schablon för de aktier som inte finns på ISK.
Deklarationspapper: Inte påbörjat
Fundera på om vi behöver ta fram något här, i så fall vad har vi gjort för renoveringar och gjort ROT avdrag för.
Gjorda renoveringar: Påbörjat
Att kunna visa upp dokument på gjorda renoveringar höjer värdet på bostaden. Vid en kommande flytt tror jag att du får dra av investerade belopp för renoveringar i bostaden vid en försäljning för att på så sätt minska ev. reavinstskatt.
Jag har redan en pärm med detta, kvar att göra är en fil med sammanställning av när renoveringen gjordes och belopp.

Sociala medier: Nästan klart
Det här är egentligen en extremt viktigt punkt idag, sammanställa alla olika sidor och tillhörande användarnamn och lösenord för vårt digitala liv. Vad händer med dessa sidor den dagen en av oss inte längre finns? Men just den frågan har vi kvar att diskutera.
- FB
- Blogg
- Webhotel
- Websida, användarnamn, ev noteringar
- Andra konton
Speciella familjesaker
Vilka är våra speciella familjetraditioner, minnen och saker som är roliga att föra vidare? Ta oss både tiden och en funderare för att skriva ner.
Födelsedagsfirande
- Hur vi har firat födelsedagar
Jultraditioner: Klart
- Våra speciella jultraditioner.
Vi firar ju med barnen den 23 december, den bästa dagen på året. Alla andra är stressade för att fixa det sista, vi har en magisk mysdag. Det vill jag gärna att de för vidare till sina kommande familjer. Den har jag redan gjort klart med det här blogginlägget om jul.

När vi tagit oss igenom allt detta har vi verkligen gjort ett jättejobb! Som vi ska vara så himla nöjda med att ha genomfört och vi är värda att slå på stort och fira.
Det här ska vara ett levande dokument som vi checkar av varje år för att se till att det är uppdaterat, annars är det ju inte så stor mening, den dagen det verkligen behövs.
