Corona viruset del 4

Corona viruset del 4

Vi lever i en annorlunda värld just nu, och det gick så fort. Allting står still, samtidigt som kreativiteten flödar, nya samarbeten och olika hjälpinsatser startar.

Jag tänker på läkaren som skickade ut ett desperat nödrop i sin privata facebookgrupp om att skyddsmaterialet på hennes sjukhus snart var slut, och hur hennes vänner i Kina ordnade fram företag som kunde ordna snabba leveranser. Hur svenska företag gick in och specialchartrade ett SAS plan med fler inleveranser planerade. Där staten är långsam i vissa fall, träder andra krafter fram.

Jag tänker också på hur vi hjälper äldre att handla, har fler kontakter över telefon och nätet med våra nära och kära. Att vi har börjat att ha AW över Teams med våra kompisar varje vecka. Små saker som hjälper oss att ta oss igenom denna tid.

så här hoppas vi att det blir snart, inte AW via skärmen

Nu är det över 2,5 miljoner smittade personer i världen och hittills har över 172 000 personer avlidit till följd av Coronaviruset.

Sverige             

För drygt en månad sen, när jag skrev det första inlägget om Coronaviruset, hade vi 7 dödsfall i Sverige och 1200 smittade. Idag är siffran 1 765 dödsfall och 15 322 smittade. Det diskuteras att Stockholm snart har uppnått flockimmunitet, dvs att smittan avtar och snart slutar spridas. Övriga Sverige är inte där än.

Antal smittade 21 april            

  • Sverige                           15 322
  • Norge                              7 191
  • Danmark                        7 695
  • Finland                           4 014

Intensivvårdsregistret visar i sin statistik att det är övervägande delen män som vårdas på landets IVA –kliniker i åldern 50-79 år.

Statsminister Lövén har sagt att vi ska vara inställda på att vi kommer att ha särskilda bestämmelser och restriktioner flera månader framåt. Det ser vi nu, bland annat med inställda studentfiranden över hela landet. Förhoppningsvis går det att ordna något firande i augusti istället.

en annorlunda studenttid är det nu

Regeringen

La i slutet på mars fram ett förslag om att de vill kunna fatta beslut om corona relaterade åtgärder, utan att först ha Riksdagens godkännande. Det är en förflyttning av maktbefogenheter som är en stor skillnad mot vad vi har idag.

Regeringen ska enligt förslaget få meddela särskilda föreskrifter om förhållandet mellan enskilda och det allmänna som gäller skyldigheter för enskilda eller i övrigt avser ingrepp i enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden, men enbart om det av smittskyddsskäl behövs för att hantera spridning av det virus som orsakar covid-19”

Förslaget väckte inte helt oväntat kritik från oppositionen, och omarbetades under helgen 4-5 april. Remissinstanserna, bland annat Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Polis-myndigheten, fick bara 24 timmar på sig att återkomma med synpunkter. Extremt kort tid, när det normala är lika många månader.

Det reviderade förslaget innebar att regeringen får rätt att fatta nedan beslut på egen hand, men att varje beslut ska åtföljas av en proposition till riksdagen. Det innebär att riksdagen antingen kan bekräfta regeringens beslut, ändra det eller säga nej. Riksdagen får helt enkelt en möjlighet att omedelbart stoppa beslut som saknar stöd i riksdagen.

Proposition röstades igenom den 16 april. Regleringen ska gälla tillfälligt under högst tre månader, och trädde i kraft den 18 april och ska upphöra att gälla vid utgången av juni 2020.

Den nya lagen innebär att Regeringen får:

  • Tillfällig stänga ner eller göra andra begränsningar i fråga om att använda transporter eller att använda infrastruktur, till exempel hamnar, flygplatser eller buss- och järnvägsstationer
  • Göra samma sak vad gäller att stänga köpcenter, restauranger, affärer och att ytterligare begränsa folksamlingar till exempel
  • Kunna omfördela sjukvårdsutrustning mellan olika regioner och från privata vårdgivare för att begränsa smittspridning
  • Regeringen får inte rätt att införa utegångsförbud.

Resor

UD har förlängt sin uppmaning mot resor till hela världen fram till 15 juni. För egen del innebär det att vi har avbokat sommarens efterlängtade och redan planerade resa till Frankrike. Vi kommer inte att få tillbaka alla pengar, men det är inte mycket att göra åt i dessa tider.

svenska sommarkvällar kan vara magiskt vackra

Istället planerar vi att resa någonstans inom Sverige. Det blir en annorlunda sommar i år. Förhoppningsvis för det något gott med sig, som att fler väljer att upptäcka vårt eget vackra Sverige. Något vi själv varit rätt dåliga på, när det finns så många platser i Europa att se.

Regeringen förlänger även inreseförbudet till Sverige med 30 dagar, fram till 15 maj, i enlighet med rekommendation från EU.

