
Små steg mot förändring
Så här i Corona tider är det lätt att bli både nedslagen och känna sig kraftlös.
För att motverka detta för mig själv så har jag satt upp små mål att jobba mot, för att motivera mig själv och känna att jag gör något också.
Det är stora förändringar i allas liv nu med karantän och hemmajobb, minskat umgänge och avrådan från resor inom landet och förbud mot resor utanför landets gränser. Och det stöder jag till fullo.
Viruset måste vi bekämpa på alla de sätt vi kan gemensamt och vi har alla ett individuellt ansvar att följa rekommendationerna för att minska smittspridningen.
Istället för att förbanna viruset och påverkan det har på min vardag, ser jag det som en möjlighet att pröva nya saker och etablera nya vanor.

Den stora förändringen för mig är att jag är korttidspermitterad och jobbar 60 % kommande 3 månader och kanske ännu längre.
Rent praktiskt innebär det för mig en lönesänkning på 6 %, vilket inte känns så farligt, lite värre är att även insättning till tjänstepensionen sänkts med samma procent, vilket ger mer effekt på lång sikt.
Men om det bara rör sig om 3-6 månader blir det inte så stor påverkan, och med förhoppningen att börsen kommer att återhämta sig snabbt när alla olika karantän bestämmelser hävs, så oroar jag mig inte för att det ska påverka mitt stora mål om att gå i pension 2028.
Nu jobbar jag mellan kl. 10-15 varje dag, vilket än så länge bara känns otroligt lyxigt. Jag går upp samma tid varje morgon som vanligt och det innebär att mina mornar istället blir väldigt långa och jag hinner med att träna mer, skriva mer och förhoppningsvis även läsa mer och öva mer franska. Mitt nya morgonschema har inte riktigt hunnit sätta sig.
Vardagsmotion
Ett av mina mål med den här perioden är att jag ska komma ur den som fysiskt starkare. Jag har tidigare kört morgonträning med 10 repetitioner på varje övning, nu har jag dubblat till 20 repetitioner istället, för att jag har den extra tiden. Och det ligger ju i linje med mitt stora mål för 2020 att det ska bli mitt träningsår och att jag ska bli starkare i armarna.

Att vi nu uppmanas undvika kollektivtrafiken om det inte är absolut nödvändigt, innebär att jag i stället promenera fram och tillbaka till jobbet. En nya vana som gör att jag istället för att tidigare ha kämpat för att nå mitt dagliga stegmål, nu når det utan problem då jag nu går minst 1 mil om dagen.
Och att jag har gjort upptäckten om hur skönt det är att börja morgonen med en långpromenad, och att det dessutom bara tar 20 min längre än att åka kommunalt men att det ger så mycket mer.
Där är redan en ny vana som jag bestämt mig för att fortsätta med även efter att allt återgår till det normala. När det nu sker.
Hur det blir i vinter återstår att se. Det borde fungera, men det är lätt att säga nu med våren i anstormning, och 12 grader varmt. När det är snålblåst, snö och -7 grader kommer det inte att kännas lika lockande.
Reflektion och eftertanke
Min promenadtid ger också möjlighet till tid för reflektion och nya lärdomar. Jag lyssnar på podd på mina promenader och som gör att tiden inte alls känns lång när jag går.
En ny favorit som jag lyssnar ofta på är Dr Rangan Chatterjee, en engelsk läkare som skrivit flera böcker och som i sin podd intervjuar olika läkare, psykologer, forskare och andra intressanta människor.
Och jag inser att när jag ser tillbaka på de senaste 5 åren av mitt liv, att jag har jag gjort stora förändringar, och nu tänker jag inte på att jag bytt jobb, och att jag äntligen känner att jag fått balans i livet. Utan mer på de små saker jag sakta har infört under loppet av flera år som hjälper mig att må bra och nu är vanor som bidrar till att ge mig ett rikare liv.
Tiny Habits
Jag följer en bloggare och författare som heter James Clear som har skrivit mycket om vanor, och han är i sin tur inspirerad av forskaren B J Fogg som är verksam vid Stanford University.
B J Fogg har utvecklat ”Tiny Habits” metoden. Jag kom själv i kontakt med den på en kurs för några år sen och har implementerat små förändringar och vanor över tid sen dess. Nya vanor behöver få fäste i vardagen så att det till slut blir att man gör de automatiskt. Det är verkligen inte lätt alla gånger, men hittills har alla mina förändringar verkligen varit värda att införa.
James Clear tar i sin senaste bok, Atomic Habits upp:
“One of the core philosophies of Atomic Habits: You do not rise to the level of your goals. You fall to the level of your systems.”
Det har jag tagit till mig och jobbar mot att det ska vara enkelt att få nya vanor att sätta sig.

En av de första vanorna som jag började med för några år sen var att hoppa av en station tidigare och gå sista biten till jobbet för att få in lite vardagsmotion och en bra start på dagen. Det tror jag bidrar till att jag nu tycker om att gå hela vägen till jobbet.
Nästa vana jag införde var att jag står upp och jobbar minst 2 timmar/dag. Det var jobbigt i början och då tog jag bara en kvart i taget, tills det gick att stå upp en halvtimme, sen 1 timme och till slut 2 timmar eller en hel förmiddag. En knep jag har kommit på är att om skrivbordet redan är upphöjt när jag kommer på morgonen är det lättare att börja dagen med att stå upp, än om jag har skrivbordet i sittläge. Små trick för att lura sin egen hjärna.
Morgonträning
Jag har de senaste 4 åren följt med jobbet på en träningshelg och kände efter första året att jag ville träna på lite extra innan nästa gång och började därför med en kort morgonträning varje vardagsmorgon. Nu är jag inne på tredje året och min morgonträning har verkligen bidragit till att jag känner mig starkare och orkar mer i andra träningssammanhang som löpning och simning.
Det är häftigt att inse att en liten ny vana ger ringar på vattnet och bidrar till andra positiva saker i ens liv. Att börja morgonen med träning sätter även tonen för resten av dagen, och även om jag verkligen inte känner för att sätta mig på träningsmattan alla mornar gör jag det ändå.

Just för att jag vet att jag blir på bra humör av att komma igång, väcka kroppen på ett lugnt sätt och röra på mig. Dopaminet får flöda och blodcirkulationen kommer igång.
Innan Corona hade jag som rutin att simma två gånger i veckan, före jobbet och det fungerade fint, och det kändes som ett bra komplement till löpträningen. Hur det kommer att bli med simningen nu, efter Corona, och om jag ska fortsätta att promenera vet jag inte riktigt. Ett alternativ kanske blir att jag gör det på vägen hem istället. Det löser sig.
Meditation med Headspace
Förra sommaren läste jag ett tips om appen Headspace, och tänkte att det var värt att kolla upp och laddad ner appen.
Headspace erbjuder en blandning av olika meditationer och jag provade runt och gjorde en hel del olika övningar. Jag tyckte att det gav mig så mycket att det var värt att ta ett års prenumeration också.
Nu har jag införlivat vanan med att meditera varje morgon, och för att få den nya rutinen att fastna har jag ”hakat” på meditationen på min morgonträning. Då blir det automatiskt gjort, för om man kopplar en ny vana till en vana som man redan har är chansen för att lyckas betydligt större.
Idag följs morgonträningen av 10 min meditation, och nu ser jag det som min belöning efter att ha tränat och ser fram emot att få meditationen, en avslappning innan dagen börjar på riktigt.
Bullet Journal
Jag har alltid gillat att vara organiserad och att ha en kalender och planera framåt.
För några år sen upptäckte jag Bullet Journaling, som jag skrivit om tidigare.

Det är också en ny vana som jag har anammat eftersom jag tycker att den bidrar med att göra mitt liv mer organiserat, gör det lättare att få överblick och planera in både måsten och roliga saker. Nu är det också en vana som blivit en rutin och något jag inte vill vara utan.
Här har jag också gått igenom flera olika faser, först sett alla otroligt duktiga och konstnärliga personer på internet som dekorerar sina Bullet Journals, och tagit efter en del, till att nu vara mer minimalistiskt och mer för nytta än för design.
Fullt lika minimalistisk som grundaren av Bullet Journal rörelsen, Ryder Carroll, är jag dock inte. Lite färg och streck vill jag ha i min.
En anledning till att jag verkligen gillar Bullet Journaling är att metoden är helt anpassningsbar och man utvecklar och gör sin egen variant som passar för en själv. Jag har fått mer gjort sen jag började med Bullet Journaling, och eftersom jag planerar in mina aktiviteter känns det konstigt nog också som om jag har fått mer tid. Det beror nog på att jag inte behöver vara stressad för att glömma saker, när jag kan skriva ner dem och veta att det kommer att bli gjort.
Efter varje månad följer jag upp mina satta mål för året, skriver ner hur träningen har gått och funderar på vad jag eventuellt vill ändra på för kommande månad.
Här har jag nog blivit lite inspirerad av Niklas Delmars tanke om lilla stegets kraft:
”Att se till att göra det enkelt och roligt för mig att skapa en varaktig och hållbar förändring”.
Ekonomi
Min privatekonomi är ytterligare ett område som jag etablerat nya vanor och rutiner inom.
Nu är det 3 år sen jag bestämde mig för att ta tag i mitt pensionspar som jag haft dåligt samvete för i flera år. Mest för att jag inte var insatt i hur pensionssystemet fungerade eller vad jag egentligen hade valt för olika för tjänstepensioner. Ett snårigt ämne med alla olika varianter.
Nu har jag landat i ett sparande som jag är nöjd med och jag upplever att jag har rätt risknivå, även om det aldrig är kul att se börsen rasa som den gjort senaste tiden pga. av Corona.

Jag har som plan att ta tag i och skriva ett blogginlägg bara om Tjänstepension för att göra en ny genomgång och översyn.
Med ett ökat intresse och ny kunskap om ekonomi så spillde det över till andra delar av privatekonomin och jag började med att följa upp mina kostnader varje månad, både fasta och rörliga kostnader, se över abonnemang, och se vad jag kunde gör annorlunda och förbättra för att kunna spara mer.
Det ledde till att jag nu följer upp utvecklingen av mina kostnader och mitt sparande i fonder, aktier och tjänstepensioner i Excel varje månad.
Med de senaste veckornas stora börsfall och katastrofstämningen är det tack vare uppföljningen möjligt att få lite distans genom att se tillbaka på sitt sparande 1-2 år. Under 2019 gick börsen upp 30 %. Vem minns idag att börsen föll 20 % i december 2018?
Jag tror och hoppas att Coronakrisen inte sätter alltför djupa spår i ekonomin på några års sikt.
Däremot tror jag att vi kommer att få se många förändringar i samhället på grund av krisen, förhoppningsvis större beredskapslager för sjukvården och högre löner för personal inom samhällskritiska områden.
Skriva
Med en ekonomi på plats hade tankarna utrymme för att ta sig an nya utmaningar. Då föll bitarna på plats för att inse att jag vill jobba mot att kunna gå i pension tidigare. Midsommar 2028 är mitt mål.
Att dokumentera min resa kändes också viktigt, för det som följs upp ger resultat.
Så föddes bloggen, 10 år till pension – resan mot friheten.

Och ytterligare en ny vana, som nu 2 år senare har blivit en självklart och även viktigt del av mitt liv. Bloggen har lärt mig massor, fått mig att ta reda på fakta inom olika ämnen och bestämmelser och lärt mig nya saker om mig själv.
Läsa
Jag tycker om att läsa, men märker att det går i vågor. Ibland är det lätt hänt att det går flera veckor utan att jag läser regelbundet.
För att få till en vana med att läsa fler böcker, har jag satt som mål att läsa 10 sidor/dag. På så sätt kommer jag läsa en bok i månaden, och få till minst 12 böcker per år. Jag jobbar på att få in den vanan också. För det ger så mycket inspiration och ny kunskap.

Boken jag läser just nu heter:
The New Silk Roads – The Present and Future of the World, av Peter Frankopan
Den handlar om Kinas växande ekonomiska makt, framför allt i Centralasien. Ett område som vi sällan ser i medias rapportering. Mycket lärorik och intressant.
Hälsa

Med träning, och ett intresse för mat så har jag också blivit mer hälsointresserad. Böcker som inspirerat mig mycket är Hälsorevolutionen och Bliss av Maria Borelius, Food Pharmacy och Näringsjägarna av Mia Clase och Lina Nertby Aurell.
Nu jobbar jag aktivt för att få in ett mer hälsoperspektiv i matlagningen. Vi äter mat som vi inte gjort tidigare, betydligt mer vegetariskt och mindre kött och familjen är mer öppen för att pröva nya saker, vilket känns jättekul. Och vi mår ju bättre av det också.
Franska
Vi skulle ha åkt till Frankrike i sommar, något som vi verkligen sett fram emot. Den resan blir inställd/ uppskjuten pga. av Corona, som så mycket annat i denna märkliga tid vi nu lever i och får anpassa oss efter.
Jag har tidigare pluggat franska och varit i Paris i 6 månader och fick hyfsad koll och lärde mig prata på, även om det inte var grammatiskt rätt alla gånger. Det är vid det här laget 30 år sen..och kunskaperna är inte på topp längre.
Med Frankrike resan som motivator, laddade jag ner Duolingo appen i september och bestämde mig för att börja öva 5-10 min per dag för att repetera och vänja mig vid att höra och lyssna på franska. Jag har nästan lyckats att öva varje dag och det ger resultat. Nu kan jag lyssna på en nyhetssändning och känna att jag hänger med hyfsat.

Målet för året att klara av att läsa en bok på franskan. Något som jag inte alls tänkt att jag skulle göra för bara ett år sen.
Det är spännande att se vad som kan utvecklas och hända när man sänker ambitionen och börjat smått och utan att det känns som ett betungande måste.
Vad jag vill påvisa är att även om förändringen verkar lite och nästan betydelselös, så kan det bli en nya vana som på sikt visar sig vara riktigt bra, antingen det är ekonomiskt eller för kropp och själ.
För hur det än är, hänger ju allt ihop; mår man bra, klara man motgångar bättre, orkar ta tag i sin ekonomi och med en bra ekonomi slipper man en stor del av stress och oro och mår därför bättre.
Det låter som om jag ändrat på det mesta i mitt liv och det stämmer nog rätt bra. De senaste 5 åren har jag haft tiden, viljan och möjligheten att utforska mer om vem jag är och vad jag vill och var jag vill ta mig.

Men också vad som får mig att må bra, och både medvetet och omedvetet, tagit små steg för att nå dit. Det är verkligen mitt råd att börja smått och växa in i en nya vana, för att sen fortsätta till nästa område. Då skapar små steg stor förändring till slut.