
Kriget i Ukraina: Del 2
Det meningslösa kriget fortsätter och allt fler bedömare tror nu att det inte kommer att bli något snabbt avslut utan ett mer långdraget förlopp. Tvärtemot Putins planer som hade trott att ukrainarna snabbt skulle ge upp sitt land och sin självständighet.
Mycket händer fortsatt och därför blir det en uppdatering snabbare än först planerat.
Även om socialdemokraterna säger fortsatt nej till ett svenskt medlemskap i Nato, sa Magdalena Anderson på en pressträff den 10 mars att det svenska försvaret ska rustas rejält efter den ryska invasionen av Ukraina. Försvarsbudget ska höjas till att bli på 2% av BNP. Just nu ligger den på omkring 1,26%, enligt finansdepartementet.
För att klara av 2% målet kommer det att krävas stora tillskott, därför är det mycket möjligt att det blir en riktad skattehöjning, en så kallad försvarsskatt. Vad som händer återstår att se.
Enligt Magdalena Anderson kommer upprustningen att märkas:
Här vill jag tala klarspråk. Fler unga behöver på sikt bereda sig på att göra värnplikt och bidra till det militära försvaret.
Källa: SvD 10 mars
https://www.svd.se/statsministern-haller-presstraff-cc92
Flera städer runt om i Europa har döpt om gatan där den ryska ambassaden ligger till något som hänvisar till Ukraina. Stockholm Stad kommer att diskutera ett namnbyte enligt TV4 Nyheterna. En namnändring kan kanske därmed bli möjlig inom kommande veckorna.
Sanktioner
Torsdagen den 9 mars meddelade USA att man stoppar all import av rysk olja och gas till USA.
Information från EU-kommissionen i Sverige:
- Den 8 mars presenterade EU-kommissionen ett paket som syftar till att EU ska klara sig helt utan import av rysk energi år 2030, varav två tredjedelar av denna minskning kommer att kunna uppnås inom ett år. Fler leverantörer, gemensamma inköp och krav på större lager är tre grundpelare i EU-kommissionens förslag. ”Repower EU”, som förslaget kallas, ska säkerställa prisvärd, säker och hållbar energi i EU.
Vi kan helt enkelt inte förlita oss på en leverantör som uttalat hotar oss
Sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
- För att hjälpa Ukraina att bli mindre beroende av Ryssland, fattade EU beslutet att koppla Ukrainas elnät till EU:s. Detta beräknas vara praktiskt möjligt redan inom några veckor – många månader tidigare och snabbare än planerat – så att landet därmed kan frikoppla sig från det ryska elnätet.
Den 11 mars föreslog EU-kommissionen har tillsammans med G7-länderna ytterligare ett sanktionspaket mot Ryssland:
- Ryssland ska fråntas sin status som most favoured nation. Det innebär att EU:s medlemsländer kan höja tullavgifter för ryska varor.
- EU och G7-länderna vill också förbjuda investeringar i den ryska energisektorn, stoppa import av varor kopplade till den ryska järn- och stålindustrin samt stoppa exporten av europeiska lyxprodukter till Ryssland.
Ryssland stängs ute från allt mer av det internationella samfundet och samarbetet och blir mer och mer isolerat.
Protester mot kriget
Protester mot kriget i Ryssland fortsätter, trots att straffet höjts.
Om du rapporterar om kriget, eller ens nämner kriget och kallar det krig kan du få upp till 15 års fängelse, det har gjort att alla västmedier nu lämnat Ryssland för att inte riskera sina medarbetares säkerhet. BBC har börjat sända nyheter på kortvågsradio, som under andra världskriget och även på Dark Net.
3 nordiska dagstidningar, svenska Dagens Nyheter, finska Helsingin Sanomat och danska Politiken har gått ihop för att publicera nyheter översatta till ryska på sina sajter.
Lavrov, den ryska utrikesministern, sa på en presskonferens 10 mars att:
Länder som skickar vapen till Ukraina kommer att hållas ansvariga. Men samtidigt behöver inga länder vara oroliga för en rysk invasion, eftersom Ryssland inte har invaderat Ukraina.
Enligt ett EU-beslut ska statliga ryska Russia Today och Sputnik News blockeras inom hela unionen. Statligt ägda Telia blockerar redan sajterna.
I ett land som Ryssland finns inte längre någon sanning bara propaganda från de styrande.
Pågående aktiviteter och krigshandlingar:
2022-03-10
- Ett toppmöte har hållits mellan den ryska utrikesministern, Lavrov och den ukrainska Dmytro Kuleba. Ryssland kräver att Ukraina ger garantier för neutralitet och erkännande av Krimhalvön, regionerna Donetsk och Luhansk som ryskt territorium. Ukrainas president Zelenskyj har sagt att han är öppen för att diskutera neutralitet men inte Ukrainas suveränitet.
- Hälften av invånarna i Ukrainas huvudstad Kyiv har nu flytt, uppger stadens borgmästare Vitali Klitschko. Han säger också att staden har förvandlats till en fästning och att varje gata och byggnad är befäst.
22-03-11
- Borgmästaren i den sydöstra staden Melitopol, Ivan Fedorov, uppges ha kidnappats av ryska styrkor, rapporterar AFP med hänvisning till uppgifter från ukrainska regeringen, som skriver på twitter:
En grupp på tio ockupanter har kidnappat borgmästaren i Melitopol Ivan Fedorov. Han vägrade att samarbeta med fiender.
22-03-12
- Ukrainska myndigheter varnar för att Belarus kan invadera inom kort, rapporterar Reuters. Dessutom anklagar landets flygvapen Ryssland för att iscensätta flyganfall från ukrainskt luftrum mot belarusiska byar nära gränsen.
Försvarsläget
Att läget är allvarligt efter Rysslands invasion och att det även gäller för Sverige visade sig tydligt när Försvarsmakten i ett pressmeddelande 10 mars meddelade att:
Svenska försvaret kommer att börja med pressträffar varje torsdag klockan 15 med start 10 mars – på grund av kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetsläget.
Jag var på jobbet och vi hade personalmöte som precis avslutade då och jag kopplade upp pressträffen på storbild. En mycket märklig känsla att sitta i ett konferensrum på jobbet och se 2 av Sverige högsta militärer informera om säkerhetsläget. Den här typen av säkerhets-information har vi mig veterligen inte haft sen andra världskriget.
Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must informerade på pressträffen om:
- Hotet mot Sverige har ökat och det finns en risk för konkreta motreaktioner från Ryssland med anledning av kriget i Ukraina.
- Enligt den militära underrättelsetjänsten (Must) låg MSB:s hemsida nere i förra veckan på grund av en överbelastningsattack.
- Energiförsörjning, logistik, transport, telekom och finans hör till sektorer som är särskilt skyddsvärda vad gäller cyberattacker.
- Must klassar hotet från främmande underrättelseverksamhet som högt, en fyra på en femgradig skala.
- Hotbilden höjde vi redan 2016 och vi ser att den ligger kvar på en hög nivå.
- Must har höjt risknivån för så kallad subversion från en låg nivå till en förhöjd nivå.
I detta sammanhang menar vi att sprida falsk eller vilseledande information i syfte att misskreditera Försvarsmakten, påverka förtroendet för Försvarsmaktens ledning eller sänka moralen i försvaret.
22-03-12
Ryska utrikesdepartementet återupprepar varningen om vad en svensk anslutning till Nato leder till, skriver TT med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax:
Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder.
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett sms till nyhetsbyrån TT att:
Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut
Det ekonomiska läget
Över 300 utländska företag har lämnar Ryssland i protest mot kriget, det är Nike, Apple, Netflix, Coca-Cola, McDonalds, Shell, Volvo med flera. Det leder både till att ryska staten förlorar stora skatteintäkter men också att tusentals ryssar förlorar jobbet.
Vid ett tv-sänt regeringsmöte 10 mars sa Vladimir Putin att:
Den ryska regeringen kan komma att ta över utländska företags tillgångar
Han uppger också att Ryssland kommer att fortsätta att exportera gas och olja, även via Ukraina.
En av de hårdaste sanktionerna hittills mot Ryssland är beslutet om att frysa den ryska centralbanken tillgångar i USA och EU, vilket bidragit till att rubeln fallit kraftigt. Samtidigt ökar inflationen, det börjar bli brist på varor och det ryska folket får ta smällen för kriget som Putin startat. Moskva börsen håller fortsatt stängt.
Hjälpinsatser
Den 9 mars hade svenska hjälporganisationer fått in 620 miljoner till Ukraina, som skänks av svenskar uppger Charlotte Rydh, generalsekreterare för branschorganisationen Giva Sverige, för Dagens Nyheter.
Migrationsverket har gjort en prognos på att uppemot 200 000 flyktingar från Ukraina kan väntas komma till Sverige fram till sommaren. Nu beräknas över 4000 personer per dag komma in i Sverige.
Insatser för att hjälpa till med boende, förbereda plats för barnen i förskola oh skola pågår just nu runt om i landets kommuner. Mycket lärdomar har dragits av flyktingkrisen 2015 och att den här gången ska mottagandet förberedas och samordnas bättre.
Polen är det land som hittills tagit emot mest flyktingar, uppemot 1,5 miljoner av de 2,5 miljoner som flytt Ukraina sen kriget startade.
Den 12 mars godkände USA:s president Joe Biden ytterligare ett stödpaket till Ukraina, på ett sammanlagt värde av 200 miljoner dollar. Paketet innefattar försvarsmateriel, tjänster från det amerikanska försvarsdepartementet samt militär utbildning och träning. rapporterar Reuters.
Detta är inte det första stödpaketet från USA, redan den 26 februari, två dagar efter att den ryska invasionen inleddes, godkände Washington ett rekordstort stödpaket med militär utrustning till ett värde av 350 miljoner dollar, skriver TT.
Alla insatser behövs för att hjälpa till att försvara Ukraina mot Putin. Vilket land står annars näst på tur om Ukraina faller?