Företag i kris

Många företag går på knäna i dessa tider eftersom verksamheten står still. Under mars blev 50 000 personer arbetslösa, och om ökningen med 15 000 personer i veckan fortsätter kommer vi se en arbetslöshet på 10% i mitten på maj.

7 april öppnade möjligheten för företag att ansöka om korttidspermittering. Och många företag har sökt:

Tillväxtverket har fått in 24 000 ansökningar om korttidspermittering, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

På mitt jobb har verksamheten också påverkats av krisen. Därför är vi nu korttidspermitterade och att jag jobbar 60 % istället, men tack vare de framlagda stödpaket innebär det bara en lönesänkning på 6%.

Det är en annorlunda känsla att gå senare till jobbet och hem tidigare. Samtidigt är det en unik chans att prova på och få en föraning om mer frihet och tid som jag strävar efter i nästa del av mitt liv. Det som den här bloggen handlar om- resan mot friheten och att kunna gå i pension 2028 när jag är 57 år.

Jag går upp samma tid som vanligt, men har tid att träna mer varje morgon, läsa, skriva i min Bullet Journal och äta frukost och läsa tidningen längre. Just den biten tror jag inte kommer vara så svårt att vänja sig vid.  Mycket beroende på att det är tillfälligt, i alla fall vad vi vet nu. Ingen vet hur länge krisen kommer att pågå eller hur hårt det kommer att slå ekonomiskt, eller om man i slutändan faktiskt har ett jobb att gå tillbaka till.

Skulle det värsta inträffa så har vi tack och lov en buffert, och sparade pengar att ta av så vi klarar oss ett år.

Konsumtionen går ner i dessa tider

Europa

Spanien

Är tillsammans med Italien det mest drabbade landet i Europa i antal smittade och avlidna. Landet införde tidigt hård karantän där Spaniens 47 miljoner invånare inte fått gå ut. Den här veckan började Spanien öppna upp igen, och bland annat bygg – och industriarbetare får börja jobba igen. Men mycket kommer fortsätta att vara stängt, övriga invånarna får fortsätta att stanna hemma. Även skolor, restauranger, barer, butiker, kultur- och nöjeslokaler kommer också att fortsatt vara stängt.

Italien

Det nationella nödläget i Italien gäller fram till 3 maj. Trots det kommer även där vissa restriktioner att släppas på under vecka 16. Nu kommer bibliotek, bokaffärer och barnklädesaffärer att få hålla öppet.

Frankrike

Utegångsförbudet i Frankrike förlängs till den 11 maj, enligt president Macron. Däremot planeras redan nu för en återgång till någon typ av normalitet i maj, trots att epidemin långt ifrån är över.

Tomma gator i Paris

De franska förskolorna, grundskolorna och gymnasierna ska gradvis kunna öppna efter den 11 maj.

Storbritannien

Premiärministern Boris Johnson, som smittats av covid-19 fick intensiv vård på sjukhuset, och var riktigt sjuk, men har nu fått lämna sjukhuset. Han är inte tillbaka i tjänst än.

England kommer inte att öppna upp ännu, utan fortsätter med sina karantän bestämmelser.

Krisen är inte över i England heller än

Antal smittade 21 april            

  • Spanien                         204 178
  • Italien                            181 228
  • Frankrike                       156 495
  • Tyskland                        147 593

USA                   

I USA är läget mest allvarligt och smittan sprids utom all kontroll känns det som. Nu är över 789 100 personer smittade och fler än 37 000 avlidna. Det har gått fort de senaste veckorna, med över 2000 dödsfall per dag. 90 % av befolkningen befinner sig i karantän hemma.

Aldrig har så många varit i karantän som nu

New York är fortsatt värst drabbat med över 253 000 smittade, och är nu en helt nedstängd stad. Dödssiffran är över 14 600 personer. Som jämförelse är New York befolkningsmässigt nästan som Sverige, med sina 9 miljoner invånare.

Över 17 miljoner människor har i spåren av krisen förlorat jobbet och blivit arbetslösa i USA.

När krisen är över kommer många utvärderingar att göras världen över av hur respektive land klarade av krisen. Tyvärr ser det inte ut som om krisen kommer att vara över på länge än. Det är inte heller säkerhetsställt att man blir immun om man varit sjuk, eller om man kan få sjukdomen igen.

Just nu känns det som om att vi kommer att påverkas under lång tid framåt, och frågan är kommer vi någonsin komma tillbaka till den verklighet vi hade innan krisen? Jag tror inte det. Däremot hoppas jag att vi tar med oss de positiva förändringarna och använder våra lärdomar från den här krisen för att klara av nästa.

Vi får hitta de små sakerna att glädjas åt, som att vi kan fortfarande gå ut och promenera, att våren är på väg och att jag har sett vitsippor.

Våren är på väg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *